Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ez is egyfajta adatbányászat. :-)
Köszönöm a B terv tippet
Szívesen. Jó kis kihívás volt megtalálni. Főként, hogy én se nem tudok németül.
(Egyre többször gondolok arra, hogy netes infókereséssel (is) kellene foglalkoznom... csak fogalmam sincs hogy kéne, hol kéne nekiállni. Erre bezzeg nem jönnek könnyen a kulcsszavak.) :-)
Szuper vagy!! Ráaádsul van spanyol is!
Én csak a fordítóval nézelődtem, ő meg enynire nem ásta bele magát.
Kikerestem az alapképzés a teljes hálótervét.
A szabadon választott tárgyak közt (összesen max. 18 kredit értékban) szerepel orosz is (51. oldal). A nyelvvizsga nem váltja ki sztem.
"3,0/2,0 VU Technisches Russisch I
3,0/2,0 VU Technisches Russisch II
3,0/2,0 VU Technisches Spanisch I
3,0/2,0 VU Technisches Spanisch II
3,0/2,0 VU Technical English Communication
3,0/2,0 VU Technical English Presentation
3,0/2,0 VU Technisches Französisch, Hohes Niveau I"
A STEOP tárgyakal ld. 11.-oldalon.
Én sem, de ki tudja. Azért még érdekes lenne tudni, egyáltalán az orosz szóba jöhetne-e, elfogadnának-e egy orosz érettségit ilyen esetben.
Abban egyetértünk különben, hogy nem egy beszélgetős üzletemberképzés, nem véletlenül lett kinézve. :-)
A jövőbeli, még kialakulatlan elképzelesektől, az átlagtól, a többiek átlagától és a szakosodástól függ. A specializációkra kb. a 3. szemeszter után lehet gondolni. Az törzstárgyak után vagy belső felvételit kell tenni vagy a korabbi eredmények ismeretében felajánlanak ferőhelyet. Ha úgy alakul, akkor lehet, hogy szükség lesz egy következő nyelvre. Nem nyelvvizsgára, hanem tanulmanyképes tudásra.
Őszintén még nem ismereem a kinti szisztéma minden részletét. De nem is nekem kell tudnom.
MA-n tudtommal Ausztriában is kell két nyelvviszag (nem tudom, milyen), és csak pár nyelvből fogadják el.
Persze a sarj nem akar MA-t elmondása szerint, de szerintem kár lenne a jó orosztanárt "parlagon hagyni".
Jut eszembe, majd mondom a legnagyobbnak is, hogy ugyan nézzen ráá a kinti követelményekre, mert ő egyelőre azt gondolja, doktorálni is szeretne. Francia kilőve, spanyolul viszont lenne esélye pár év alatt megtanulni rendesen.
De lüke vagyok! :D
Most ezt hirtelen nem is tudom, hogy magától jutott el odáig, hogy kell neki még egy nyelv vagy az egyetem is kéri.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!