Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi? fórum

Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi? (beszélgetés)

122. globus (válaszként erre: 119. - Horex)
2014. szept. 26. 08:22
Legalább tíz éve vizionálták ezt, minden lehetséges fórumon maguk az orvosok, szakdolgozók. Még ennél rosszabb is lesz, nincs vége a folyamatnak.
121. Cilumiluci (válaszként erre: 118. - Horex)
2014. szept. 26. 08:19
Mondjuk én megértem Őt,nekem nem tudnának annyi lóvét adni,hogy kimenjek :)Egyébként kint dolgozni régen is lehetett ,hanem is nyugaton,és sokkal nehezebb volt.Az én gyerekkoromban 2 évet húztunk le Mongóliában és 1 évet a Szovjetúnióban.Apukám ott dolgozott,nyilván megérte.
120. Cilumiluci (válaszként erre: 118. - Horex)
2014. szept. 26. 08:17
Ja,hát ő választotta.Ők kitelepülést nem terveznek.Ő magyar főnökkel van kint,egy csokigyárban nyomja.
119. horex (válaszként erre: 117. - Trapiti)
2014. szept. 26. 07:41

Te jutottál eszembe a 300 órárol :)

Kértem beutalót kerületi angiológiára

Megszünt

Mi az hogy megszünt, hát hónapokkal korábban ott voltam

Doktornő külföldre ment és nincs helyette senki.

Haver meséli. Endokrinológia. Egy nyugdijas vagy olyanszerű doki rendel időnként 8-11 között. Időpontott hónapokra adnak és akkor is tömeg van

És egy endokrinológiai probléma nem egy megfázás, amikor "vegye be ezt és inhaláljon"

Öreg doki már nem megy külföldre

Ugyan ez a körzeti orvosok esetén is, sok a betöltetlen állás. Nem egy fizetős része az orvos állásoknak, bár sokan azt gondolják.

És vidékröl beszélek, ahol falvak , tanyák tömege tartozhat a dokihoz.

118. horex (válaszként erre: 115. - Cilumiluci)
2014. szept. 26. 07:34

A sógorod vegye figyelembe hogy többet keres és fére tud tenni

Anno a disszidensek jellemzően elöbb táborokba kerültek és jó idő mulva ha szerencséjük volt mehetettek valamelyik befogadó országba

Jóbarátaim, rokonaim közül jópáran így disszidáltak és egyedül.

Unokatestvérem olasz táborban volt, onnan Norvégia, majd Kanada. Egyedül, illetve Norvégban sikerült a közben valahogy kijutott barátnőjével megnősülni és úgy Kanada. Ma is ott élnek.

Jóbarát NDK-ban, majd az NSZK-ban melózott.

Hazajött szabadságra és disszidált Olaszországba Jugoszlávián keresztül.

Szerencséje volt, mert két hét tábor után továbbmehetett NSZK-ba, mert jó szakmája és tökéletes nyelvtudása volt.

Igaz a buli arra ment hogy gazdasági menekültnek nyilvánitsák, de ez nem jött be neki

Van még sztorim, de nem unatatok senkit

A lényeg hogy egyedül csinálták, a bizonytalanra az emberek akkor régen.

Kicsit keményebb helyzet volt, úgyhogy a sógorod csak ne legyen kibukva, hanem örüljön hogy ott dolgozhat.

117. trapiti
2014. szept. 26. 07:29
Ez így igaz. Ezért mondom, hogy az ország - nyilván a döntéshozók főleg - nem akarja megtartani a képzett munkaerőt. Egy dolog amit mondanak és egy másik amit tesznek.
116. horex (válaszként erre: 112. - Trapiti)
2014. szept. 26. 07:09

Természetesen tudom/látom, hogy akik kimennek, különösen megfelelő végzettséggel, azok könnyebben, nyugodtabban élnek és többet keresnek

Azért emlitettem a "ne váltsuk forintra" mert a "hozzá nem értő" csak a nagy számot látja

1000EUR vagy GBP-böl nem lehet könnyen megélni ott sem.

Az hogy ki mit dolgozott és emnnyit keresett itthon, az csak a kíváncsiságom :)

115. Cilumiluci (válaszként erre: 111. - 4c1a787e8f)
2014. szept. 25. 14:30
Sógorom s kint dolgozik,épp a hétvégén volt itthon.Eléggé ki van bukva,azt mondja nem jó kint egyedül :(
114. alfoldi13 (válaszként erre: 110. - Horex)
2014. szept. 25. 11:50
nem politizál itt senki nem politikából tehetetlenségből mentek el a gyerekek mert itt nem boldogultak úgy mint szerettek volna..fontos hogy az embernek mire is telik abból a nagy fizetéséből vagy mire nem
113. trapiti (válaszként erre: 111. - 4c1a787e8f)
2014. szept. 25. 11:18

Hát azért ha 6 hétre rá tud menni egy házasság, akkor ott más bajok is vannak :(

2 évet voltunk így hogy férj kint én otthon, átvészeltük a közös cél érdekében, és nem ment rá a házasságunk.

112. trapiti (válaszként erre: 110. - Horex)
2014. szept. 25. 11:16

Aki eddig leírta hogy mennyi a pénze külföldön és mennyi volt ugyanennyi=több munkával otthon, azt aznnal pénzéhesnek titulálták, aki csak arra hajt hogy meggazdagodjon. Pedig a számok magukért beszélnek...

Otthon két fizetésből éltünk (mérnök+orvos), mindketten havi 300 óra körül dolgoztunk rendszeresen. Így legjobb esetben is 500.000.- Ft körül tudtunk keresni ketten együtt. A két fizetés kb. 50%-a ment a lakásra ill. rezsire, biztosításra stb. vagyis kb. egyikünk fizetéséből volt fedél a fejünk fölött, a másikból éltünk.

Itt egy mérnök fizetésből élünk jelenleg (ami havi 160 óra munkát jelent, a túlórát többszörös díjjal fizetik ki, ami extra bevétel, a lentiekbe nem számoltam bele), kb. 1.200.000 Ft-nak megfelelő összeg az alapfizetés. Ennek a 40%-ából megvan az itteni lakás bérleti díja (3 szobás, 70nm-es) rezsivel, internettel, minden járulékos költséggel együtt. Az otthoni lakás törlesztőrészletét 90%-ban fedezi a lakás kiadása (de ha nem lenne kiadva, kb. 10%-ot kellene számolni rá). További 20%-a az egy fizetésnek bőségesen elég a 3 tagú család egész havi étkezésére, és nem alap szinten. A gyerek költségei lényegesen alacsonyabbak mint otthon, az oktatás valóban ingyenes (a ruházaton és a tízórain kívül semmiféle plusz kiadással nem jár). A fizetés fennmaradó 40%-a (kb. 480.000.- Ft minden hónapban megmarad az extra kiadásokra mint pl. nyaralás, repülőjegy stb.) Amint én is munkába tudok állni, a bevétel kb. a duplájára fog nőni, még nagyobb kiadások mellett is az egyik fizetés félretehető nagyobb célokra :)

Ezek a számok magukért beszélnek szerintem. Lehet a hazát szeretni, csak az a baj, hogy a haza nem szeret eléggé ahhoz hogy megtartson... teljesen normális szerintem ha valaki ott akar élni ahol anyagilag is és emberileg is elismerik, és nem csak a minél olcsóbb munkaerőt látják benne.

2014. szept. 25. 10:59

No most jött haza az ember 6 hét után..

Régebben volt kint már 3 hónapot is. Most viszont ez a 6 hét sokkal jobban megviselt minket, a gyerekeket is, mint bármikor máskor..

Kishíján ráment a házasságunk, ha rá nem ment.

Mert más élet ott kint, más gondok itt. Nagyon észen kell lenni.

A pénz miatt megéri? Hát nem tudom.

Igen, ha átváltjuk, hatalmas összeg. De ha kint kéne a négy gyerekkel megélni, akkor mi van? Mindamellett, hogy a férjemnek külön költőpénzt, kajapénzt is adnak, csak maradjon, meg menjen vissza..

Utálom már ezt a témát, de mindig belebotlok.

Igen, ha még 3 hónapra kimenne tavasszal, akkor kesre vehetnénk itthon lakást.. De már nem tudom, akarom-e..

110. horex (válaszként erre: 96. - Alfoldi13)
2014. szept. 25. 08:14

Szabad ezen a fórumon politizálni, vagy csak a "hogyan főzzünk" téma mehet? :)

Nagyon igazat ír a blogger!

Tehát a politika nem motivál senkit az ország elhagyására? Dehát a fizetés, az eü. helyzete, az oktatás, az ár-bér viszonyok , fogyasztói árak emelkedése mind mind a politika következménye

De hagyjuk is!

Akik kint élnek megírhatnák hogy itthon milyen körülmények között és menyiért dolgoztak és külföldön hogy-mi

És , ne váltsátok át a kinti jövedelemt HUF-ra, mert az elég becsapós

Mi marad egy hónapban tisztán, az a lényeg

Mert kitántorog a "Feri Németbe" és kap 1000EUR-t, de lakást kell bérelnie , rezsi ,megélhetés.

Emlegetik páran 56-ot

Én hozzáteszem a 70-es éveket is, amikor még disszidáltak a fiatalok, remény sem lehetett hogy hazajöhetnek

Nem egy rokonom és jóbarátom tántorgott így ki, és a szülők itthon bizony sirdogáltak

Nyugdíjasként egy barátom jött csak vissza és a "nagycsaládbol" az itthon maradottak fiai-lányai '90 után újbol megindultak külfödre, pedig akkor még jobb volt a helyzet itthon

Azóta állampolgárok a nagyvilágban

Hazaszeretet?

Én igazán elmondhatom hogy hazaszerető voltam.

Tényleg megdobbant a szivem amikor a nemzeti csíkos sorompóhoz érkezetm külföldröl, de ma már...

Valamikor nagyon régen, talán 2006-ban írtam ezt az oldalt, ma sem gondolom másképp

Hm! Tiltott weblap, nem küldhetem el a kommentem?

A saját írásom a saját oldalamon és az ultraweb oldala miért tiltott?

Mindegy, eggyel több vagy kevesebb szankció az országban , már nem érdekes.

Jó hogy nincs cenzúra!

2014. szept. 25. 03:20

Igazad van,de itthon is van 2 Fiam.

Nem mehetek.

Marad a skype,meg Fiam a hiánya.

Ők is szomorkodnak néha ott kint nélkülünk sajnos.

De nem veszi Őket körül a búskomorság,mint itt minket,s ez jóó.Ennek örülök!

2014. szept. 24. 09:36

Van visszafele ut, de egyenlore nem jonnek haza; inkabb az egyedul marado szulo fog kimenni, ha nem szeretne itthon maganyosan es elhagyatottan meghalni;

amikor visszamegy, az ember egy darab szive mindig megszakad;

2014. szept. 24. 05:18

Remélem,marad ott a jólétben.

Bár tudom,hogy hiányzunk Neki

A repülőtéren úgy sírtam,mint egy taknyos gyerek.

Ő a középső fiam,nagyon szeretem.

:(

2014. aug. 18. 14:56

Ha közmunkások országa leszünk, nincs miért visszajönni :((

[link]

"Többségük elégedett a helyzetével, háromnegyedük nem is akar hazajönni, öt éven belül gondolni sem akar erre a lehetőségre. A kiköltözők negyven százaléka Budapesten élt, a vidékiek között azonban nagyobb a diplomások és az idősebbek aránya."

105. Mezei Virág (válaszként erre: 104. - Mezei Virág)
2014. aug. 7. 19:15
*önállónak
104. Mezei Virág (válaszként erre: 103. - Dinkaanyu)
2014. aug. 7. 19:14

Ez az élet rendje pedig.

Nem is önzetlenség, hanem józan ész. Mi is önállóak akartunk lenni és a gyerekeink is.Engedni kell őket önállnak lenni. Elvégre mégis csak felnőttek. :)

103. Dinkaanyu (válaszként erre: 101. - Mezei Virág)
2014. aug. 7. 18:47
Nem minden szülő ilyen önzetlen gondolkodású,mint te sajnos...
102. KisGréta (válaszként erre: 99. - L.luiselotte)
2014. aug. 7. 17:26
Sok szerencsét,de azért a visszautat ne töröljétek ki teljesen a tudatotokból :)
101. Mezei Virág (válaszként erre: 100. - KisGréta)
2014. aug. 7. 17:00
Nehéz elengedni őket tényleg. De nem hagynak el bennünket, csak élik a saját életüket. Ott, ahol van lehetőségük. Ha itthon nem tudnak boldogulni, akkor pedig jobb, ha mennek és mi is tudjuk, hogy jól élnek és boldogok. Még mindig jobb, mint itthon reménytelenségben vegetálni.
100. KisGréta (válaszként erre: 98. - Mezei Virág)
2014. aug. 7. 16:52
kedves Mezei Virág,ennél a mondatnál a haza a család szeretetére gondoltam,elengedni nehéz a gyerekeket a varjú kiböki a fészekből fiókáját,ha eljön az idő a kirepülésre,de mi emberek összeroppanunk,ha elhagynak bennünket.Persze nem mindenkire érvényes...
2014. aug. 7. 16:44
Nem lesz visszaút, csak odaút. Megyünk mi is.
2014. aug. 7. 16:40

"Ha jól nevelted őket,vissza jönnek"

Szerintem akkor jönnek vissza, ha van miért. Ez nem nevelés kérdése, hanem lehetőség megléte kell hozzá.

Mostanában miért jönnének vissza?

A 49000-Ft-os közmunkáért?

Ha egyszer talán élhetőbb lesz (lesz?) az ország, akkor lesz miért visszajönni. Az én gyerekeim még itthon vannak, mert még megengedhetik maguknak.

Én is néha még reménykedem...

Az ismerőseim gyerekei már nem jönnek vissza. Az ő gyerekeik már kint nőnek fel, az lesz a hazájuk.

97. KisGréta (válaszként erre: 1. - Alfoldi13)
2014. aug. 7. 16:17
Az enyém is kint volt 3 évet,de amit gyötrődött a honvágy miatt,szinte boldogtalan volt,vágyakozott haza,barátok nélkül,biztonság nélkül nem olyan egyszerű,egyrészt jó hogy kimennek,világot látni,tapasztalatot szerezni,embereket,kultúrát megismerni,régen is elmentek ha másnak nem hát inasnak a mesében is világot látni,enélkül szerintem szegényebbek lennének.Kell,hogy lássák a saját bőrükön érezzék,milyen az élet a világ többi országában.Ha jól nevelted őket,vissza jönnek,csak ők most még fiatalok,mások az elképzeléseik,hagyni kell őket,hogy megvalósíthassák elképzeléseiket,álmaikat.Ami szerintem a legfontosabb,hogy ott ahol vannak BOLDOGOK legyenek,mert akkor mi is szülők azok leszünk.
2014. aug. 7. 15:42
2014. aug. 6. 18:18
ne irigyelj és főleg ne sajnálj olyan a feleségem mint a mesében mi ketten pont felérünk mindenből egy erős egésszel és mivel van gyerekem Londonban Berlinben de volt ki először Cipruson próbálgatta szárnyait ma Izlandon már házat vett..vagy van ki itt nem tudott mihez kezdeni és látom ma sorban állnának a helyéért itt és mivel már hét tündér értelmes unoka van és csak kérdés mennyi lesz épp ma írta a Londoni lányom megpróbálunk már nem bérelni venni mi is egy házat..szóval sok sok mondjuk mai szemmel talán csodát megélhetek hiszen azért elhangzik apa nekünk szükségünk lenne rátok gyertek ki persze ha megyünk is csak pár napig vagy napra én meg már inkább nem és ez egy olyan téma folytatni bárki tudja jobban talán nálam
94. 4c1a787e8f (válaszként erre: 93. - Alfoldi13)
2014. aug. 6. 18:09
Hát ha tudnád, folytasd, mert ez egy fórum, amit Te indítottál, és mi isszuk kissé mélabús, de sokat látott szavaidat. Legfeljebb kicsit azt gondoljuk, hogy jaj, szegény öreg..:-)) De azért titkon irigyelünk.
2014. aug. 6. 17:38

Tudjátok azt hiszem legtágabb egyik rálátója vagyok a dolgoknak és bizony ez az ország sok sok tehetséget ereszt most szét a világba mint 56 ban se volt ez másképp ,látom a gyerekeken aki lábat tud verni..onnan vége o

persze egy ideig el el vendégeskednek itt még de két három generáció és bizony ez se lesz majd..ennek ellenére mint szülő örülök egy egy csodaszép értelmes világot látott unokának és annak is hogy még mindig van hely a nagyvilágban hol a tehetséges szorgalmas embereket megbecsülni igyekeznek...van gyerekem kint a szálloda iparban van ki zenét tanít,van ki szorgalmas betanított munkával is remekül meg van egyelőre elégedve,...nem folytatom tudnám

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook