Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Az étkezési keményítő valóban egészségesebb, mint a liszt? Ha igen, miért? fórum

Az étkezési keményítő valóban egészségesebb, mint a liszt? Ha igen, miért? (tudásbázis kérdés)


2010. dec. 19. 09:30

Igen én is úgy hallottam hogy egészségesebb, és a barátnőm is ezt használja habarásra Ő fogyókúrázik.

Hogy mennyire egészséges azt nem tudom, egy időben azt mondták hogy az édesítő milyen jó és most meg azt hallom hogy jól meg kell nézni mi az összetevője, mert sokban van mérgező anyag vagyis idegméreg, a szaharinos a jó.

2010. dec. 19. 09:06
Én is úgy vagyok vele, hogy minél természetesebb valami, annál jobb. Bár szinte semmit nem szabadna fogyasztani, mert már mindenről bebizonyították, hogy milyen átkozottul káros... Utána meg azt, hogy mégsem, csak ipari mennyiségben:)
2010. dec. 19. 08:34
Mindkettő csökkenti a hem kötésű vas felszívódását(bőrgyógyászom szerint),úgyhogy a két rossz közül inkább a liszt, az természetesebb anyag:-)
2010. dec. 19. 08:21

liszt:)

Ninjtje: mindkettő van a keményítőben. A liszt keményítő+ sikér(protein) tehát a lisztet választom, még ha több is kell belőle. A cukrok kontra keményítő esetén kell a keményítő tartalmúakat választani, ha szénhidrátot fogyaszunk - én így olvastam. Ha rosszul, meggyőzhető vagyok:)

19. nijntje (válaszként erre: 18. - Nijntje)
2010. dec. 19. 08:11
Jah, saját tapasztalat, nálam bevált.
2010. dec. 19. 08:10

A keményítők közül az egyenes láncú amilóz lassabban bomlik le, ezért lassabban emeli a vércukrot, míg az elágazó láncú amilopektin gyorsabban képes emelni a vércuikorszintet.

Ez itt a kulcsmondat. Ha gyorsan emelkedik egy kajától a vércukorszinted, akkor hamarabb leszel, és farkas-éhes. Ha viszont keményítőt használsz, nem ugrik meg tőle a vércukor szinted, és tovább elvagy kaja nélkül. Hatásos a fogyókúrában, egy próbát megér.

2010. dec. 19. 08:05
Szóval, milyen következtetést vontál le? Liszt vagy keményítő? :)
2010. dec. 19. 07:38
Köszönöm a segítséget! Szuperek vagyok!
15. wencus
2010. dec. 19. 07:37
A szénhidrát tartalma több mint a liszté, de ha sűríteni akarsz vele akkor kevesebb kell belőle. Ugyan az mint az édesítő annak is 92 a ch ja a cukoré 100 ez nem nagy különbség de kevesebb kell belőle.
14. 6b006fc769 (válaszként erre: 13. - 6b006fc769)
2010. dec. 19. 07:37
gondolm, mert keményítőből mégesm sütünk sütiket:D
2010. dec. 19. 07:36

Megnéztem!

100 grammra: étkezési keménytő:344 liszt:339 DE! Rátaláltam, hogy kitől jött az őrület: Norbi update 1-es a keményítő és 3-as a liszt:D

12. vereskati (válaszként erre: 11. - 6b006fc769)
2010. dec. 19. 07:32
Lehet meg kéne nézni valahol a kalória értéküket. Az is számít ám.
11. 6b006fc769 (válaszként erre: 9. - Vereskati)
2010. dec. 19. 07:30
Nem, nem a lisztérzékenyeknek. Már nem tudom, honnan, de sok helyről jött az, hogy hű de egészséges vagyok, keményítővel főzök /talán barátnőm anyukája kezdte a környezetemben ezt az őrületet, aztán a lánya is átvette, de máshonnan is hallottam/ Lassan fogyni szeretnék, ezt leginkább egészségesebb táplálkozással, mozgással szeretném elérni. Azt hiszem fogyókúrás körökben is találkoztam a "keményítő egészségesebb, mint a liszt" nézettel, de nagy kétségeim voltak.
10. 6b006fc769 (válaszként erre: 8. - D9fd267630)
2010. dec. 19. 07:25
Köszi! Nekem is ez volt az érzésem, (egészségesebb)csak nem tudtam, miért:)
9. vereskati (válaszként erre: 7. - 6b006fc769)
2010. dec. 19. 07:23
Ki mondta ezt Neked? Szerintem a lisztérzékenyeknek szólt az egészségesebb. Nem?
2010. dec. 19. 07:22

Szerintem egyáltalán nem egészségesebb, mint a liszt.

A lisztben (főleg, ha teljes kiőrlésű) van B12 vitamin, ami a cukor lebontó enzimének nélkülözhetetlen alapja. A természetes formában minden keményítőt tartalmazó alapanyag tartalmazza a lebontázához szükséges B-vitamint.

A lisztben van élelmi rost, ami az emésztőrendszeren áthaladó ételmassza térfogatát dúsítja, így a lebontás egyenletesebb.

A lisztben a B-n kívül más vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is vannak.


Mindez már nincs meg a keményítőben, így kizártnak tartom, hogy egészségesebb legyen.

7. 6b006fc769 (válaszként erre: 6. - Vereskati)
2010. dec. 19. 07:05
Ez szuper!/ha jól tévedek Pallas Nagylexikon ;)/ De pont a sikér az, ami miatt lisztet eszünk, tehát a (teljes kiörlésű) lisztben még protein/fehérje/ és rostanyagok is vannak. Szóval értem én, hogy egészséges, hiszen elméletben a táplálkozás 55 %-nak szénhidrátból kéne állni, de miért egészségesebb, mint a liszt?
2010. dec. 19. 06:55
Az étkezési keményítő sokoldalúan felhasználható egészséges alapanyag a konyhában. Összetett cukor, sok cukormolekulából összekapcsolódott, úgynevezett poliszacharid, melyet a táplálékkal főként a gabonafélékből, burgonyából veszünk föl. A keményítő valójában nem más, mint számtalan egymás után álló szőlőcukor (glukóz) lánca, mely az emésztőenzimek hatására bomlik le egyes szőlőcukoregységekké. A keményítők közül az egyenes láncú amilóz lassabban bomlik le, ezért lassabban emeli a vércukrot, míg az elágazó láncú amilopektin gyorsabban képes emelni a vércuikorszintet. A keményítő (rossz magyarsággal: kennye, a növénysejtnek protoplazmában a krolofillum társaságában megjelenő, szilárd testalakú szemecskés röge. Nagysága változó, alakja gömb, tojásdad, soklapú (poliédrikus) vagy szabálytalan. Keményítő hidrolizátumok. Adalékanyagok (pl. aszkorbinsav). Összetétele: lenmag, szezám- és burgonyapehely, napraforgó. Víz, növényi olajok és zsírok, növényi szterin, észter (12,5%). Gyártása: Európában gyárilag főleg burgonyából búzából, kukoricából és rizsből állítják elő. Leginkább a burgonyakeményítő a legelterjedtebb, gyártása egyszerűbb is. A búza-, kukorica- és rizskeményítő gyártása lényegesen különbözik a burgonya-keményítő gyártásától, mert ezek a nyersanyagok a keményítő mellett még protein (sikér) anyagokat nagyobb vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak. A rizskeményítő gyártásánál csaknem kizárólag rizstörmeléket használnak. Használható levesek, mártások, öntetek, és desszertek sűrítéséhez.
2010. dec. 19. 06:55
Tudom, hogy könnyebben kezelhető, mint a liszt, de miért egészségesebb? Sokkal "tisztább", mint a liszt, valójában tiszta szénhidrát lánc amit gyakorlatilag a lisztből(is) vonnak ki, tehát kevésbé tűnik természetesnek, mint maga a gabonaörlemény, nekem ezért van kérdőjel a fejemben.
2010. dec. 19. 06:48
Nekem olyan művinek hat a használata -no nem a sütiknél gondolom hanem liszt helyett pl. főzelékeknél-de volt itt már szó róla és csak pozitív dolgokat írt mindenki .
3. 6b006fc769 (válaszként erre: 2. - Vaczila)
2010. dec. 19. 06:44

habarást tudok liszttel is csinálni, nem kell bele zsiradék:)

Ha kevesebb a szénhidrát benne, akkor miből van? Félre ne érts, nem kötekedni akarok, de továbbra is kérdés a kérdés:)

2010. dec. 19. 06:37
Kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Emellett ha pl főzeléket sűrítesz vele, nem kell zsírban pirítanod vagyis rántást csinálni, mert a kemémyítőt vízzel kell csak kikeverni. Tehát a zsiradékkal is spórolsz.
2010. dec. 19. 06:33
Az étkezési keményítő valóban egészségesebb, mint a liszt? Ha igen, miért?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook