Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Igen, valóban be van csípődve ez a három gyerek, merthogy "fogy a nemzet", a többiek könyöröghetnek és esetleg kegyet gyakorolnak velük. :-/
Cserébe legalább a britek nem veszik figyelembe a gyerekszámot a szoc. ösztöndíjnál, csak a szülők keresetét. :-D
Én az állami ösztöndíjról beszélek.
"48/O. § * (1) * A magyar állami ösztöndíj feltételei teljesítésének nyilvántartásáért felelős szerv a volt magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató kérelmére a 48/A. § a) pontja alapján meghatározott feltételt teljesítettnek tekinti, ha a hallgató az oklevelét tartós betegsége, balesete, szülés miatt, vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes megszerezni.
(2) A magyar állami ösztöndíj feltételei teljesítésének nyilvántartásáért felelős szerv a volt magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató kérelmére a 48/A. § b)-d) pontja alapján meghatározott feltételt vagy annak egy részét teljesítettnek tekinti, ha a hallgató a kötelezettségét megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni.
(3) A (2) bekezdésben a gyermeknevelésre vonatkozó kedvezményt a magyar állami ösztöndíj feltételei teljesítésének nyilvántartásáért felelős szerv ugyanazon gyermekekre tekintettel csak az egyik szülő számára engedélyezi."
Ezt honnan vetted?
Szerintem nincs ott, hogy apák nem kaphatnak. Sőt! Különben értelmét veszítené az, hogy ugyanazon gyerekre csak az egyik szülő hivatkozhat.
A fentiek alapján gyermekeket nevelő fiúk esetén is alkalmazható a mentesítés, nem kell 3x szülni hozzá.
A (volt) magyar állami ösztöndíjas hallgató kérelmére az Oktatási Hivatal a hallgatót
az Nftv.-ben meghatározott indokok alapján a sikeres oklevélszerzéstől számított 20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti.
Indok: szülés, baleset, tartós betegség, megváltozott munkaképesség, kettő vagy több gyermek nevelése, vagy egyéb váratlan önhibán kívüli ok miatt nem tud eleget tenni
a volt hallgató a hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettségének.
Én is igazságtalannak tartom a nem valódi rászorultságon alapuló szociális juttatásokat. Különösen igazságtalan, ahogy írod is, az egyszülős háztartásokkal, amik összevethetők a nagycsaládosokkal. Ez utóbbiak egy főre jutó jövedelme - a támogatásokkal és kedvezményekkel megfejelve - kb. ugyanannyi, mint az egyszülős háztartásokban, egy néhány éves cikk szerint:
Szóval szerintem kb. egy cipőben járunk, csak más-más okok miatt. :-)
Igen. Publikálják, sőt már egyesítették is egy pár éve, hogy ne egyetemenként kelljen keresgélni.
Es valamit majd nyilvanossagra is hoznak?
Azt észleltem, hogy az áltsulikban is (van) volt utánkövetés. Kaptak arról visszajelzest, hogyan boldogultak a volt diakjaik a különféle középiskolákban a suliváltast követő 2 évben. De erre tök veletlen bukkantam rá, nem általánosan nyilvanos adat.
Biza:
Graduates of Bachelor’s Programme ’Psychology’ University of Vienna under 35 years without enrollment in another degree after graduationin the Labour Market 2021
Szerintem te félreérted az egészet vagy nem olvastad el.
Ez az egész pontosan arról szól, hogy nyomon követik azokat a volt diákjaikat, akik náluk BA diplomát szereztek pszichológiából és a visszajelzések alapján az érintettek átlagkeresete a leírtak alapján alakult.
Szó nem volt arról, hogy mennyi a pszichológusok keresete. Azt nem is az egyetemek, hanem a statisztikai hivatal, illetve kamarák, szövetségek stb. szokták figyelni.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!