Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Amikor Akinomujék-féle emelt matek eredményt nézzük, akkor nem a sima ötösről beszélünk, hanem egy-két pont vesztéséről - azt is ronda írás miatt.
Épp ezt fogom felvezetni ma én is. Hasonló reakcóra számítok. 😂
Olyan karizmatikus (volt) a tanár úr, hogy a 29 fős osztály minden tagja mindkét föcis évben kivétel nélkül ötösre zárt. Egyfajta kisérletnek fogták fel a sracok, hogy sikerül-e. És ezzel ki is volt pipálva a kötelező termtudos érettségi tanulmányi pont már 10.-ben. :-)
:-) Örülök, hogy sikerült felvidítani a családot. Én azon vigyorogtam, amikor a lányom ecsetelte, hogy mennyivel könnyebb neki a kémia emelt, nem is érti, hogy miért nem emelteznek többen kémiából és katasztrófa lenne neki az emelt töri. Biztos vagyok abban, hogy a töri emelthez már nem elég "magolni", kell érteni és tudni az összefüggéseket, nagyobb távlatokban gondolkozni egy-egy témáról. Ahogyan a matek emeltre sem elég jó favágó módjára tudni a feladatok megoldásának menetét, hanem rá kell jönni arra, hogy éppen mit kell alkalmazni a megoldáshoz. Gondolom, bár őszintén szólva a matek emelt feladatait fölösleges megnéznem, mert nem tudnám érdemben értékelni a nehézségüket. Fiamnak sokkal inkább van affinitása a törihez, így neki ez könnyebbnek tűnik.
Sose értettem, mire jó ez. Nettó kínzás. Ilyen tanári hozzáállással a szülői elvárásaim is le szoktak szállni, egészen a "csak görbüljön" szintre.
És a mi osztalyunk még könnyen úszta meg. A matekosoknak a vakterkép mellé sok-sok oldal definíció is jutott.
Árpádban is hírhedt ez a vulkánmagoltatós módszer, hát, nekünk biztos nem hiányzott volna...
Bizony, irigykledik is az idén érettségiző gyerekem. Nem véletlen, hogy azt mondta, akkor nem csinál magyarországi érettségit, csak osztrákot.
Igen, a magyar elemzésekhez kell az EQ - vagy megfelelő IQ ahhoz, hogy tudd szimulálni az EQ-t elemzésekkor... :-D
De alapvetően a kötelező matek, magyar, töri, nyelv kombóban dominál a verbalitás (1 vs 3). az ötödik tárgy valóban lehet nem ANNYIRA, de még ha olyant is választ, akkor is 2 vs 3.
De ez van, ezzel kell boldogulni.
Nálunk úgy tanították alapóran is a föcit, hogy tele volt vakterképpel. Tényleg elkepesztően sok várost, vulkánt (magassággal!), szorost és egyebeket kellett memorizalni. És visszaadni. Mint az emelten.
Amúgy a mi ismerőseink tapasztalatai alapján a legmagolósabb érettségi tárgy a föci... Mindenki azt hiszi, hogy csak két év anyaga, pite, aztán közben meg nem. Ráadásul a két év óta eltelt két év nélküle... A föci emelt meg pláne kemény. Anno saját oszt társaim is beugrottak a csapdába és a föcit választották, aztán magolhattak jó sokat.
Tanártól függ, hogy mennyire tanulós.
A tavalyiaknak meg ugye nem is volt... Meg előtte sem, ha jól rémlik...
Magyarhoz a nyelvi képességeken felül némi eq sem árt pl :)
Az ötösik tárgy meg ugye egyelőre még elég szabadon választható, gimiben legalábbis, szabadon dönthetnek, hogy magolnak vagy egyéb képességeiket vetik be a cél érdekében :)
A magyar szóbeli azért csak-csak tanulós. Az új magyarról inkább ne is beszéljünk.
Tanulás szempontkából a fontosak - a hozzáálláson ill. memórián kívül - a nyelvi, a logikai, a térbeli, és a számokkal kapcsolatos képességek. Minden tárgynál eltérő mértékben van ezekre szükség. A szövegértéshez a nyelvi és a logikai kell - ez mindenütt hasznos - irodalomhoz kb. csak nyelvi, törinál nyelvi, logikai, térbeli, kémiához mind a négy hasonló mértékben (ún. kiegyensúlyozott képességprofil).
A kötelező érettségi a matekon kívül leginkább a nyelvire (meg a memóriára) épít - szerintem.
nekem sem telt soha sok örömöm a töri tanulásában, fiam meg egyenesen utálta. nem tudtam meggyőzni, hogy töri emelttel több pontja lehetne :))) szerencse, hogy bőven elég volt ennyi is. A töri középre értem, hogy sima szövegértéssel megírható elég jóra, az emelthez azért tényleg sokat kell tanulni. De a pszichilógián a legtöbben töriemelttel vannak ott, az is tény.
Az építkezős, mint a matek.
A nyelv tényleg nem tanulós. Vagyis legalabbis nem az erettsegi előtt kell őrülten taulni rá. Hanem addig apránként.
Na hát nálunk pont két ilyen lány hagyta ott a bme-t, meg még egy fiú, ő nem volt ekkora táltos, de elég jó matekos volt.
Tudod, hogy én meg se akartam nyitni a törit, a hideg ráz tőle :D
De amikor megnéztem, tényleg igaz, hogy úgy általában könnyebb arra felkészülni és jó százalékot elérni, mint a matek emelten. Nyilván, akinek könnyen megy a matek és nem akar sokkal több oldalt átnyálazni, az nem a törit választja. Én se választanám, de az a benyomásom, hogy a többség mégiscsak bevállalná a több tanulást a biztonság kedvéért.
Nálunk is az ugyanígy gondolkozók arattak 480 feletti pontokat, egyikük 494 vagy 496-ot (jogasznak ment). Egy kivételre emlékszem, egy sokáig elméleti fizikusnak készülő, majd végül építésznek tanuló lány matek-fizika kombóval húzott be 490 fölé.
...a magyar majd tényleg az lesz, ha bejön ez az új érettségi és úgy jön be, ahogy hírlik. De jelenleg nem az. A szövegértés is készség. Amúgy a szövegértés a törin is ér magában minimum 50%-ot... Sőt.
Sztem nem. Csak a töri tanulós, a magyar sem. A nyelv meg főleg nem. Az is készségtárgy inkább.
Jó, a BME, mint tudjuk, katonai kiképzőtáborhoz hasonlatos tud lenni.
Egyetértek, valóban készségtárgy.
Ugyanakkor jóval több "tanulós" típusú tárgy van. És valamilyen szinten ahhoz is kell bizonyos képesség (hajlandóság + jó memória). Az érettségin pedig az egy kötelező matekon kívül dominálnak a tanulósoknak kedvező tárgyak.
...de a legtöbb pontja ténylegesen annak a gyereknek lett, aki úgy optimalizált, hogy matek faktosként matek közepet csinált, és emelt törit meg emelt angolt. Lett 490nemtomhány pontja... sok. Corviunusra jár amúgy.
Énfiam nem ufo, de úgy jött ki a matek emeltről, hogy milyen szép feladatok voltak, még akár élvezte is a megoldásukat. :))) Osztályukból legalább 25-en mentek emelt matekra, és mindenkié ötös lett. Ez persze már 60%-tól igaz. Ennek ellenére már legalább hárman otthagyták azóta a bme-t... Nem a matek nehézsége miatt.
Egyetertek. :-)) Matekos aggyal születni kell. Vagy piszok sokat melózni, hogy a születettek után kullogjunk.
Láttad volna a gyerekem fejét, amikor kijött a Fazékból az emelt matek érettségije után... Mint a mosott kaki. Hogy átkozta magát, miért vállalt be két emeltet, bőven elég lett volna a max. 490 pontból induló játék egy laza német emelttel (főleg, hogy tökmindegy volt számára az érettségi százalékos eredménye)...
Jó, a többség számára.
Saját egyik gyerekem is a matekot vállalta be, és én magam is inkább azt vállaltam volna be. A törire sokkal többet kell tanulni, viszont ez speciális képességeket nem igényel. :) A matek készségtárgy :)))
További ajánlott fórumok: