Fűtés technikák - Ki, mivel, hogy, mennyiért fűti a családi fészket? (tudásbázis)
És van valamelyikőtöknek tapasztalata a panelben felszerelt digitális mérőkkel kapcsolatban? Változó véleményt lehet róla hallani. Többet kell fizetni vagy kevesebbet a Távhőnek?
Köszönöm. És a slamszenet ismered? Van még?
A szakember úgy nyilatkozott: náluk áfával együtt 2400 forintba került a kugli akác mázsája, és 2100-ba a vegyes (cser, tölgy) keményfa. Az akácnak a hiedelmekkel ellentétben gyengébb a fűtőértéke, mint például a csernek vagy a tölgynek, ám előnye, hogy hamarabb kiszárad és jó lánggal ég.
Nekünk vályogházunk volt, míg nem építkeztünk, és el nem adtuk. A fűtés miatt bizony visszasírtuk.
A vályogban nekünk gázkonvektoros fűtés volt, és a leghidegebb hónapban sem volt 20.000.-Ft-nál drágább a fűtés. De azóta emelték is a gáz árát. Viszont jó meleg volt, és előnye volt, hogy ha levetted alaplángra azt a konvektort amelyik épp nem kellett, akkor sem volt a helyiségben hideg. Viszont tény, hogy így nem volt minden helyiségben egyforma a meleg.
nekünk vályogházunk van és igen spórolós a fűtés igaz le van rendesen szigetelve elég jó!!
mi központi vegyes fűtés szerintem jó meleg és barmien szemetet eltüzelek mert kinn van a kazán a műhelybe!!
Biztosítás eszembe se jutott. Pedig fontos.
Nekem is tetszik, takarékos, környezetkímélő, egészséges megoldás. Sajnos semmilyen hitelt nem adnak rá, sőt, biztosítást sem tudsz rá kötni, legfeljebb horribilis összegért.
Én is vidéken lakom, házban, nálunk cserépkályha van. Az akác i sjó tüzelő, de legnagyobb hőértéke a tölgynek, bükknek és gyertyánnak van. A fenyő max gyújtósnak jó, mert kormol.
A 100 nm2-es házat egy cserépkályha és egy kandalló fűti. Van amikor télen 27 fok van.
Csak jól rakott kályha kell hozzá.
Idén akarunk a kályhába vízpatkót szerelni és akkor a többi helységbe radiátor kerül, amit a kályha fűt.
Én a cserépkályhát nem adnám semmiért.
Szerintetek mi az az olcsó, de jó meleget adó (és nem marha nagyon sokba kerül a beszerelése) fűtés, amit érdemes és megéri használni?
Ha azt mondják, hogy egy ház gázfűtéses, az a gázkonvektort jelenti? Az a nagyon drága, ugye?
Mi is most még egy távfűtéses panel lakásban lakunk, ahol kértük, hogy ne kelljen csak a téli hónapokban havi 16 EFt-ot fizetnünk a fűtésre, így kötve lett egy szerződés, és így most egész évbenm 16500 Ft-ot fiezetünk, így ebben benne van a fűtés, melegvíz, és a melegvíz alapdíjja.
Ugye? Én sem emlékszek ilyenre!
A kallória értéke mindegyiknek más. A fenyő az biztosan hamar ég. ( talán míg felmelegszik a víz a kazánba addig jó, utána a lassabban égőt tenném rá )
20 éves koromig falun laktam. A lányunk kirepülőben van, nagyon drága a fűtés, közösköltség, víz. Ezért gondoltunk valami kertes házra. Én vályog házban laktam mindvégig, nem emlékszem furcsa szagra. Vagy rég elfelejtettem...
Lehet.
Jut eszembe az anyuék kivülről aláfalazták, az eső miatt gondolom, ne legyen vizes ami be is szivároghat.
Ha már " passzív ház " mit szóltók a szalmaházhoz?? Van oldal itt a neten. Nekem teszik amit láttam. ( elég rég jártam ott nem tudom meg van - e még az oldal ).
Hát igen, szerintem sem célszerű, mert akkor nem levegőzik a fal.
Én úgy tudom, hogy az akácfa a legjobb. Vagy rosszul tudom?
A vályog házat állitólag TILOS szigetelni!
Ja! Pedig az is régi építésű ház, akkor még nem betonoztak, ahnem a szobákban vagy hajópadló volt, vagy jól ledöngölték a földet. A mi szobánkban hajópadló volt, a szüleimében döngölt föld, és azon volt a szőnyeg. De már olyan kemény volt gyerekkoromban is, mint a beton. És annak sem volt soha szaga. Max. attól lehet "vályog" szag, mert vizes valahol a fal, nem?
Hát nem tudom, a szüleimnél nem volt semmiféle fura szag, sem vályog vagy föld szag.
Szerintem föld szag lehet, hiszen vályog..
Hát nem tudom...de a nászoméknál vályogból van a ház és hiába szellőztetnek ..mindig van valami fura illat. Mondásuk szerint ez a vályogtól van. Koruk miatt már nem építkeznek. Ezt örökölték de nem szeretik. a fűtése is drága.
Én vályogházat szeretnék, mert abban nőttem fel, és így tudom már, hogy télen meleg, nyáron hűvös. Ott cserépkályhával fűtöttek a szüleim, de viszont kényelmetlen. Ugyanis mindig időhöz kötve kellett hazaérni. Kiszellőztettek először alaposan, majd begyújtottak, hopgy fürdés időre meleg legyen. Ebből a szempontból nem nagyon szeretnék ilyet, mert nem szeretem ha időre kell haza szaladnom a 3 gyerekkel.
Csak fával és milyen fajta? A fűtőértékük nem egyforma.
központi fűtésünk van, egy nagyon jó hatásfokú vegyes tüzelésű kazánnal. Fával fűtünk, és a következő évi tüzelőnk már megvan, 2 fuvar fa melynek az ára 140 ezer. 21-23 c fok van éjjel nappal, folyamatosan megy a kazán télen.
De ha egy vályogházunk lenne, akkor szerintem kevesebb fa is elég lenne.
Ilyen gazdakok vagyunk mi magyarok. Inkább eltüzeljük minthogy eladnánk. Tudom nagyon kevésért vették át, jobban jártak az illetők ha eltüzelték. Nem kellett venni tüzelőt.
Nálunk többen csöves kukoricával fűtenek. Olyan, mintha állandóan popcornt csinálnának.:) Vigyázni kell vele, mert már égett i kémény miatta.
Most készülünk házat venni, szeretnék véleményeket és tapasztalatokat kérni tőletek, hogy mi menniybe kerül, és megéri-e? Mivel lehet jó meleget csinálni egy parasztházban, ami tartja is a meleget, és nem megy rá a gatyánk sem!
További ajánlott fórumok: