Érdekes óvónői hozzáállás... (beszélgetés)
:)))))))))
Ez jó, a gazdaságis néni...:)
Csapatmunka, ez a lényeg!
Nálunk a dada feladata a popsitörlés,meg a gyereké hogy gyakorolja.Csak mikor kezdtük a kiscsoportot a kislányon pisi után meg tudta magát törölni,de kaki után nem is tanította még,gondoltam elég ez egyszerre.Erre közlik az oviban kis idő eltelte után hogy tanítsam már meg mert ő az egyetlen a kicsik közül aki nem tudja kitörölni!Ezen elképedtem!Aztán kiderült hogy jópár anyukának ugyanezt mondták az óvónők!!!!!Cseles!Az meg a másik hogy kérnek be nedves törlőt de csíkos a gyerek bugyija!Mondom neki nedves törlővel nem törölöd meg?Ő:Az nincs az oviban!!!Hova lesz????Aztán mondtam neki hogy szóljál hogy te kérsz mert Anya hozott be!Azóta ott van!És megtudja vele a papír után törölni!:)
Akkor ruhacsere szempontjából mi azerencsés oviba járunk mert van benti ruha,kinti ruha,pizsi,torna ruha és Jazz-balett ruha amire keddenként jár.Rendesen gyakorolva van az öltözés!Segítenek is,de a dadus feladata ez is,de azért az óvónő is segít pár gyereknek.:)
Szerintem kényelmesebb pizsiben aludni,mint a harisnyában.Meg kinti ruha úgy tudtam kötelező hogy ne vigyék be a fertőzést esetleg kintről a homokból,meg ne legyen tele a csoport homokkal.Tornára egyen ovis póló van.Ez így jó.Hát akkor sok ovoda nagyon kényelmes....ne kelljen öltöztetni a gyereket,nehogy megtanulja esetleg...
A helyedben én is beszélnék az óvoda vezetővel ha már az óvónő csak bólogat!Hát azért ki is csípi neki,meg fertőzés.....!!!Gondolkodjon már óvónő létére!!!!
Nálunk az volt, hogy pont amiatt lett szorulásos, mert levettük a pelust, hogy oviba mehessen, de egyébként heti 2x muszáj volt nekik deréktól lefelé megmosdatni, mert ugye az én kisfiam inkább elbújt, minthogy szóljon, hogy kaksiznia kell...
És akkor próbálták volna úgy hagyni, sztem nekik lett volna rosszabb (az adag miatt...)
De egyébként nem panaszkodom, a mi ovinkban bár nem öltöztettek stb. de mindig tiszta volt a gyerek, sőt, még én szégyelltem magam, mert csomószor előfordult, hogy bekakilt, és még ők adtak neki váltóruhát, váltóbugyit (mert esetleg ugyanazon a napon be is pisilt), szóval szentek voltak az ovónői, és dajkái az biztos:)
a 28 gyerkőcnél mostanra elértük, hogy kb. 5 kér még segítséget az öltözésnél. Van olyan, aki nem tudott öltözni, most viszont ha segíteni szeretnék, "kikéri magának" :D mert ő 1edül szeretné...
A positörlés nem megy ilyen gyorsan, az még középsőben is ( néha még nagyban is) simán belefér, hogy töröljük. Ha arról van szó, simán kilépek a csoportból, még akkor is ha 1edül vagyok, hiszen pár pillanat az egész, nem hagyom, hogy ott trónoljon a kicsi. Sőt nálunk az a jellemző, hogy bárki az ott dolgozók közül segít, ha hallja, hogy segítséget kér a gyerkőc...még a gazdaságis néni is.
Az óvónéni fejébe kell húzni azt a kakis bugyit.
Ha derogál neki ez a feladat,menjen kapálni ne óvónőnek.Milyen elhivatottság van az ilyenekben,akik nem segítenek bármiben a gyerekeknek az oviban?
Nagyon nagy probléma,hogy sok ember nem való a pedagógusi pályára aki ott dolgozik.
A mostani kiscsoportomban ketten vagyunk óvónénik és 2 daduskanénink van, 28 picivel. Van időnk popsit törölni és délutáni alváshoz pizsit húzni. Az egész nem más, mint hozzáállás kérdése.
Mikor nagycsoportom volt, soha nem okozott problémát számomra segítséget nyújtani a gyerkőcnek WC használat után, ha kérte.
Óvónő vagyok, mikor óvodában dolgoztam és kiscsoportom volt nálunk az volt a szokás, hogy a dajka néni segített kitörölni a popsit nem az óvónő ment ki a gyerekkel a mosdóba és hagyta ott az egész csoportot.
Öltözésnél próbáltuk önállóságra tanítani őket, de természetesen segítettünk ha valami nem ment.
Kinőttem ebből, de elég gáz.
Mi az hogy a popsitörlés stb nem segítenek??!!
A pizsibe alvás azért tartom fontosnak, tanulják meg van külön alvóruci.. Otthon se a játszóruhába alszanak.
Max ha a fárdtságtól rábukik az asztalra, és ott alszik el..
Az én gyerekemnek se segítettek popsit törölni, és pizsi sem volt. Úgy látszik, ez a mostani módi. :(
Félő, hogy ennek az lehet a vége, hogy a gyerek nem mer az oviban kakilni, és szorulásos lesz.
Hát szerintem gáz,ha se pizsi,se torna ruha nincs...Azok a gyerekek,akiknek van,sokkal hamarabb megtanulnak öltözni,hiszen egy nap többször is gyakorolják.
Ok,h az óvónőknek kényelmes,h nem kell pizsamázni,de én lefektetném azt az óvónőt utcai ruhába,h aludjon egy jóízűt.Megnézném...:-(