Háztartás vs család? avagy fizetnél-e a ruhamosásért-vasalásért? (beszélgetés)
Engem annyiban zavar a gyerek által generált rendetlenség hogy...gyerekből van három....míg eggyel elmegyek kisautózni a másik keresztülgázol a müzlin és széthordja az egész lakásban a harmadik pedig nekiül megenni a maradékot,mármint amivel nem rajzolt a falra pl:)))
én otthonülőanyuka vagyok,bár ebből nem sokat veszek észre mármint az ülésből:)
gyenge pontom a...nem is takarítás inkább felhalmozás lomtalanitás stb...ha abban valaki segitene aztán könnyebb lenne a napi dolgokat már rendbentartani szintentartásban már egész jó vagyok,méllyebb szántó dolgokra nincs energiám...
mosásra vasalásra nem hivnék segitséget azt hiszem...ép nekikezdtem bevasalni a dolgokat a szekrénybe ami több napos munkának igérkezik:) de egyébként csak be szoktam hajtani és felvétel előtt vasalok minden reggel minden szükséges dolgot megszoktam,így számolom a készülődéshez az időt,nekem könnyebb mint minden mosás után kivasalni mert kb állandóan mosok:)
ezekhez nem hiszem hogy hivnék segitséget...ha megtehetném az ételt hétköznap hozatnám,van nagyon finoman főző jó árú kifőzde aki házhozszállit,és hivnék legalább heti egy napra takaritásos segitséget.
A takarítás időt vesz el a családtól? Heti 2 órát...
Valóban ez számít? És nem az amit a net előtt töltünk?
Idő beosztás kérdése az egész.
Nekem pl. a szombat a házimunkáé azaz egy bizonyos része.
Délelőtt főzök és ebéd után 2 óra alatt kitakarítok. 65 nm lakás. Igaz, a fiam kitakarítja a saját szobáját, a férjem bevásárol és ha úgy érzem, akkor kiadok néhány feladatot még.
Szombaton amíg főzök, kimos a gép egy pár adagot, valamint felporszívózok a szobákban, letörölgetek, feltörlök, úgy 1 körül elmosogatok, majd kipakolom a fürdőt, kisikálom a kádat, mosdót, wc-t, portalanítok, és felmosok, ezután a konyhába is felmosok, az előszobába letörlgetek és feltörlök. És ennyi. 2 óránál nem több.
És persze hét közben figyelünk a rendre. Esténként vagy regelente mosogatok, a szennyes a szennyes tartóba, stb. Mindig vasárnap este vasalok és közben filmet nézek.
Erre igazán felesleges kiadni pénzt még akkor is, ha megtehetem.
Én minidg így osztottam be az időmet és soha nem voltam időzavarban, soha nem töltöttem kevés időt a családommal és mindig minden hobbimra is van időm. Az olvasástól kezdve, a kreatívkodás, sport, barátnőzésig.
És hozzátartozik, hogy mindig dolgozok. Minden nap 4:45 kor kelek és legkésőbb 7-kor elmegyek dolgozni és dolgozok egész nap.
Most az új beosztásom szerint hetente egyszer délutános leszek, ami azt jelenti, hogy ezen a napon fogok takarítani, így hétvégén nem kell majd:)
És egyébként az, hogy van, akinek kikapcsolódás meg meg se kottyan a takarítás mint fizikai munka (el tudom képzelni, hogy van, akinek olyan, mint másnak mondjuk a fitneszterem meló után - kikapcsol),
attól ÉN még melónak élem meg, ha este hétkor, mikor hazaesek, még hajladoznom meg tapicskálnom kell. NEKEM másodállás, és jogom van ahhoz, hogy úgy érezzek, ahogy, még akkor is, ha nemtom milyen ügyvédcsalád van példaképül elém állítva. Hadd legyen már jogom a saját érzéseimhez, anélkül, hogy valaki más életstílusát vagy személyiségét kéne istenítenem. köszi.
ez valójában szigorúan szabályozott dolog. én informatikus vagyok, és igen szigorúan elzárok egy csomó mindent, amikor itt van a takarítónő (bankos belépőkártyák, usb-kulcsok, dokumentumok, és az összes elektronikai eszköz, aminek köze van az ügyfelekhez).
ez nem "nem szeretném" kérdés, ez munkaköri kötelesség. nem azért csinálom, mert nem bízom a csajban (nagyon is bízom benne), hanem mert előírás.
Mert megteheted.
Ha nem lenne enned, akkor nem fizetnél.
Tobbszor is elhangzott hogy akkor ezek szerint akinek nincs takaritonoje az nem neveli a gyereket rendesen vagy valami ilyesmi. Miert van az hogy mindenbol ki kell hozni mindig hogy ki a jo anya/no stb?
Meg hogy most aki nem fizetne az is fizetne csak "nem vallja be"???
Nekem sincs mindig kedvem takaritani de igyekszunk elpakolni mindig magunk utan es igy konnyebb a takaritas is, a vasalast olyankor intezem mikor a gyerek pl alszik delutan, de volt mar ra pelda hogy elvittem mosodaba vasaltatni (ritkan de volt). Nem erzem ugy, hogy ha megtanitom oket rendet tartani es kevesebbet koszolni, sot ezt azt besegiteni, akkor ettol rabszolgasorsa lenne a gyerekeimnek. Es az sem zavar ha kicsit latnak takaritani, lenyeg hogy ne idegbeteg-orditozos anyukat lassanak hanem inkabb ilyen teszek-veszek pakolgatok, ettol nem lesz olyan erzesuk hogy fuj hazimunka, meg olyat sem szeretnek atadni nekik hogy egy haz rendbentartasa, takaritasa feltetlenul baromi sok orat elvesz mert nem igy van, szervezes kerdese
szétoffoljuk a topikot
dehát egyes számú szabály: a szétoffolt topik a legjobb topik! :D
a negyedik betű a ZÖRGŐLADBA
na? :D
Két pohár - kizárólag gyógyászati céllal elfogyasztott - bor után?
Baszki, elbukom a vizsgán :DDDD
ANHZK
:o)
Gyáááááááááá! :-)))))))))))))
Ugye csak csinálod, és nem vagy ennyire értetlen? :D
További ajánlott fórumok:
- Milyen háztartási munkát végeztél legutoljára?
- Vegyi árú, háztartási papír áru, egyéb(pl seprű)
- Háztartási eszközök és tárgyak, háztartásban használatos dolgok ABC-ben!
- Tengerimalac a háztartásban - tapasztalatok, élmények?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Vezeted a háztartást, gyereket nevelsz, hogy jut idő magadra?