Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)
Ma elmentem a coop.éba, hogy tk. lisztet vegyek. Az éppen elfogyott, új szállítmány holnap d.u. jön.
Viszont kacsingatott rám egy takaros füstölt csülök, nem volt nagyobb, mint a két öklöm együtt. Mondom a csajnak, mérje már meg, mennyibe számolná: 2650.- !!! Mondtam neki, majd elviszi más! Látszott rajta, hogy kb. a fele benne csak csont.
Erre az eladó: pedig érdemes lenne elvinni, mert a következő napokban, hetekben csak emelkedni fog az ára, és a központból jelezték, hogy bejön az u.n. mennyiségi limit, hogy a túlzott felvásárlásokat megakadályozzák. Szerintem ezt a mesét senki sem hiszi el. Így akarják rádumálni a vevőket, hogy vigyék. Mondtam neki, nálam nem gond, ha húsvétkor nem eszek sonkát. Majd szétnézek még máshol is.
Kedves egészségedre! Biztosan finom lett.
Érdekes, a kolbászt én is szeretem, de a paprikás krumpliban és a krumplis tarhonyában képtelen vagyok megenni, sőt még azt a füstöst ízt sem szeretem benne. Ha magamnak főzök ilyesmit, bele sem rakom. (Volt is cirkusz anno, ha kifelejtettem.) :))
Anno, ha nagyon sokadika volt, füstölt szalonna bőrét és egy 1-2 girizd zúzott fokhagymát főztünk bele a krumplis tarhonyába. Ha ezt még megtetéztük azzal, hogy bográcsban főztük, és így megcsapattuk egy kis valódi füstös ízzel.
Majd nyáron próbáld ki a bográcsos változatot. No jó, ha nem is galambhúst, de egy méretes kolbászt csempészhetsz bele. :))
Ravaszkodok.
Kiéheztem tarhonyára lecsóval, amit tavaly ősszel tettem be a fagyasztóba. Jó nagy darab szalonnát összevágtam gyufaszál nagyságra, jól mesütöttem napraforgó olajon, megpiritottam a tarhonyát rajta, és mos fől. A ravaszkodás az, h nem szoktam szalonnát tenni a tarhonyába, de a lecsóba igen, amit fagyasztottam, abba nincs.
És ezt régen is így csinálták?
(Én ugyanis azt láttam-hallottam itthon a disznóvágásokkor, hogy a kolbászhoz 5 dolog kell: hús, konyhasó, törött paprika, fokhagyma és bors. Persze ez nagyon-nagyon régen volt.)
Köszönöm!
Ezek szerint te sem a kolbászhúshoz szoktad hozzáadni?
Egy vasárnap délután jött rám, hogy palacsintát szeretnék enni, de semmi tölteléknek való nem volt itthon. A párolt káposzta (hordós káposztából) volt egyedül, ami szóba jöhetett. Hát beleraktam azt.
Csak valahogy az már úgy nem igazán tetszett, így másnap a maradék palacsintákat 4-be hajtva paníroztam és megsütöttem. Betyárul laktató lett. Egy db. rántott palacsintával degeszre ettem magam. Ízre nem volt az rossz, hiszen a savanykás hordós káposzta íze dominált, de igen kalóriadús lett.
Nekem úgy rémlik, hogy a vastagabb kolbászok, szalámik esetében használják, segíti a mielőbbi kiszáradást, a húsban esetleg meglevő víz mielőbbi távozását.
Ha jól emlékszem vissza a gyerekkori disznóölésekre, mintha nem belegyúrta volna a kolbászhúsba a böllér, hanem füstölés előtt kívülről kente be néhány napra.