Endometriózis! (beszélgetés)
sziasztok,
elég régen írtam már a fórumba, most picit elkeseredett vagyok. :-(
rövid történetem:
2013. februárjában endometriózis miatt műtöttek, utána másfél évig ( idén május 27-ig szedtem Visanne-t). Augusztus közepén hormonpanelt nézetett az orvos, mert szeretnénk lassan egy kisbabát. Elég katasztrofális lett az eredmény, az
FSH 13 körüli, de az AMH még rosszabb, 0,1 alatti, azaz értelmezhetetlen.
Olvasgatva az "irodalmat" és a fórumokat, sejtem, hogy kb semmi esély így egy kisbabára. Orvoshoz majd Szeptember közepén megyek vissza az összes lelettel, mert a terheléses cukor és a 2. hormon vérvétel még hátra van.
Kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata, tud-e valaki valamit arról, hogy a Visanne mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?
Maga a gyógyszer ugye egy olyan erős hormon, ami mesterséges klimaxot idézett elő annak érdekében, hogy ne menstruáljak, ergo ne tudjon az endo újból elszaporodni, terjeszkedni.
köszi a véleményeket,
Lívia
Értem.
Nekem szerencsére megmaradt a petefészkem, normál méretben.
Fülöp doki már a műtét előtt mondta, hogy biztos, hogy nem kell kivenni a petefészket.
ga38!
Szerintem sem kellene annyiban hagynod a dolgot,mert ez hónapról hónapra rosszabb lesz,ahogy növekszik a csomó. Ha ilyen tüneteid vannak,szerintem jobb ha felkeresel egy jó dokit,így is sokat kell várni a műtétre. egyébként nekem is voltak még nagyon régen olyan tüneteim,hogy reggel voltam wc-n,akkor jobban voltam, utána viszont ahogy ettem nap közben és mozgott a hasam,megint fájt,és folyamatosan nyomta, a beleim,úgy éreztem,hogy folyamatosan wc-re kell mennem(ez mindig csak mikor megvolt).
Nekem kimondottan a hüvely végénél a méh kezdeténél lehet a kis endo, amit a helyi dokim szerint a lapar során nem láthattak.... :(
Igaza van pohjola-nak, beszélj a dokiddal.
lehet,hogy semmit nem ér,de ha végbél fájdalmad van,vagy aranyered,a cickafark ülőfürdőt próbáld ki,állítólag mindkettőre jó...meg a petefészek gyulladásra is stb.
én a héten kezdtem el...nekem jólesik a melegvízben ülni...nekem külső aranyerem szokott lenni,de nem vérzős...belsőről nem tudok...
a végbél az 20cm-30cm
a colon meg passz
köszi az infot!
Gondolom a W*llner csak a róbertben dolgozik magánban,ugye?
Nem, én "önszorgalomból" mentem colonoscopiára, mert nem tartottam normálisnak a vért, és az az orvos mondta utána, hogy ez nőgyógyászati probléma lesz. Mikor bevittek, akkor már tudtam mi a helyzet, bár azt nem mondtam, hogy bél érintettségű, csak hogy endó, de az orvos rögtön elmondta, hogy az endó miatt mozognak ilyen gyorsan a belek. Én nem értem miért, de elhiszem. :)
Azt nem tudom elég-e, de gondolom igen. De én első körben most már tényleg egy végbél Uh-ra mennék inkább Willner doktorhoz (persze ha nem máshova küldtek direkt), azért az barátibb, mint egy hashajtásos, éhenhalós, felfújós, kiszáradós colonoscopia. Mondjuk nekem egyértelműen a végbél környékén görcsölt, nem tudom mennyire lehet magasan az endó, bár mikor Lukovichoz mentem, ott mondták ,hogy ez csak az alsó szakasz vizsgálata. De hogy az hány centit jelent, azt nem tudom.
nos,nekem is hasonló tüneteim vannak....
mensikor ugye alap,hogy brutál mód fáj,de néha hóközben is wc-zéskor,mikor végzek,jobb sokkal...sokat puffadok...
engem az is érdekelne,hogy a bélendo kimutatásához vajon elegendő egy vastagbél (nem végbél) kolonoszkópia is?vagy ahhoz is lapar kell?
köszi!
Anna,neked milyen vizsgálataid voltak?Vagy mikor bevittek akkor derült ki?
Köszönöm a válaszod. Tudom, hogy gusztustalan lesz a kérdés, de az vér lehet, ha normális barna a széklet, és vannak benne fekete darabok? Azt írtam korábban, hogy évente kétszer szokott (szerintem) aranyér problémám lenni, mert akkor friss vért szoktam látni székeléskor.
Szoktam olyat érezni, akár munka közben ülve is, hogy nyomódik a végbelem, mintha belülről szúrná valami, ami együtt görcsöl a hasammal, és olyat is szoktam érezni, hogy konkréten érzem, hogy mozog a belem. Ez olyan szúró érzés. Mielőtt megjön előtte napokig nem tudok menni, WC-re, majd egyszerre jön ki minden, ami addig bent ragadt..., de még nem görcsöl endo-san. Azt azért nem lehet semmivel összehasonlítani. Ezek még nem akadályoznak a mindennapokban, csak idegesít, hogy lehet el kellene indulni egy allergia tesztre, hátha egy diéta segít, vagy egy belgyógyászhoz, nehogy én is megint a sürgősségin kössek ki.
Adri
Én nem akartalak megijeszteni azért.
Nekem minden nap volt székletem, de előfordult benne a vér. És nem volt hasmenésem. A vége fele már nem csak menstruációval összefüggően, de amúgy előtte a menzesz utolsó napján jött egy székelési inger, nagyon nehéz ürítéssel, iszonyú fájdalmakkal. Kivert a víz, elsötétült minden, a földön kellett feküdnöm. Konkréten azt éreztem, hogy begörcsölt a végbelem vagy elzáródott teljesen, és kész, nekem végem.
De ilyen volt, hogy utána úgy éreztem, hogy "nem jött ki minden". Aztán elmúlt, aztán újra előjött, aztán megint nem, aztán megint de. Mikor kórházba kerültem sürgősségivel, mondták, hogy iszonyúan mozognak a beleim, és ez az endónál tipikus.
Anna!
Arról tudnál írni nekem, hogy pontosan milyen tüneteid voltak a bél endonál mielőtt megműtöttek? Azt olvastam, hogy véres széklet, és hogy napokig nem volt széklet. De fájdalmad milyen volt a hasadban? Igazából hosszú idje minden reggel, ha tudok menni WC-re, akkor előtte eléggé fáj a hasam, érzem, ahogy mozognak a beleim. Sokszor görcsöl, és hányingerem is van, de nincs hasmenés, meg semmi, de meg sem könnyebbülök, ha túl vagyok rajta. Sokszor olyan, mintha nem jött volna ki minden, és egy darabig még ugyanúgy fáj. Aztán, ha ebédelek, mert akkor már nem fáj a hasam, akkor újra kezdődik ebéd után 1-2 órával ugyanez az érzés... Neked volt ilyen? Vagy ha volt valami hétköznapi tapasztalatod azt megosztanád velem? Kicsit beült a fülembe a bogár, hogy talán nekem sem kellene olyan nyugodtan ülni a babérjaimon, és hogy nem vagyok biztonságban...
Köszi
Adri
Koszi szepen, holnap beszamolok! Holnap megyek.
Nagyon kiterjedt , 4- es stadiumu endometriozisom volt ( 33 vagyok, gyerekem nincs) , vastagbel, hugyholyag, mindket petevezetek megtorve, megcsavarodva, endo azokon is, endometriozisos cisztak a petefeszken stb. 3 oras mutettel tisztitotta ki ahogy tudta. Emelett mioma, de azt most hagyta ahol van.
Mutet utan sulyos fertozest kaptam, amivel most, meg 3 honap utan is a mult heten korhazban fekudtem, es meg honapokat josolnak mire meggyogyulok.
Kozben meg jonnek vissza a mutet elotti endos fajdalmaim :(
Orrba fujando sprayt kaptam az endo ellen, amit a mutet utani elso menstruaciokor kellene elkezdeni hasznalni. Na, meg azota nem jott meg, igy nem tudtam elkezdeni. Viszont az endos fajdalom visszateroben van.
Azt hiszem lesz mit mondanom a dokinak holnap :(
Elotte 3 even at heti 65 orat dolgoztam, korhazban tehat nem konnyu munka. Azthiszem, ez betett teljesen.
Vigyazzatok magatokra!
igazából az számít sztem, h kitölti-e a petefészket (azaz rászorul-e annak a szöveteire), v sem. mert ha igen, és egyben kiveszik, akkor az ép szövet is sérül mindenhol. márpedig sztem ez már egy 5-6cm-es endónál is fennáll, emlékeim szt a petefészkek se nagyobbak ennél normál állapotban.
a jobb petefészkemből egy asszem 7 centiset csak úgy tudtak kivenni (mondjuk "mezei" nődoki), h kvázi az egész petefészkem odalett...
Igen, én könnyen jövök ezzel a közhellyel, hogy pozitív gonolkodás, mert még csak egyszer feküdtem kés alá. De azt hiszem, hogy ahogyan régen éltem, és gondolkodtam, az ma már emlékként is káros. Dolgoztam sokszor 48 órát. Családi, munkahelyi, önbecsülési és párkapcsolati problémák mellett egyebet sem csinátam, csak magamat sajnáltam. Ez azért elég lehangoló egy szervezetnek. Tehát ahogy most élek, az már egy gyógyult állapot! :)
Örülök, hogy Te is fájdajom nélkül élsz, és szurkolok a babához!!! :)
Adri
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval