Egyenlőre vagy egyelőre? (beszélgetés)
Email-ben küldték a megkeresésünkre. Egy projektben vitába keveredtünk a marketingosztállyal. Qva maximalista vagyok, nem hagytam jóvá egy anyagot, nyomtatásra. Én pont azt állítottam, amit te is, és eléggé meglepett a válasz. Pontosan nem emlékszem, hogy mikor, de azon a projekten 2014 és 2018 között dolgoztam.
Így tudom én is. Most Michelle.r megzavart, de én továbbra is állítom, hogy az a helyes, amit írtam, és amit Te is leírtál most. Ha látom valahol a változtatást, akkor elhiszem, addig nem. Megnéztem több helyen is, sehol sem látok semmit arról, hogy változott, de miért is változott volna?
Ha már a helyesírásnál tartunk, engedjétek meg, hogy egy másik kis hibára hívjam fel a figyelmet. Nekünk egy idős, békebeli tanár bácsink verte a fejünkbe, így kellett megtanulnunk:
Jól jegyezd meg kedves komám Samu!
- alku, áru, batyu, daru, falu, gyalu, hamu, kapu, saru, satu, zsalu mindig rövid u.
(azóta már több is lett ennél)
Egy előre egy hátra. Egyelőre nem jutottunk dűlőre. De, ha tovább vitáztok, mindenkit egyenlőre tépek, harapok. :)))
Én régebben az Online helyesírásban találtam a pontos választ. Lényegében az E-nyelv is ugyanazt mondja. A két szónak különböző jelentése van.
egyelőre = egy bizonyos ideig, vagy ahogy Te is írtad (Pl.egyelőre nem veszünk új ruhát)
egyenlőre = két vagy több egyenlő részre osztjuk (Pl. egyenlő darabokra vágjuk fel a süteményt)
Így van. Éppen arra írtam a példákat.
Hidd el, tényleg nem kötözködni akarok, csak érdekelne, hogy a változtatás hol van leírva.
A helyesírás.mta.hu-n még 2 külön szó, más jelentéssel. De igazából engem is csak így érdekességképp fogott meg, hogy tényleg megváltoztatták-e, köszi hogy leírtad!
Úgy emlékszem, az volt a pontos válasz, hogy az "egyenlőre" a régies változat, később jött az "egyelőre", de mindkettő helyes és használható formula.
Rendben, írjad Te is és mindenki úgy, ahogy akarja. Ahogy írtam is, én csak felhívtam a figyelmet, de nem mondtam ítéletet senki felett sem. Azt hiszem, elég udvarias volt a bevezetőm. Vitatkozni nem fogok.
És akkor most meg kell várnunk a 13. kiadást a magyar helyesírás szabályaiból, hogy ez eldőljön?!? :DD
Pár éve egy ennél kevésbé fontos 🙃🙃🙃 vita miatt kérdeztem az MTA-t, mielőtt sokezer példányban kinyomtattuk volna a hülyeséget. És akkor ezt a választ kaptam.
Igazad van. Köszönöm, hogy kijavítottál.
Még egyszer - akarom mondani harmadszor - is leírom, hogy nem szerintem, hanem az MTA nyelvészei szerint. Az persze lehetséges, hogy kevésbé ismerik a magyar nyelvet.
És írjál még nyugodtan néhány példát, de már először is megértettem, hogy milyen különbségre gondolsz. De nekem totál mindegy, hogy ki hogy írja.
Hát igen, ez a korrekt hozzáállás. Sajnos, nem ez a jellemző.
Tökéletes a példa. A matematikában használjuk gyakran az egyenlő, egyenlőre szót.
A magyartanárodnak és a helyesírási szótárnak van igaza. A Google néha félrevezet.
Gugle tránszlét....jajjjj, nekem!
Egyenlőre jön ki a megoldás.
Egyelőre nem szeretnék többet mondani.
Erre van forrásod? Nem találok semmit, csak hogy ez 2 különböző jelentésű szó. De volt már máskor is, hogy a köznapi nyelvben elterjedt fornákat bevették a helyesek közé, szóval nem ez lenne az első ilyen.
Kérlek szépen, maradjunk a témánál.
Egyszer én is rákerestem, és nekem is ezt mondta a Google. Annak idején viszont mást mondott a magyar tanárom. Most meg nem tudom, kinek van igaza.
Igen, anonímként, mert talán rosszabbul esne a beszólás, ha a saját niknevemet írnám. Tudom, ez egy fura logika részemről, kicsit értethetetlen is, ezért is jöhetnek a kritikák.
Andinak mondom, hogy nem problémaként írtam, csak egy jelenségre hívtam fel a figyelmet.
Remélem, nem bántani akart, csak ironizált egy kicsit. Ennyi még belefér.
Én nem is értem, hogy ez hogy terjedt el, vagy honnan jön. Régen szerintem nem használták így, csak mostanában hallom. Vagy mostanában kezdett zavarni és ezért jobban felfigyelek rá. 😅
Tévedés. Mindkettő helyes. És nem szerintem, hanem a nyelvészek szerint.
További ajánlott fórumok: