Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Ismertek notórius későket? Szerintetek az ő hibájuk vagy adottság? fórum

Ismertek notórius későket? Szerintetek az ő hibájuk vagy adottság? (beszélgetés)

1 2 3
2009. szept. 9. 10:06
Sok minden miatt lehet vki notórius késő. Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy ez pusztán nem törődömség, figyelmetlenség, tiszteletlenség. Biztos van olyan is, akinél ezek az okok dominálnak, de a legtöbb esetben ennél sokkal mélyebb okai vannak. Ez személyiségtől, adottságoktól, tulajdonságoktól is függ, sőt, a legújabb pszichológiai kutatások, felmérések összefüggéseket tártak fel a születés körülményei, úgy mint túlhordás, vagy császár, és a késésre való hajlam között. Az már egy másik kérdés, hogy aki tudja magáról, hogy hajlamos elkésni, rosszul beosztani az idejét, az mit tesz annak érdekében, hogy ezen finomítson.
28. minerva223 (válaszként erre: 24. - Pan.pan)
2009. szept. 9. 10:05

Szeretem tudni,hogy kire,mikor várhatok,hogy időben"ünneplőbe öltöztessem a lelkem":-)Számomra fontos,és azzal,hogy megvárat azt sugározza,hogy én nem vagyok az számára,hiszen akkor odafigyelt volna arra,hogy ne várasson hiába,és ne "lopja az időmet".

Természetesen én is el tudom foglalni magam,de én beosztom az időmet és megszervezem a tenni valóimat,és szerintem minimális igény,ha ezt elvárom a családomtól és a barátaimtól.

A munkahelyen és az iskolában pedig,kötelességnek tartom az időben megjelenést. Lehet régimódi vagyok és ez már nem divat?

27. zsgzs
2009. szept. 9. 10:03
akinek nem valakije, hanem ő maga rendszeres késő, nem magyarázná meg?? nyilván nem véletlen, hogy "mindig van valami", mi a magyarázat az illetékesek szerint?
2009. szept. 9. 09:57
Az én anyám,egy notórius késő...olyan vérbeli!Ha felhív,és azt mondja 10 perc,és itt van nálam:-vagy nem jön aznap,vagy órákba telik,mire ideér!A buszt is rendszeresen lekési,mert még ha van 10 perce indulás előtt,tuti felmos!szörnyűű,mikor megbeszéljük,hogy mikor találkozunk,képes órákat késni!Már a telefonján is átállítottam az időt pl:50 helyett 40 re!Most meg szidja a sofőrt,ha "nem jön időbe" :DDDD
25. zsgzs (válaszként erre: 24. - Pan.pan)
2009. szept. 9. 09:57
ez olyan, mintha teljesen más lenne az időkezelése, pont olyan, mint a keleti kultúrákban, ahol nincs jelentősége a késésnek.
2009. szept. 9. 09:55

Lehet, h Minervánál a megoldás? "...igyekszem azt adni amit el is várok másoktól." Talán ők el sem várják a pontosságot? Ha jobban bele gondolok, lehet ez így, mert a párom, ha megbeszél valamit, éli tovább az életét, nem ül ott és várja a megbeszélt időben az illetőt. Mikor az megérkezik, majd úgyis szól. Ha neki közben úgy alakul az élete, h mennie "kell" vhova, elmegy..... Ezzel szemben, én ("mi") a megbeszélt időben a megbeszélt helyen várakozom az illetőre. Esetleg csinálgatok valami ott is végezhetőt, de ennyi...

Ezt hogyan látjátok?

2009. szept. 9. 09:52

6 éves korra kiderül? A fiam 14 éves koráig nem késett sosem, sőt már 1/2 7-kor ott állt a suli kapuba. A középiskola óta viszont 5-10 percet mindig késik. Ez a rossz időbeosztás miatt van. Hiába keltem fel időben a fiamat, ő mindent reggel csinál. Bepakolás, zeneletöltés, stb. Az idejét úgy számolja ki, hogy még véletlenül sem indul el a buszhoz. Ha nem oda, akkor már meg van az 5 perc késés. Azt szokta mondani, hogy miért várakozna, elég ha pont odaér, vagy kicsit késik. Sajnos ez suliba, munkahelyen is megtörténik.

Nem hiszem, hogy családi vonás. Sem az én családomban, sem a férjemében nem volt még ilyen.

22. zsgzs (válaszként erre: 18. - Pan.pan)
de az sem zavart, amikor láttad, hogy más bosszús miatta?
21. 00346cf747 (válaszként erre: 5. - Kocska)
Ismerős a magatartás, nálunk is van a családban ilyen. Az a legröhejesebb az egészben, hogy semmi fontos dolga nincs, amiért késni kellene, kizárólag az idő eltoszogatásáról van szó.
2009. szept. 9. 09:49
Nekem is volt kolléganőm-barátnőm ilyen késő.Mindíg elkésett munkából, ő is egyedülálló volt.Mindíg rohant, kapkodott, és egyszerűen mindíg késett.Indok:mindíg történt "valami"... Én is az előbb odaérek 15 perccel típus vagyok és megörjít a késés. Szerintem adottság kérdése.
19. zsgzs
2009. szept. 9. 09:48
azért a többség hozzászólásából az jön le, hogy mérgelődni lehet, de túl sokat nem lehet tenni annak érdekében, hogy egy ilyen személyiség megváltozzon
2009. szept. 9. 09:47

A téma engem is érdekel :o)3 okból is érintve vagyok :o)

1. Magam gyermek és ifjonti koromban gyakran késtem (kaptam is szidalmat érte rendesen) de úgy emléxem, soha nem éreztem emiatt rosszul magam. Ahogy anyódos is mondja "hát ideértem, nem?"

Mostanra remekül szervezem az életemet. Ha késve is indulok, még akkor is odaérek (ezt nem tudom megmagyarázni, de így van) Most sem stresszelek a késés miatt, mégsem kések el.... :o)

2. A párom viszont komolyan míveli a késés tudományát. :o) Fura mód, engem nem zavar. Én sem értem miért(?)

3. Ami aggaszt az a gyerekem. Nem értem miért vagyok annyira kétségbe esve az ő késései miatt. Most 17 éves, és a legnagyobb nyugalommal képes készülődni otthon, becsöngetés előtt 5 perccel (a suli 40pecre van) Szólok neki, válasz "jól van már". A vicc (?), h én is pont ilyen voltam, kinőttem, a párom (nem az apja és nem ő nevelte) is ilyen és boldogul.... Mégis a kölök ki tud akasztani (pedig nem kéne) ... Vajon miért?

2009. szept. 9. 09:43
Nekem a bnőm ilyen,késik mindig..akárhova megyünk,akár buszhoz..akár suliba indultunk,mindig késtünk miatta.Egyszerűen nem bir pontos lenni,volt hogy otthagytam volt hogy megvártam.Ő már az oviba is ilyen volt.Ha kérdezem h mit csinált eddig..?Pl a kulcsát kereste,a haját csinálta...vagy csak szimplán nem indult el időbe.Pedig a mi városunkba még távolságok se naon vannak,h annyit kéne gyalogolnia.:)
2009. szept. 9. 09:43

Én nem szeretem azokat,akik késnek. Tipikusan mindig megmagyaráznak mindent. Szoktam mondani nekik, hogy nem érdekel.

- Itt voltál időben?

- Nem.

- Akkor sorry, erről most lemaradtál.

Persze ezt csak akkor teszem, ha nem először fordul elő, hisz mindenkivel történhet valami, amire nem számít. Ha legalább egy telefont megenged, akkor egy picit enyhülök..:)

Szerintem sokat árul el az illetőről, az, hogy késik vagy sem. Például tudhatjuk, hogy mennyire számíthatunk rá bizonyos esetekben. A barátaink tehát ez alapján is szelektálódnak.

2009. szept. 9. 09:42
Nem tiszteletlenség, és nem mélyebb pszichológiai összefüggés, hanem csak egyszerűen rossz időbeosztás, rosz időérzék
2009. szept. 9. 09:40
anyósom pl. mindig a főzésre fogja, vagy nem jött a villamos(6-os a kőrúton, muhaha), vagy telefonálnia kellett:S
2009. szept. 9. 09:39
Az én barátnőm nemes egyszerűséggel, azzal indookolja, hogy: "Nem tudom! Azt gondoltam milyen sok időm van és elkezdtem virágot locsolni, meg ilyesmi."
12. zsgzs
2009. szept. 9. 09:37

állítólag ez a notórius késők részéről egy játszma vagy pedig önkiterjesztési törekvés, mondván, úgyis elnézik nekik.

nektek mivel szokták indokolni ők maguk (a késők) a késést?

11. petka (válaszként erre: 4. - Zsgzs)
2009. szept. 9. 09:35
Mindig kesik, mert egyszeruen lesz..ja hogy rajta kivul mas is letezik. Egyebkent a ferjem anyosa :)) Szerencsere nem orokoltem tole ezt sem!

Ez egy jó kérdés... :)

Én sosem késtem el sehonnan, sőt már rosszabb voltam a kelleténél, mert volt, hogy már negyed órával előbb ott voltam, ahol kellett. Csodálkoztam is, hogy a barátnőm, aki felnőtt nő, egyedül él, gyereke sincs és nem is cicababa, miért késik el minden áldott nap mindenhonnan. Aztán amikor rövid időre én is egyedül maradtam, folyamatos versenyfutásba kerültem az idővel és nem értettem hogyan, hiszem nem is volt másra gondom csak saját magamra. Azóta minden visszaállt :)

A fiam is ilyen, és a sógorom is. Úgy látszik, családi vonás:-)
Ez sajnos hanyagságra,nemtörődömségre vall. Szörnyen idegesít. Soha sehonnan nem késtem el,sőt pár percel előbb érkezem. Az igéreteimet betartom,és nem csinálok segget a számból,míg a későkre egy kicsit ez is jellemző. Nem azért mert"mit szólnak" hanem mert így érzem jól magam és igyekszem azt adni amit el is várok másoktól.
2009. szept. 9. 09:34
Fél óra? Az egyik barátunk alsó hangon másfél órát késik! Komolyan! Mi úgy oldottuk meg, hogy 1-2 órával korábbra hívjuk, mint normál esetben tennénk :) Bár egyszer már megjelent időben, és pl vonathoz, buszhoz is mindig időben ér, csak másokkal csinálja ezt meg, és ő sem tudja, miért... Mi már beletörődtünk, de azért nagyon idegesítő szokás, az biztos. Tuti, hogy valami mánia ez is, mint a notóriusan pontos embereknél, ezt is nehezen viselem :)
6. Bcicus (válaszként erre: 1. - Zsgzs)
2009. szept. 9. 09:33
Ez sok mindentől lehet, apá az ellenkezője, mindenhova túl hamar indul. Én 16 éves koromig halál pontos voltam mindig, azóta viszont mindig kések, de engem nem zavar, nyílván színházba időbe odaérek, de csak mert nem egyedül megyek.
2009. szept. 9. 09:33

igen, apám!

akkor kezd el készülődni, amikor oda kéne érni.

Már sokszor direkt előbbi időpontot mondunk,ha oda is akarunk érni.de mindig megtudja magyarázni:)

4. zsgzs (válaszként erre: 2. - Petka)
2009. szept. 9. 09:32
de csak bizonyos helyzetekben késik, vagy mindig? egy pszichológussal beszélgettem erről, és azt állítja, 6 éves korra eldől, hogy valaki késős lesz-e
2009. szept. 9. 09:31

Na anyósom pont ilyen:S Párom szerint világ életében ilyen volt, munkahelyről is mindig elkésett. Nála ez adottság szerintem, nem bírja beosztani az idejét és nagyon szétszórt. Mondjuk van amikor sikerül időben megjelennie, de nem ritka a fél órás késés sem és csak megvonja a vállát, hogy úgyis itthon vagyunk nem?

Én kiborulok tőle.

2009. szept. 9. 09:30
Ismerek ilyet, es halalra idegesit. Szerintem ez a masikkal szembeni tiszteletlenseg.
2009. szept. 9. 09:28
Érdekelne a véleményetek a késésről, a notórius későkről, arról, hogy ez szerintetek a másikkal szembeni tiszteletlenség, vagy esetleg más - mélyebb pszichológiai összefüggés - áll a hátterében. Ti hogy kezelitek, ha van ilyen emberke a környezetetekben??
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook