Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetős fórum)
A cukkinit én is szeretem, de az ősszel nálunk nagyon drága volt, abból most nem került a fagyóba. És ugyanígy hiányzik most a csillagtök is, pedig rántva azt is imádom, imádnám.
Úgy tervezem, hogy holnap megfőzöm az utolsó adag fagyasztott karalábét levesnek. És mellé rántott karfiolt. A körettel még variálok, krumplit kellene, de nem döntöttem el, milyen módon.
Szia 🙂 Mit szeretnèl főzni? Èn cukkinilecsót fogok .
Hu! De kihűlt ez a konyha tündérek! Nem kellene ismét belakni? Merre vagytok?
Beirdalva, ropogósra sütve, hogy az apró szálkákat is össze lehetett rágni. Sütés után fokhagymával megkenni. Te is tudod, mi a jó. :))
Kénytelenek voltunk csinálni. Már elég korán ott segítkeztünk édesanyánk mellett, amikor tyúkot vágott, koppasztott, vagy a sütésnél-főzésnél mi voltunk a kis kukták. Az igazság, hogy nem igazán önként és dalolva! De ő két műszakban dolgozott, sok minden ránk, 4 gyerekre maradt.
Megvallom, tésztát sütni nem tanultam meg. Amikor már az következett volna, (valahol 16 éves korom körül) édesanyánk cukorbeteg lett, és amikor mi telepofával zabáltuk, amit sütött, ő pedig csak ült, és nézte: szinte egyszerre toltuk el magunk elől a tányért azzal, hogy ettől kezdve sült tészta nincs! Egyedül a piskótát tanultam meg. Nővéremtől kaptam egy receptet, és anyósom fortélyával vittem tökélyre ebbéli tudásom! :))
mi ki szoktunk menni a zúgóhoz,ott kosárszám fogtuk az apró halat.só,paprikás liszt,finom is volt.
hát te nagyon ügyes vagy.én is korán főztem,mert az anyám három műszakban dolgozott.mikor elmentek hazulról,jó mondom csináljunk pörköltet.kerülgettük a csirkét hárman,de egyikünk sem tudta elvágni a nyakát.szégyenszemre áthívtuk a szomszédasszonyt.a belezés,kopasztás nem okoz gondot,de a levágás,mintha az én nyakamat nyiszálnák.így voltam a hallal is.az anyám csapkodta,én ott álltam talpig vérben,jött a karácsonyi csomagosztó.nem tudom,mit gondolt,tán mészárlással ünnepeljük a szeretet ünnepét.én szerettem fölbontani,mert az apám nem ügyelt rá,mindig szétfakasztotta az epét.aztn rám maradt minden,te tudod a legjobb sajtost,mákos kiflit,paradicsomlét ,egyebeket csinálni.az anyám sokáig ragaszkodott a bejgli készítéshez,de nem engedtem.mert már közel járt a nyolcvanhoz,mindent elrontott.igaz,hogy a sütiből,amit vittem a szomszédoknak kifelejtettem a két kanál pudingport,de így is agyba-főbe dicsérték.
Én az enyémet a '70-es évek elején forgattam, az elején ott is a sült kacsamell (vagy pulyka???) volt. Volt még valami másik is: anyósom mondta, rakjuk egy helyre az összes szakácskönyvet. Természetesen az enyém ment az övé mellé.... ott is maradt. Mindegy, ami nekem kellett azok után, a fejemben van a mai napig.
Érdekesebb itt köztetek, tőletek tanulni új dolgokat, mint egy száraz könyvet bújni. :))
Én még 16 éves koromra megtanultam az egyszerűbb ételeket, húsok sütve, főzve, pörköltnek, rántani, főztem a kocsonyát, a krumplis tarhonyát, gulyáslevest, palacsintát, nokedlit kavartam, tésztát gyúrtam, akár metéltet, akár a cérna-tésztát. Ez utóbbinál elég sokszor ott maradt a körmöm is. :))
12 éves voltam, egyedül levágtam és felpucoltam a nagy vörös kakast! És még az epéje is egyben maradt. :))
Tesóim is néha-néha kimentek horgászni, így a hal felpucolása sem okozott különösebb gondot. Bár a kecsege először rajtam töltötte ki a bosszúját. Legközelebb már óvatosabb voltam.
No ezeket a mártásokat és hasonló flancokat tanultam először anyósomtól, utána néztem szét jobban a Horváth Ilona féle könyvben. Bár ott is inkább először a hal-recepteket kerestem, mert már untuk, hogy halászlé, vagy sütve, rántva.
Enyém 1984-es. Szintén 48 ft.
Elején talán sült kacsamell, hátulján képviselőfánk. Puhatáblás, lapjai már megsárgultak.
Ez egy alapkönyv. Szerintem minden háztartásban ott van, ahol főznek. Az enyém 1982-es kiadású, az, amit F.Nagy Angéla dolgozott át. 48 Ft volt az ára. :-)
a vadast meg az ilyeneket én főztem.hogy a nagyanyám mit főzött hétköznap el sem tudom képzelni.talán üres babot,akkora nokedlit,hogy a nagyapám szerint eggyel jól lehetett lakni.nekünk vett májkrémet,konzervből csinálta a fasírozottat.ja a reggelijük tea volt kenyérrel.süteményt nem tudott sütni,mert a tűzhely vacak volt,de a búcsúra sütött kacsa az isteni volt.azóta is vettünk un.háztájit,de a nyomába sem érhetett. gondolom már azt is táppal etették.
kicsit?mikor egy pap ott volt a kórházban,hát én jónapotot köszöntem neki.épp ettem,mondja vár,nem kell,én mértéktelen vagyok,egyperc alatt befalom.aztán csak a törésről beszélgettünk,meg,hogy lassítani kéne,látta,hogy én nem vagyok vevő a vallásos dumára.
na annál flancosabb nem kellett,aki nem tudja,színésznő volt,pár cseléddel,de szeretett,tudott is főzni.,az enyém is rongyos már.bélszín,más marha,rák hasonlók,de egyszerűbb ételek is voltak benne.mikor még beszélgettem a nemtudom már kivel,szóval ott volt az étrend, a mai.aszondja,tejfölös bableves malackörömmel,bifsztek tükörtojással,és gombásrizzsel,diósrétes.vacsora,majonézes csirke,cukrozott gyümölcs.nem csoda,hogy olyan jó húsban volt.bár a zsíroskenyér is hizlal.
Én is Horváth Ilonából tanultam, mármint a kicsit flancosabb kajákat. Mert az egyszerű, hétköznapi ételek sütés-főzését édesanyám tizenéves koromban megtanította.
Én a Horváth Ilona szakácskönyvet forgattam már gyerekkoromban. Rongyosak lettek a lapjai. A tavasszal antikváriumból rendeltem egyet, 900 ft-ért, hogy meglegyen.
Vegyél kicsit,,megsül a kacsa mellett:)))
lassan itt a karácsony,sütni,főzni kell.bár,ha egyedül lennék,vennék egy nagy oldalast.
én gyerekkoromban azt hittem,hogy majd élvezettel főzök.akkor került a kezembe Vízvári Mariska könyve, talán 14 éves voltam,mikor úttörő gyűlésre kellett menni,én ezalatt kocsonyát főztem,jobbat,mint az anyám.a nagyanyám kocsonyája borzasztó volt,rajta az ujjnyi vastag zsírral.de a kertjében nem volt egy szál gaz sem.a sütés,főzés nem jelent örömet,csak,ha ízlik a gyerekeknek.meg,ha a szomszédnak jót nevettünk a sütin.fel volt akasztva a két süti a kerítésre,egyik ment a másikhoz,te hoztad.ha rossz,akkor neked adom.na mégsem,mert olyan finom.a szomszéd lenyírta a füvet,azért sütöttem.
Ismét csak véletlenül találtam rá erre a fórumra. Pedig még tavasszal milyen jókat cseverésztünk. Talán újra benépesül. :))
Kedves egészségedre.
Ahogy mondod, nekem pedig a közönséges krumplis tarhonya jutott erről az eszembe. Talán még a húsvéti nehéz kaják előtt be lehetne ütemezni egyik napra.
Nagyon rászoktam a szalonnás tarhonyára, talán már az isten sem fog leszoktatni róla, de minek is. Nagyon húsos szalonnát megpirítom és utána adom hozzá a többit.
Tegnap kivettem a fagyóból a még ott lapuló zúza-pörköltet. Főzök mellé bulgurt, uborkával jó lesz az ebédre.
Ez az én formám. Ma kenyeret sütöttem, tegnap még volt eszembe, hogy majd kipróbálom. Eszembe sem jutott. :))
Valaki próbált már stanglit sütni mikróban?
Szervusztok, jó reggelt kívánok mindenkinek. Esik, szomorú idő van.
most volt itt a festő,megnézni,hogy mit kell festeni.majd kiszámolja otthon,hogy mennyibe fog kerülni.na,akkor előtte eszek csülköt,utána már úgy sem telik.a lányomnak is megszűnt a cége,csak talál munkát.
További ajánlott fórumok: