Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Fogbaleset - kinek a felelőssége szerintetek? fórum

Fogbaleset - kinek a felelőssége szerintetek? (tudásbázis)

1 2 3 4 5 6
2016. jan. 15. 16:20

Mi lett végül a kislánnyal?

Egyébként szerintem legjobb lenne, ha megkérdeznétek egy jogász ismerőst, vagy ha nincs, valahol biztos van jogsegélyszolgálat, önkormányzatnál, stb. Ott legalább meg tudják mondani, ténylegesen kinek a dolga ilyenkor a költségeket állni, mert itt csak találgathatunk.

125. Chelsey (válaszként erre: 124. - Michelle.r)
2016. jan. 14. 18:42

Nyilván nem ebben az ügyben, hanem úgy általában leírja a helyzetet, még akkor is, ha öt éves.

Nem is arról a baleseti biztosításról van szó, amit az állam minden gyerekre megköt.

De mindegy, akinek kell és/vagy fontosnak találja, majd utána jár pontosan.

Az biztos, hogy létezik általános felelősségbiztosítás közintézmények esetén is, aminek semmi köze a gyerekek csoportos balesetbiztosításához.

124. michelle.r (válaszként erre: 121. - Chelsey)
2016. jan. 14. 15:51

Szerintem önmagában is botorság lenne az Éva magazinból tájékozódni ezügyben ;) Az már csak hab a tortán, hogy több mint ötéves a cikk :)

Minden tanuló alapból biztosított, más kérdés, hogy a taxira nem lesz elég, amivel a kórházba elmennek :/. Nagyon sok biztosító kínál már olyan szerződést, amit a szülő magára megköt, és a gyereket is belerakják. Itt már akár százezrekben is mérhető amit jelen esetben kaphattak volna.

123. adfa0d8bdb (válaszként erre: 95. - Chelsey)
2016. jan. 14. 14:46

Pontosan ez az anyukának a legfájóbb az egészben...

Talán nem is az anyagiak. Kihatással lesz ennek a kislánynak egész életére, felnőttkorára, önbizalmára ez a baleset.

Most sem mer beszélni, farsangi bálra sem szeretne jönni. Pedig egy tündéri, szöszke, őzike szemű leányka. :(

122. adfa0d8bdb (válaszként erre: 121. - Chelsey)
2016. jan. 14. 14:42

Csak itt felvetődik a kérdés, amit már korábban is vitattunk:

Érdemes-e az iskolával, a vezetőséggel, tanárokkal kekeckedni, ha a gyerek még 4 és fél évig odajár?

Annyi tényezőt kell vizsgálni ilyenkor... többek közt ezt is!

121. Chelsey
2016. jan. 14. 14:27

[link]

"Bármennyire lojálisak vagyunk a pedagógusokkal, jó tudni, hogy az intézmény a vétkességére való tekintet nélkül felel a gyermekeknek okozott kárért. Az iskola, óvoda csak abban az esetben mentesülhet a felelősségre vonás alól, ha a kárt kivédhetetlen ok, például a gyermek előre nem látható, elháríthatatlan magatartása, az épület hibája vagy természeti katasztrófa idézte elő. A gyermek magatartása akkor minősül elháríthatatlannak, ha tettét a leg-gondosabb felügyelettel sem lehetett volna meg-előzni. Amennyiben a baleset a játszóeszköz hibájára vezethető vissza, a kárért a gyártó felel. "

"Vagyoni kártérítést a szülő követelhet a gyermek ápolása miatti keresetveszteségre, a gyógykezelési, utazási és egyéb felmerülő költségekre. Nem vagyoni kártérítés a gyermeknek az egészségkárosodása miatt jár, de adott esetben a szülő is követelhet nem vagyoni kártérítést, ha például a mindennapi élet-vitelében tartós negatív változás áll be a beteg gyermek nevelése miatt. Dr. Hantos azt mondja: a nem vagyoni kártérítés mértékének megállapításában mindig az a kérdés, mennyire súlyos a baleset. Ha egy gyerek maradandó károsodást szenved óvodai vagy iskolai baleset következtében, akár milliós nagyságrendű kár-térítést is megítélhet a bíróság."

120. 5c54c8b1c1 (válaszként erre: 118. - Youlcsi)
2016. jan. 14. 14:18

Az munkahelyi baleset...

Lehetséges, hogy a teljeskörû iskolai biztosításban van esetleg ilyen kitétel. De erre viszont az intézmény vezetôje, fenntartója tud érdemben válaszolni.

Itt csak találgathatunk.

Viszont a háztartási biztosításban lehetséges a gyermekbaleset-károkozás biztosítást felvenni. (Nekünk volt ilyen).

Senki nem tud semmit.

119. youlcsi (válaszként erre: 117. - 5c54c8b1c1)
2016. jan. 14. 14:14
mellesleg egy "ilyen intézmény"-nek a "százezrek" az nem összeg... a havi költségvetéséhez képest aprópénz... és mivel állami kézben van, akkor meg depláne.
118. youlcsi (válaszként erre: 117. - 5c54c8b1c1)
2016. jan. 14. 14:12

biztosításból, kifejezetten ilyen célra elkülönített összegből.

vegyük pl azt,. hogy nem tanulóval történik a baleset, hanem egy tanárral. mittudomén folyosó csúszik, megy, eltaknyol, foga kitörik... ebben az esetben bizony bizony a munkáltató fizet! ha és amennyiben a sérült él a kártérítés lehetőségével. márpedig miért ne élne?

viszont ugye a tanerő az szervezett munkavégzés keretében sérül, neki ott kell lennie, ő ezért pénzt kap, ez a munkája.

nem tudom, hogy ilyen esetben az, h a tanuló be van iratkozva az iskolába, mennyire meríti ki egy "szerződés" fogalmát.

2016. jan. 14. 14:02

Csak hangosan gondolkodom.

Egy intézmény, mely nem rendelkezik saját jövedelemmel, hanem kapja a költségvetésbôl az adott fejkvótát, honnan tudna kigazdálkodni, kifizetni százezreket?

Azt viszont érdekesnek tartom, hogy van pedagógus az oldalon, de nem szólnak hozzá a fórumhoz.

2016. jan. 14. 13:01
Nem vonható felelősségre senki, ez véletlen baleset. A tanuló balesetbiztosításában - akármilyen magas összegűt választottak is a szülők - szerintetek melyik kategóriába illik bele a fog elvesztése? Ha bele is esik valamelyik kategóriába, szerintetek mennyit fizet majd a biztosító ? Áááá.
115. youlcsi (válaszként erre: 112. - Chelsey)
2016. jan. 14. 12:57

felelőssége van, mint pl hatóság által eljárás alá vonható, felelősségre vonható, elmarasztalható, pénzbírsággal sújtható... de ez nem jelenti azt, hogy a sérült felé is fizetnie kell.

egyébként nyilván benne van a közoktatásról szóló vmelyik paragrafusban, hogy milyen felelősséggel tartozik az iskola a területén történt balesetek miatt. meg kell keresni.

114. simple (válaszként erre: 109. - Chelsey)
2016. jan. 14. 12:51
Ez így nagyon szomorú. Szomorú, hogyha az ember kiáll az igazáért, akkor még ő van meghurcolva. Szomorú az, hogy nem is vállalják a felelősséget, csak másra mutogatnak, engem ez bosszantana a leginkább, ha velem történt volna ez az eset.
113. simple (válaszként erre: 108. - Chelsey)
2016. jan. 14. 12:49
Persze tudom, hogy az nem volt normális, én is nagyon meg voltam lepve, és kettő is volt ráadásul. Csak rég voltam már 10 éves és nem emlékeztem rá hogy mikor cserélődnek alapból a fogak, de így már tudom, köszi.
112. Chelsey (válaszként erre: 110. - Youlcsi)
2016. jan. 14. 12:03
Szerinted, ha nem anyagi vagy kártérítési felelőssége van, akkor milyen? :)
2016. jan. 14. 11:52

Biztos hogy a szülőnek kell kifizetni az implantátumot, és ha lezajlik az egész hercehurca, majd számlákkal bizonyít, valamennyit fog téríteni a biztosító.

Egyenlőre 2 hetet kell várni az implantátumra.

Azóta annyi történt hogy bent nem játszanak labdajátékot, megbeszélték hogy azt majd csak tavasztól az iskolaudvaron, mert ott nagyobb a hely. (Bár szerintem ez kint is ugyanúgy megtörténhetett volna, tehát nem a helyszín a legfőbb befolyásoló tényező.)

110. youlcsi (válaszként erre: 109. - Chelsey)
2016. jan. 14. 11:21
az intézmény vmilyen szinten biztosan felelős az ilyen balesetekért... de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy anyagi vagy kártérítési felelőssége is lenne az ügyben.
109. Chelsey (válaszként erre: 106. - Simple)
2016. jan. 14. 11:01

Teljesen igazad van. Az intézménynek mindenképpen felelősséget kell vállalnia a területén történt balesetekért - nyilván ennek megvannak a kritériumai. De valahogy nálunk ez nem szokás, "oldja meg a szülő, nem olyan nagy dolog egy fog elvesztése vagy egy csonttörés, mással is megtörtént már, mégis felnőtt" stb.

Ezekben az esetekben tudtommal az intézményt akkor is általános felelősség terheli, ha az eseményt nem ők idézték elő. Csak mi ezzel nem foglalkozunk, nehogy a gyereknek még több baja legyen belőle :(

108. Chelsey (válaszként erre: 102. - Simple)
2016. jan. 14. 10:54
Jó, de az nem "normális", mármint, hogy nem cserélődött le a tejfogad. Általában ez a folyamat a metszőkkel kezdődik, de előfordul, hogy hátul a hatosok közül valamelyik áttör hamarabb vagy ezzel egyidőben. 10 évesen már a metszők rég lecserélődtek (nyilván vannak egyéni eltérések, de azok nem számmottevők).
2016. jan. 14. 10:44

Megértem a szülô fájdalmát, de ha "tajtékzik", azzal nem nyeri meg az emberek segítô szándékát.

Lehet ugyan fenyegetôzni a sorozatos feljelentésekkel, ügyvéddel, stb. de azzal maga ellen fordítja az embereket, és kevés szimpátiát fog kiváltani az emberekbôl.

Àgyúval nem lehet verebet lôni.

106. simple (válaszként erre: 105. - Youlcsi)
2016. jan. 14. 09:23
Persze, nyilván az is egy szempont, hogy mi a gyerek érdeke. De ezt a kislány anyukája tudhatja csak. Én csak azt mondtam, hogy nincs olyan hogy nincs felelős, és mivel nekem nagyon fejlett az igazságérzetem nem hagynám annyiban a dolgot. De ez én vagyok, más meg máshogy gondolja. Az az egy biztos, hogy van felelős, és az nem a szülő.
105. youlcsi (válaszként erre: 98. - Simple)
2016. jan. 14. 08:10

valamilyen szintem biztosan az iskola a felelős azon gondolatmenet alapján, hogy munkabalesetnél is a munkáltató a felelős a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül.

de ez nem jelenti azt, hogy aqz iskola fizetni is fog, hanem ha oda kerül a dolog, akkor majd vizsgálja a hatóság az ő felelősségét (is).

kérdés, hogy megéri ezt a hercehurcát az egész?

nem azt akarom ezzel mondani, hogy a fog elvesztése elhanyagolható porbléma... de az a kislány valószínűleg még évekig oda jár iskolába, még évekig ugyanazokkal a gyerekekkel fog együtt tanulni, játszani, ugyanaz a tanári kar fogja tanítani... ezt is mérlegelni kell.

104. trapiti (válaszként erre: 102. - Simple)
2016. jan. 13. 22:08
Azért hogy a metszőfoga 10 évesen tejfog legyen, arra minimális az esély... :)
2016. jan. 13. 21:49

Sajnálatos módon a sport- és a közlekedési balesetek rengeteg sérültet produkálnak az egészségügynek.

"egy labdajáték hevében" ergo ki a felelôs?

102. simple (válaszként erre: 101. - Trapiti)
2016. jan. 13. 21:44
Ok. Csak nekem még 22 évesen is volt tejfogam, úgy kellett kihúzni azért kérdeztem.
101. trapiti (válaszként erre: 99. - Simple)
2016. jan. 13. 21:33
Dehogy. Az már 100% hogy maradó fog. A metszőfogak az elsők amik váltanak, 7-8 éves korban már biztos hogy nem tejfog.
100. simple (válaszként erre: 95. - Chelsey)
2016. jan. 13. 21:33
Rengeteg fog nélküli embert látni, biztos ők mondják hogy nem gáz, mert őket nem zavarja...
99. simple (válaszként erre: 96. - 5c54c8b1c1)
2016. jan. 13. 21:31
De egy 10 éves gyereknél az nem tejfog volt még vajon?
98. simple (válaszként erre: 92. - 5c54c8b1c1)
2016. jan. 13. 21:30
Azt nem tudjuk volt-e egyáltalán neki. De az én gondolatmenetemmel mindenképpen az iskola a felelős, hiszen ott történt. De ügyvéddel beszélnék a szülő helyében, nincs olyan, hogy nincs felelős. Ő meg mégsem lehet az, hiszen ott sem volt....
97. f8db0709b8 (válaszként erre: 95. - Chelsey)
2016. jan. 13. 20:32
Én bevallom 14 voltam mikor első két fogam oda lett...szintén baleset következtében,ahol lehetett volna felelőst keresni és találni...senki nem foglalkozott vele ilyen szinten,,,,,tettek be implantátumot és csá....ezzel élek 22 éve...semmi gondom vele azóta se....szóval ennyit az aggályoskodó ,aggodó 21.századról....
1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook