Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi? (beszélgetés)
A zuram meg kiért..
Majd meglátjuk, küldik-e haza postán, vagy beválik..
Drága Alföldi!!
Te hogy látod a dolgokat??
Szerintem te is sokat olvastál itt a lelkekben zajló dolgokról. Jó volt ez a fórum..
Vagy mit vártál?
Hát sokminden fölösleges kiadás nincsen. Pedig itt jóval könnyebben kifizetnék az emberek.
Nem gondolom, hogy nem kerül pénzbe a gyerek, nem is gondoltam akkor sem amikor vállaltam.
Az 50.000-ben állítólag ruha, tornacucc nincs benne, és nem gazdag család, azt vették amit az iskola kért, az iskolatáska van benne mint "luxus".
Itt írószert, füzetet, eszközöket kapnak a gyerekek az iskolában, csak táskát kell venni. Ünnepekre annyit írnak az órarendbe, hogy "szép ruhába" menjenek. Tornacucc kell és esőruha, de az amúgy is kellene.
Tankönyvet az iskolában kapnak - már ami van, mert nagyon keveset használnak, inkább munkafüzetek, munkalapok vannak - nem vásároltatnak meg a szülőkkel egy csomó baromságot amit utána nem is fognak használni. Én a magam részéről nagyon szívesen költök a gyerekemre, ha van látszatja, de pl. olyan tankönyvekre nem szívesen amit egész évben ki sem nyitnak. Tudom, elvileg otthon is ingyenes, de a családban is van iskolás gyerek, nekik ha azt akarják hogy a gyerek beleírhasson a tankönyvbe ugyanúgy ki kell fizetni.
Azért az meg az ő bajuk. Én sohase spirázom annyira túl.. El lehet költeni 500ezret is simán. Meg tizet is. Kérdés, hogy odasorolod-e a sportcipőt, vagy az őszi cipőt - ami amúgy is kéne. Vagy veszel-e új táskát, stb.. A lányomnak az elején tök jó volt az, amivel én jártam egyetemre még 3 éve. Aztán karácsonyra kapott egy szépet..
Azért azt nem hiszem, hogy ott soha semmi ilyesmire nem kell költeni. Az ausztriai barátnőmék ugyanúgy szoktak iskolaszereket vásárolni, meg tornacipőt is. (Sőt, az ovis napközire 1-3-ig a fél fizetését elkölti, mivel 6 órában dolgozik. És ha öt percet késik, már szóvá teszik..)
Egyébként múltok a fogyatékos fiamék kaptak márkás tornacipőt az intézményben... Itt is van ilyen is. Az iskolakezdéshez meg az ovis csoporttól kapott év végén iskolatáskát, tornazsákot, tolltartót.
De egyébként meg igen, a gyerek intézményesítése pénzbe kerül. Aki ezen meglepődik, az nem vállaljon tényleg gyereket.
No viszont miután így megokosodtunk, el kell mennem még feladni a csekkeket, mert péntek van, zár a posta, ez meg Mo., és jön a fekete autó, ha kések..
Meg különben is hétfőn utazik az uran "Írbe", oszt be kell pakolni a bőröndöt, meg meg kell mosni a hajam, hogy úgy emlékezzen rám..
Vagyok annyira önző, hogy a gyerekeim jóléte fontosabb legyen, mint az ország általában.
Ne érts félre: szeretek itt élni, ezért is nem mentem még ki. de egyre nagyobb a kísértés.
Tök párhuzamosan ugyanezt írtam le..
No akkor ez igaz :-))
Itthon is vannak olyan diplomák, amiknek van valódi értékük, meg amiknek nincs.
És ez nem kizárólag azon múlik, hogy per pillanat mennyit lehet vele keresni, hanem azon is, mennyi a belefektetett energia, meg tudás..
Biztos te is voltál a 6. végiggürcölt éjszaka után nem kicsit mérges azokra, akik életükbe nem csináltak ilyet, nem is tudnak semmit, és mégis diplomásoknak nevezik őket...
És még az is lehet, hogy ők mégis többet keresnek mondjuk itthon, mint te kerestél szintén itthon. De még az is lehet, hogy kint is.. Persze kint ez téged nem érdekel, mert úgy érzed, ami neked jár, megkapod.. Jogos.
Hát ilyen ez..
Az enyémnek van, ahogyan a mellékelt ábra mutatja :) bár Mo-on nem éreztem...
Arra gondolok, hogy nálunk rengeteg a büfé-szak ahová csak azért járnak az emberek, hogy legyen egy diplomájuk, meg mert a szülők rugdossák hogy legyen valami papírja, hiszen ha "csak" szakmát tanul alig él meg belőle. Kevesebb embernek kellene egyetemre járnia és jobban megbecsülni a szakembereket. Régen nálunk is így volt, csak aztán divatba jöttek a mindenféle mondvacisnált szakok amivel aztán semmit nem lehet kezdeni.
Aztán tényleg mi lesz, ha már mindenki kint lesz??
Mi lesz itthon?
Mi lesz azzal az országgal, amiért a felmenőim dolgoztak..
Én abban reménykedem, hogy ha már minden szakember kint lesz, talán az itthoniakat elkezdik jobban megbecsülni..
Egyébként meg a világban ennyi a "jószág". Mindig a keletebbre levők ugyanolyat akarnak, mint a nyugati szomszédjuk.. Mármost ez a javak végessége miatt nem tud körbeérni a földön..
Ha ezt nagyon nyomjuk, ebből lesz a háború..
Mint ahogy már itt is van sajna.. Ki tudja, mi lesz még ebből is..
Hogyha ott olyan szuper a suli, és szuperek az emberek, akkor miért van pl. orvosból, meg jópár szakmából hiány?
Nem azért, mert a nagy jólét egyben mégis egy kis lustasággal is jár? És egyrészt abban van hiány, amihez nagyon sokat kell tanulni, másrészt abban ahol meg fizikailag el kellene fáradni...
Hát én erre nem lennék a nyugatiak helyébe annyira büszke, hogy nem tudják maguknak ezeket a szakembereket kitermelni..
(Ez nem azt jelenti, hogy nem értelek téged személy szerint, nem akarom magam hülyének tettetni, nem áll jól.)
Szerintem nagyon sokan azt is hiszik, hogy máshol kolbászból van a kerítés, pedig nagyon nem. Ott is keményen kell dolgozni, spórolni, és beilleszkedni egy teljenes idegen ország kultúrájába, ha nem is beilleszkedni de igazodni. Nem is értem azt aki semmi nyelv nélkül megy ki, utána meg csodálkozik ha átverték vagy nem tud elhelyezkedni, boldogulni.
Én apólni jártam ki, és bár volt család akit nagyon szerettem és viszont, voltak kint magyarok akikkel össze ismerkedtem és mai napig tartjuk a kapcsolatot még is igaz a mondás : mindenütt jó de a legjobb otthon- legalábbis számomra
Hát bennem ezt rontották el, úgy látszik..
Egyébként én is jól tudom érezni magam bárhol, és hamar beilleszkedek.. De csak egy időre..