Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Én sem tudok németül. Időt és energiat se fogok ra szánni így lassan 50 felett. De ösztönösen segíteném (segítettem volna) a kiköltözőt, amit egy minimalis nyelvismeret megkönnyítene. Meg nem lenne olyan ciki, hogy passzívan ertem amiről szó van, de nem tudok reagálni.
Aztan hamar sikerült ezen a kesztetésen túllépni. :-)
Szerintem nézz sok filmet, nálunk bevált. Az összes gyerekem célnyelven nézi a sorozatokat, van is mindenféle szintű nyelvvizsgájuk :D a nagyobbik lányom lovagol, a legtöbb edzésanyag németül érhető el a youtube-on, évek óta azokat nézi. Most lett meg a felsőfokúja.
Biztos, hogy nagyon hatékony, az én angolnyelv-tudásomat is nagyban fejleszti a sorozatnézés, a Netflixen a nyelvet eredetire állítom, angol felirattal. Nem tudom, német nyelven mennyire beszélnek szépen, érthetően, angolul én vadászom az ilyeneket. A korona, vagy A boszorkányok elveszett könyve nagyon élvezetes, mert felirat se kell hozzá (mármint angolul).
Gratulálok minden boldog kolis friss egyetemistának!
És ha már szóba került főzőtanfolyam is (igaz válasz nem jött rá :)), megkérdezem hátha van ötletetek, hogy hol lehetne a német (nem) tudásomat fejleszteni? Alap egy nagyon gyenge "konyhanyelv" . Nem akarok nyelvvizsgázni, és az írásbeliség sem szükséges igazán. De jó lenne a hétköznapi beszédet jobban megértenem, és szeretném, ha én is jobban ki tudnám fejezni magam. Úgy gondolom, hogy a kinti munkára készülők gyorstalpalójához lehet a leginkább hasonló az igény.
Az apropó a gyerek kiköltözése Bécsbe, de amúgy sem ártana egy kis agyfényesítés. :) Van esetleg valami ötletetek, hogy mit lenne érdemes megnézni?
Szegeden ez a helyzet:
"A klasszikus ösztöndíjformákat – vagyis például a tanulmányi ösztöndíjat és a szociális ösztöndíjat – természetesen az SZTE is kínálja, de ezen felül működik a kari- és összegyetemi szintű ösztöndíj-rendszer is. Ez utóbbit az SZTE Junior Akadémia koordinálja.
A Start Ösztöndíj, több éve működik, lényege, hogy az a jelentkező, aki a felvételi helyek között elsőként jelöli meg az SZTE-t, 40 és 120 ezer forint közötti összeget nyerhet el, ha fel is veszik a Szegedi Tudományegyetemre."
Ugyanakkor mindez vonatkozik a hódmezővádárhelyi karra is.
Nekem nagyon szokatlan, hogy az ELTE-re járni már nem csak Bp-en lehet.
"A Savaria Egyetemi Központban három fő szakterületről választhatnak piacképes diplomát adó képzést a diákok: a műszaki, a sporttudományi és egészségfejlesztési, illetve a pedagógusképzés területéről."
"A Savaria Egyetemi Központ képzéseire jelentkezők sikeres felvétel esetén 2017 szeptemberétől 400 pont feletti eredménnyel havi 40.000 forint, 450 pont feletti eredménnyel havi 80.000 forint ösztöndíjat kapnak!"
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!