Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan mondjam el a gyereknek? fórum

Hogyan mondjam el a gyereknek? (beszélgetős fórum)


23. badonyimariaeva (válaszként erre: 19. - Annaluca)
2008. jún. 30. 16:35

Tökéletesen egyet értek veled!

A gyerekeket jobb előbb felvilágosítani a szörnyű dolgokról is.

Később sokkal jobban tudják feldolgozni a halál eseteket is.

2008. jún. 30. 14:16
Mi sem vittük a temetésre a gyerekeket.Viszont rendszeresen kijárunk az "emlékkertbe" és viszünk virágot.Mi azt mondtuk felköltözött a mennyországba és onnan vigyáz ránk.Sokat beszélünk róla/sokszor majd belepusztulok/,nézegetjük a felvételeket.Így biztosan örökre velünk marad a világ legjobb NAGYMAMÁJA,az édesanyám.
2008. máj. 20. 23:01
Mi elvittük a hasonló korú lányunkat a búcsúztatásra. Az apósomat hamvasztották, és ennek megértetése nem volt egyszerű: a papa testést belevarázsolták a dobozba, a lelke pedig már a menyországban van, és onnan néz, figyel bennünket. Azóta is sokszor beszél róla. Nemrégiben a kutyán elpusztult, és egy reggel ara ébredt, hogy a menyországban járt, és a papa találkozott a kutyusunkkal, és együtt vannak, vigyáznak ránk.
20. marcsy006 (válaszként erre: 19. - Annaluca)
2008. máj. 20. 10:13
Mi csak a temetésre nem vittük el a kislányt,de másnap Ő is vitt virágot a Papának.Egy gyermek pszihológus,javaslatára történt így,de minden alkalommal mikor kivisszük a kicsit/5 és fél éves/,sírva alszik el este,nagyon megviselí,úgyanúgy mint az első nap a Papa nélkül.Azt javasolta,hogy a gyász könnyebb feldolgozása miatt jobb ha kivisszük,de csak a temetés után.Szerintem így sem könnyü.Mi lett volna,ha Ő is részt vesz a temetésen?Épp eleget sírt/sír anélkül is!
2008. máj. 19. 20:38

Miért kell a gyerekeket ennyire elzárni a tametéstől, a haláltól?!!

Az is az élet része. Sajnos annyira agyon civilizálódtunk, hogy a betegeket, haldoklókat, halottokat elzárjuk magunktól. Tudom, sok embernek nincs ideje sem az ápolásra.

Én szerettem volna megnézni a dédimet, de nem engedték. A mai napig nem tudtam feldolgozni a halálát, pedig 14 éve történt.

2008. febr. 26. 14:04
Sajnos bekövetkezett amitől anyira féltünk,Apukámat tegnap temettük!Kislányunknak Őszitén elmondtuk,hogy az Ő Papája meghalt.Nagyon sokat sírt aznap,de másnap már Ő beszélt Róla és mindenkinek elmesélte,hogy az Ő Papája,már Angyal és fentről vigyáz rá.Számunkra megnyugtató módon,Ő igénylí,hogy beszélhessen az Angyalpapájáról és csak ritkán sírdogál.
2008. jan. 8. 09:44
Mi sem vagyunk vallásosak,de a kislány nagyon hisz abban,hogy léteznek angyalok.Szerinte,ha valaki jó volt életében akkor,ha meghal angyl lesz belőle és úgy vigyázz a halála után arra akit szeretett életében.Lehet,hogy ezt hallota valakitől,nem tudom,de mi meghagytuk ebben a hitében,talán könnyebb lesz neki is így majd.
2008. jan. 8. 09:35
Mi sem vittük ki a temetésre a gyerekekt,viszont később kimentünk velük,vittek egy egy pici koszorút...a kicsi még nem tudta mit jelent,a nagynak pedig megigértük hogy kimegyünk vele,mert kérte...mamárol volt szól a nagynak nem vér szerinti,de szerette...egyébként is velük járok ki a temetőbe,szóval nem tabu hely nálunk,viszont temetésre semmiképp nem vinném ki még a nagyobbat sem,az nagyon nem gyerknek való...ha belegondolok,egy tizenévest sem feltétlenül....
15. Cseke
2008. jan. 8. 09:16

Az 5 éves fiam úgy dolgozta fel a dédi halálát,h kitalálta,aki meghal,abból pillangó lesz,vagy felhő,vagy,vagy virág,vagy egérke...Így könnyebb neki,sokáig foglalkoztatta a téma,de amikor rátalált erre a "megoldásra",megnyugodott.(Nem vagyunk vallásosak,tehát nem mondtuk,ha az égben van.A reinkarnációt egyedül találta ki:))

Temetésre sztem se való gyerek,egyrészt megijed a sok síró felnőttől,másrésztha ha brutális akarok lenni,annyit lát,h a szeretett személyt elássák.Nem hiszem,h ezzel jobban megértené a halált.Inkább otthon beszélgetni róla,felidézni a szép emlékeket,gyertyát gyújtani...

2008. jan. 8. 07:02
Szerintem sincs semmi keresnivalója a temetőben egy gyereknek.Épp elég nagy megrázkódtatás neki,hogy elveszített vkit.
13. LoLiNa (válaszként erre: 10. - F290b382c2)
2008. jan. 8. 05:17
nem vittem ki a temetésre! úgy gondoltuk, hogy semmi kerednivalója nincs ott.
2008. jan. 7. 23:58
Egyébkénnt Polcz Alaine sok könyvet írt a témában,érdemes utánanéznetek a művei között.google
2008. jan. 6. 21:23
én is 10 körül voltam amikor a nagyik meghaltak és nem voltam a temetésen és jobb is hogy nem vittek el.
2008. jan. 6. 20:08
Sziasztok!A pszichiáter véleménye szerint egy öt éves gyermek esetén nem javasolná,hogy a temetési szertartáson részt vegyen.A gyermeket felkészíteni arra,hogy a szeretett személy el fog menni,nem lehet,de a picik lelke nagyon érzékeny,s lelkük mélyén érzik,hogy el fogják veszíteni,még ha igazán nem is értik.Hiszen mi felnőttek sem tudjuk ezt elfogadni,s igazságtalannak érezzük a dolgot.Te ismered a gyermeked,mi az,amivel majd vigasztalni tudod őt,amikor elveszíti a nagypapáját.Személyes tapasztalatként csak annyit tudok nektek írni,hogy 10 éves voltam,amikor a nagymamám meghalt,s a mai napig úgy érzem,nem lett volna szabad,hogy elvigyenek a temetésére.Sokkal nehezebb volt feldolgoznom,és megértenem az elmúlás tényét,és sokáig féltem a haláltól.Hanna
2008. jan. 5. 21:24
Kíváncsi lennék egy pszcihológus véleményére is és hogy mit ajánl hogy mit mondjon a szülő és mit tegyen hogy a gyereknek könnyebb legyen elviselnie.
2008. jan. 5. 21:23
A temetésre hányéves kortól ajánlott elvinni a gyereket?Annyira szörnyű ez a téma viszont sokunkat érinthet.
7. marcsy006 (válaszként erre: 5. - Gabi0630)
2008. jan. 3. 17:40
Igen,kérdésem erre az esetre vonatkozott és azért tettem fel,mert szerintem,ha már előre beszélünk az elmúlás létezéséről,talán nem lessz a kicsiknek olyan nehéz elfogadní,ha a szeretett személy egyszer csak eltűnik.Mi egyenlőre az angyalka mesével próbáljuk felkészítení,mert Ő abban hisz.Szerinte aki meghal,abból angyalka lessz és fentről figyel,de arra gondoltam,talán van valami jobb ötlet és várom a hozzászólásokat.Remélem még nagyon hosszú időnk van végig gondolní,mit is mondjunk akkor neki!
2008. jan. 3. 05:47

ezt a csillagos sztorit elöbb leírhattad volna:)

karácsony elött halt meg a fiam papája.

én annyit tudtam mondani, hogy elaludt a papa és többet nem kel fel. hazudni semmiképp nem akartam.

karácsonyra még neki is készített ajándékot. egyébként 5 éves.

5. gabi0630 (válaszként erre: 3. - Marcsy006)
2008. jan. 2. 17:58

Szia!

Nagyon sajnálom Apukád. A kérdés gondolom arra vonatkozik, mikor ő már nem lesz.....

A szomszédunk unokája szintén 5 éves volt, mikor meghalt a nagypapája, akit imádott. A szülők mondták neki, hogy meghalt, és felköltözött az égbe, de nem tudták, hogy ebbőlk a fiúk mennyit értett meg. Egy este mikor nagyon sírt a kicsi a papa után, miután besötétedett, kimentek vele az udvarra, az ölükbe ültették, és mondták a gyereknek, hogy keresse meg az égen a legfényesebb csillagot, mert az a papája. A jó emberek csillagot kapnak az égen, és onnan figyelik őt. Akárhányszor szomorú, vagy bánatos, mikor besötétedik, keresse meg a papa-csillagot, beszéljne hozzá, és a papa hallani fogja, látni fogja, és mindig vele lesz.

4. marcsy006 (válaszként erre: 2. - Delete)
2008. jan. 2. 14:01
Köszönöm,gondolom másnak is van/volt hasonló problémája és ez nem korlátozodik egy témára.
2008. jan. 2. 13:55
A mi esetünkben ez arról szól,hogy az Apukám rákos és egyre rosszabb állapotban van,az 5 éves kislányunknak Ő a világ közepe.Mit mondjunk neki,ha....
2008. jan. 2. 13:53
sok sikert!
2008. jan. 2. 13:52
Azzal a szándékkal indítom el ezt a fórumot,hogy ha bárkinek kényes helyzet miatt nehéz valamit,valakinek elmondaní,itt kérhet tanácsot másoktól,hogy ezt hogyan tegye,más hogyan tenné?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook