Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Falusi CSOK kérdések fórum

Falusi CSOK kérdések (beszélgetős fórum)


okt. 26. 06:56
Sziasztok áfa visszatéritésről tud valaki valamit ?
28. e9d12f9aa7 (válaszként erre: 5. - Vivo44)
szept. 21. 13:27

Ja, ez azoknak kedvez, akiknek amúgy is van pénzük.


Fel nem venném ezeket a pénzeket, elidegenítési tilalmak, stb stb.. Franc sem.


Babaváró hitelt sem,pedig épp terhes vagyok. Nem pottyantok én gyerekeket6azert, hogy eltörölje az állam, a 10 milla meg elmegy, mint a Franc, hipp - hopp.


Persze van akinek jól jön.

Hajrá!

27. Bless the child (válaszként erre: 26. - Levjaz)
szept. 20. 09:45
Nálunk is villany lesz, de csak úgy, hogy 15 cm szigetelés megy a házra és 3 rétegű ablak. Fűtőpanel lesz mindenhol
26. levjaz (válaszként erre: 25. - Bless the child)
szept. 20. 08:23
Nekünk se, és rá számoltunk mi is mindenre, csak ugye közbe a futes rendszer ami inkább gáz helyett villanyos lenne!
25. Bless the child (válaszként erre: 24. - Levjaz)
szept. 20. 07:22
Tegnap estére sikerült összehoznunk a tervet, nehéz szülés volt. Egyértelmű, hogy amiket beírsz, el fog térni már az összegek téren is. A lényeg, hogy amit a tervben vállalsz, azt meg kell csinálni. Mindenhová érdekeltségben átlagot számoltunk, de lehet, hogy éppen akkor mondjuk kifogsz akciósan valamit, így ott már kevesebb lesz az összeg, mint amit beírtál. Nem volt egyszerű összehozni:)
24. levjaz (válaszként erre: 23. - Bless the child)
szept. 19. 13:04
Köszönöm :)
23. Bless the child (válaszként erre: 22. - Levjaz)
szept. 19. 11:31
Nem számít, ha változtatsz
22. levjaz
szept. 18. 14:28
Sziasztok! Egy. Olyan kérdésem lenne hogy amit a költségvetésbe leirtunk annak mindennek pont úgy kell lennie? Pl mi fűtés korszerűsítésre gazkazant írtunk, de most sokak javaslatára inkább villanyos megoldást választanak amit nem irtunk nyilván bele! Ezt buktunk vagy most ilyenkor mi van? Köszönöm
21. Ági51 (válaszként erre: 14. - Judit222)
szept. 11. 14:30
Ne keverjük a Babaváró hitellel! A CSOK meglévőre és vállalt gyermekre igényelhető. Azért "Babaváró"...hiszen még eztán születik meg, és teljesen más a feltétele, mint a CSOK-nak.
aug. 10. 11:23

A falusi csoknál valóban nem kell minden csokos feltételnek mefelelni, csak ahogy írtad, a szoba és konyha is elég.

A pénzintézet csak akkor engedélyezhető, ha a szakértő leírja hogy "megfelel a lakhatási feltételeknek".

A te esetedben az lehet a gond hogy ha jól értem a konyha nem része a lakásnak hiszen ki kell menni a házból hogy bemehess oda.

Nem vagyok értékbecslő, de ez tuti nem jó.

Írok privit.

aug. 10. 06:48

A támogatott ingatlan vonatkozásában elegendő, ha a támogatási kérelem

benyújtásakor a lakás rendelkezik, 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és

főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést

lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, és a támogatást igénylő vállalja,

hogy a lakásvásárlással egybekötötten, vagy a meglévő lakásának korszerűsítési és/vagy

bővítési munkáinak eredményeképpen teljesíteni fogja a lakásra és a hasznos

alapterületre vonatkozóan elvárt minimum követelményeket.


Itt le van írva, hogy megfelel a ház, ha vállalom a feltételeket.


Úgy érzem, hogy ez az egész falusi csokos dolog egy szèp nagy álom

18. Bless the child (válaszként erre: 16. - Manka67)
aug. 10. 06:38

Légyszíves ebben segíts nekem kiigazodni. Így szólt a levelem a pénzintézethez, melyre nemleges választ kaptam:


3 meglévő gyermekkel szeretnénk igénybe venni, 5 millióért találtunk egy csomai házat. A Falusi CSOK-kal kapcsolatos ház feltételekkel nem vagyok tisztában. A házban cserépkályha van, de nem minden helyiségben. A gáz be van vezetve, de a konvektorokat és a gázórát leszerelték. Mi norvég paneleket szeretnénk fűtés céljából minden helyiségbe, ehhez a ház teljes villamos hálózatát is korszerűsítenénk és a házat leszigetelnénk. A házban csak az alsó szinten van konyha, melynek megközelítése a házból kilépve lehetséges. A lakás egyik szobájából alakítanánk ki a konyhát, a vízvezeték benn van a falban, de az ott lakók nem csináltak konyhát. Értelemszerűen a konyha kialakítás is a korszerűsítés része lenne. Fürdőszoba van a házban.  A leírtak alapján alkalmas a ház?Tovább mentem, írtam Gyopáros Alpáréknak, mint a program felelőse, melyre ez a válasz érkezett:


A „falusi CSOK” igénylése során, ha az igénylő korszerűsítésére igényli a támogatást (akár vásárlással egybekötve), a lakásnak elegendő, ha a lakás a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel, az ingatlan nyilvántartásba lakás vagy lakóház megnevezéssel szerepel. E mellett a lakás rendelkezik 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel. Ha főzőhelyiséggel nem rendelkezik, akkor a főzést lehetővé tevő térrel.


Ezeknek a feltételeknek már a támogatási kérelem benyújtásakor meg kell felelnie a lakásnak. A többi feltételnek elég a korszerűsítési munkák végeztével megfelelnie.


Ebből nem igazán értem, hogy mi az a főzést lehetővé tér? Itt egy masszív tipptopp házról lenne szó, nem egy lepusztult viskóról, ha ez nem alkalmas a falusi csok-ra, akkor csak a kacsalábon forgó palota az elfogadható?


Köszi előre is!

17. Bless the child (válaszként erre: 16. - Manka67)
aug. 10. 06:28
Köszi a választ!
aug. 9. 23:20

Tényleg be kell menni a bankba kérdezni, mert a családok helyzete nagyon különböző, pl mozaik családok, én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk..., élettársaknál nem mindegy az összeg szempontjából hogy melyik fél az igénylő, de a biztosítási jogviszonyt bármelyik fél igazolhatja, akár az a fél is akinek nincs saját gyereke - házasoknál ez nem számít, egyik vett fel, másik nem... stb


ja, és amit sok esetben nem tudnak az ügyfelek, hogy júliustól már a két gyerekesek is igényelhetik használt lakásra is a sima és a falusi csok mellé is a fix 3 %-os támogatott hitelt simánál vásárlásra, falusinál vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is.

15. Manka67 (válaszként erre: 14. - Judit222)
aug. 9. 23:08

Kérlek ne terjesszetek ilyen rémhíreket. Ez biztosan a Babaváró miatt van, ott van az hogy csak a szerződés utáni gyermekek számítanak.


Mindkét CSOK meglévő gyermekekre a gyermek 25 éves koráig igényelhető, mindegy hány éves a szülö, valamint 40 év alatti fiatal házasok vállalhatnak is gyermeket, ha van már gyerekük, ha nincs.


Sőt, ha valaki már vett fel valamilyen támogatást meglévő gyermekére, akkor is igényelhet CSOK-ot, csak le kell vonni az előző támogatást. Kivéve a Falusi CSOk-nál, mert ott nem kell levonni a korábbi sima CSOK-ot, ha vásárlásra lett felvéve.

14. judit222 (válaszként erre: 7. - Napsugár8)
aug. 9. 22:38

Én is így tudom, a régi CSOK-nál vették csak figyelembe a meglévő gyerekeket. A mostaninál a jövőben megszületendő gyerekekre jár a CSOK, tehát ha összesen 6 gyereke lesz.

Csak ezt nagyon halkan mondják!!

13. Manka67 (válaszként erre: 1. - Bless the child)
aug. 9. 22:09

Szia.

Ha 20%-ot nem haladja meg az eltérés, akkor az adásvételiben szereplő vételárat utalja a bank az eladónak, tehát Ő 5 M-t kap és Te is 5-öt kapsz, ha elfogadja a szakértő az általad benyújtott költségvetést.


Másik példa, ha a vételár lenne 4,5 MFt, akkor a korszerűsítésre 5,5-et lehet igényelni.


Ellenben visszafelé, ha valaki 3 milliót kérne csak korszerűsítésre, akkor életbe lép az 50%-os szabály és csak 3-at kaphatna vásárlásra is, mivel vásárlásra csak max. az igényelt összeg 50%-a mehet.


Ha valaki "sima" CSOK-ot vett fel korábban vásárlásra, azt nem kell levonni a falusi CSOK-ból, de ha pl. bővítésre vette fel, akkor levonandó, mint ahogy a korábbi "szocpolok" is.

Ezekben a levonós esetekben az összesen jogosult összeg max. 50%-a mehet vásárlásra. Pl. 10 CSOK - 2M korábbi támogatás= összesen 8 MFt, ebből max. 4M vásárlás és 4 MFt korazerűsítés vagy bővítés vagy akár mindkettő.


Bocs hogy ide írtam a többi verziót is ami nem titeket érint, de hátha segít valakinek.


És igen, menjetek be a bankba érdeklődni :)

júl. 26. 20:19
o=i
júl. 26. 20:19
Ja, igen, nem olvastam fogyelmesen...Bocsi
10. Bless the child (válaszként erre: 9. - Tuskoledi)
júl. 26. 19:21
Köszi a választ, de a falusi teljesen másról szól. Nem adok el semmit, mert nem kell, lehet a nevemen másik ingatlan is. Nem veszek fel hitelt se.
9. tuskoledi (válaszként erre: 1. - Bless the child)
júl. 26. 18:21

Szerintem az, hogy az értékbecslő mennyire becsli fel az ingatlant, azért kell, hogy ez alapján kikalkulálja, mennyi hitelt vehetsz fel. Hogy mennyiért sikerül eladnod, az egy másik kérdés.

Annyi biztos, hogy CSOK esetén ha előbb adod el az ingatlant, mint megvennél egy másikat, akkor az eladásból származó teljes összeget köteles vagy beinvesztálni a másik megvételébe. A bank csak annyi pénzt ad, amennyibe az új ingatlan kerül, egy forinttal sem többet. Felújításra nem vehettünk fel semmit.

8. Napsugár8 (válaszként erre: 7. - Napsugár8)
júl. 26. 15:07
Nem kell bedőlni. A reklámban úgy fogalmaznak, hogy "... nagy a kereslet, már x ezer, tízezer igénylő van..." De arról nem beszélnek, hogy az igénylőkből hányat utasítottak el ilyen-olyan indokkal.
7. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Bless the child)
júl. 26. 15:04

Én is azt mondom: menj be a bankba!

Olyat is hallottam, hogy a már megszületett gyermekekre nem adnak, hanem csak azok kaphatnak, akik a jövőben születendő 3 gyermeket felvállalják. Azért az nem mindegy.

És állítólag itt a nagy csapda az egészben.

Szóval irány a bank, és ott majd minden kérdésedre válaszolnak. Jó ha előtte összeírod a kérdéseidet, és akkor nem marad ki egyetlen részlet-kérdés sem. Nagyon vigyázni kell, nehogy a teljes tényállás ismerete előtt aláírjatok bármit, akármilyen adásvételit.

6. Bless the child (válaszként erre: 5. - Vivo44)
júl. 26. 13:42
Ezt tudom, önerő nèlkül semmire nem mész
júl. 26. 12:06
Jaaa, és akkor érdemes belevágni, ha van pár milliód felújításra, mert azt a bank, állam nem előlegezi meg, hanem vállalkozói számla benyújtását követö XY nap majd neked visszafizeti.
4. vivo44 (válaszként erre: 1. - Bless the child)
júl. 26. 12:01

Szia.

Annyit utal az állam, amennyi az adásvételi szerződésben foglaltatik az eladó részére.

A korszerűsítésre, javításra fordítható összeg felső határa 5 millió forint.

Mi már végigjártuk az utat. Pasionella-nak igaza van, érdemesebb ha a bankba bemész, mert ezeket nekünk is ott mondták.

Kellemes hétvégét.

3. Bless the child (válaszként erre: 2. - Pasionella)
júl. 26. 11:29
Pár kört már futottam. A 1818, ahol elvileg adnak rendes felvilágosítást mindenről nem igazán àll a helyzet magaslatán. Ez a telszám elvileg a kormány infóvonala, ahol mindent tudnak a CSOK-ról
júl. 26. 09:31
Szerintem itt nem fognak tudni túl sokan válaszolni ezzel kapcsolatban, bankban nem jártál még, ott elvileg mindent tudnak, az, hogy érdeklődsz ott még semmire sem kötelez, mindenképpen az lenne a jobb szerintem.
júl. 26. 06:15

Sziasztok!

Falusi CSOK-kal szeretnènk egy házat megvenni 3 meglévő gyermekkel. Több részlettel nem vagyok tisztában.

A kiszemelt házat 5 millióért adná az eladó, ez kerül az adásvételi szerződésbe. Az ingatlanos fogja felbecsülni a házat. Úgy szól a rendelet, hogy 20 % eltérés lehet a két összeg között. A kérdésem, hogy ha az értékbecslő mondjuk 4,5-re értékeli, akkor annyit utal az állam az eladónak, vagy az 5 milliót fogja, mivel ez belefér a 20 % különbségbe?

A másik kérdés. Ugye nekem jár 10 millió. A felét fordíthatod vásárlásra, a másik felét kötelező korszerűsítésre felhasználni. Ha mondjuk 4,5 milliót fizet ki a házra az állam, akkor a fennmaradó összeget adja korszerűsítésre, vagyis 5,5 milliót?

3. hete böngészem a netet, de ezekre nem találok releváns válaszokat

Köszönöm előre is a segítsèget!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook