Egyéni vállalkozói engedélyről tudna valaki tanácsot adni? (tudásbázis)
Már ha van könyvelője. Mert tudod, sajnos a kormányzati szlogen az, hogy "KATÁS-nak nem kell könyvelő".
Hát itt az eredménye.
Most az jutott eszembe, hogy egyáltalán Guruljkára vonatkozik-e az IPA???? Ő tudtommal nem vállalkozó, "csak" adószámos magánszemély. Az IPA törvényben az adó alanya az egyéni és társas vállalkozók, ill. őstermelők... nem írja oda, hogy az adószámos magánszemélyekre is vonatkozik.
Szerinted???
Kár, hogy nincs mentesség. De még akkor is élhetsz az adóalap megállapítás egyszerűsített módjával, ami azt jelenti, ha nincs évi 8 millió nettó (áfa nélküli) bevételed, akkor a bevétel 80%-a az adóalap.
Először mindenképp könyvelőhöz fordulj, adjátok be a bevallásokat pótlólag. És fizess be, amennyit tudsz.
Polgármesterhez egyelőre ne fordul, arra ráérsz majd akkor, ha szükség lesz rá - pl. bírságot szabnának ki.
A bejelentkezéssel, bevallásokkal szerintem már érdemes megvárni a januárt. Mert ha év végén 100 ezer Ft-ot elérő adótartozásod van, kivághatnak a KATA-ból.
Most úgyis ünnepek jönnek, már a kutya sem foglalkozik ilyesmivel, majd jövőre ráérsz, ha már eddig ráért.
Én még nem tartok 5 évnél. Mindenképp a könyvelőhöz fordulok majd először.
Utána a polgármesterhez.
Helyi iparűzési adó rendeletet nézted? Mert abban kell benne lennie, nem az általánosban.
Itt megtalálod a településed adó szabályait, betűrendben. Az adott adónemnél a "részletek"-re kattintva kiadja, ha van valami mentesség. (utolsó előtti oszlopban)
Manapság nem bírságolnak, ha te önszántadból rendezed a bevallásokat.
Sőt, először nekik is felhívást kell küldeniük a bevallások pótlására, és ha arra nem reagálsz, csak akkor bírságolhatnak.
Szerencsére.
Én ehhez hülye vagyok, azért nem mentem könyvelőnek.
Nem találok mentességet, mindenképp fizetni kell.
Ijesztő egy adatlap, majd a könyvelő kitölti.
Valami kötelezettségem van, mert 2% szerepel nem a honlapon, hanem egy tájékoztatóban.
A honlapon az ünnepi szemétszállítási rend sem szerepel.
Ha van a településnek honlapja, ahol élsz, akkor ott van fent a bejelentkezési lap is, pdf. formában. Először azt töltsd ki és küldd be, majd visszamenőlegesen a korábbi évek SZJA-bevallásával egyezően!!! az évenkénti IPA-bevallást is. Persze, lehet hogy jobb lenne személyesben intézni és egy kis "lapos-kúszás" bemutatót tartani nekik, amiért x évvel határidő után teszed mindezt. :))
Valószínű az összeg nagysága miatt "adómentes" bevallásokat fogsz gyártani. Már eleve mellé írhatsz egy kérvényt, hogy:
"Tekintettel arra, hogy adóbefizetési kötelezettséged nincs, így az állam háztartásnak anyagi hátránya nem keletkezett, kéred a büntetés kiszabásától eltekinteni sziveskedjenek!"
Ez az a sablonszöveg, amelyet a nav is figyelembe vesz! (Ők mondták, csak nem reklámozzák.)
Tök jó, senki nem szólt.
Na nem baj, majd leküzdöm ezt is.
Az iparűzési adó hatálya alá be kell jelentkezni amikor az adószámot megkapja az illető. (=ezt szinte szándékosan nem mondják az új ügyfeleknek az önkorm.-nál, de a könyvelőnek tudnia kell!).
Évenként a bevallást be kell adni még akkor is, ha valamilyen § alapján az adózót mentesség illeti meg. A bevallás nyomtatványon erre is van megfelelő sor!
Egy portálon annyit találtam, hogy 2% az állandó jellegű iparűzési adó nálunk, de ez 3 éves adat.
"Mert az egyéni vállalkozók adózási és könyvviteli szabályai eléggé különböznek egymástól. És egy nem kellően hozzáértő sokat tud ártani."
Javítom, kimaradt, hogy és egy társas vállalkozás, szóvsl:
az ev. és a társas vállalkozás (bt, kft, stb) könyvviteli és adózási szabályai eléggé eltérnek egymástól.
Mindenképpen járj utána, nehogy egyszer csak kiderüljön, hogy kellett volna fizetni.
De sok önkormányzatnál van mentesség. Hívd fel a helyi önkormányzat adó csoportját, vagy ha van honlapja a településnek, keresd meg a hatályos helyi iparűzési adó rendeletet.
Ha vállalja a munkahelyi könyvelő, és ha ért hozzá.
Mert az egyéni vállalkozók adózási és könyvviteli szabályai eléggé különböznek egymástól. És egy nem kellően hozzáértő sokat tud ártani.
Majd utánanézek, itt van-e mentesség.
Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmem!
Amikor a támogatással vállalkozóvá váltam, senki de senki nem mondott semmit, pedig rá is kérdeztem.
Még azt sem tudták, hogy az iparkamarai tagságot is fizetni kell. Utólag fizettem, a Kamara felhívására.
Hogy az önkormányzatnak is fizetni kell, végképp senki nem mondta. Valahogy ott is elsikkadt ez.
További ajánlott fórumok:
- Ha valaki egyéni vállalkozó, a könyvelő milyen gyakran "dolgozik neki"?
- Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása...SEGÍTSÉG!!! :)
- Hobbiból szoktam varrogatni és érdekelne, hogy ha egyéni vállalkozóként szeretném ezt csinálni kell hozzá szakirányú végzettség?
- Bt, kft, vagy egyéni vállalkozói? Érvek, ellenérvek...
- Egyéni vállalkozó vagy alkalmazott?
- Egyéni vállalkozás-magán lakások takarítása