Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)
Egészen biztos, hogy megérdemled! Ha most esetleg egy kicsit soknak tartjuk is az árát, majd előtte-utána megspóroljuk a többlet-kiadást valami máson. Ismered a mondást: meg kell adni a testnek, amit megkíván. :))
tán rászánom magam,egyszer egy évben,mert megérdemlem?
Én is otthagytam az üzletben a kb. két öklömnyi füstölt csülköt, mikor közölte velem a boltos, hogy 2700 Ft!!! A piacon vettem 40 dkg füstölt tarját 1200-at fizettem érte, és csont nélküli! Nem mindegy.
magam miatt aztán semmit sem sütnék.este megkívántam a kakaót,azt ittam.nem is sokat vacakolok a sütéssel,ha jönnek a lányomék.tórós,sajtos pogácsa lesz,meg kókuszkocka.bár a vejem a mákosat szereti,de csak darált mák kapható,abban nemigen bízom.
én is úgy voltam a jó múltkor a csülökkel.csak megkérdeztem,mondom atyaég.a fele csont.
A füstölt cuccokat nem nagyon szereti a gyomrom, így inkább csak jelképesen főzöm a füstölt tarját. Majd ami marad belőle, húsvét után mint a sonkás tésztát, sajttal, tejföllel összerakom.
A főtt tojás maradékból szoktam vagy tojás pörköltet, vagy majd félbevágva kirántom, valami körettel egy ebédet majd ünnep után az is kitesz.
Sütit nem igazán akarok, mert az nálam nagyon mumus. Majd hozok haza pudingport, tejet, túrót, és esetleg egy túró gombóc, vagy pudingot főzök. A húsfélét könnyebben otthagyom a hűtőben, mint ha sütit látok. Hát inkább ne lássam. :))
Azt úgy szoktam mondani a boltosnak, hogy "nézzük már meg, dekában, Ft-ban az mennyi!" És ha drágának találom, azt mondom: az nekem sok, majd elviszi más. :))
Legjobb sütve igen,,,de úgy kevés,1 kacsa levesnek és tejfölösen nokedlivel,bőven elég 5 embernek.
láttam csülköt,de az árát sem mertem megkérdezni.még meggondolom,megérdemlem-e?
mi a kacsát csak sütve szerettük,a levest,pörköltet nem.
Nálunk 2 napig simán ennék a "sonkatojáskalács" kombót,,,azért valami kis levest és talán 1 kacsapaprikást csinálok.
Torta lesz,,mert van szülinaposom😊Aprósütinek 1 sajtos töltött,,és kókuszos pathé lesz.
kacsacomb,ha kapok,töltött csirkecomb,a köretet még nem tudom.a süti túrós,sajtos pogácsa,meg talán kókuszkocka.
Kezd már körvonalazódni a húsvéti menüm:
- a pulyka cupákkal "letenyei bőség levest" kellene csinálni. Majd pár kocka színhúst a sütnivalóból lopok hozzá. :))
[link]
- lesz pulyka sült is, és egy adag csirke pörköltet
- a füstölt tarját megfőzöm, és töltött tojást mellé
A pörköltből és a sültből 2-2 ebédre valót. A leves elég lesz az ünnepekre. A pörköltből főzök annyit, hogy jusson a fagyóba is belőle.
Aztán majd látom, mi lesz belőle, és mi fog változni addig.
Nálatok, milyen tervek vannak?
Én pedig úgy vagyok vele, ha húsvétra nem sikerül vennem, utána már részemről mindegy mennyiért adnák. Annyira nem szeretem, hogy csak azért vegyek, mert akciós. Száradjon rá! :))
mivel nem kötöm a húsvéthoz utána jóval olcsóbban kaptam meg.
A csülök árán korábban sem lehetett változtatni, csak az ünnepek után olcsóbb, egyszerűbb, gyomor-kímélőbb kajákat sorakoztatni.
most már az árával nemigen tudnál javítani semmin.mikor a lányom kisebb volt,én is próbáltam mindent.céklalevet,szép leveleket harisnyába kötve.de egy-kettő sikerült szépre.bezzeg mondta az anyám,régen ruhafestékkel nagyon szép pirosak lettek.gondolom mennyi vegyszer került bele.
A bablevest azok után főztük, miután már elfogytak az ünnepi finomságok. A bablevessel nem csak a tele hasunkat tisztítottuk egy kicsit, de a megcincált pénztárcán is javítottunk egy kicsit. :)
Tojást mi sem festettünk. Amíg kicsik voltunk, édesanyám hagymahéjat rakott a tojás főző levébe, de attól sem igazán piros lett a tojás, inkább csak olyan barnás.
nem vagyunk a bab hívei,inkább a zöld zöldbabnak.megkérdeztem mennyibe kerül a kocsmában egy füstölt csülök,de még nem válaszoltak.bár tartok tőle,hogy ha friss,nem igazán jó.az öcsémnek kellett mindig piros tojást főzni,bár nem igazán értettem,miért jobb,mint a festetlen.
Mi is úgy csináltuk, hogy tiszta vízben főztük meg, és a sonkalét tettük el későbbre, hogy bablevesnek, hasonlónak felhasználjuk. Ahogy kihűlt a főzőlé, leszedtük a zsírját, és a zöldséges bablevesnek, a húsvéti tojás főzéséhez használtuk el.
hetven éves koromra csak megtanultam.nem vagyok egy kísérletező típus.
Jó reggelt, szép napot kívánok mindenkinek.
Hát akkor jól tanuld meg, és úgy csináld.
Nekem pedig mennem kell fürödni, jó éjszakát.
most főzik a tévében a gyönyörűséges füstölt csülköt.kár beletenni a zöldséges bablevesbe,fölfalnám egy kis tormával,kenyérrel.a jó kis cupákos bőrével.
Filet mignonnak is nevezik.
[link]
További ajánlott fórumok: