Keményítő (beszélgetés)
Igazából nem a lisztet ,hanem a zsiradékot szeretném mellőzni....
a keményítős módszert nem ismerem de vannak kevésbé kalóriás lisztek is mint a búza, pld. a kukoricaliszt, vagy rizsliszt. ezzel már rántottam főzeléket. ki kell tapasztalni, hogy mennyit tegyünk bele vigyázni kell mert jobban odaég a rántás, de ha rájössz miből mennyit kell, megéri kipróbálni
Én is szoktam azzal sűríteni, pl. 1 krumpli a sütőtök krémlevesbe.
valahol olvastam 1x h a krumplival sűrítették a halászlét :) 1 szétfővő krumplit aprított bele nagyon apróra , tettem már marhapöribe is , halászlébe is .....
Egyébként amiket felsoroltál, azokkal pont működik, a titok abban van, hogy nagyon rövid lén, inkább párolni, és utána leturmixolni egy részét. Bár én aztán fanatikus vagyok kaja ügyben, de 1 kanál "jó" liszt egy nagy adag főzelékben aztán tényleg nem oszt vagy szoroz :)
Felesleges.
Ez a módszer talán a krumplival, szárazbabbal
működik, a többiből (zöldbab, spenót, sóska,
karalábé, stb.) folyadék lesz a turmixolástól.
Akkor TELJESEN felesleges liszt helyett a keményítőt használnom....( egyébként borsófőzeléket csináltam).
Arról nem beszélve, hogy 1 kanál keményítőben pont annyi kalória és szénhidrát van, mint 1 kanál lisztbe, ráadásul mondjuk egy teljeskiörlésű liszt sokkal egészségesebb, mint a keményítő...
van , amit sűrítek önmagával , de én többnyire rántva szeretem a főzeléket , még akkor is , ha nem túl egészséges :( pl a krumplifőzelék v leves , sárgaborsó főzelék elég sűrű lesz sajátmagától is :) sokszor , ha marad belőle másnapra v higítom alaplével v megeszem úgy / imádom a kajamaradékokat :) /
Ezt nem én írtam, de mindig röhögök rajta :)
Ugyanis nekem sem igazán jött be a turmixos módszer. Keményítővel oké, de másnapra el tud hígulni, lötty az egész. Szerintem 1 kanál liszttől semmi bajunk nem lesz, lehet használni tönkölyt vagy durumot, egészségesebb. 1 tányérnyi ételre vetítve alig csipetnyi jut. Nem értem ezt a nagy lisztfóbiát, inkább a pékárun lehetne többet spórolni.
Bevallom paradicsomos dolgokat nem suritem. Saját magam teszem el a paradicsomot és mindenestül turmixolom így van teste. De babnal vagy borsonal babhuvelynel beválik. Spenótot soskat nem szoktam sűríteni liszttel. A keményítős sűrített próbáltam egy darabig, gond akkor van vele ha újra melegited az ételt.
a paradicsomos káposzta nekem is sokszor kicsit híg marad , de....rászoktam arra h a levéből leszedek és úgy rántom be , aztán ha kell még bele lé , akkor ott van :) ha nem kell , akkor megiszom , mert egyik kedvencem a káposztalé , akár édes , akár savanyú az a lé :) de én rántást is pirítok egy nagyobb adagot , aztán ha kell , abból lehet még használni hozzá :) v 1 kiskanál keményítőt bekeverek hideg vízzel és azt lottyantom a végén a főzelékbe / bármilyen főzelékbe , ha hígnak találom :) / de azzal már nem szoktam főzni , le is kapcsolok alatta :)
"Ti hogyan sűrítitek be önmagával a főzeléket?
Én ma próbáltam először ilyet, a paradicsomos káposztát megfőztem, felét leturmixoltam. Hát, jó kis káposztalevesem lett, egy csomó fölösleges lével.
Ugyanis a pürésíteni kívánt káposztából is lé lett, meg eleve volt leve is, sűrűbb meg egyáltalán nem lett. Mit rontottam el?"
:DDD
Mielőtt a keményítőt használni kezded, érdemes ezt végigolvasni. Írd be a keresőbe:
Egészségesek-e a keményítők?
Semmilyenben:-)vegyél ki valamennyi zöldséget belőle turmixold és máris megvan a surito anyag!
Azt olvastam, hogy a keményítő kevésbé kalória dús, mint a liszt. Milyen arányban használjam a főzelékemhez ?
További ajánlott fórumok: