Endometriózis! (beszélgetés)
Sziasztok! Felhívtam a NAV ügyfélszolgálatot és a következőeket mondta a hölgy:
Nem kell az adóelőleg-nyilatkozat mögé csatolni az orvosi igazolást, csak magunknak kell megőrizni, ha ellenőri a NAV, be tudjuk mutatni. Így nem kell a munkáltató elé tárni a betegséget.
Amennyiben a betegség nem 2019. január 1-től került bele a kormányrendeletben felsoroltak közé (azt nem tudom, hogy az endometriózis már korábban is benne volt-e), akkor visszamenőleg is lehet érvényesíteni az adókedvezményt akkor, amikor a 2018. évi adóbevallást benyújtod. A korábbi évekre is lehet szerintem önellenőrzést vagy önrevíziót benyújtani.
Azokkal a betegségekkel kapcsolatosan, amelyek most jan. 1-től kerültek bele a korm. rendeletbe, a NAV állásfoglalást fog kiadni, hogy visszamenőleg lesz-e lehetőség érvényesíteni a kedvezményt. Figyelni kell a honlaot, oda teszik majd fel.
Esetleg tudja valaki biztosan, hogy az endometriózis mióta van benne?
Szia! Nekem a céges doki adta a nyomtatványt, amit aztán a sebész főorvos irt alá, aki műtött. De jó, hogy magammal vittem, mert azt se tudtak a sebészeten mit akarok. Annyira nem voltak képben 4-en sem, hogy felhivattak velem a nőgyógyász professzor titkarnojet, hogy ok is aláírhatják-e, aki aztán meggyőzte őket.
A nyomtatvány pedig ez:
De valahol jofej a háziorvos és kitölti ő is.
Sok szerencsét 😊
személyesen bent voltam a Navnal. Az ügyintéző azt mindta hogy 2014-ig visszamenőleg jár.
Háziorvos v szakorvos az akinek a nyomtatványt ki kell tölteni.
Szia!
Köszi a hasznos infókat! Én pénteken megyek a háziorvoshoz, viszek mindent, amit írtál, remélem ő is ki tudja állítani. Nekünk hétfőn kell leadni a munkahelyemen az adóval kapcsolatos nyilatkozatokat.
Szia!
Én egyenlőre ezt olvastam, a cikk végén az szerepel, hogy várják a NAV hivatalos válaszát.
Sziasztok!
Nekem tegnap a háziorvos gond nélkül kb. 10 perc alatt kiállította az igazolást.
Vittem neki mindent papírt kinyomtatva: a tájékoztatót, a törvényt és a kitöltendő formanyomit is.
A laparoszkopiás zárójelentésem kellett neki, és a szövettan eredménye a BNO kóddal. Megnézte, hogy a szövettanon levő BNO kód szerepel-e e a törvényi listán, és már írta is a papírt. Egy példányt elvett, a másik az enyém.
És igen az adószámunk is kell rá:-)
A kezdő dátum a laparoszkópiás műtétem napja, és véglegesre írta az igazolást.
Holnap adom is le a másik papírt a munkahelyen, ennek alapján.
Sziasztok!
Voltam ma a NAV-nál és azt mondta az ügyintéző, hogy a háziorvos adja az igazolást a szakorvosi vélemény vagy a jogszabállyal megegyező BNO kódot tartalmazó lelet alapján.
Ha ez megvan ezt adjam le a munkáltatónál és ők intézik a továbbiakat.
A visszamenőleg érvényesítésére azt mondta, hogy erről meg csak szóbeli tájékoztatást kaptak (az írásbeli állásfoglalásra meg várnak), de eszerint az újonnan a törvénybe bevett betegségeknél nincs visszamenőlegesen érvényesítési lehetőség, kizárólag 2019.01.01-tol kérhető.
Szia!
A NAV honlapján lévő nyomtatványt a munkáltatód felé kell kitölteni.Ez egy orvosi papír,amit neked kell őrizned. Szakorvos vagy szakorvosi papírok birtokában háziorvos töltheti ki.
Köszönöm szépen!
Remélem azóta is jól vagy!
Köszönöm szépen! Nem nálam, hanem a sógornőmnél lesz majd esedékes és az anyagi helyzetük nem tenné lehetővé a saját finanszírozást, így megnyugtató, hogy a TB által támogatott is elérhető. Még ha várni is kell.
Remélem jól vagy azóta is!
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval