Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)
Az nem piros só hanem csak rendes konyhasó. Amint már írtam, olasz fűszerkeverék van bele keverve. Többek között van benne pirospaprika is, amitől piros lesz. Ez a piros paprika sokkal halványabb mint a híres magyar szegedi.
De.
Használok piros sót, pontosabban rózsaszínűt. Van belőle nagy lámpám is.
Ez az.... [link]
Hát nálunk is eléggé messze van. Odafelé még csak tipegtem, de visszafelé inkább csak másztam. De hősiesen megcsináltam.
Közepes tojást vettem 50/db, a jérce tojást 5-tel kevesebbért, a nagyot 5-tel többért adják. Vettem még 40 dkg volt egy db. füstölt tarja csont nélkül, azt elhoztam 1200-ért. Elég lesz az nekem napokig rájárhatok. A kötözött sonkát közel egy ezressel adták volna többért, de akárhogyan is néztem, azok már túl nagyok voltak.
Az biztos, hogy be kell előtte áztatni és megkapirgálni, mert eléggé füstös.
Vife! Van valami jótanács!!!, mire figyeljek a főzés során, mert ilyet még életemben nem főztem. Mármint háló (és csont) nélküli füstölt tarját. :))
Én pedig úgy vagyok a kókusszal, hogy csak finom lehet. A barátnőm még a palacsintát is kokusz olajon süti. A hűtőben tartom, hidegen kemény mint a kő. Összetöröm kis darabokra, amikor bele teszi a forró lábasba, azonnal elolvad, olyan lesz mint a víz.
Jó hogy írod. Nekem először a töltött tojás jött, de most valóban, mindig más és más.
Csak rá kell katt, ha nem tudjuk, mit főzzünk, és adja az ötletet. :))
Piros só?????
Életemben nem láttam. De guszta lett tőle a töltött tojás. Szívesen megkóstolnám.
Nem is akármilyen ember, hanem jó ember...
Nyugodjon békében!
Kimentem a piacra, betyárul elfáradtam. Majd d.u. vissza olvasok, és megírom, miket láttam, mit, mennyiért vettem.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok az ebédhez, és jó pihenést.
Szervusztok! Nem régen léptem be a hoxára, kapom a hírt, hogy Forrest itt hagyott minket. Sajnálom, ő is egy ember volt, ő is egy lélek volt.
Nyugodjon békében.
Volt még egy kevés karfiolom, amit ma este fejeztem be, de most sokkal finomabb volt mint frissen.
A só amit használtam olasz füszeres, meg a kenyérmorzsa is olasz fűszeres. Voltak Olasz házaspár barátaim, mielőtt elköltöztek melegebb éghajlatra, azoknál szoktam enni ilyesmit, mindig nagyon fincsi dolgokat főztek.
Só... [link]
Használom húsokra is... [link]
Kenyérmorzsa.... [link]
Mi is anyósoméknál neveltünk évenként 50 db napos csirkét vettünk, őszre szépen el is fogyott, tavasszal kezdtük újra. De valóban, akkor még olcsó volt a kukorica, búza, és csak indító tápot kaptak kb. két hétig. És a rengeteg füvet a kertben, udvaron kapirgálva, és mit tudom, még mi mindent találtak.
De nálunk a piacon szoktak árulni felpucolt kapirgálósat. Csak hát azokkal szemben olyan kérdések merülnek fel bennem, hogy nem láttam, hol, hogyan pucolták, milyen steril körülmények között.
A no szócskának nincs köze a kenyérhez, az csak egy odarakott akármi. :))
A kenyér receptet még Guruljka fordította, már fejből írom:
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (nálam 20 dkg fehér liszt, és 40 dkg teljes kiőrl.)
- 2 dl langyos tej
- 2 dl langyos víz (amennyit majd felvesz)
- 2 cs. sütőpor
- 4 ek. olaj (ezt a tejbe szoktam (belekavarni)
- 2 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál cukor
Összegyúrom, ebből 4 db. gombócot csinálok és elnyújtom kb. jó fél cm vastagra. (Akkorára, ami egy teflon palacsinta sütőben elférne!!!)
Valamikor 4 db-ba vágtam, de már 4 db-ba szaggatom pohárral. Így lesz 16 db. kis lepénykém. A leeső részeket ismét össze, az lesz a 17.-ik, valamivel nagyobb a többinél = pizza-alapnak tökéletes!
Sülés közben kb. másfél cm vastagra kelnek.
Forró serpenyőt kikenek olajjal (gázt vissza közepes lángra!) és beborítva mindkét oldalukat szépen megsütöm. Az egész készen van egy bő óra alatt. Nekem ez 8-9 napra elegendő kenyér.
Nyugodtan próbáld ki, max. először csak fél adaggal. Nem mindenkinek tetszik, de harmad annyiba kerül nekem így, mint a tk. kenyér készen.
Írd meg már légy szíves, milyen az a no.., amit sütni szoktál?
Nehéz megcsinálni?
Üdvözlettel: Rochlitzné Ágnes
Én is aludtam közben...
Akkor az én gomba adagomat neked adom. Legalább nem lesz vele gondom. :)