Fogház, börtön, fegyház (beszélgetés)
Egy kis szívmelengető a gyerekemtől tegnap reggel:
" ... te anya, már csak annyit kell aludni, ahány éves leszek pár hónap múlva ahhoz, hogy mehessünk apához!" - mutatja a 4-et, miközben erősen koncentrál arra, hogy ki tudja számolni a csöpp ujjain a négyet és amikor sikerül neki, végtelenül boldog, hogy hamarosan találkozhatnak.
A Kúriai fellebbezés - sokszor harmadfoknak hívják - amit fél éven belül lehet benyújtani, arra vonatkoztathatóan lehet eljárási hibákra hivatkozni pl.
Fellebbezéssel támadható határozat:
Az Ítélőtábla mint másodfokú bíróság ítélete ellen akkor van helye fellebbezésnek a Kúriához, ha az Ítélőtábla a büntetőjog szabályainak megsértésével
- olyan vádlott bűnösségét állapította meg, illetőleg olyan vádlott kényszergyógykezelését rendelte el, akit az elsőfokú bíróság felmentett, vagy vele szemben az eljárást megszüntette,
- olyan cselekmény miatt állapította meg a vádlott bűnösségét, amelyről az első fokú bíróság nem rendelkezett,
- az első fokon elítélt vádlottat felmentette, vagy vele szemben a büntetőeljárást megszüntette.
Nem is írom tovább, találtam egy linket, nézd meg:
Ti ebből kicsúsztatok.
Nektek Felülbírálati kérelmet kell beadni vagy perújrafelvételt kérni, ha új tényállás, tanúk stb ... kerülne elő.
Tilitoli! Úgy látom Te még eszednél vagy, én már szédülök, fejem fáj, minden bajom van.... Tudnál nekem valamit keresni a Felülvizsgálati lehetőségről. Nem a Kúriai fellebbezés, a félevből már kicsúsztunk, hanem ami utána még esetleg lehet.
Tegnapelőtt hivatalos ügy miatt a per anyagát szedtem elő különböző mentésekből, azóta vagyok teljesen kiütve. Látom az ordas védelmi és bírói hibákat, valamint, hogy a másodfok, csak copy-zott és nem olvasott. Kérlek nézzél utána, mert én most ki vagyok ütve!
A mi ügyünkben is volt háziőrizetes. Azzal kezdődött minden tárgyalás, hogy sorolta a betegségeit, és az aktuális orvosok rendelési idejét, hogy bírói engedéllyel kimehessen. Még egy cukiság van a háziőrizetben: a nap 24 órájában ellenőrizhetik, vagy ellenőrzik a rendőrök, hogy otthon van-e,És mintha azt mondták volna, hogy 2 nap számít 1 börtönben töltöttnek.Ezt még a "civil" bíró rendeli el, s tárgyalási szakaszban.
A reintegráció az egész más, az már a börtön vége helyett van, és 1 nap 1 börtönben töltött napnak felel meg. Az ellenőrzés nem szirénázó rendőrautó, hanem olyan boka bizsu, mint a kocsikba beszerelt helymeghatározó GPS., És s a BV bíró rendeli el.
Én úgy tudom, hogy ha valaki házi őrizetben van, akkor külön engedéllyel hagyhatja el azt a helyet, ahol van (pl. hivatalos ügyet intézni vagy orvoshoz menni, stb.)
2012. évi C. törvény
a Büntető Törvénykönyvről
Az előzetes fogvatartás és a házi őrizet beszámítása
92. § (1) Az előzetes fogvatartás és a házi őrizet teljes idejét be kell számítani a kiszabott szabadságvesztésbe, elzárásba, közérdekű munkába és pénzbüntetésbe.
(2) A beszámításnál egynapi előzetes fogvatartás egynapi szabadságvesztésnek, egynapi elzárásnak, egynapi tétel pénzbüntetésnek, illetve négy óra közérdekű munkának felel meg.
(3) Házi őrizet beszámítása esetén
a) egynapi szabadságvesztésnek fegyház fokozat esetén öt nap, börtön fokozat esetén négy nap, fogház fokozat esetén három nap,
b) egynapi elzárásnak két nap,
c) négy óra közérdekű munkának egy nap,
d) egynapi tétel pénzbüntetésnek egy nap
házi őrizetben töltött idő felel meg.
(4) A (2) és (3) bekezdés szerinti beszámítás után fennmaradó előzetes fogvatartás vagy házi őrizet tartamát egynapi szabadságvesztésként kell beszámítani.
Igen, ez nekem is rémlik valahonnan.
Azert kérdeztem rá egyébként, hogy ez lehetséges-e egyáltalán, mivel egy kozmetikus mondta, hogy hétfőnként jár hozzá egy vendége, aki amúgy házi őrizetben van. Én viszont ezekkel a dolgokkal kapcsolatban elég tudatlan vagyok.
Egy kis mosoly és hála:
a fórumnak köszönhetően a tegnapi nap úgy zajlott, hogy kaptam egy telefont, én kérdeztem, ő pár óra múlva válaszolt és máris infóhoz jutottam úgy, hogy képes volt időt, pénzt, energiát, bentit mozgósítani csak azért, hogy ne kelljen felesleges köröket futnom és gyors választ kapnom!
Hatalmas köszönet neked todika!
én úgy emlékszem, hogy a rendszerváltáskor a politikai elítélteknek (vagy hogy volt) volt valami amnesztia....bár én akkor még nagyon kicsi voltam, de nemrég egy beszélgetés során ez szóbakerült és idősebb kollégák mondták, csak nem tudtak pontosabb információt mondani
szerintem nem merik megjátszani az amnesztiát, mert az óriási felháborodást váltana ki a köznépből, viszont az otthoni őrizettel megoldhatják a problémát
Nem hiszem, hogy Te vagy pesszimista, én sem hiszek benne, csak kíváncsiságból rá akartam kérdezni, hátha valaki tud erről valamit, mert én is több különböző bentitől hallottam, de hogy Ők honnan, azt nem tudom...
Bárcsak igaz lenne...:)
Te ezt el tudod képzelni? Semmi olyan alkalom nincs , amire amnesztiát adnának. Azt hiszem, hogy álmodik bent a nyomor.
Lehet,hogy én vagyok csak ilyen pesszimista, hiszen a mobilokban sem hittem, és a média szerint tényleg lesz.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy hallottatok-e valamit arról,hogy elengednek pár évet az első bűntényesek jogerős ítéleteiből? Nagyon zavaros nálam ez a dolog,mert csak annyit hallottam,hogy ugye Strasbourg decemberig adott haladékot az államnak,hogy változtasson a börtönök körülményein...stb...és állítólag Magyarország azt mondta elengednek 2 évet, de Strasbourg szerint az kevés...no,persze ez is sokmindenhez lenne kötve, pl csak a nem erőszakos bűnözőknél alkalmazható.
Kérlek javítsatok ki ha tévedek, lehet butaság az egész, én is csak 'bentről' hallottam.
Én egy fotó kockát csináltam! :) Interneten van egy program ahol kilehet választani a témát, és a képeket kiválasztod, kinyomtatod, kivágod! :) És majd ő összetudja állítani! :)
Kiskorúnak is ott van. Gyorsan töltsétek ki , anyósodnak is és a Törpének is, és elsőbbségivel küldd be.
A szabadságolások miatt nálunk a látogatás csúszik. júl 3. óta még nem sikerült új papírt szerezni
Megtaláltam:
Nyilatkozat felnőtt korú kapcsolattartóhoz
Sziasztok!
Ez már nevetséges, még mindig nem mertem irni nehogy elkeveredjenek a levelek , megkaptam végre azt a levelet amiben kéri a férjem hogy a felügyelője rakjon bele 2db kapcsolattartó papírt de nem tett!! Olyan ideges lettem felhívtam a BV-t és megkérdeztem hogy most akkor mi van ..mert a címem és a telefonszámom
is megváltozott , erre a hölgy azt felelte hogy nem kell külön kapcsolattartó papírt küldenie hanem nekem kell a BV-nek küldeni, de olyan hamar lerázott hogy meg sem tudtam kérdezni hogy akkor a férjemnek való levélbe küldjem el?? _Vagy most akkor már mi van??? Az édesanyával is így szórakoznak pedig neki az lett volna az első kapcsolattartói papírja. Na ki érti ezt??