Hogy készítitek a töltött káposztát? (beszélgetés)
Én így vagyok a szabolcsi töltött káposztával, nem szeretem, nem ízlik, nem eszem meg. Mások meg arra esküsznek, ők azt szokták meg.
Jó, hogy mondod a sóletet, fejben tartom!:)
Köszi!:)
Azt kifelejtettem, hogy a fűszerek és a fokhagyma mellé teszek 2-3 babérlevelet is, de nem fontos annyira.
Volt, hogy vettem egy jó darab füstölt bordaporcot is a gombócok közé, de hiába áztattam be este, hiába sóztam csak óvatosan, mégis olyan sós lett az egész, hogy elrontott mindent.
Úgyhogy ilyesmivel nem kísérletezek többet.
Pontosan ugyanígy készítem.
Illetve nem, mert a fazék aljára, meg a káposzta tetejére leveleket teszek. Enni szeretem, de töltögetni nem.
Elkészítem a tölteléket: darált hús, kis marok rizs, apróra vágott hagyma, só, bors, őrölt paprika, kis őrölt kömény. Tojást nem teszek bele, hogy ne legyen kemény, a rizsből eleve kifő a keményítő és a káposztalevél összetartja a tölteléket.
A levelekből kivágom az eret és megtöltöm a töltelékkel.
Ha elfogy a levél és marad töltelék, ahhoz keverek 1 tojást és gombócokat formázok.
Egy nagyobb fej hagymát aprítok, megdinsztelem füstölt szalonna zsírján, és ráteszem az apró káposzta felét. Erre jönnek a töltött káposztalevelek és gombócok.
Közéjük teszem a kisütött szalonna kockákat és egy szál füstölt kolbászt olyan 4-5 centis darabokra vágva.
Só, bors, őrölt paprika, 3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva kerül a tetejére és az aprókáposzta másik fele.
Ezután felöntöm vízzel, annyival, hogy a gombócokat éppen ellepje, nem kell az aprókáposzta fölé is víz, mert az egész levet enged még majd.
Felforralom, teljesen takarékra veszem, majd így főzöm 2 órát. Kevergetni nem szabad, időnként megrázogatom a fazekat.
Mikor kész, egy sűrített paradicsom konzervet ráöntök, teszek rá egy csipet cukrot, feljebb veszem a lángot, és pár percig összerottyantom az egészet. Rántást nem teszek bele, fővés közben pont annyi víz párolog el, amennyi kell, a maradék lé pedig picit szaftos lesz a paradicsomtól.
Pont így tanultam én is, ahogy írtad. Egy kis kiegészítés a kezdőknek:
- kierezni a leveleket = a levél közepén hosszában futó vastag részét szépen levágjuk, hogy ott, abban a csíkban se legyen a levél vastagabb, mint a többi részén, különben nem fog szépen hajlani.
- a kis hosszúkás formára göngyölt, hússal töltött káposzta két végét vissza kell dugni a töltelékbe, különben főzés közben kifő a levélből
- paprikás rántást készítünk, és azzal engedjük fel
Egy kicsit macerás, de megéri!
Ez nagyon jó ötlet, bár így már a szó szoros értelmében nem "töltött" káposztáról beszélünk.
Ezt kipróbálom, mert a családban van, aki csak a tölteléket eszi meg és még az is baj, ha a káposzta savanyú ízét átveszi :(
Elkészítem a tölteléket (darálthús, fűszerek, 1 tojás és nyers rizs, a hús mennyiségének kb. 1/3-a), betöltöm a kierezett káposztalevelekbe (savanyú káposzta, nem édes). Előveszem a legnagyobb fazekamat, alulra teszek 2 nagy marék apró, savanyú káposztát, erre teszem a töltötteket, lehet közé tenni egy füstölt oldalast, kellemes ízhatást kölcsönöz az ételnek. Beterítem szintén 2 maréknyi apró káposztával.Felöntöm vízzel, de a fazék ne legyen totál színig a kápival, mert a rizs miatt "nőni" fog a térfogat nem kicsit...Jártam úgy, hogy párat át kellett tennem másik fazékba, hogy férjenek...
Forrástól számított legalább 2 órán át főzöm lassú tűzön, rázogatom időnként és pótolom a vizet. Rántást készítek és óvatosan egy fakanál segítségével eloszlatom a lében, összerottyantom a rántással és kész is!
Ízesíteni nem nagyon kell, mert ha nem mosod ki a káposztát, akkor kellően sós, fűszeres és savanyú.
Savanyú káposztából készítem, ahogy anyukámtól tanultam.
A vecsési savanyút szeretem venni, de ez nem szentírás.
Először is az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom zsíron. Hagyom kihűlni. Ugyanígy hagyom kihűlni az előre félig megfőzött rizst, amit olyan 1/6-1/7 arányban teszek majd a húshoz.
Aztán a darált húst elkeverem a félig főtt rizzsel, tojással, sóval, borssal, majorannával, pirosparikával, hagymával, teszek bele egy kis összezúzott fokhagymát. Jól megdolgozom, hogy az összetevők rendesen összekeveredjenek.
Gombócokká gyúrom az összetevőket. Levélbe nem töltök.
Egy fazék alját megkenem zsírral, beleteszem a kimosott káposztát. Ez ízlés kérdése, ki mennyire mossa át a káposztát. Én nem szeretem nagyon kimosni, ráérzéssel mosom. Azért maradjon savanykás íze.
A káposztára teszem a húsgombócokat, felöntöm vízzel, hogy ellepje az egészet.
Ezután már teszi a maga dolgát. Amikor a gombócok megfőttek, akkor külön tálba szedem őket. A káposztára teszek liszttel elkevert tejfölt, ezzel hagyom rottyanni egyet.
Amikor kész, akkor szép mély tálba átszedem a káposztát, tetejére a gombócokat. Tálaláskor aki kér, tehet még rá tejfölt.
Aki szereti a füstölt ízt, tehet füstölt húst is a gombócokhoz. Én nem szoktam.
Én édeskáposztából szoktam készíteni, amit ugye már előzőleg is főz az ember (én úgy ismerem a kifejezést, hogy abárol) ecetes vízben. Az így összekészített töltött káposztát utána kb. 1-1,5 órát szoktam főzni.
Készítettem már savanyúkáposztából, na, annál nem lehet tudni, mennyi idő alatt fő meg maga a káposzta, de annak is kell minimum 1,5 óra
Én sem. Béna vagyok efféle kézműves munkához. Bármilyen bigyóval elbabrálok, de ez a levélbe göngyölés kifog rajtam.
Ez legyen a legnagyobb baj 🙂
Ti meddig főzitek a töltött káposztát, és hogyan?
Még nem csináltam, de ma azt is készítek az tutti!🤠