Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Már próbáltam tortillát sütni, nem lett az igazi! :(
Simán, csak kukorica lisztből nem lehet sütni semmit, mert nem áll össze és ha mégis erőlteted és megsütöd, kemény, rossz ízű és törik!
Egy tojás elég hozzá és kell olaj a tésztába is. (Vagy minden új sütés előtt rendesen olajozni kell a sütőt.
Ha kész, a kész palacsintákat ( a stószt) egyben fordítsd meg és fedd le egy másik tányérral, úgy, hogy lehetőleg a szélük se lógjon ki! 10-15 perc alatt átpuhul az egész!
Feltétlenül megírom.
Jó, hogy szólsz, előbb legyártom a morzsát a száraz kiflikből. Párat vászonszatyorba téve, felakasztva, jó keményre szárítottam. :D
Én is megnéztem gyorsan, hogy mi is ez a quesadilla?
Egy videót adott fel elsőnek a kereső, aminek az első mondata az volt, hogy ezt akkor szokta az illető készíteni, amikor semmi nincs itthon.
Hááát, ehhez képest megmutatott egy hozzávalókkal jól megpakolt asztalt! :))
Nem tudom mit raktok a tortillába, de néha nálunk is előfordul, csak mi gyrosnak hívjuk! :
Néha van akciós tortilla lap 10 db./ 400 Ft körül, ilyenkor veszek egyet és kétszerre elég.
Egyszerűen ráteszem a tányérra és mehet rá a knorr gyrosfűszerrel megsütött apró husi meg sok.sok.sok zöldség. Legvégül sós-fokhagymás joghurttal lehet meglocsolni.
Az alsó tortilla lapból törünk és azzal mártogatunk, kanalazunk (na jó, azért van villánk is!).
Nyami! Mindegyik jöhet!
Nyithatom az ablakot???
Ha elkészült a rántott tojás, mindenképpen írd meg hogy sikerült, milyen lett!!!!!!!!
Ilyen időtájt lehet csinálni a zöldborsópaprikást nokedlival!!!!!!!!!!!!!!!
Nekem még ehhez is kell saláta! :)
Nem egészen értem a hozzászólásodat!
Én azon keseregtem, hogy a jól működő cukorgyárainkat eladták, bezárták, mert kellett az oszág, mint piac. Azóta pl. szlovák cukrot vehetünk a boltokban, ami érdekes módon nem olyan édes, így több kell belőle.
Már, ha meg tudja venni az a sok ezer ember, aki a cukorgyártásban illetve az azt kiszolgáló mezőgazdaságban dolgozott!!!
Én egy ilyen cukorgyár közelében éltem sokáig, tudom, hogy egész lakótelepe volt, óvodával, bölcsivel, orvosi rendelővel, bolttal. ÍSok gyerek, sok nevetés, biztos munka! Ma az egész egy lepukkant szeméthalom, boldogtalan, megkeseredett emberekkel! :(
És volt mellette egy vegyiművek is - VOLT!!!!!!!!!!!!!
Igazság szerint a fagyó ígyis-úgyis megy. Tehát jól teszi, ha inkább tele van!
A fagyasztott gyümölcsök olyan aranyárban vannak, hogy sosem venném meg! Egyedül a zöldborsó amit rendszeresen megveszek fagyasztva (lehetőleg akciósan) egész évben.
És nehogy azt hidd, hogy a multi vagy akármelyik boltos hülye! Mind hasznot akar és nem tárol-hűt semmit ingyen!!!
A csibéből legegyszerűbb lenne paprikást készíteni, de lehet, egy kis adag levest is megkísérelek.
Jó lenne, ha maradna holnapra is!
Mindjárt olvasgatlak vissza benneteket ötletekért! :)
Tegnap vidéken voltam - hajnali 4-kor keltem! Estére, mire hazaértem, olyan fáradt voltam, hogy alig éltem.
Ma reggel is csak egy percre akartam felkelni a lustálkodás előtt, de végül idáig dolgoztam!
Le-föl rohangáltam a pince és a padlás közt, már a második adag ruha mosódik a gépben, kisikáltam a fürdőszobát, kiszedtem egy "senki nem tudja hogy keletkezett" foltot a szőnyegből, elővettem olvadni egy csibét a fagyóból, megöntöztem a kertet, és alaposan lábat mostam! :)
A lábmosás úgy történt, hogy még a télen turkáltam 500-ért egy nyári paplant (hasonlót télire vagy két éve, sok ezerért vettem Csemetének a régi, ezeréves helyett). Idáig a padláson őrizgettem, most leterítettem a kád aljára és mosószeres vízzel áztattam egy ideig, majd lábbal oda.vissza gyalogoltam rajta. Aztán az öblítésnél még jónéhányszor. Olyan piszkos volt az első víz, hogy nem is gondoltam volna!!
Aztán szépen összehajtogattam a kád alján és kitapostam belőle a vizet és most kint csorog a kertben.
Szerintem teljesen jó lesz, mert így nem gunancolódtak össze a benne levő szálak! :)
Még meg kell varrnom a napernyő egyik rúdtartó részét és utána mehetek főzni!
Másolom a netről:
"fehér mustármag
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag kúra során kiküszöbölhetõk.
A mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá."
Lehet kúraszerűen szedni, de lehet alkalmanként egy-egy megterhelőbb kaja után egy teáskanálnyit folyadékkal egészben lenyelni.
Van, aki nem képes rá.
Van, akit meghajt, ezért a kúra kezdetét jobb olyan időszakra időzíteni, amikor otthon lehet az ember.
Egyébként ebből készül a mustár. Őrölve (vagy ráharapva) csípős. Sütőben sült húsokat lehet mustármaggal fűszerezni, amelyet frissen őrlünk vagy megtörünk mozsárban.
Az indiai szakácskönyvem szerint több fűszerkeverékben használatos, az egyik fajta curryhez is.
Vettem mustármagot. Már jobb.
Mit kell csinálni a mustármaggal?
Én még a hagyományos zöldségválasztékot sem eszem végig egy-egy szezonban, pedig mind szeretem. :D
Nincs is nagyon érzékem az iránt, mi az idényzöldség éppen. Káposzta valahogy mindig szokott lenni, szárazak szintén. Pl. a sárgaborsót meg a lencsét megkívánom akkor is, ha mindenki éppen zöldborsót eszik.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)