Fogbaleset - kinek a felelőssége szerintetek? (tudásbázis)
Mama dolgozik az iskola melletti oviban, de az is körülményes lenne, hogy ő ott hagyja az ovisait.
Nyilván megtenné, csak macerás lenne.
Azt hiszem nem árt beírni 1-2 családtaggal többet a tájékoztatóba, baleset esetén (bár ne adja a Jóisten) kit lehet értesíteni a tágabb családból.
Nem egy tanár van általában az iskolákban... mindig van akinek lyukasórája van, vagy akár szét lehet osztani a gyerekeket addig. Sérült gyereket magára hagyni viszont biztosan nem lehet.
Az utólsó megállapítás nem igaz, mindent meg lehet csinálni ami a sürgősségi ellátás körébe tartozik. Adott esetben meg is operálhatják, csak korrekt módon dokumentálni kell. Én magam is altattam így gyereket, életmentő műtét szülő nélkül. Ha a gyerek élete múlik rajta, senkit nem érdekel (szerencsére) hogy hol a szülő.
nagyszülőt?
nagynénit? nagybácsit?
nyilván azt, akihez a gyerek megy haza ilyen esetben, amikor anyu továbbképez, apu meg nincs az országban.
Nem hagyja ott őket, kapnak másik tanító nénit vagy összevonják őket másik osztállyal.
De gondolj bele, én a napokban továbbképzésre megyek Bp-re, apuka külföldön, gyerekemmel baleset történne, kit akasztanának le a szögről? Ne adja Isten, de leghamarabb 60 perc múlva tudnék hazaérni.
Megvárnak?
Amennyit nekem az anyuka mesélt hogy azonnal a TB által finanszírozott ellátóhelyen kezdték volna. Csak mivel kb. 10-en voltak előttük és fél óra elteltével sem haladt a sor, a szájsebészet mellett döntöttek, minden perc számít alapon, hátha visszaültethető a saját fog. Tőlünk 50 km.
Lehet hogy különben itt elrontotta anyuka a lépést, inkább ki kellett volna várni a sort...
Ha térfelenként két gyerek játszik, ez sajnos akkor is előfordulhat .
Persze, igazad van abban, hogy meg kell vizsgálni a körülményeket, de kizárt, hogy azt be lehessen bizonyítani, hogy ha x gyerekkel kevesebb van a pályán, akkor a lány nem tudja odalökni a társát a palánknak.
Ez egy sima tornaórai baleset. A tornaóra veszélyes üzem, ahogy a játszótér is.
Ilyenek előfordulnak, csak senki sem hiszi el, hogy vele is.
A szülő dolga megfizetni a fogászati (implantációs) kezelés költségét. Az életben vannak költségek, amelyeket be kell nyelni.
Sajnálom a kislányt, mert nagyon rossz lehet metszőfog nélkül. Nekem gimiben volt osztálytársam, akinek hasonló baleset miatt szintén nem volt első metszőfoga, aztán pótolták. Őt -úgy láttam- nem nagyon zavarta a helyzet, amúgy is egy könnyed , laza csaj volt. Mi sem piszkáltuk vele soha. Persze, más a 10 éves korosztály, mint a 14-15.
tanítónénivel együtt? és a többi 24-re addig ki felügyel? az már egészen biztosan a tanítónéni felelőssége, ha otthagyja őket.
ráadásul tanítónéni nem szülő/gondviselő, tehát még egy nyamvadt vérvételt sem tudnak megcsinálni a kiskorúnál.
Ha ilyen helyre gyerekeket visznek, oda szoktak szülői segítséget is kérni, hiszen a gyerekek nyüzsögnek, egyetlen pedagógus a legkevesebb 20 gyerek felügyeletét fizikailag képtelen ellátni, pláne, ha egyszerre több osztálynyi gyerek van együtt. Ez nem olyan, mint egy ebédlő, ahová ha beül 120 gyerek és átláthatóan viszonylag nyugodtan vannak. A jeges vagy vizes csoportos foglalkozások mindig veszélyesebbek, mert a gyerekek felszabadultabbak és féktelenebbek ilyen közegben.
Többen jelezték, hogy miért a szülőnek szólnak először. Azért, mert adott esetben a szülő dönti el, hogy hogyan tovább, van akinek magánorvosa van, van aki csak x kórházban bízik. Mentő nem vihet kiskorút felnőtt kísérete nélkül, nem is fogadja kórház hozzátartozó nélkül. Tehát meg kell várni a szülőt.
Ja persze... ilyenkor soha nincs felelős. De tehet, pl. nem enged mindenkit egyszerre a pályára. De nem mondom hogy 100% hogy tehet róla, azt viszont igen hogy meg kell(ene) vizsgálni az eset körülményeit, és levonni a következtetéseket hogy mással ne ismétlődjön meg...
Csak egy példa: barátnőm másodikos lányát kivitte az iskola korcsolyázni a város főterére a jégre. Másik 3 osztállyal együtt. Kevés volt a hely, nem volt szervezett foglalkozás, a gyerekek lökdösődtek. Brátnőm lánya elesett, eltörött a csuklója. Fájt neki, kiültették a jég szélére, ott várta meg hogy vége legyen az órának, utána visszagyalogoltatták az iskolába, ahol a biológiatanár megállapította hogy nincs törése. Anyukát értesítették másfél óra késéssel, további fél óra alatt száguldott át Bp. másik végéből a pest megyei városba. Fájdalomcsillapítót nem adtak, mert szabály hogy nem lehet. Anyuka vitte a gyereket kórházba ahol még aznap meg kellett operálni. Felelős nincs, vizsgálat nincs, minden megy tovább ahogy előtte. Egy hét elteltével egy elsős törte el ugyanígy a kezét, ő megúszta egy 6 hetes gipsszel... következmény ismét semmi... hányszor kell ugyanannek megtörténni, hogy valaki elgondolkozzon, hogy minden OK-e???
mondjuk egy kitört fog miatt túlzás lenne mentőt hívni :o
mert az megint felvet olyan felelősséget, hogy ha a szomszéd gyerekének a foga miatt megy a mentő, akkor mittudomén az én infarktusomhoz nem tud menni...
További ajánlott fórumok:
- Vállalom a felelősséget az életemért
- Kinek a felelőssége ez ilyen helyzetben? Részletek lent.
- Ha valakinek a macskája védett madarat öl le, a gazdi felelősségre vonható?
- Egy 3éves kisgyerekben van szerintetek már felelősség tudat, hogy vegyünk neki egy kis házikedvencet?
- Idősek otthonában kinek a felelőssége megcsinálni az otthonba a nagymamámnak vett motoros ágyat, nekünk vagy az ott dolgozóknak?
- Kinek a felelőssége megcsináltatni az új bekötést, ha az én tetőm látja kárát a mostani helyzetnek?