Gyerekkel vagy gyerek nélkül dísziteni a karácsonyfát? Hány éves kortól érdemes bevonni a gyereket? (beszélgetés)
Nálunk mindig én díszítettem a fát,a gyerekek moziban a férjemmel,és mire megjöttek,én épp mindig aludtam:))
Aztán a tavalyi karácsony már más volt.Tudatták velem,hogy tudnak mindent.
Persze,ugyanúgy mozi,én karácsonyfa díszítés,de az ajándékokat már közösen vettük meg.
Aztán hónapokkal később a lányom megjegyezte,hogy ugyanolyan karácsonyt akar,mint régen,mert ez nem volt az igazi!
Szóval idén újra a "varázslatot" várják ,nem csupán a karácsonyt.
És én varázsolni fogok!:)))
A gyerekek pici kora óta együtt díszítjük a fát, hogy minél szebb legyen, örüljön Jézuska mikor meglátja és alápakolja az ajándékokat. :) Mikor pici totyogósak voltak, akkor csak adogatták a díszeket, édes volt látni hogy igyekeznek :)))
most már ők cipelik be és illesztik a fenyőt a talpába :P
Én amire vissza tudok emlékezni, mi is mindig együtt öltöztettük a fát a szüleimmel, mikor nagyobb lettem csak én díszítettem az én elképzelésem szerint :-)
Tavaly 11 hónapos volt a kisfiam, megleptük. Nem lettünk kész míg aludt, így a férjem bent maradt vele a szobában addig, míg kész nem lettem.
Mikor szóltam nekik, hogy jöhetnek (ugye már kint sötét volt, lekapcsoltam a lámpát és csak az égők villogtak), látni kellett volna az arcát :-))
Az a csodálkozás, az az öröm :-))
Idén nem tudom én se mit csináljak, az a baj, hogy ő a múltkor talált meg díszt, (amit nem rég vettem és nem tettem el a többihez) hogy azt hitte az mind labda és egyből dobálta :-(
Mi anno Anyumékkal mindig együtt díszítettük a fát viszont az Én kisfiam most 4 éves és az elmúlt karácsonyokon is és idén is meglepetés lesz a karácsonyfa,mire felébred a délutáni alvásból és kijön addigra ott lesz a fa feldíszítve!Mindig hatalmas volt az öröm és a meglepetés!
Viszont mivel már elég nagy szerintem jövöre áttérünk arra,hogy együtt díszítjük majd fel.
Szerintem mind a kettőnek megvan a maga varázsa!
Nem szeretnék ám kötözködni Veled, és meg is értelek teljesen... én szerettem és ma is szeretem a csodát, a varázslatot... a zenére feltáruló ajtót.. és a gyerekeim is. A 16 éves fiamtól, ha megkérdezem, hogy van-e valami extra kívánság, amiről tudnom kellene, mindig mosolyogva közli, hogy nincs, a Jézuska pontosan tudja, hogy őneki mit hozzon. :))
Egyébként érdekes a kettősség, mert az ajándékokat a mamáknak, később ők már nekünk is, mindig készítettük/készítették, csomagolgatták, rejtegették ezerrel... szóval ott a mese és a valóság összemosódása... :)
Ez minden családban változó. Vannak olyan felnőttek, akik azt szeretnék, hogy a gyermekük meglepetésként, feldíszítve lássa meg a fát. És van, aki inkább abban leli örömét, hogy közösen díszítenek. Nálunk, amíg tényleg kicsik voltak, a férjemmel díszítettük a fát 23-án éjjel, így másnap reggel már ott pompázott a fenyő. De azt hiszem óvis korukba már bevontuk őket a díszítésbe, amit nagy örömmel tettek. Most pedig az a helyzet, hogy a 19 éves fiam már egy ideje ne akar fát díszíteni, de lányom még segít, ő csak 12 éves. Ő viszont segít nekem még sütni is.
Mindenkinek szép ünnepet kívánok!
nálunk a fa vásárlása és díszítése is családi program volt már születésüktől -most már 3 gyerekkel
nagyon élvezik,ki nem hagynám
anno én és a testvéreim is apuval díszítettük és örök emlék
Mi megpróbáltuk a délutáni alvás alatt feldíszíteni tavaly, de mire a férjem belefaragta a fát a talpba, addigra felébredt a kisasszony... Úgyhogy végül segített díszíteni (2.5 évesen), de az ajándékok úgy kerültek a fa alá, hogy ő nem látta, azokat a Jézuska hozta :)
Idén már nagyon várja a fadíszítést, úgyhogy már meg se próbáljuk nélküle...
... teljesen rendben van az is, és pontosan olyan gyönyörű, szokás kérdése. :)
Harmonikus gyermek észrevétlenül megy át a meséből a valóságba... nincs trauma... :)
További ajánlott fórumok:
- Mit szólnátok, tennétek ha olyan oviba járna a gyereketek ahol nincs se karácsonyi ünnepség, se anyák napja?
- Magamra maradtam két gyerekkel, karácsony előtt. Nem...
- Szeretek díszíteni. Aki feldíszítve bérel karácsonyfát, az...
- Ki szokta karácsony előtt 2-3 nappal feldíszíteni a fenyőfát?
- 3-4-5 éves gyereketeknek már van konkrét kívánsága karácsonyra/születésnapjára, vagy ti választotok még ajándékot?
- 3 év körüli, első gyerekkel gyesen lévők! Mennyit van a gyereketek gyerektársaságban? Igényli?