Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Gyereked született... cikk

Gyereked született...


Vajon tudjuk hogyan változik meg az életünk kisbabánk születése után? Mire vannak a szülők legkevésbé felkészülve? Néha úgy érzed, hogy Úúúristen, ennek soha nem lesz vége? Lelkiismeret-furdalásod van a gondolataid miatt? Semmi vész! Csak el kell fogadnod, hogy szülővé váltál. Belekerül ez egy kis időbe, de ne izgulj, menni fog!
Gyereked született...

Kétgyermekes anyukaként nagyon sok szülővel beszélgettem az elmúlt 3 évben. Meglepő módon mindegyikük ugyanazt a két gondolatot fogalmazta meg: 1. Senki nem mondta nekünk, hogy ilyen lesz. 2. Nálatok is bolondokháza van? Egy dolog biztos. Egyikünk sem tudta felmérni a ránk váró feladatokat és ezért felkészületlenül ért, amikor az életünk a sarkaiból kifordult.


Az alábbi gondolatokkal bátorítani szeretném az újdonsült vagy leendő anyukákat. Nem csinálnak semmit sem rosszul, nem ők az egyetlenek, akiknek fura érzéseik támadnak az első gyermek születése után.


Vajon tudjuk, hogyan változik meg az életünk, kisbabánk születése után?


NEM! Elképzeléseink vannak, de ezeket átszövik a médiából felénk áramló idealizált képek. A TV programok nem mutatják be azokat a hosszú éjszakákat, amelyeket fogzó vagy hasfájós kisbabád mellett töltesz. Sajnos így egy nő nem tud megfelelően felkészülni arra, ami valóban az anyasággal jár.


Mire vannak a szülők legkevésbé felkészülve?


Egy gyerek rendkívüli módon és sok tekintetben megváltoztatja az anya önmagáról alkotott képét. Másfelől az anyaság kiteljesíti a nőt. Az anyaság az életnek célt és értelmet ad. Ne érts félre, nem arról beszélek, hogy eddig ne lett volna értelme életednek, ne lettek volna céljaid, de anyaként minden átértékelődik benned. Az értékrended megváltozik. Más lesz, ami igazán számít.


Sajnos az érem másik oldala, hogy elképzelhető, legalábbis nagyon gyakran előfordul, hogy egy kicsit elveszted önmagad. Ráadásul mindez olyan alattomosan történik, hogy szinte észre sem veszed. Az önértékelésed, önbecsülésed komoly sérüléseket szenvedhet, sokszor érzel majd tehetetlenséget, képtelen leszel kontroll alatt tartani a dolgok menetét, ráadásul nyakig csücsülsz a kakis pelenkába. Senki sem veregeti meg a válladat, hogy ügyes vagy, jól csinálod, hogy fantasztikus anya vagy. Sokkal inkább az ellenkezőjét kapod…soha nincs tisztaság, rend, étel az asztalon (no, nem minden férj ilyen!!!, de előfordul ilyen példány is). Meg kell tanulnod saját magadat motiválni.


Egyéb változások…


A szülők szeretetről alkotott képzete megváltozik. Életükben először megtapasztalják a feltétel nélküli szeretetet. A szeretetet, amelyet gyerekük iránt éreznek, elsöprő erejű. A gyerek egy igazi áldás. Ezzel a fajta szeretettel azonban egy óriási adag féltés és felelősség is jár. Ha gyereked születéséig nem voltál aggódós típus, akkor most kapaszkodj meg, mert meglepetésben lesz részed! Teljes biztonságban akarod tudni a gyerekedet. Lépten-nyomon aggódsz, hogy jól eszik-e, fáj-e a foga, fáj-e a hasa. Ha pedig netalán belázasodik, hát vége a világnak.


Ezek a változások csak az első gyerek születésénél jelentkeznek?


Kétségtelen, hogy az első gyerek igényli a legtöbb szervezést, na de a második gyermek érkezésével teljesen új problémák jelentkeznek, csak hogy ne legyen unalmas az életünk. Természetesen az örömök is megkétszereződnek. Az új helyzet több idődet emészti fel és kétszer akkora türelemre is szükség van, kezelned kell a testvérféltékenységet és a párkapcsolatodra még kevesebb idő jut. A második gyermekkel nem feltétlenül kétszereződnek meg a problémák, hanem teljesen új megoldásra váró helyzetek alakulnak ki….csakhogy edzésben maradjon a problémamegoldó készséged és kreativitásod.


Na és a házasság?


A negatív dolgokról azt hiszem, mindenkinek van fogalma, ezért most inkább írok pár pozitív gondolatot. Egy közös gyerek megerősítheti a kötődést, megerősíti a kapcsolatot. Különleges élmény látni, ahogyan a párod kifejezi szeretetét a gyermeketek iránt. Az anya és az apa között egy életre szóló kapcsolatot jelent a közös gyerek.


Nos, hajrá és kitartást! Azt hiszem, abban mindegyikünk egyetért, hogy bár ez a legnehezebb feladata életünknek, de kétségtelen, hogy ez a legszebb feladat.
Írta: Niké2010, 2010. március 9. 16:03
Fórumozz a témáról: Gyereked született... fórum (eddig 22 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook