Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


51954. forrest2010 (válaszként erre: 51928. - 40f26c89e8)
2014. jún. 15. 11:49
Egyik régi kollegám felesége sose szeretett palacsintát sütni , ezért ha rá is vette a férje néha , akkor kelt palacsintát sütött , pici élesztővel lazítva a tésztát , amitől puha lett a palacsinta , picit vastagabb is lett , attól meg előbb jól is lakott a kollegám .
51953. forrest2010 (válaszként erre: 51934. - Anyagi)
2014. jún. 15. 11:45
Többnyire akkor vásárol , amikor délutános és este bemondják mit lehet féláron , olyan dolgokat többnyire , amit teljes áron biztos , h sose vennénk meg .
51952. forrest2010 (válaszként erre: 51940. - Anyagi)
2014. jún. 15. 11:43
Rengetegféleképpen lehet gyümilevest is sűríteni , attól függ mi van hozzá ? ha puding van , akkor azzal , ha van 1 jó nagy pohár gyümölcsös joghurt , akkor azzal , v tojássárgával , v liszttel+tejjel , v vízzel keményítővel , v tejszínnel .... mindig attól függ ....mindegyikkel finom !!!
51951. Guruljka
2014. jún. 15. 11:39

Kukoricalisztet és darát is főztem már puliszkának. Vízzel is, tejjel is. És megszerettem!

A liszt macerásabb kicsit, mert hajlamos csomósodni, ezért habverővel kevergetve kell főzni.

A vízbe főtt változata dinsztelt hagymával, túróval remek, bár én nem főztem olyan sűrűre. Elvileg a belőle kanalazott galuskát lepirítva lehetett volna enni.

51950. forrest2010 (válaszként erre: 51948. - Anyagi)
2014. jún. 15. 11:39
Valamikor , régesrég , olyan 30 éve kb ilyenkor kérdeztem meg a férjemet , h mit főzzek ? aztán az elmúlt 25 évben inkább megfőzök éjjel . :D
51949. Guruljka (válaszként erre: 51945. - Anyagi)
2014. jún. 15. 11:36

Piacolva könnyű! :D


Inkább a régi dolgokra vagyok kíváncsi, és a kukoricalisztes dolgok is ilyenek. Amit a saját felmenőim is ettek, szerettek.

Mondjuk a kukoricalisztes dolgok kicsit szegényes ételnek számítottak, ezért szégyellték sok helyen. Aki málékenyeret tarisznyázott, az takargatta.

Ilyen az errefelé szokásos ganca, gánca is, ami főtt krumplis-lisztes tészta, kanállal szednek belőle galuskákat és sokféleképpen eszik. Sokan tudják a receptet, de állítólag nem eszi, csak hallotta az öregektől! :D

51948. Anyagi
2014. jún. 15. 11:35
Na, most már nem húzom az időt : irány a konyha!
51947. Anyagi (válaszként erre: 51938. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:34

Én csak kukoricából megpróbáltam, nem volt jó!

Mit szólnál, felesben a liszttel?


(a kukoricás kenyér is finom!!)

51946. Anyagi (válaszként erre: 51920. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:28
Akinek netán epeköve van nézzen utána a mustármagnak, mert bár a kurkumára is azt mondják, hogy jó a májnak meg az epének, de a használati utasításában mégis azt írják, hogy köveseknek tilos!
51945. Anyagi (válaszként erre: 51908. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:20
Ez a piacolás előnye : amiből sok van és olcsó, az az idényzöldség!
51944. Anyagi (válaszként erre: 51906. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:19

Azt azért nem mondanám, hogy nem vagy kíváncsi!

Olyan ételeket kóstolsz meg és csinálsz, ami egyáltalán nem általános!

51943. Anyagi (válaszként erre: 51906. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:17

A rebarbara eléggé savanyú.

A férjem szereti lekvárnak.

Van egy ismerősömnek és ha kapok, csinálok neki néhány pici üveggel.

(citromhéj is kell bele.)

51942. Anyagi (válaszként erre: 51900. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:15
Én szeretem a levét is!
51941. Anyagi (válaszként erre: 51898. - 99279bb06f)
2014. jún. 15. 11:14
Ügyes vagy! :)
51940. Anyagi (válaszként erre: 51897. - 99279bb06f)
2014. jún. 15. 11:13
A gyümilevest/szószt vanilliás pudinggal sűrítem (tudom-tudom vannak más véleményen levők...) de most vettem egy epres pudingot is kipróbálásra. Majd a jövő héten referálok!
51939. Anyagi (válaszként erre: 51897. - 99279bb06f)
2014. jún. 15. 11:11

Szerintem bármelyik gyümölcsteával próbálkozhatsz, ami otthon van!

Talán inkább a savanykásabbakkal jobban...

51938. Guruljka (válaszként erre: 51933. - Anyagi)
2014. jún. 15. 11:11

Látom a neten, az eredeti tortillához meszes vízzel vagy mivel is keverik a kukoricalisztet.


Ha kipróbálom majd mégis, akkor így fogom valószínűleg (egy másik portál receptgyűjteményéből való):



Hozzávalók

20 dkg kukoricaliszt

1 kiskanál só

2.5 dl víz

vagy

20 dkg búzaliszt

1 kiskanál só

2.5 dl víz

1 evőkanál zsír


Rövid leírás

A tortilla változata a Tacos,ami nem más,mint különféle töltelékkel megtöltött,göngyölített tortilla.


Elkészítés leírása:

A lisztet a sóval,búzaliszt esetében a zsiradékkal is egyszerre jól elkeverjük,és kanalanként hozzágyúrjuk a vizet.Ha a tészta már nem ragad,diónyi labdákat formálunk belőle,majd mindegyiket kb.2 mm vastag,12-15 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk.A lepényeket sütőlapra fektetjük,és előmelegített sütőben mindkét oldalukon két-három percig sütjük,amíg aranybarna színt nem kap.A tészta akkor sikerült,ha a tortilla másik oldalán felhólyagzik.

51937. Anyagi (válaszként erre: 51896. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:09

Mert vannak akiknek ez a kedvenc gyümölcsük!

Például a fiamnak!

51936. Anyagi (válaszként erre: 51893. - 99279bb06f)
2014. jún. 15. 11:08
Na igen! A nagykörűi cseresznye!!!!
51935. Anyagi (válaszként erre: 51891. - Forrest2010)
2014. jún. 15. 11:07
Dehogyis!!!! Jó ötleteid vannak! :)
51934. Anyagi (válaszként erre: 51890. - Forrest2010)
2014. jún. 15. 11:07
MILYEN JÓ EGY ILYEN FIÚ A HÁZNÁL! :))))))))))
51933. Anyagi (válaszként erre: 51888. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:06

Már próbáltam tortillát sütni, nem lett az igazi! :(


Simán, csak kukorica lisztből nem lehet sütni semmit, mert nem áll össze és ha mégis erőlteted és megsütöd, kemény, rossz ízű és törik!

51932. Anyagi (válaszként erre: 51930. - Guruljka)
2014. jún. 15. 11:03
Nagyon várom a híreidet! :)))
51931. Anyagi (válaszként erre: 51928. - 40f26c89e8)
2014. jún. 15. 11:02

Egy tojás elég hozzá és kell olaj a tésztába is. (Vagy minden új sütés előtt rendesen olajozni kell a sütőt.

Ha kész, a kész palacsintákat ( a stószt) egyben fordítsd meg és fedd le egy másik tányérral, úgy, hogy lehetőleg a szélük se lógjon ki! 10-15 perc alatt átpuhul az egész!

51930. Guruljka (válaszként erre: 51926. - Anyagi)
2014. jún. 15. 11:00

Feltétlenül megírom.

Jó, hogy szólsz, előbb legyártom a morzsát a száraz kiflikből. Párat vászonszatyorba téve, felakasztva, jó keményre szárítottam. :D

51929. Anyagi (válaszként erre: 51885. - Alidamolnar)
2014. jún. 15. 10:58

Én is megnéztem gyorsan, hogy mi is ez a quesadilla?

Egy videót adott fel elsőnek a kereső, aminek az első mondata az volt, hogy ezt akkor szokta az illető készíteni, amikor semmi nincs itthon.

Hááát, ehhez képest megmutatott egy hozzávalókkal jól megpakolt asztalt! :))


Nem tudom mit raktok a tortillába, de néha nálunk is előfordul, csak mi gyrosnak hívjuk! :

Néha van akciós tortilla lap 10 db./ 400 Ft körül, ilyenkor veszek egyet és kétszerre elég.

Egyszerűen ráteszem a tányérra és mehet rá a knorr gyrosfűszerrel megsütött apró husi meg sok.sok.sok zöldség. Legvégül sós-fokhagymás joghurttal lehet meglocsolni.

Az alsó tortilla lapból törünk és azzal mártogatunk, kanalazunk (na jó, azért van villánk is!).

51928. 40f26c89e8
2014. jún. 15. 10:56
Szép napot kívánok mindenkinek!Tudna nekem valaki olyan palacsinta tészta receptet adni ami tuti jó puha?mert mait én csinálok a Horváth Ilona könyv alapján az borzasztóan száraz,főleg a végefelé mikor sütöm,az utoldó pár palacsintám már olyan mint a papírlap:száraz és törik.Én olyan palacsintát szeretnék mint a strandokon szokott lenni hogy puha.
51927. Anyagi (válaszként erre: 51879. - 7e137d638c)
2014. jún. 15. 10:42

Nyami! Mindegyik jöhet!

Nyithatom az ablakot???

51926. Anyagi (válaszként erre: 51878. - Guruljka)
2014. jún. 15. 10:41

Ha elkészült a rántott tojás, mindenképpen írd meg hogy sikerült, milyen lett!!!!!!!!


Ilyen időtájt lehet csinálni a zöldborsópaprikást nokedlival!!!!!!!!!!!!!!!

Nekem még ehhez is kell saláta! :)

51925. Anyagi (válaszként erre: 51868. - 99975069ac)
2014. jún. 15. 10:37

Nem egészen értem a hozzászólásodat!

Én azon keseregtem, hogy a jól működő cukorgyárainkat eladták, bezárták, mert kellett az oszág, mint piac. Azóta pl. szlovák cukrot vehetünk a boltokban, ami érdekes módon nem olyan édes, így több kell belőle.

Már, ha meg tudja venni az a sok ezer ember, aki a cukorgyártásban illetve az azt kiszolgáló mezőgazdaságban dolgozott!!!

Én egy ilyen cukorgyár közelében éltem sokáig, tudom, hogy egész lakótelepe volt, óvodával, bölcsivel, orvosi rendelővel, bolttal. ÍSok gyerek, sok nevetés, biztos munka! Ma az egész egy lepukkant szeméthalom, boldogtalan, megkeseredett emberekkel! :(

És volt mellette egy vegyiművek is - VOLT!!!!!!!!!!!!!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook