Hogyan tudnám eldönteni, hogy van-e Isten, illetve melyik vallás az igazi? (beszélgetés)
Ezekre a kérdésekkel olyan emberhez fordulj, aki ráér ezeken 24 órában gondolkodni!🤣
A használt fogalmaid mind emberi eredetűek. Csak az emberi társadalomban van értelme.
Igen. És ha már úgyis csak illúzió, akkor nem jobb pozitívvá formálni?
Nincs. De ezt nem tudom megindokolni.
Jó érvelés! :-)
Ha jól emlékszem, Yuval Noah Harari azt írja:
"A boldogság záloga, hogy az egyéni téveszméinket, más emberek téveszméivel, (Illúziójával) össze tudjuk egyeztetni.
Ha találunk hasonló, "téveszmést", akkor akár boldogok is lehetünk.
Vannak hasonló gondolatok...
Értelek! :-)
Akkor ki lehet jelenteni, hogy minden egyes emberi lény,
tudata, vagy a gondolatai:
"Egyéni szubjektív illúziók."
A valóságunkat, mi generáljuk!
Egyre válaszolj még.
Véleményed szerit, van eleve elrendeltség?
Újfent megkérdezem: számít az? Ha megtapasztalsz valami átható, elemi jót, valamit, ami segít az életben, amitől boldog leszel, akkor számít, hogy az az igazi Isten, vagy csak benned zajlik? Sőt, nem lehet, hogy a kettő nem mond ellent egymásnak? Istent feltétlenül kívül kell keresni?
Azt elárulom neked, hogy az életben minden, amit "tudsz", azt csak úgy hiszed, hogy tudsz. Mivel be vagy zárva ebbe a testbe, így csak a test fizikailag erősen korlátozott érzékszervei által vagy képes megismerni a világot. Mire egy inger eljut oda, hogy információként felfogd, annyi transzportáláson és szűrőn megy keresztül, hogy végül hozzád a valóságnak csak egy kis töredéke jut el. Az is torzítva. Ha megnézel egy lila virágot, aminek a szirmain apró, szemmel nem elkülöníthető piros és kék pöttyök vannak, akkor az számodra attól függetlenül egy szép, lila virág, hogy igazából piros és kék. De vajon kevésbé szépnek tartanád, ha tudnád, hogy nem is lila? Számít az, hogy nem is lila, ha te lilának látod, és lilának szereted?
Jó, ezt értem, filozófiailag rendben is van,
de mégis van jó, és rossz! :-)
Vagy tévedek?
Jó az érvelésed!
"De miért van a létezés, miért nem inkább, a semmi van?"
Ugyanakkor, van igazság, és igazságtalanság!
Van rossz, és jó!
Miért van lelki ismeretfurdalás?
Már akinek. :-)
Ezek nem csak relatív fogalmak...
A címben feltett kérdéseidre itt, három soros bejegyzésekben nem fogsz választ kapni.
Hogy hol keresd a választ? Mindenben és mindenhol.
Tudományos és vallási publikációkban, értekezésekben a témában. Az állatokban, növényekben.
De ne felejtsd el mindkét oldalról vizsgálni a dolgokat!
A vallások? Azt az emberek találták ki, hogy másokat megvezessenek.
A hit szerintem egy belső meggyőződés, ami nem mindig alapul a racionalitáson.
Nem hiszek istenekben, vallásban. Magamban hiszek. A képességeimben.
Nem tudom, hogy van-e oka vagy célja. De azt tudom, hogy csak te adhatsz neki értelmet és tartalmat.
Én úgy hiszem, hogy hibás Istent kívül keresni. Isten benned van. A legbensődben. Isten nem más, mint a szeretet. Ez az egyetlen dolog, ami számít, és aminek értelme van. Enélkül csak vagyunk, aztán nem vagyunk. Amikor ránézek valakire, akit tiszta szívből szeretek, akkor nincs kétségem Isten létezése felől, hiszen ez az érzés nem lehet véletlen, és nem fogható semmihez sem.
További ajánlott fórumok:
- Segítenétek Eldönteni egy vitát? Felrobbanok a dühtől
- Mit tennétek, ha nem tudnátok eldönteni, hogy a párotok hazudik-e vagy nem?Arra gondolok, hogy szerintem ismerkedik titokban más lányokkal.
- Jön a vihar... eléggé félünk. Vannak "praktikák", amivel csillapítható a félelem? Vagy fejben kell eldönteni?
- Milyen vitaminnal tudnám erősíteni a szemem, illetve elérni hogy ne romoljon?
- Bak férfi, skorpió nő. Hogy tudnám a bak férfit meghódítani, illetve milyen párost alkotnak?
- Feltöltös t-mobilos telefonomról hogy tudnám meg hogy az elmúlt pár napba hová illetve honnan jött rá hívás?