Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)
Én mindenképpen szoktam bele valami füstölt dolgot rakni a paprikás krumpliba, mert szerintem a virsli nem sok ízt ad hozzá.
A só témával kapcsolatban: én szeretem a jódos sót, általában tengerit veszek. Nem sokkal drágább, viszont az íze jobb. A csomósodás gátló az nem akkora mumus, viszont a nitrites pácsó, amit előszeretettel használnak az nagyiparilag előállított húskészítményekben, az maga a méreg.
A jódozott sót azoknak ajálják, akiknek pajzsmirigy alulműködésük van, mert az alapjaiban a szervezet jódhiányos állapota nyomán alakul ki. Leginkább olyan területeken, ahol az ivóvíz nem tartalmazza a szervezet számára szükséges jód mennyiségét... ilyen terület pl. az Alföld déli, dél-keleti része is. Mondják az okosok.
De hogy még ezen kívül ciánozzák is, hát azt már felháborítónak tartom.
Emlékszem, amikor még csak a durva asztali sót lehetett venni, és az összeállt darabokat a négyszögletű tészta-reszelőn reszeltem le...
Alapjaiban irtózok minden adalékanyagtól, és tartósító szerektől. Kész konzerv ételeket is ritkán veszek, mert annyira kiérződik belőlük, hogy megpakolták ezzel-azzal...
Az, hogy jódot adnak hozzá, nagy bötűkkel rajta van a dobozon.
Emez a másik? Szintén rajta van a dobozon, de úgy, hogy szemüveg+nagyító kéne, hogy ott a boltban is el tudjam olvasni. (Megnéztem: "kis mennyiségben nem ártalmas az egészségre"... :-( Hát igen: egy pici ciánvegyület, egy pici salétromsó, egy pici ez-meg-az-még-ráadásnak...)
Örömmel olvasom, hogy Te is így gondolod!
Más téma:
Ami a napokban lepett meg: már a konyhasó se elég jó magában.
Azt is "gazgdagítani" kell ezzel-azzal... :-(
Eddig is tudtam, hogy jódozzák... De hogy újabban még valami ciánvegyület is "kell" bele, nehogy összeálljon!
Hát ami sok, az sok!
Az én édesapám sem rakott bele, sőt anyósomék rokon-böllérje sem, mégis itt vagyunk, és semmi bajunk!
Szerintem függ attól is, hogy milyen vastag az a kolbász, és mennyire képes önmaga kiszáradni. Mi mindig csak a vékony bélbe töltöttük, annak a közepe gyorsan kiszáradt, átszáradt.
Ízlések és szokások még országrészenként is változnak.
Ha őneki az a jó, amiben van salétromsó, akkor több marad nekünk a salétromsó nélküliből. :))
"Nekem azt szokták mondani h van a jó, és a rossz kolbász, a jóban van salétromsó."
Vagy Téged vezettek félre, vagy engem, de ez utóbbit sehogy se tudom elképzelni az apukámról. (Nyugodjon békében!)
A tegnap esti zabálásom miatt, megbüntetem magam.
Reggeli= nincs.
Ebéd.=diétás paradicsom leves.
Vacsora.=fél adag diétás paradicsom leves.