Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


55216. gkreka (válaszként erre: 55207. - Caravell)
2014. nov. 22. 19:15
Vanília bab? Még sosem hallottam róla. Milyen üzletben keressem?
55215. Anyagi (válaszként erre: 55207. - Caravell)
2014. nov. 22. 19:13
Ha elkészült szóljál, szívesen megkóstolnám! :))
55214. Anyagi (válaszként erre: 55206. - Caravell)
2014. nov. 22. 19:11

Hát ez a fogyasztói társadalom szépsége.

Mindegy milyen az az izé, ha el akarják adni, akkor megmagyarázzák nekünk, hogy csak ez az egyedül jó!

55213. Anyagi (válaszként erre: 55196. - Leszmégjobbis)
2014. nov. 22. 19:09
:))
55212. Anyagi (válaszként erre: 55194. - Alidamolnar)
2014. nov. 22. 19:08
Amit a Pennyben lehet venni annak szép a színe.
55211. Anyagi (válaszként erre: 55193. - Szabot.88)
2014. nov. 22. 19:07
Pedig az is nagggyon finom - nekem!! :)
55210. Anyagi (válaszként erre: 55191. - Lúdanyó)
2014. nov. 22. 19:06
Köszönjük! Tényleg, lassan lehet is sütni a mézeskalácsot!
55209. Anyagi (válaszként erre: 55189. - Lov.ildi)
2014. nov. 22. 19:04
Nyami!!!
55208. Anyagi (válaszként erre: 55187. - Lov.ildi)
2014. nov. 22. 19:04

De jó, hogy itt vagy!!!!! Régen nem tudunk rólad, mi van veletek???


Milyen jó ötlet a rakott káposzta is!

Kár, hogy én most ebből sem ehetnék. :((

55207. caravell
2014. nov. 22. 18:59

Tyúkok! Karácsonyig még elkészül, kb. 2500 Ft-ból 3-4 ember kaphat karácsonyi ajándékot. Nem rossz :)


Narancsos vodkalikőr


Hozzávalók: 5 db narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardámom mag, 1 db vanília bab, 1,2 liter vodka, 60 dkg cukor.


Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, nehogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba ettől keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vanília babot, a kardámom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.


Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk négy fél literes üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.

Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.

55206. caravell (válaszként erre: 55177. - Anyagi)
2014. nov. 22. 18:56

Ez így igaz. Most a legújabb megdöbbenésem, hogy a pálmzsír (pálmaolaj) és a Kókuszzsír (kókuszolaj) kifejezetten káros. Pedig mennyire favorizálják a reformétkezésben.

Azt látom, mindig az az egészségesnek minősített, aminek piac kell, amit el akarnak (jó áron) adni...

55205. caravell (válaszként erre: 55187. - Lov.ildi)
2014. nov. 22. 18:51

Szia Ildi! :) Hogy vagytok? Pusziölelééés! :)


Annyit írtéátok ezt a töltöttkáposzta fagyasztást, hogy úgy gondoltam, fagyasztok le én is :)

55204. 99279bb06f (válaszként erre: 55163. - Leszmégjobbis)
2014. nov. 22. 18:49
Jobbulást!
55203. 99279bb06f (válaszként erre: 55172. - Ginevra01)
2014. nov. 22. 18:47
Milyen lett a töltött tyúkod?
55202. 99279bb06f (válaszként erre: 55194. - Alidamolnar)
2014. nov. 22. 18:46
Szegedi paprikát vettem, szép volt a színe.
55201. marlenka70 (válaszként erre: 55194. - Alidamolnar)
2014. nov. 22. 18:22
Szia! Meglepően élénk szine volt annak amit legutóbb a Lidl-ben vettem.
55200. szabot.88 (válaszként erre: 55199. - Forrest2010)
2014. nov. 22. 18:06
Így csináltam, de nekem kelkáposztával sokkal finomabb, karakteresebb az íz.
55199. forrest2010 (válaszként erre: 55193. - Szabot.88)
2014. nov. 22. 18:01
Pedig nagyon finom , előfőzve, lerakva pl darálthusi + rizs keverékével , nyakonöntve tejföllel , nagggggggggyon finom , de leginkább rántva szeretjük .
55198. szabot.88 (válaszként erre: 55196. - Leszmégjobbis)
2014. nov. 22. 17:43
Mi az, amit a legnehezebb elhagynod??
55197. szabot.88 (válaszként erre: 55195. - Leszmégjobbis)
2014. nov. 22. 17:42
Akkor itt kérdezz hangosan, mert abban én se vagyok túl jó, viszont sok ügyes háziasszony jár ide :)
55196. Leszmégjobbis (válaszként erre: 55185. - Anyagi)
2014. nov. 22. 17:42
De milyen jó néha "bűnözni"... muszáj... :-) jutalomfalatok :D
55195. Leszmégjobbis (válaszként erre: 55182. - Szabot.88)
2014. nov. 22. 17:41
Nagyon köszönöm! :-) Biztosan lesznek kérdéseim! Főleg a fűszerezések terén vagyok bizonytalan!
2014. nov. 22. 17:23

Sziasztok!

Szerintetek melyik őrölt paprika az, aminek nagyon jó színe van? Én termelőtől szoktam venni, az jó is, de mostanában nem járok arra, többszáz kilométerre.

Most valamelyik hiperben vennék, és fontos lenne, hogy szép színe legyen.

Esetleg tud valaki ötletet adni, hogy melyiket...?

55193. szabot.88
2014. nov. 22. 17:04
Karfiollal (mert tele van vele a kertünk) már próbáltam, de nem jött be...
55192. lov.ildi
2014. nov. 22. 16:23
A rakott zöldbab, karfiol, brokkoli, kelkáposzta is nagyon finom így.)
55191. lúdanyó
2014. nov. 22. 16:17

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.

Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük :-) Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!


100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.


A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre :-)


Hozzávalók:


– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)

– másfél bögre porcukor

– 3 teáskanál szódabikarbóna

– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)

– 1 bögre méz

– 3 tojás


1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.

2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.

3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb :-)

4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.

5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pon

55190. szabot.88
2014. nov. 22. 16:01
Köszi, én a rakott kelt csinálom így :)
55189. lov.ildi
2014. nov. 22. 15:34

2-3 fej hagymát apróra vágok és megpárolom.

A párolt hagyma felére teszek piros paprikát és ráteszem a kb fél kiló darált húst pörköltnek. Úgy ízesítem,mint a pörköltet,de őrölt majorannát is teszek bele. Amikor a pörkölt majdnem kész belefőzök 2-3 csomag előfözött rizst. Mi jó rizsesen szeretjük. Mivel a rizs jó sok levet magába szív,ezért hosszú lével kell főzni a pörköltet. Arra azért oda kell figyelni,hogy ne maradjon sok lé rajta,de száraz se legyen.

Közben 2 kg savanyú káposztát a maradék hagymán megpárolok. A káposztát kb 4-5 centis darabokra felvágom. ( Hülyeségnek tűnhet,de sokkal könnyebb így felvágni kockákra,kiszedni és enni is. Egy maréknyit a vágódeszkára teszek és felvágom. Ha túl savanyú,akkor ki is mosom. De figyelni kell arra,hogy maradjon íze is.)

A megpárolt káposzta felét a tepsi aljára teszem. Ha elég zsíradék volt a hagymán,akkor nem kell zsíradékkal kikenni a tepsit. A káposztára ráteszem a rízses pörköltet,majd arra rá a maradék káposztát. A tetejére 2 nagy dobozos tejfölt rakok amit előtte kikeverek egy kis olajjal és 2-3 tojással. Pici ételizesítőt vagy sót keverek még bele.

majd sütőben megsütőm.

Én akkor veszem ki,ha szép piros a tejföl. De sokan csak addig sütik,amíg jól átsül a tejföl is a tetején. Ízlés kérdése.

Én mind a 3 réteget meg szoktam kostólni mielőtt összerakom. Ha nagyon sótlan a káposzta,akkor azt is megsózom. ha kevés az időm,akkor a káposztához és a pörkölthöz is hagymakrémet használok. Ha azzal főzök nagyon oda kell figyelni a sózásra.

Barna vagy fehér rizst is lehet használni.

Én sose szoktam külön megfőzni,mert szerintem sokkal finomabb,ha magába szívja a pörkölt szaftot. Ízesebb lesz. Ezért használok inkább gyors rizst.

55188. szabot.88 (válaszként erre: 55187. - Lov.ildi)
2014. nov. 22. 15:01
A rakottat leírnád, hogy készíted??
55187. lov.ildi (válaszként erre: 55176. - Anyagi)
2014. nov. 22. 14:54

Sziasztok!


Én nagyon ritkán főzök töltött káposztát,de ha igen,akkor min. a 15 literes edényt teszem tele. Egy részét mindig lefagyasztom. Ugyanolyan felengedés és melegítés után,mint amikor megfőztem.

Sőt én rengetegszer sütök rakott (savanyú) káposztát. Azt is mindig úgy készítem,hogy tudjak belőle fagyasztani is.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook