Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
De igen persze. Nincs lehetoseg nyelvtanulásra az egyetem keretein belul sajnos. Vagy esetleg a latin, amit fiam is csinalt. Az heti 2 óra ingyen es a szabadon valasztott 10 kreditbol kijon a 4 felev.
Tekintettel arra, hogy a jogszabályi környezet megváltozása miatt az Idegen Nyelvi Lektorátus feladatai megszűntek – a Kar hallgatóinak biztosított nyelvoktatását az Idegennyelvi Továbbképző Intézet vette át, a lektorátusi nyelvvizsgákat megszüntették.... (2006)
Az meg aránytalanul megterhelő heti három nyelvóráért, nem?
"Na, ez igazából meló közben derül ki, nem?" Kiderülhet, de nálunk igazából még ott se számít. Annyi ejtőernyőssel találkoztam már és miután landoltak, valahogy ismét felfelé buktak (persze a szépen kozmetikázott önéletrajzukban mindenféle iskoláik és beosztásuk volt).
Egyébként én nem bánom, ha valaki nem a legélesebb kés a fiókban, de ahhoz van tehetsége, hogy megtalálja az adott helyre a legjobbakat és bátorsága, hogy fel is vegye őket. Nem beszélve arról, hogy még valahogy egyben is tudja tartani. Akkor kvázi tök mindegy, hogy milyen végzettsége van és mennyire penge vagy sem az adott területen. Egyébként elég időt eltöltve szinte mindenbe bele lehet tanulni. Persze, agyműtétet nem bíznék azért olyanra, aki más sok műtőt takarított és videón minden műtétet megnézett :D
Minor szakok felvetele az egyetlen lehetoseg.
En a gazdasagi kepzesekhez kicsit sem tudok hozzaszolni, de a tudomanyos szakok eseteben valóban van különbség a szinvonalban.
Segítsetek nekünk légyszi! Csak mi vagyunk bénák a lányommal vagy tényleg 0 lehetőség van nem nyelvszakosnak az ELTE-n nyelvet tanulni/folytatni? Nagy nyelvről beszélek, nem mondjuk baszkról. Írtátok régebben, hogy ez egyetemen már nehézkes, de hogy 0, arra nem számítottam...
Biztosan jobban mutat egy nevesebb egyetem a Linkedin profilban és az önéletrajzban, de kis hazánkban azért a ki kinek a gyereke szerintem ennél sokkalta fontosabb még mindig, örökké :-) Mondjuk, ezen a téren nem állunk vmi jól meg sugárban hányok is az ilyen protekciótól, szóval tényleg kell a puccos egyetem. Kicsit azért a középiskolákhoz hasonlatosan gyanakodva tekintek erre a témára. Nem vagyok biztos abban, hogy a hozzáadott érték feltétlenül és mindig több egy neves intézmény esetén. Illetve a fő kérdés talán inkább az, hogy az a konkrét diák vajon tényleg jobban képzett vagy tök mindegy melyik egyetemen lébecolta végig a képzést. Na, ez igazából meló közben derül ki, nem?
21 évesen ez a profil még elég üreske lenne. A társadalom széles rétegében meg 25 évvez azután is.
Persze, mert ha a szakma és tudományos eredményekre fókuszálunk, akkor tök mindegy utólag, hogy ki hová járt. Kapcsolati tőke szempontjából már lehetnek különbségek, feltéve, hogy a gyerek tud élni vele.
Mi jellemzoen academia.edu profilt epitunk, de ott nem szerepel, hogy hova jartunk gimibe. Sot az egyetem sem. ;)
Remélem, hogy az enyémnek se megy el a kedve négy éven belül a némettől :D
A gazdaságira járó ismerős fiatalok már linkedin profilt épitenek. Enyém gyereknek volt is egy ilyen tematikájú részkurzusa. Az ilyen formájú kapcsolatrendszer építést korán kezdik.
Nálunk a harmadik gyerek németet tanul második idegen nyelvnek és szereti, megy is neki. Könnyen is tanul nyelvet és jó a tanára is. (Az angoltanáráról sajnos ezt nem mondanám, de ő elvan vele is).
mondjuk mi nem mozgunk olyan korokben, ahol ez szamitana.
Más a szocializaciós közeg, azaz a szerzett kapcsolatrendszer.
Enfiam is igy van ezzel. Aztan mivel a diplomajahoz ket nyelvvizsga kell majd, csinalt latinbol inkabb.
A fiam se választott volna második nyelvet, ha nem lenne muszáj a gimiben. Mivel az angol után minden macerás, így nem a nyelvek tanulhatóságát nézte, hanem a használhatóságát azon a területen, amit a mostani fejével el tud képzelni, ezért választotta a németet.
De amugy ez hol nem mindegy? Az elten anno es most sem kerdezte senki pl soha.
Munkaadói szempontból viszont még mindig be van árazva, ki hol végez, melyik intézmény diplomájat tartják értékesebbnek. Így ugyan van rengeteg gazdaságis szak szerteszét, de van informalis de talán formális rangsorolás is köztük.
Hasonlóan minden technikum és gimi ad érettségit, de mégse teljesen mindegy, hol szerzi meg a gyerek a végzettséget.
Nagy meglepetés neki angol után, mellett,hogy a spanyol nehezebben adja magát és a motivációja sem túl nagy, mert alapvetően nem rajong azért ,hogy több nyelvet ismerjen meg mint mondjuk Virgilius lánya. A hétköznapi tapasztalatai jelenleg azt mutatják,hogy a jó angolja mellé nem kell más. Persze, a munkaerőpiacon nyilván más a helyzet,de ezzel 17-18 évesen nem annyira foglalkozik:)
Így legyen :) Mivel ezekből a gazdaságis szakokbol tényleg rengeteg van, ellentétben az állatorvosival, tényleg nem kell parazni.
Az ELTE GTI bejutáshoz szükseges minimumpontok meredeken nőnek évről évre.
Az biztos, hogy az angol könnyen lustává tesz. Kíváncsi vagyok, hogy a gyerekem lelkesedése a német iránt meddig lesz elég. Most még tetszik neki, de csak pár órán volt és ugye nyelvsuliban nincs dolgozat, nincs osztályzás, ami elvenné gyorsan a kedvét.
Bizt8s sikerulni fog a kozgaz emelt is es nem lesz semmi gond :) az is lehet h a 28 pluszpont is eleg lesz, ha nem pont a nemzetkozi gazd a celja, a tobbire emberibbek a hatarok. Ha meg az, akkor az elte jo alternativa.
jah, tényleg C1 kéne spanyolból, hogy majdnem kiváltson egy második emeltet. Na, ez reménytelen az angolon ellustult fiamnál.
A spanyol b2 nyelvvizsga, ha az emeltet angolból csinalja, csak 28 pontot er ám. Ekkor ugyanis nem vehető figyelembe az angol C1-e.
Akkor nincs mese, közgázt is ki kell maxolni vagy spanyolból egy B2-es nyelvvizsga.
Persze, ha már úgy alakul az életük, akkor utólag végigcsinálják, ami ezzel jár. Gyerekkel messze nem olyan szabad az életük, mint a többi egyetemistának, utazással, szórakozással. Gyerekkel az élet teljesen más (nem rosszabb vagy jobb, más). Nem véletlen, hogy ha nem muszáj, akkor az emberek többsége manapság nem babázik 20 éves kora körül. Egyszerűen azért nem, mert szeretnék megélni az egyetemista létet a többiekkel együtt és abba nem fér bele (lemondás nélkül) egy kisbaba ellátása.
További ajánlott fórumok: