Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hol, milyen néven és mennyiért lehet venni nem salátára, hanem sütés/főzésre való olívaolajat? fórum

Hol, milyen néven és mennyiért lehet venni nem salátára, hanem sütés/főzésre való olívaolajat? (tudásbázis kérdés)


1 2
46. Mezei Virág (válaszként erre: 45. - Guruljka)
2018. ápr. 13. 16:17

A vidéki nagyszüleim még tudtak földet művelni. De már város lett a kis faluból. Nem hinném, hogy sokan dolgoznának még ott a földeken.

Ráadásul inkább búzát, kukoricát vetnek - műkörmösök. Ahhoz annyira nem kell érteni.

45. Guruljka (válaszként erre: 44. - Mezei Virág)
2018. ápr. 13. 15:23

Miután ugye a téesz az után kapott jutalmakat meg esetleg azt a fajta vetőmagot, amit kért (és nem azt, amit kiosztottak)... hogy mennyi műtrágyát/gyomirtót vett át és szórt ki...

Miután évtizedeken át kiirtották a magyar parasztból a generációs tapasztalatokat (viszont öntudatos lett és szocialista), sőt ki is halt az a generáció, amelyik még tudott földet művelni...


Én, a gyüttment pesti magyaráztam a fóliás talajtakarást, a mulcsozást az itteni néhány embernek, akik nem legyintettek eleve a "könyvből nem lehet ezt megtanulni" alapján...


Ez már nem kapcsoló kérdése.

44. Mezei Virág (válaszként erre: 43. - Guruljka)
2018. ápr. 13. 13:27

Valahogy nem tudok ezen csodálkozni...

Villanyt kéne már gyújtani!

Jobban...

2018. ápr. 13. 13:24

Nem ide vágó téma ez, de a mangalica tartása még emberi volt. Azóta szokássá vált a házi sertés tartásánál a sötét ól, egy apró "kifutóval", ami gyakorlatilag csak a gazdának könnyíti meg az etetést.


Amikor kiskoromban még falun lakott Nagymama és nála voltam, volt a kertnek olyan része, ahová én nem mehettem, mert ott volt a hízó kiengedve. Szabadon, a napon, a füvön...

Nem tudom, miért bukott bele az ipse, de ha mangalicákat akart "bábolnai" módon tartani, akkor nem csodálkozom a bukáson.


Fordítottam egy cikket németből, sertéstelep kialakítása és berendezése. Volt egy szó, amire nem létezett magyar megfelelő, pedig szakemberrel is beszéltem ez ügyben.


Annak a malac-játéknak nem volt magyar neve, amit ide-oda el lehet helyezni a padlózaton rögzítve, és a malacok a turkálás mozdulatát tudják vele imitálni. Ez Németországban az istálló szokásos berendezése... nálunk nem baj, ha úgy vágják le azt az állatot, hogy még csak nem is imitálhatta a turkálást, ami ösztönös viselkedési forma lenne.

42. Mezei Virág (válaszként erre: 41. - Guruljka)
2018. ápr. 13. 12:47

Igen... Na és mi lett utána ugye...

Lehetőség majdnem 0.

41. Guruljka (válaszként erre: 40. - Mezei Virág)
2018. ápr. 12. 19:15
Igen, rossz érzés volt ezt tudni. De legalább így sikerült eladnia.
40. Mezei Virág (válaszként erre: 39. - Guruljka)
2018. ápr. 12. 18:57

Sajnálom az állattartókat...

Azért legalább te is jól jártál%

39. Guruljka (válaszként erre: 38. - Guruljka)
2018. ápr. 12. 16:53
Meg az is csak nosztalgia, hogy megkóstolhattam. Kis falunkban valaki belebukott a mangalica-tartásba, a boltban árulták ki a húst. Nem lehetett másképp, a normál sertéshússal azonos árban. Hát így jutottam hozzá, de megtanultam az ízbeli különbséget.
38. Guruljka (válaszként erre: 37. - Mezei Virág)
2018. ápr. 12. 16:51

Kis nosztalgiával írtam.

Gyerekoromból vannak falusi emlékeim, nézem a mangalicát, és valaki mondja, hogy göndör szőrű mangalica. - Hát egyrészt addig az volt az egyetlen sertés, amit láttam, úgyhogy mindegy volt, de az járt a fejemben, hogy elég ritkásan nő az a göndör szőre. :D


Amúgy: miért mondják a gyerekeknek az ilyen mondatokkal együtt automatikusan, hogy: Látod? (Az idézett mondathoz is csatolták eme kérdést.)

Mi az értelme a kérdésnek? Látja, hisz odaállították a nézendő elé.

Vagy az lenne az adekvát válasz: nem, fújd meg, épp hirtelen megvakultam?

37. Mezei Virág (válaszként erre: 35. - Guruljka)
2018. ápr. 12. 16:33

"Azon is kellene ügyködni valakinek, hogy kies hazánkban a mangalica háztáji tartását támogassák."


Majd ha a Mészárosnak kell a támogatás! :(

36. Guruljka (válaszként erre: 33. - 86d0584f0e)
2018. ápr. 12. 16:16

Hát sajnálom, de az első keresés ilyen snassz dolgokat ad ki.


Több keresésre jelenleg és ez ügyben nem vagyok hajlandó. Van egyéb dolgom is.

35. Guruljka (válaszként erre: 34. - Mezei Virág)
2018. ápr. 12. 16:15

Akkor se orángután. :D


Mert az meg nem a laza trópusi tengerparton meg a mangrove közt kóricál. Az ősi növényzet egy dolog, az állatfajok másik dolog. A biodiverzitás meg a harmadik dolog, bár mindkettővel összefügg.


Azon is kellene ügyködni valakinek, hogy kies hazánkban a mangalica háztáji tartását támogassák.

2018. ápr. 12. 15:50

Károkozás szempontjából egyik kutya, másik eb. :(


[link]

A kókusz a távoli Dél-Ázsia, Afrika laza, homokos trópusi tengerpartjain terem – a vadon élő kókuszpálmák termését ma is kézzel szedik. Bár a kókusz legnagyobb részét sokáig a kis kiterjedésű, helyi ültetvények adták, a hozam többsége manapság már árutermelő ültetvényekről származik. A növekvő világkereslet miatt egyre több ültetvényt telepítenek India, Srí Lanka, Malayzia, Tajföld, Afrika tengerpartjain, kiirtva az ősi növényzetet, a mangrove erdőket, veszélyeztetve ezzel a biológiai sokféleséget és a partok védelmét.

33. 86d0584f0e (válaszként erre: 32. - Guruljka)
2018. ápr. 12. 15:37

Wikipédia ...


No comment.

32. Guruljka (válaszként erre: 31. - 86d0584f0e)
2018. ápr. 12. 15:19

Olvass te is, jó dolog az.

A pálmaolajhoz magát a pálmafát használják fel, a kókuszpálmának a terméséből készül az olaj.


Kókuszpálmát lakóterületi ligetekben is látni, ahol orángután nem jár.Wikipedia: "A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. [5]


Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok , pl. az Unilever, a Bertolli, a PALMA Group, és a kozmetikai ipar is. A pálmaolajat megtalálhatjuk többek között a testápolókban, szappanokban, samponokban, kézkrémekben, rúzsokban, csokoládéban, a legtöbb desszertben.

Kenőanyagok és biodízel is készül belőle. A biodízel iránt egyre nagyobb a kereslet az egész világon. Nemcsak a fejlett ipari országok kormányai ösztönzik a használatát (az Európai Unióban egy irányelv szerint 2020-ra az üzemanyag-felhasználás tizedének innen kell származnia), de India és Kína is.[6][7]

A felhasználás ellen több szervezet is lobbizik (Greenpeace, WWF), mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki még ma is [10], és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához[11] Emellett ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott nagyon sokáig nem nő újra erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt, és évtizedekig a talajban marad.[1][12]"


Tehát, míg kiolvasod valahonnan, hogy NEM a kókuszpálmát darálják le olajnak, előtte jól nézd ár, mi van otthon, és máskor ne vegyél testápolót, nutellát, kekszet, satöbbit, míg nem ellenőrizted. Én addig is eszegetem a saját sütésű kókuszos kekszemet. Mert amiatt még egy orángután vagy tigris sem lett még szomorú sem.

31. 86d0584f0e (válaszként erre: 28. - Guruljka)
2018. ápr. 12. 15:00

A kókuszolaj miatt nem?!

Legalább ne szajkózd ezt a káros és hamis nézetet.


Mondtam, olvass.

30. 86d0584f0e (válaszként erre: 25. - Guruljka)
2018. ápr. 12. 14:59

És még mindig kötöd az ebet a karóhoz ...

Éppen az a baj, hogy NEM őserdei növény... hagyjuk.

29. Guruljka (válaszként erre: 27. - Gribedli***)
2018. ápr. 11. 15:15
Mert az eredeti növényzetet eme több száz éves fák telepítésekor verték ki a helyéről.
28. Guruljka (válaszként erre: 27. - Gribedli***)
2018. ápr. 11. 15:12

Nem állítom, hogy mindenáron a kókuszolajat kellene használnunk. De nem a kókuszolaj miatt pusztulnak az őserdők.

Sok minden miatt pusztulnak, de konkrétan a kókuszolaj miatt történetesen nem.


Én azzal az egy flakonnal, amit kaptam, épp megszerettem az olivaolajat. Az is bajom, hogy nem egyenletes az ellátottság a boltban, de majd kerítek valahonnan olcsóbb fajtát.


Kell viszont néha olyan zsiradék is, ami szobahőmérsékleten visszakeményedik, mégpedig a süteményekbe.

A vaj drága. A ghí is vajból van, viszont nem avasodik.

A baromfi-zsírnak van tepertője is ☺, de nem annyira olcsó és avasodik is. Viszont a margarinok kerülendők... csak tudnám, mit ken a kenyerére, aki lebeszél róla. A vaj nálunk nyáron is csak ritkán kenhető állagú.

27. gribedli*** (válaszként erre: 25. - Guruljka)
2018. ápr. 11. 15:06

A szállításról se feledkezz meg! Az olívaolaj mediterrán termék, nem kell olyan messziről hozni mint a kókuszolajat. És nem mellesleg, kitűnik a mediterrán országokban élők átlagéletkora, egészségi állapota, ami az olívának is köszönhető, de nincs olyan adat, hogy ahol meg kókuszolajat fogyasztanak napi szinten, ott hű de egészségesek vagy hű de hosszúéletűek lennének. Cseppet sem.


De mindenképpen ha a környezetre gondolunk, akkor a lehető legközelebbről származó dolgokat kellene fogyasztani, használni, mert ezzel is védjük. Azzal is egyetértek, hogy akár pálma, akár kókusz, mindenhol ahonnan ezek jönnek, pusztítják az állatok lakóhelyét az ültetvények miatt.


De pl az olajfâk többszáz évesek, akárhol nézed és nincs szükség ültetvényekre.

26. Guruljka (válaszként erre: 23. - 86d0584f0e)
2018. ápr. 11. 14:59

Amazóniáról semmi szó nem volt.


Biológiában tananyag a növénytársulások.

25. Guruljka (válaszként erre: 23. - 86d0584f0e)
2018. ápr. 11. 14:55

A kókusz nem őserdei növény.


A pálmaolaj meg nem kókuszolaj.


Már miért ne kacarászhatnék akár a saját sületlenségemen is? - Sokszor egyszerűbb egy ilyen jelet benyomni, mint árnyaltan írni, hogy mindenki hablelkének megfeleljen.


[link]

24. 86d0584f0e (válaszként erre: 16. - Guruljka)
2018. ápr. 11. 14:47

[link]


Olvass ...!

23. 86d0584f0e (válaszként erre: 22. - Guruljka)
2018. ápr. 11. 14:46

Mondd, te miért kacarászol ilyen jót azon, ha butaságot írsz?


Vagy azt gondolod, hogy Szumátrán vagy Borneón nincsenek őserdők például? Minden dzsungel Amazóniában van a képzeted szerint?

22. Guruljka (válaszként erre: 18. - Forrest2010)
2018. ápr. 10. 14:29
Nem mindegy a klíma. :D
21. 86d0584f0e (válaszként erre: 20. - 86d0584f0e)
2018. ápr. 10. 11:44
1499-ért veszem akcióban, per liter.
2018. ápr. 10. 11:44

Az Aldiban egy literes kiszerelésben kapható sütésre való olivaolaj.


Az a lényeg, hogy ne extra szűz legyen, mert az salátára való, de sansa vagy ne pomace, mert azok maximum lámpaolajnak felelnek meg.

19. 86d0584f0e (válaszként erre: 16. - Guruljka)
2018. ápr. 10. 11:33
Én a napraforgó étolajat érzem büdösnek, mellékízt is ad az ételnek.
18. forrest2010 (válaszként erre: 16. - Guruljka)
2018. ápr. 10. 05:27
lehet ? arra gondolt h a kókuszültetvény telepítéséhez pusztítják az őserdőket :( nem arra h őserdei növény lenne :(
17. tuttuka (válaszként erre: 6. - Mezei Virág)
2018. ápr. 9. 22:24
Igen, sajnos csak 1-2% olivát tartalmaz, a többi napraforgó vagy repceolaj, viszont az ára inkább az oliváéra hajaz. Cserében majdnem ugyanúgy hevíthető mint a sima étolajok. Van talán a Bertollinak többféle olivája, főzéshez, salátának stb. Sütésre én nem használok olivát (más olajat is csak ritkán).
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook