Erőszakos valóság (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Erőszakos valóság
Miért? "nem mérgesen" szabad verni a gyereket? csak "mérgesen" nem?? :DDDDD
tényleg igazad van, teljesen más a kettő..:DDDD
Ja amúgy elárulom, hogy néha igenis oda kell csapni. Egy jó időben adott, jól irányzott pofon észhez térítheti az embert.
Egyetlen egyszer kaptam. Az egész életemet megváltoztatta, jó irányban. Rá kell érezni a gyereknevelésre, máshogy nem megy. Valaki ráérez, valaki nem.
Alapvető.
A gyerekem boldogsága mindenek felett van.
Csabi mi ezt mar lebeszeltuk 100x 1000x. Nezd,masnak elmondhatod a salyat verziod. Az enyem tudod , hogy a gyerek nevelesel kapcsolatosan nem tudod megvaltoztatni.Nem azt mondom, hogy teljesen figyelmen kivul hagyom a gyerek pszihologus, pszihologus velemenyet(a tied sem), de azert en mint anya vagyok felelos es jogos eldonteni mit mikor es hogyan. Mar irttam neked, nem fogok megharagudni , ha beperelsz(bar hallkan megjegyzem, ha elveszik a gyereket mi lesz a sorsa: bekerul egy gyerek otthonba, ahol a nevelono egy hangosabb szoert , vagy mert olyan kedve van elveri es nem lesz kinek feljelntse, ilyen jovot biztositanak a gyereknek azok akik ezt a torvenyt meghoztak. )
Azt tudom, hogy aki nem erzi magat jol a borebe az mast sem tud boldoga teni, de azt is lattom, hogy hany szazaleka akar ugy boldog leni , hogy azzal a masikat is boldoga tegye.Az anya boldog, ha agyerekenek jol fizeto szakmaja van, gazdag tarsa es futyul ra, hogy a gyerek hogy erzi magat.
A tars elso roszabb idoszakban tovabb lep, ha nem is val szeretot tart , vagy megcsalja es helyre sem akarja hozni a hazasagat. Na miert? En sokszor ereztem , hogy ilyesmi jon le " ne torodj senkivel , csak magadal"
És a szeretet és a biztonság :) Együtt működik jól. Ha csak valamelyik oldal van a másik nélkül, az is következetlenség.
Aki üti a gyerekét, az nem tud igazán biztonságot nyújtani a számára, hiszen nem arra tanítja, hogy az életben van más megoldás, mint az erőszak, ha nem tudsz valamit másképp elérni.
Gyerekkel persze könnyű, mert egyelőre nem védi törvény ilyen esetekben, nem úgy, mint a felnőtteket, illetve nem tudja magát megvédeni.
Próbálna valaki egy felnőttet megütni, ha nem tetszene a viselkedése :) Na akkor megtanulná, hogy nem ez a megoldás.
Bizony! :))
Így válnak kiegyensúlyozott, normál értékrendű felnőttekké. Nagyon is fontos a következetesség és a szigorúság.
A pszichológia nem arra tanít, hogy legyünk egoisták.
Ha te nem érzed jól magad a bőrödben, akkor másnak sem tudsz jót adni, mert feszült ember nem tud harmóniát teremteni.
A gyereknek nem csak biztonságot és szeretet kell nyújtani, hanem megfelelő szabályokat és határokat is megtanítani. Az egyik nem zárja ki a másikat.
Persze vannak félreértelmezések bőven.
Egy masik dollog amit eszre vettem: mostansag az uj modern villagba minden a gyerek korul forog , a szulonek kotelesege biztositani... , de arrol szo sincs, hogy a gyereket megtanitani masra is tekintetel leni,hogy nem minden az o szemelye korul forog es lesz belole egy egoista felnot. Igaz a pszihologia nagy resze is arra tanit, hogyan elgyunk egoistak, mit tegyunk , hogy jol erezuk magunkat a borunkbe, szo nem esik arrol , hogyan tegyuk ellegedete a korultunk levoket.
Hat jol elkanyarodtam. Es gozom nincs hogy jot ez most ki belolem.
Volt olyan eset, hogy vagy lfenekeljuk, vagy valajuk a veszelyt, hogy a temetobe latogatjuk. Pelenkas gyerek a padlasra maszot. Felmaszot leeset osszeszedtem, elmagyaratuk, hogy nem szabad, veszelyes, masodik lakalomal a masodik lepcsonel elkapttam, 3 alkalomal az apja elfenekeltem.
Van egy 20 ev koruli unokatestverem, a szuleim soha ra nem utottek, 14 evesen o vertte az anyat -apjat elszedte a penzuk(kenyere nem maradt mer a fiunak piara szivara es nokre kelet). Odaig fajult a dollog, hogy az anyat elzavartak(az apa ugy se sokat volt otthon, amugy is a ferfi anya azt csinalt velle amit akart es szet akara valasztani az aszonykatol), bekoltozot az elhunyt apja hazaba, a plafon mar levolt szakadva.A fiu elvitte a tuzelot, gaztuzhelyet asztalt mindent.Ott alt az anya telen 2 tegla lapra teve egy lemezt fozot az udvaron.A fat elhordtak, csak egy kis veginyet hagytak neki.
Salyat velemneyem, eltuloztak. Aki kinoza a gyereket akasztast erdemel, de aki ezt a torvenyt bevezete , nem gondolta at menyit art velle, inkabb megmagyarazta miert nem, egyszerubb ellennorizni , mint azt , hogy hol a hatar.
Esküdni mertem volna, hogy furcsállani fogod és megkérdezed, miért akarom tudni.
1976-ban érettségi után egy barátommal csináltunk egy biciklitúrát Erdélybe. Előtte ijesztgettek, hogy hú, mi fog ott velünk történni! Semmi különös nem történt, nagyon jól el voltunk magyarokkal is, románokkal is egyaránt, kellemes emlékekkel tértünk haza. (Nőügy nem volt. :D) Szép tájak, kedves emberek.
Egy évben legalább egyszer a családdal is átmegyünk néhány napra a Bihari hegyekbe.
Munkahelyemen minden évben kétszer találkozunk románokkal, együttműködésünk van velük. Magyarul, angolul illetve tolmáccsal beszélünk velük és baráti a kapcsolat.
Mindezen dolgok vetették fel bennem azt az ötletet, hogy jó lenne románul (meg)tanulni. Sok-sok évvel ezelőtt hozzá is fogtam egy jó könyvből, el is haladtam vele, de elkezdtek születni a gyerekek, nem tudtam tovább folytatni és bár most már újra kezdhetném, hiányzik belőlem az akaraterő. Őszintén szólva már nem érzem oly fontosnak, ha tanulnék nyelvet, inkább az angolt erőltetném, az a világon mindenütt jó és szoktunk utazgatni nyaranként. Persze bizonyos érdeklődés maradt bennem, ezért kérdeztem rá arra a közmondásra. Ez valahol benne is van abban a nyelvkönyvben, amikor megirtad, rájöttem, hogy ezt már olvastam valahol. Hát ennyi.
Akiket zavar ez az off, azoktól elnézést kérek.
ismerős...
viszont van olyan,és lesz is,amikor a gátlások vagyis a gátak átszakadnak- nekem is volt,gyerekkel,de ez nem ide tartozik- és ütés következik.
...vagy talán mégis ide tartozik,az erőszakhoz: azért ütöttem meg gyereket,napközistanárként sok éve,mert vert egy nála jóval kisebbet,és semmmi szóra nem akarta elengedni.Lefogni nem tudtam,mert csépelte-rúgta,akkor kapott egy hatalmas pofont. Nem vagyok rá büszke,de elszakadt a cérna,pedig én is azt vallom,hogy nem kell ütni,sőt nem is jó módszer.Mondjuk itt már balesetet hárítottam el.
"Pisica blanda zgaraie rau"-nincs ekezetem itt sem. Az ekezetek masak mint a magyarba de van.
Jo ejt. Megyek aludni.Holnap hosszu napom lesz csak birjam ki labon.
Van egy mondas a romanoknal ami most hirtelen eszembe jutot: szelid macska karmol melyet.
Van bene vallami.
Egy férfiban vagy kialakul egy ilyen gátlás vagy nem! Az agyamat is már borította el akkora düh, hogy legszívesebben agyonvertem volna egy-egy nőt, de mégsem tettem és újjal se nyúltam hozzá ott vannak gátlások. Tehát ez belölről jön, mivel van bennünk valami ami mindig visszatart!
Van egy női rokonom, akit megfenyegetett az első férje, mivel tíz év után elment a bíróságra, hogy jó lenne ha a férjecske fizetne gyerektartás díjat! Sírt és reszketett a félelemtől, de beszélgettem vele két órát...és menyugtattam, hogy hívjon bármikor és rendezem személyesen a volt férjével ezt kérdést! Nem került rá sor, mivel mikor megtudta, hogy van egy férfi a közeléban, akkor bátorsága már elszállt! Addig volt csak bátor, ameddig úgy tudta, hogy volt feleség mellett nincsen senki!