Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Kukoricalisztet és darát is főztem már puliszkának. Vízzel is, tejjel is. És megszerettem!
A liszt macerásabb kicsit, mert hajlamos csomósodni, ezért habverővel kevergetve kell főzni.
A vízbe főtt változata dinsztelt hagymával, túróval remek, bár én nem főztem olyan sűrűre. Elvileg a belőle kanalazott galuskát lepirítva lehetett volna enni.
Piacolva könnyű! :D
Inkább a régi dolgokra vagyok kíváncsi, és a kukoricalisztes dolgok is ilyenek. Amit a saját felmenőim is ettek, szerettek.
Mondjuk a kukoricalisztes dolgok kicsit szegényes ételnek számítottak, ezért szégyellték sok helyen. Aki málékenyeret tarisznyázott, az takargatta.
Ilyen az errefelé szokásos ganca, gánca is, ami főtt krumplis-lisztes tészta, kanállal szednek belőle galuskákat és sokféleképpen eszik. Sokan tudják a receptet, de állítólag nem eszi, csak hallotta az öregektől! :D
Én csak kukoricából megpróbáltam, nem volt jó!
Mit szólnál, felesben a liszttel?
(a kukoricás kenyér is finom!!)
Azt azért nem mondanám, hogy nem vagy kíváncsi!
Olyan ételeket kóstolsz meg és csinálsz, ami egyáltalán nem általános!
A rebarbara eléggé savanyú.
A férjem szereti lekvárnak.
Van egy ismerősömnek és ha kapok, csinálok neki néhány pici üveggel.
(citromhéj is kell bele.)
Szerintem bármelyik gyümölcsteával próbálkozhatsz, ami otthon van!
Talán inkább a savanykásabbakkal jobban...
Látom a neten, az eredeti tortillához meszes vízzel vagy mivel is keverik a kukoricalisztet.
Ha kipróbálom majd mégis, akkor így fogom valószínűleg (egy másik portál receptgyűjteményéből való):
Hozzávalók
20 dkg kukoricaliszt
1 kiskanál só
2.5 dl víz
vagy
20 dkg búzaliszt
1 kiskanál só
2.5 dl víz
1 evőkanál zsír
Rövid leírás
A tortilla változata a Tacos,ami nem más,mint különféle töltelékkel megtöltött,göngyölített tortilla.
Elkészítés leírása:
A lisztet a sóval,búzaliszt esetében a zsiradékkal is egyszerre jól elkeverjük,és kanalanként hozzágyúrjuk a vizet.Ha a tészta már nem ragad,diónyi labdákat formálunk belőle,majd mindegyiket kb.2 mm vastag,12-15 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk.A lepényeket sütőlapra fektetjük,és előmelegített sütőben mindkét oldalukon két-három percig sütjük,amíg aranybarna színt nem kap.A tészta akkor sikerült,ha a tortilla másik oldalán felhólyagzik.
Mert vannak akiknek ez a kedvenc gyümölcsük!
Például a fiamnak!
Már próbáltam tortillát sütni, nem lett az igazi! :(
Simán, csak kukorica lisztből nem lehet sütni semmit, mert nem áll össze és ha mégis erőlteted és megsütöd, kemény, rossz ízű és törik!
Egy tojás elég hozzá és kell olaj a tésztába is. (Vagy minden új sütés előtt rendesen olajozni kell a sütőt.
Ha kész, a kész palacsintákat ( a stószt) egyben fordítsd meg és fedd le egy másik tányérral, úgy, hogy lehetőleg a szélük se lógjon ki! 10-15 perc alatt átpuhul az egész!
Feltétlenül megírom.
Jó, hogy szólsz, előbb legyártom a morzsát a száraz kiflikből. Párat vászonszatyorba téve, felakasztva, jó keményre szárítottam. :D
Én is megnéztem gyorsan, hogy mi is ez a quesadilla?
Egy videót adott fel elsőnek a kereső, aminek az első mondata az volt, hogy ezt akkor szokta az illető készíteni, amikor semmi nincs itthon.
Hááát, ehhez képest megmutatott egy hozzávalókkal jól megpakolt asztalt! :))
Nem tudom mit raktok a tortillába, de néha nálunk is előfordul, csak mi gyrosnak hívjuk! :
Néha van akciós tortilla lap 10 db./ 400 Ft körül, ilyenkor veszek egyet és kétszerre elég.
Egyszerűen ráteszem a tányérra és mehet rá a knorr gyrosfűszerrel megsütött apró husi meg sok.sok.sok zöldség. Legvégül sós-fokhagymás joghurttal lehet meglocsolni.
Az alsó tortilla lapból törünk és azzal mártogatunk, kanalazunk (na jó, azért van villánk is!).
Nyami! Mindegyik jöhet!
Nyithatom az ablakot???
Ha elkészült a rántott tojás, mindenképpen írd meg hogy sikerült, milyen lett!!!!!!!!
Ilyen időtájt lehet csinálni a zöldborsópaprikást nokedlival!!!!!!!!!!!!!!!
Nekem még ehhez is kell saláta! :)
Nem egészen értem a hozzászólásodat!
Én azon keseregtem, hogy a jól működő cukorgyárainkat eladták, bezárták, mert kellett az oszág, mint piac. Azóta pl. szlovák cukrot vehetünk a boltokban, ami érdekes módon nem olyan édes, így több kell belőle.
Már, ha meg tudja venni az a sok ezer ember, aki a cukorgyártásban illetve az azt kiszolgáló mezőgazdaságban dolgozott!!!
Én egy ilyen cukorgyár közelében éltem sokáig, tudom, hogy egész lakótelepe volt, óvodával, bölcsivel, orvosi rendelővel, bolttal. ÍSok gyerek, sok nevetés, biztos munka! Ma az egész egy lepukkant szeméthalom, boldogtalan, megkeseredett emberekkel! :(
És volt mellette egy vegyiművek is - VOLT!!!!!!!!!!!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)