Falun élők (beszélgetés)
Haj, emlékszem még a boldog, szép időkre. Amikor, ha vkinek szüksége volt vmire (villanyszerelés, favágás, festés...)akkor nem pénzért, hanem kölcsönös segítségért dolgoztak egymásnak a szomszédok, ismerősök. Pl. a szomszéd segített kéményt rakni, apu meg meghegesztette neki az üstöt.
Gyerekkoromban sokat jártunk a Csatira (Duna-Tisza összekötő csatorna), és órákat képesek voltunk csendben ülni, mert vártuk, mikor jelenik meg a jégmadár. Nem messze volt egy nagy homokdomb (azóta elhordták építkezésekre), aminek a falában fecskék, meg gyurgyalagok fészkeltek. Órákig el tudtuk őket nézegetni és közben beszélgettünk. A háznál fészkelt gerle, rozsdafarkú, rigó, fecske viszont vmiért sose akart. Volt egy nyárikonyhánk, ott készültek télire a finomságos lekvárok, a paradicsom, a savanyúságok, meg disznóvágáskor a mindenféle jó.
A Mamával kiültünk a baromfiudvarba, volt ott egy pad, és nézegettük, mit csinálnak a tyúkok. Egy kisgyereknek ez nagyon érdekes délutáni program volt. Szedtünk nekik zöldet, hogy örüljenek.
Anyuék már nem tartanak disznót, csak egypár tyúkot.Volt akkoriban sok nyulunk is. na abból kettőt én szerencsésen elaltattam-örökre. Kicsi voltam és annyira szorosan fogtam meg szegény kisnyuszikat, hogy megfulladtak szegénykék.Nem voltak drága játékok, egy papírdobozzal hetekig eljátszottunk- lehetett hajó, vonat, autó, babaház...Meg a különböző csoportos játékokkal: csiriztünk, labdáztunk, gumiztunk, ugróiskoláztunk,meg volt ez a körbeállós tapsikolós jéték, már nem tudom a nevét, de a dalra még emlékszem. Meg az "adj király katonát"...ilyenekkel jól elvoltunk.
Én főleg ilyenkor reggel szeretm ezt az egészet , kimegyek a lépcsőre és hallgatom a madarakat, és nézem hogy a növényeim napról napra hogy szépülnek.
ezt semmi sem múlhatja felül...még a pletyka sem :)))
Bp. hozzánk igen közel van , még busszal is max fél óra..
A szüleim városban élnek és ott is megy a pletyka.
Én akkor is maradok a falunál és a friss levegőnél.Reggel a kakasom és a kiscsibék ébresztenek és ez nagyon jó.Én még mindig a falu mellett szavazok.
Szia Mindenkinek!
Gyermekkoromat olyan tanyán éltem, ahol 20 család lakott. Az iskola 2 km-re volt tőlünk,ezért a földuton, igen keserves volt az iskolába járás. Télen gyalog a fél méteres hóba, a szántóföldön át, nyáron ha kerékpárral mentünk és elért a vihar, huzhattuk a bicajt a sárba!. Ezek a rossz emlékek a mai napig. = évesen elért a nagy vihar egyedül a határba, nagyon megrémültem, de nem volt segítség! Mintha ma lett volna, pedig elmút 50 éve! vannak azért szép emlékeim is: a házunk mellett volt a nagy rét, kergettük a cserebogarakat, amikor jött a nyári zápor, meleg volt, nem hült le a levegő 21 fokkal, mezítláb játszottunk a meleg vizzel teli füves árokban réten. Este békabrekegést hallgattunk - imádtam -, házainkat nem kellett bezárni, senki nem akart hivatlanul bejönni. Sok háziállatunk volt, este a meleg tejet a kisbögrémbe kaptam frissen fejve a tehén tisztára mosott tőgyéből.... Petróleum lámpával világítottunk, a WC az udvaron volt, a szobában télen nem volt fűtés, téglával melegítettünk....Anyukám teknőben mosott, minden héten sütötte a hatalmas és finom kenyereket, nem volt hűtő, naponta friss ételt főzött, és még dolgozni is járt. (Belegondolva, azóta sem kivánom azt az életet...)1970-ben a többi családdal együtt a közeli faluba költöztünk, és egy csapásra konfortosabb lett az életünk. Volt villany, mosógép, Tv, és minden ami addig hiányzott. Ragaszkodom környezetemhez, úgy ahogyan gyermekeim is! Ragaszkodom az ismerősökhöz, az itteni nagy családhoz a három testvéremhez és a familiához! Nem tudnék városban, illetve emeleten élni, boldog vagyok, amikor reggel kimehetek a növényekkel, fákkal, bokrokkal teli zöld udvarra, a nagy teraszra! A gyerekeket nem kell a játszótérre vinni. Van az udvaron homokozó és csuszda, facölöpökre épitett játszóház! Teljes összkonfort! Reggel csicseregnek a madarak! A melléképületben költ a rozsdafarkú kismadár, megérkeztek a várva várt fecskék, sajnos egyre kevesebben. De az emberek már itt sem ugyanazok! Irigyek egymásra, a politika miatt azt sem tudja az ember, hogy ha köszönök fogadják e, és hasonló életet szomorító körülmények! Az emberek rohannak, idegesek, fáradtak és rettegnek gyermekeik jövője, saját megélhetésük miatt. Falun a munkalehetőség hiánya miatt sajnos így nehezebb az élet! De akkor is! Azért itt még divat a köszönés, az ismerőstől megkérkezem, hogy van, és a választ is megvárom, mert kiváncsi is vagyok rá, és nem bánom, ha a napi bevásárlás hosszabbra nyúlik, mert egy kedves ismerőssel találkozom! Ha fizetnének, sem cserélném fel a falusi életemet a városival, még akkor sem, ha itt azért sokkal több a tenni való. De azért hiányzik a színház és minden olyan lehetőség, ami együtt jár a városi léttel.
inkább ne nézd :)))
jó pihenést neked is !!!
Holnap délután jövök.
Pihenjetek jól.Megyek nézni az Uri Gellert.
Szájról-szájra-(ágról-ágra) csiripeli mindenkiDDDDDDD
Ismerem.Hidd el a városi élet se marad ki ebből.DDDDDD
Annyira jó,hogy az első termését hozza a füge fánk.Gondold el a törzsön jelent meg a termés majd úgy a levelek.
Csoda.
ja , fűnyírás
a szomszédok általában vasárnap ebéd után állnak neki : )))
a pletyka az tudod szájról-szájra terjed ...és mire hozzád visszajut a rólad szóló pletyka már teljesen másról szól és rosszindulatubb :DDDD
Nekem szerencsém van.Ez egy csendes utca.Itt a fűnyírás az "ünnepi program"
Pletyka???
Az micsoda?DDDDDDDDDDDDD
Hírből sem hallottamDDDDDDDDD
Én is falun lakom, egy ami zavar amikor korán reggel kistraktorral jönnek mennek az emberek, vasárnap :))
A másik a pletyka , marha gyorsan tud terjedni ,főleg ha valakit rossz színben tüntet fel
Szia
Nagyon örülök,hogy írtál.Nem baj,hogy nem falun élsz.(((((( olyan csodálatosan írtad le a természettől kapott érzést,hogy öröm volt olvasni.
Bizony nagyobb élmény a háznál vendégeskedni mint a szálloda kimért személyzete által kapott nyaralás.Nagyörömmel olvasom az írásaid.Folytasd...
Üdv:Márti
Szia
Tudom,hogy milyen jó hazaérkezni a nyugalomba és a csendbe.
Annyira elfáradok én is amikor Szolnokról hazaérek.
Szia
Bizony a megélhetés és az iskola rákényszeríti az embert a városi életre.
Mesélj a tanyáról.Biztos szép és boldog gyermekkorod volt.
Szia
Nagyon örülök,hogy ilyen jó életetek van.Nyulak és őzek.Nagyon imádom ezt a helyet semmi pénzért nem szívnám a kipuffogó gázokat.Idegesit a tömeg a zaj.
Na én most kimegyek az udvarra jó levegőt szívni.
Holnapra valaki csak benéz hozzám.
Jó pihenést kívánok!
Márta
Üdv mindenkinek!
Szeretnék olyan emberekkel beszélgetni akik falun élnek.Fontos számomra a kert a jó levegő.A fűnyírás utáni semmihez nem hasonlítható illat.Örömöt okoz az eper virágzása.A reggeli madárcsicsergés.
Így szeretsz élni?
Akkor biztos találunk közös témát.