Hidegtál készítése (beszélgetés)
Első lépés:berakjuk a tálat a fagyasztóba.
(és lám kész is)
Én gyakran készítek hidegtálat, mert utálok a konyhában rohangászni, ha vendégeim vannak.
A kajákat elkészítem egy nappal hamarabb, és néhány órával a vendégek elött készítem el a tálakat.
Mit rakok rá?
Stefánia, egybensült karaj, esetleg kolbásszal töltve, vékonyan felszeletelve, füstölt nyelv, szeletelt száraz kolbász, kemény tojás, sajt, apró fasírt, töltött sonkatekercs, töltött tojás, halpasztával töltött paradicsom, körözött, franciasaláta, tojáskrém, hideg sült csirkemáj szeletelve, majonézes hal, majonézes burgonya, majonézes kukoricasaláta, tejfölös burgonya, füstölt halsaláta, (füstölt sprotniból, citrommal, keménytojással, olivabogyóval), túróval (sajttal) töltött gomba, sörtésztában sült halfalatkák....
Persze, ezt nem egyetlen vendégvárásra készítem, de nagyjából ezeket szoktam.
Zöldségekkel díszítem. Ehető zöldségekkel. Salátalevél, paradicsom, paprika, uborka, retek.
Ezek mellé, vagy akár a sült, rántott zöldségek mellé egy kis kimagozott datolya, vagy aszalt szilva, netán ha valaki szereti, füge, bár abból az apróbb, kevés fahéjjal, szegfűszeggel és annyi vörös borral meglocsolva, ami ellepi és kicsit főzni kell rajta.
Másnapig benne kell hagyni, és mikor kiszedjük, semmi nem lesz alatta, felszívják a gyümölcsök.
Bármi mellé, apró villával, még simán sajttálhoz is, ragyogó köret-féle.
Hidegtálra rakhatod még a rántott májat, a bőre alá töltött sült csirke-combot, stefániát, esetleg:
- csirkemájat rakd tésztaszűrőbe, és lobogó sós vízbe mártsd bele annyi időre, hogy a májból a véres lé kiforrjon, majd tett félre
- a rántani való húst klopfold ki (sertés-karaj, comb, pulyke-melle akármi), majd az egyik oldalát vastagon kendd meg mustárral, az egyik végébe rakj egy db. csirkemájat, a másik végét hajtsd rá.
Bepanírozod mint a rántott husit, felszelvágva tudod a hidegtálra rakni
Ezt egyszer valahol úgy csinálta a háziasszony, hogy az álló tojásnak a felső harmadát vágta le, a töltelékhez egy kis hagymás zsíron átforgatott, fűszerezett csirkemájat is kavart = ezáltal valamivel több lett a tölkeléke és púpozottan tudta visszakölteni a tojásokba.
A púpok tetejére visszatette "kalapként" az eredetileg levágott végét, amit viszont kidíszített: szeme-orra-szája = szemes bors (zöld borsó) répa-szelet = orra, szája, másiknál petrezselyemlevélből stb. stb.
Aranyos volt, ha van idő ilyesmivel pepecselni!
Tormás sonkatekercs Hozzávalók 4 személyre: ˇ 16 szelet gépsonka ˇ A töltelékhez: ˇ 10 dkg vaj ˇ 20 dkg natúr sajtkrém ˇ 2 evőkanál majonéz ˇ 2 teáskanál mustár ˇ 2 teáskanál ecetes torma ˇ só ˇ bors
A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük. Franciasalátára téve, de anélkül, friss kenyérrel is finom! Pl. vendégvárónak kitűnő, mert hamar készen van, bár jó, ha legalább fél napig hideg helyen áll, hogy az ízek összeérjenek.
Eskuvonkon itthon csak hidegtal volt, meg nasi, csinaltam franciasalatat ra kaszinotojast, masik talcan jegsalata levelekre toltott sonkatekercset, egy kulon talba majonezes krumplit. Eloszor csinaltam, es nagyon bejott, adok linkeket :)
Tudsz meg hozza pl baconba csomagolt majat, vagy esetleg leveles tesztaba tekert virslit sutni :)
A sajttekercshez a sajtot hogy olvasztjátok fel?
Én régen kristálycukros zacsiban forró vízbe tettem, de most már ezek a zacsik sem a régiek.
Ez az kávéscsészés sajt is remek ötlet!!! Köszönöm:)
Csak hidegtálat akarsz feladni, mást nem, vagy ez lenne az előétel?
Mert ha csak ennyi lesz az ennivaló, akkor előtte való napon megsütött egybe húst (karajt) is fel lehet szeletelni, vékonyan rá, apró fasírozottakat mellé, és a hogy a többiek mondták a sajt és sonkatekercs, töltött dolgok, mint paprika hidegen töltve, tojás, paradicsom.
Ha viszont csak előételnek szánod, inkább ajánlanám akkor a salátákat, mindenféle egyveleét, nem egyben, hanem kis tálakban és mindenki azt szed, olyan önetet és annyit használ, amennyi neki jól esik.
Nagyon jól elő tudja készíteni a gyomrot és az utána történő ebéd, netán vacsora, már sokkal könnyebben emészthető, nem olyan nehéz.
Előételként esetleg:
Kávéscsésze kistányérjára reszelt sajtot szépen elterítel, majd sütőben-mikróban felmelegíted = összeolvasztod.
Amíg meleg, ráteszed a kávéscsészét és az összeolvadt sajtot felhajtogatod az oldalára, a legszélét egy kicsit visszahajtod: = hagyod hogy úgy dermedjen meg, mint a cilinder (kalap) olyan formája lesz, amikorra megdermed és a csészét kiveszed belőle.
Ebbe rakhatod és tálalhatod a kész francia-salátát. Jó étvágyat!
A hidegtál nagyon időigényes és szerintem kell hozzá gyakorlat is.
Én biztos, hogy inkább rendelnék.
Sziasztok!
Szombaton 10 fős családi összejövetel lesz nálunk. Mivel a konyhánkban 3-an, szorosan 4-en férnénk csak el, arra gondoltam, hidegtálat csinálok, és a nappaliban ebédelünk, mert ott kényelmesen elférünk.
Mit rakjak a hidegtálra? Milyen bevált, tuti receptjeitek vannak? Mikor célszerű elkészíteni az ételeket, feldíszíteni a tálat?
További ajánlott fórumok:
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Kecskesajt készítése
- Házi fagyi készítése (ötletek, receptek)
- Rántás készítése indukciós főzőlapon
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Hogyan kezdjek hozzá egy kutyház készítéséhez?