Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! fórum

Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)


❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
283. Napsugár8 (válaszként erre: 282. - Tumbo2)
2022. márc. 22. 11:30

Ma elmentem a coop.éba, hogy tk. lisztet vegyek. Az éppen elfogyott, új szállítmány holnap d.u. jön.

Viszont kacsingatott rám egy takaros füstölt csülök, nem volt nagyobb, mint a két öklöm együtt. Mondom a csajnak, mérje már meg, mennyibe számolná: 2650.- !!! Mondtam neki, majd elviszi más! Látszott rajta, hogy kb. a fele benne csak csont.

Erre az eladó: pedig érdemes lenne elvinni, mert a következő napokban, hetekben csak emelkedni fog az ára, és a központból jelezték, hogy bejön az u.n. mennyiségi limit, hogy a túlzott felvásárlásokat megakadályozzák. Szerintem ezt a mesét senki sem hiszi el. Így akarják rádumálni a vevőket, hogy vigyék. Mondtam neki, nálam nem gond, ha húsvétkor nem eszek sonkát. Majd szétnézek még máshol is.

282. tumbo2 (válaszként erre: 279. - Napsugár8)
2022. márc. 22. 08:48
a lányom főz bele is kis kolbászt,de nem eszi meg.nekem kedvencem volt a bablevesben,főzelékben a füstölt bőrke.tegnap este néztem az ízőrzőket,az aratóknak főztek régen valami káposztás ételt a mellé tálalt főtt sonka,az egy gyönyörűség volt.
281. tumbo2 (válaszként erre: 271. - Vigyefene)
2022. márc. 22. 08:45
én akkor szerettem a kolbászt,mikor olyan kemény volt,hogy önvédelmi fegyverként is lehetett volna használni.csak nemigen érte meg azt a kort.nyáron a padláson csöpögött belőle a zsír.
280. vigyefene (válaszként erre: 279. - Napsugár8)
2022. márc. 22. 08:00
A paprikás krumpliba nekem muszáj h legyen, ha az nincs kéznél, akkor virsli.
279. Napsugár8 (válaszként erre: 278. - Vigyefene)
2022. márc. 22. 07:56

Kedves egészségedre! Biztosan finom lett.

Érdekes, a kolbászt én is szeretem, de a paprikás krumpliban és a krumplis tarhonyában képtelen vagyok megenni, sőt még azt a füstöst ízt sem szeretem benne. Ha magamnak főzök ilyesmit, bele sem rakom. (Volt is cirkusz anno, ha kifelejtettem.) :))

278. vigyefene (válaszként erre: 277. - Napsugár8)
2022. márc. 22. 07:52
Nagyon finom lett, azt a hibát követtem el, h túl sokat ettem este. A kolbászt bele csempészem mindenbe amibe lehet.
277. Napsugár8 (válaszként erre: 276. - Vigyefene)
2022. márc. 22. 06:57

Anno, ha nagyon sokadika volt, füstölt szalonna bőrét és egy 1-2 girizd zúzott fokhagymát főztünk bele a krumplis tarhonyába. Ha ezt még megtetéztük azzal, hogy bográcsban főztük, és így megcsapattuk egy kis valódi füstös ízzel.

Majd nyáron próbáld ki a bográcsos változatot. No jó, ha nem is galambhúst, de egy méretes kolbászt csempészhetsz bele. :))

2022. márc. 22. 00:50

Ravaszkodok.

Kiéheztem tarhonyára lecsóval, amit tavaly ősszel tettem be a fagyasztóba. Jó nagy darab szalonnát összevágtam gyufaszál nagyságra, jól mesütöttem napraforgó olajon, megpiritottam a tarhonyát rajta, és mos fől. A ravaszkodás az, h nem szoktam szalonnát tenni a tarhonyába, de a lecsóba igen, amit fagyasztottam, abba nincs.

275. VendrinerPiroska (válaszként erre: 274. - Vigyefene)
2022. márc. 21. 22:23
Meg egy picit csípős is szerintem. Minden esetre a grillezett ananász tényleg nagyon finom.
274. vigyefene (válaszként erre: 273. - VendrinerPiroska)
2022. márc. 21. 21:59
Amikor kint grillezek, akkor szoktam sütni frissen is a hús mellé, édes, de finom.
273. VendrinerPiroska (válaszként erre: 234. - Vigyefene)
2022. márc. 21. 21:55
Az is működhet, vagy egy kis szeletelt friss, abban végképp dolgoznak az enzimek. Én régebben néhányszor csináltam ananász chutneyt sült húshoz. Nagy sikere volt.
2022. márc. 21. 19:12

Sok információ van már a netten.

[link]


[link]


[link]

271. vigyefene (válaszként erre: 270. - Csemár)
2022. márc. 21. 19:09
Sok disznóvágáson vettem részt az első gyerekkoromban, és mindig úgy volt, tehát évtizedek óta. Nekem azt szokták mondani h van a jó, és a rossz kolbász, a jóban van salétromsó. Akkoriban még nekünk nem volt áram, vagy hútőszekrény, sok helyen a padláson tárolták a száraz/füstölt hóstermékeket. Nyáron ha még volt, csöpögött a zsír belőle, de nem romlott meg.
270. csemár (válaszként erre: 268. - Vigyefene)
2022. márc. 21. 18:57

És ezt régen is így csinálták?


(Én ugyanis azt láttam-hallottam itthon a disznóvágásokkor, hogy a kolbászhoz 5 dolog kell: hús, konyhasó, törött paprika, fokhagyma és bors. Persze ez nagyon-nagyon régen volt.)

2022. márc. 21. 18:48

Még több információ a salétromsóról.

[link]

268. vigyefene (válaszként erre: 266. - Csemár)
2022. márc. 21. 18:42
De igen, a húshoz kell hozzáadni, keverés előtt, egyébként attól lesz barna a sonka, füstölt csülök, és sokminden más.
267. csemár (válaszként erre: 265. - Vigyefene)
2022. márc. 21. 18:41
Azazhogy mégis?
266. csemár (válaszként erre: 264. - Vigyefene)
2022. márc. 21. 18:40

Köszönöm!


Ezek szerint te sem a kolbászhúshoz szoktad hozzáadni?

265. vigyefene (válaszként erre: 264. - Vigyefene)
2022. márc. 21. 18:38
Minden kiló húsonként 2 és fél gram salétromsót használunk. A rendes són kívül.
264. vigyefene (válaszként erre: 247. - Csemár)
2022. márc. 21. 18:29

A száraz füstölt kolbászhoz kell salétromsó. Nagyon sokan meghaltak azok közűl, akik nem használták. Patikában szokták venni a disznóvágáshoz.

Szalámi recept... [link]


Információ... [link]

263. tumbo2 (válaszként erre: 261. - Napsugár8)
2022. márc. 21. 18:21
még csak nem is hallottam ilyesmiről.
2022. márc. 21. 18:20
No majd jön a mester, Vife és elárulja, hogyan és mi célból használja a salétromsót.
261. Napsugár8 (válaszként erre: 260. - Csemár)
2022. márc. 21. 18:19
Ez érdekes, ha belegondolok, erre a célra az is jó. Nálunk minden évben volt disznóölés, de gipszet nem használtunk. Persze az is igaz, hogy nálunk sem volt olyan veszély, hogy ránk avasodik a kolbász. :)
260. csemár (válaszként erre: 254. - Napsugár8)
2022. márc. 21. 17:59
Gipsszel.
259. tumbo2 (válaszként erre: 258. - Napsugár8)
2022. márc. 21. 17:58
hát az nem annyira van,vagyis nincs.
258. Napsugár8 (válaszként erre: 251. - Tumbo2)
2022. márc. 21. 17:56
Csinos alak kell hozzá. Korábban volt egy bordó blúz, az alja és az ujja vége csipkeszövésű, nekem az tetszett.
257. Napsugár8 (válaszként erre: 250. - Tumbo2)
2022. márc. 21. 17:50

Egy vasárnap délután jött rám, hogy palacsintát szeretnék enni, de semmi tölteléknek való nem volt itthon. A párolt káposzta (hordós káposztából) volt egyedül, ami szóba jöhetett. Hát beleraktam azt.

Csak valahogy az már úgy nem igazán tetszett, így másnap a maradék palacsintákat 4-be hajtva paníroztam és megsütöttem. Betyárul laktató lett. Egy db. rántott palacsintával degeszre ettem magam. Ízre nem volt az rossz, hiszen a savanykás hordós káposzta íze dominált, de igen kalóriadús lett.

256. tumbo2 (válaszként erre: 253. - Csemár)
2022. márc. 21. 17:49
talán 13 éves koromban vigyáztam egy kislányra,mikor dolgoztak a szülei,mindig kolbászt csomagoltak neki,pedig utálta.szégyenszemre mindig megettem a felét.
255. forrest2010 (válaszként erre: 253. - Csemár)
2022. márc. 21. 17:47
Anyósomnál se , de lehet h a nagyobb mennyiségben gyártottnál előfordulna ha nem előzik meg :) :) :)
2022. márc. 21. 17:46

Nekem úgy rémlik, hogy a vastagabb kolbászok, szalámik esetében használják, segíti a mielőbbi kiszáradást, a húsban esetleg meglevő víz mielőbbi távozását.

Ha jól emlékszem vissza a gyerekkori disznóölésekre, mintha nem belegyúrta volna a kolbászhúsba a böllér, hanem füstölés előtt kívülről kente be néhány napra.

❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook