Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Falusi CSOK kérdések fórum

Falusi CSOK kérdések (beszélgetős fórum)


1 2
jan. 31. 16:49
Sziasztok! Szeretnék tőletek segítséget kérni! Van egy házunk egy olyan településen, amelyre igénybevehető a falusi csok, korszerűsítésre. Nyilászárókat szeretnénk cserélni. A törvény a külső nyilászárókat említi meg. Na most a kérdésem a következő lenne: A házunk bejárati ajtaja előtt van építve egy un. szélfogó, amelynek lindab lemez a teteje, valamint alumínium profilos, amely között üveg van. Ez az építmény két bejárati ajtó és két 120*150-es ablak előtt helyezkedik el. Az egyik bejárati ajtó egy régi szálka mintás 140*210-es ajtó, a másik pedig egy 90*210-es bejárati ajtó. Szerintetek ezek a nyílás zárók külső nyilászárók, vagy nem? A bankok amelyekben voltunk tanácstalanok voltak ez ügyben, nem tudta senki, hogy ezek most külső vagy belső nyilászárók-e. Mindenhol megemlítettem, hogy én még beltéri ablakot nem láttam, de ekkor sem mondta ki senki egyértelműen, hogy ezek külső vagy belső nyilászárók. Mindenki azt mondta, hogy csináltassuk meg a szélfogót mert az tuti külső. Volt olyan is aki azt mondta, hogy ezt az értékbecslő dönti majd el. A szélfogót nem akarjuk megcsináltatni, mert az a felújítás után elbontásra kerül! Ez a szélfogó már a ház vásárlása előtt oda volt építve, de a régi tulajdonos elmondta, hogy ez utólag lett oda építve, amíg nem volt ott, addig azon a két ajtón léptek be a lakásba, amelyeket fent említettem. Ebbe a szélfogóban fűtés nincs, hőszigetelve nincs, igazából ugyan olyan hideg van ott mint kint a szabadban, csak a szelet fogja fel. Remélem valaki segítő választ fog adni részemre, bízok abban, hogy valaki járt már hasonló cipőben! Válaszotokat előre is köszönöm!!!!
44. 1979moni (válaszként erre: 43. - TlosZnotraM)
jan. 27. 14:11
Szia nem hinném .Ez a mostani csok-hoz kapcsolódik és január 1 lépett érvénybe nekünk úgy mondták a banknál akik 1 után adták be azokra vonatkozik.
jan. 23. 14:07

Sziasztok!

Van most ez az új kedvezmény az 5 millió forintos áfa visszaigénylés felújításra azokon a településeken ahol a falusi csok is kérhető.

A kérdésem az lenne, hogy csok igénybevétele nélkül is jár ez a kedvezmény? Saját pénzből újítanánk fel a házat. Csok van rajta, de azt még 2016-ban vettük fel vásárlásra. Természetesen a településünkön kérhető a falusi csok és 4 gyerekünk van.

42. Bless the child (válaszként erre: 41. - 8ef672789d)
jan. 18. 14:00
Passz, kerdezd a bankot, ahol felvettétek a csok-ot
jan. 18. 12:07
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy mi tavaly nyáron falusi csókra vettünk egy házat, most viszont elválnak útjaink nem vagyunk házasok sőt bejegyzett élettársak sem, 3 gyerek van de abból csak egy az övé, ő a vásárolt házból nem hajlandonsemmi penzer elmenni mert nincs miből és nincs hova...ilyenkor mit lehet tenni? Köszönöm
40. Bless the child (válaszként erre: 39. - Lliza83)
jan. 8. 13:42
Az otp-ben ilyent nem kérnek, az tuti
jan. 8. 13:28
Kérnek egyet a jelenlegi állapotról és egyet a bővítés utáni állapotról.
38. Bless the child (válaszként erre: 37. - Lliza83)
jan. 8. 10:22
Mire kérnek tervrajzot?
jan. 8. 09:17
Nem is ez a probléma. De a két tervrajz kb. 800 ezer Ft, meg egyébként is hogy kérhetik ezeket előre? A költségvetés nem okozna gondot.
36. Bless the child (válaszként erre: 35. - Lliza83)
jan. 7. 11:03

Takarékba biztos nem mennék.

Valóban előre kell adásvételi+költségvetés, de az nem tervrajz. Ha nem kapod meg, akkor ezeket bukod, plusz a CSOK bírálati díjat és az első értékbecslesi díjat. Aki ebbe belevág, ezekkel kalkulál.

jan. 7. 10:39

Sziasztok!

Falusi CsOK igénylés miatt bementünk a bankba, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az igényléshez be kell adni a tervrajzokat, építési engedélyt is.( vásárlás + bővítés )Irreálisnak tartom, mivel még nem is az én tulajdonom. Hogy csináltassak jelenlegi és bővítés utáni tervrajzot és építési engedélyt ha nem is én vagyok a tulajdonos?( Takarék )Egyébként minden dokumentum megvan.

34. jani4x (válaszként erre: 33. - Bless the child)
dec. 4. 22:36

Köszönöm szépen.

Remélem nekünk is ilyen szerencsénk lesz.

33. Bless the child (válaszként erre: 32. - Jani4x)
dec. 4. 19:15
Semmi konkrétat nem mondott, nem kötekedett, normális volt. Annyit mondott, hogy változtattak a feltételeken, pl már csaptelep se kell, hogy legyen. Nekünk pont annyira értékelte, mint amennyi az adásvételiben volt. Mi korrekt értékbecslő fogtunk ki
32. jani4x (válaszként erre: 31. - Bless the child)
dec. 4. 18:27

Szia.

Az értékbecslővel kapcsolatban lenne hozzád egy kérdésem.

Minket a bankban (OTP) nagyon azzal riogatnak , hogy ha vételár 20 %-al eltér attól amit a bank álltal kiküldött értkébecslő mond majd akkor bukjuk a Falusi CSOK-ot.

Az lenna a kérdésem hogy, az értékbecslő mennyire kötekedés ilyen szempontból? Mert lényegében azon az emberen áll vagy bukik hogy megkapjuk-e 2,6 milliót vagy sem. Illetve mennyire lehet "megbeszélni" vele a dolgokat?

31. Bless the child (válaszként erre: 30. - C20cdae0a0)
dec. 3. 07:02
Köszi a választ, de már rég túlvagyunk mindenen. Nem kellett fűtés sehová, a konyhát se nézték. Túlparáztam az egészet😅
30. c20cdae0a0 (válaszként erre: 18. - Bless the child)
dec. 2. 21:12
Minden helyiségnek fűthetőnek kell lennie( lehet kályha is) de a fürdő ill a lakószobáknak, konyha is külön-külön fűtéssel kell rendelkezzen
okt. 26. 06:56
Sziasztok áfa visszatéritésről tud valaki valamit ?
28. e9d12f9aa7 (válaszként erre: 5. - Vivo44)
szept. 21. 13:27

Ja, ez azoknak kedvez, akiknek amúgy is van pénzük.


Fel nem venném ezeket a pénzeket, elidegenítési tilalmak, stb stb.. Franc sem.


Babaváró hitelt sem,pedig épp terhes vagyok. Nem pottyantok én gyerekeket6azert, hogy eltörölje az állam, a 10 milla meg elmegy, mint a Franc, hipp - hopp.


Persze van akinek jól jön.

Hajrá!

27. Bless the child (válaszként erre: 26. - 8ef672789d)
szept. 20. 09:45
Nálunk is villany lesz, de csak úgy, hogy 15 cm szigetelés megy a házra és 3 rétegű ablak. Fűtőpanel lesz mindenhol
26. 8ef672789d (válaszként erre: 25. - Bless the child)
szept. 20. 08:23
Nekünk se, és rá számoltunk mi is mindenre, csak ugye közbe a futes rendszer ami inkább gáz helyett villanyos lenne!
25. Bless the child (válaszként erre: 24. - 8ef672789d)
szept. 20. 07:22
Tegnap estére sikerült összehoznunk a tervet, nehéz szülés volt. Egyértelmű, hogy amiket beírsz, el fog térni már az összegek téren is. A lényeg, hogy amit a tervben vállalsz, azt meg kell csinálni. Mindenhová érdekeltségben átlagot számoltunk, de lehet, hogy éppen akkor mondjuk kifogsz akciósan valamit, így ott már kevesebb lesz az összeg, mint amit beírtál. Nem volt egyszerű összehozni:)
24. 8ef672789d (válaszként erre: 23. - Bless the child)
szept. 19. 13:04
Köszönöm :)
23. Bless the child (válaszként erre: 22. - 8ef672789d)
szept. 19. 11:31
Nem számít, ha változtatsz
szept. 18. 14:28
Sziasztok! Egy. Olyan kérdésem lenne hogy amit a költségvetésbe leirtunk annak mindennek pont úgy kell lennie? Pl mi fűtés korszerűsítésre gazkazant írtunk, de most sokak javaslatára inkább villanyos megoldást választanak amit nem irtunk nyilván bele! Ezt buktunk vagy most ilyenkor mi van? Köszönöm
21. Ági51 (válaszként erre: 14. - Judit222)
szept. 11. 14:30
Ne keverjük a Babaváró hitellel! A CSOK meglévőre és vállalt gyermekre igényelhető. Azért "Babaváró"...hiszen még eztán születik meg, és teljesen más a feltétele, mint a CSOK-nak.
aug. 10. 11:23

A falusi csoknál valóban nem kell minden csokos feltételnek mefelelni, csak ahogy írtad, a szoba és konyha is elég.

A pénzintézet csak akkor engedélyezhető, ha a szakértő leírja hogy "megfelel a lakhatási feltételeknek".

A te esetedben az lehet a gond hogy ha jól értem a konyha nem része a lakásnak hiszen ki kell menni a házból hogy bemehess oda.

Nem vagyok értékbecslő, de ez tuti nem jó.

Írok privit.

aug. 10. 06:48

A támogatott ingatlan vonatkozásában elegendő, ha a támogatási kérelem

benyújtásakor a lakás rendelkezik, 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és

főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést

lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, és a támogatást igénylő vállalja,

hogy a lakásvásárlással egybekötötten, vagy a meglévő lakásának korszerűsítési és/vagy

bővítési munkáinak eredményeképpen teljesíteni fogja a lakásra és a hasznos

alapterületre vonatkozóan elvárt minimum követelményeket.


Itt le van írva, hogy megfelel a ház, ha vállalom a feltételeket.


Úgy érzem, hogy ez az egész falusi csokos dolog egy szèp nagy álom

18. Bless the child (válaszként erre: 16. - Manka67)
aug. 10. 06:38

Légyszíves ebben segíts nekem kiigazodni. Így szólt a levelem a pénzintézethez, melyre nemleges választ kaptam:


3 meglévő gyermekkel szeretnénk igénybe venni, 5 millióért találtunk egy csomai házat. A Falusi CSOK-kal kapcsolatos ház feltételekkel nem vagyok tisztában. A házban cserépkályha van, de nem minden helyiségben. A gáz be van vezetve, de a konvektorokat és a gázórát leszerelték. Mi norvég paneleket szeretnénk fűtés céljából minden helyiségbe, ehhez a ház teljes villamos hálózatát is korszerűsítenénk és a házat leszigetelnénk. A házban csak az alsó szinten van konyha, melynek megközelítése a házból kilépve lehetséges. A lakás egyik szobájából alakítanánk ki a konyhát, a vízvezeték benn van a falban, de az ott lakók nem csináltak konyhát. Értelemszerűen a konyha kialakítás is a korszerűsítés része lenne. Fürdőszoba van a házban.  A leírtak alapján alkalmas a ház?Tovább mentem, írtam Gyopáros Alpáréknak, mint a program felelőse, melyre ez a válasz érkezett:


A „falusi CSOK” igénylése során, ha az igénylő korszerűsítésére igényli a támogatást (akár vásárlással egybekötve), a lakásnak elegendő, ha a lakás a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel, az ingatlan nyilvántartásba lakás vagy lakóház megnevezéssel szerepel. E mellett a lakás rendelkezik 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel. Ha főzőhelyiséggel nem rendelkezik, akkor a főzést lehetővé tevő térrel.


Ezeknek a feltételeknek már a támogatási kérelem benyújtásakor meg kell felelnie a lakásnak. A többi feltételnek elég a korszerűsítési munkák végeztével megfelelnie.


Ebből nem igazán értem, hogy mi az a főzést lehetővé tér? Itt egy masszív tipptopp házról lenne szó, nem egy lepusztult viskóról, ha ez nem alkalmas a falusi csok-ra, akkor csak a kacsalábon forgó palota az elfogadható?


Köszi előre is!

17. Bless the child (válaszként erre: 16. - Manka67)
aug. 10. 06:28
Köszi a választ!
aug. 9. 23:20

Tényleg be kell menni a bankba kérdezni, mert a családok helyzete nagyon különböző, pl mozaik családok, én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk..., élettársaknál nem mindegy az összeg szempontjából hogy melyik fél az igénylő, de a biztosítási jogviszonyt bármelyik fél igazolhatja, akár az a fél is akinek nincs saját gyereke - házasoknál ez nem számít, egyik vett fel, másik nem... stb


ja, és amit sok esetben nem tudnak az ügyfelek, hogy júliustól már a két gyerekesek is igényelhetik használt lakásra is a sima és a falusi csok mellé is a fix 3 %-os támogatott hitelt simánál vásárlásra, falusinál vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook