Egy ducus sirámai egy butik kirakata előtt (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Egy ducus sirámai egy butik kirakata előtt
Igen: épp a helyzetet tisztázzuk. Ki-ki a saját szemszögéből.
A disztingvációt én, mint helyes viselkedési formát, helyes beszédet értelmeztem, ami szintén helytálló. A köznyelv leginkább igy használja, még ha a konkrét jelentése az idegen szavak kéziszótára szerint: megkülönböztet, különbséget tesz.
Ha pedig úgy értelmezem, ahogy Te, akkor sem értem, hol a probléma. Ki-ki leirta a véleményét. Ki igy látja, ki úgy. Ezek a vélemények különbözőek, amivel nincs baj, és nem is kell, hogy az egyik vélemény egyezzen a másikkal, és attól, hogy nem egyeznek, még nem hülyébb az egyik a másiktól.
Ha most ki akarnám forgatni a szavaidat (bár lehet, hogy igy értetted): ha nem tudok disztingválni (vagyis különbséget tenni), akkor nincs miről beszélnünk = kellőképpen hülyének tartasz a magad szintjéhez képest ahhoz, hogy a témát a továbbiakban ne velem tárgyald. Ezt szintén csak sajnálom, mert bár csipkelődünk, de én nem tartalak hülyének, ezért is reagálok mindig arra, amit irsz.
Csak tudod az a baj, hogy az empatikus üzeltemberek már rég csődbe mentek. Vagy belövöd, hogy kinek mit akarsz eladni (nem, kor, alkat) szerint vagy csak "öntöd ki" a lóvét az utcára
Én pl lassan indulok is venni leértékelt térdnacikat darabját 1980-ért, ami eredetileg 12000 volt, mert a tulaj picit túlvásárolta magát 25ös méretből :) lehet nagyon empatikus akart lenni (mert alapvetően jóember), de az is lehet hogy csak szimplán elszámolta magát és ez a vásár majd csak nekem éri meg, ő max reménykedhet abban, hogy rám akad még a nézelődés közben ez-az
Igen, hasonló érzéseket váltott ki belőlem a cikk.
:)
A mai "divat" egy hányás! Akárki diktálja is! Alig lehet olyan farit kapni, ami nincs agyonkoptatva, szétszaggatva, teleflitterezve! A vádlimon meg úgy feszül, hogy majd szét szakad! Ja bocs hogy futok és nem egy hurkapálca!
A mai ruhát nagy része senkire nem jó és ezt sajna be kell látni!
Csak valaki a zsörtölés tárgya kellett legyen! Hm?
Szidhatta volna a végén a politikusokat is, vagy a zergéket, mert ők határozzák meg a trendet, ami miatt azok a disznó kereskedők azokban a diszkriminatív plázákban sportos vékonyakra árulnak cuccokat!
Mindenki persze azt olvas ki belőle amit csak akar...de véletlenek nincsenek.
Elolvastam.
Oké, volt benne egy darab celebes mondta, de szerintem abszolút nem rájuk lett kihegyezve.
Húha! Van ám baj, úgy látom!
Én sem egyszerűen veszek magamnak bármit, a "magasságomból" kifolyólag. Felsőt bármennyit és bármilyet! De pl. mini ruha nekem térdig ér, maxi ruhából 20centit le kell vágni, nadrág ugyanez mindet vágni kell, amit a legjobban szeretek, jó mindenhol ( derék, segg) elöl mégis olyan buggyos, hogy azt gondolom tököm van!
Plázában már nagyon ritkán vásárolok, mert kellemetlenül érzem magam!
disztingvál (ige)
Dolgokat megkülönböztet, elkülönít; egymáshoz nem illő vagy egymáshoz nem tartozó személyek, tárgyak, dolgok közt éles és világos különbséget tesz.
A józan ész disztingvál a múlt és jelen között. A jól döntő ember megfelelően disztingvál a tények elkülönítésével.
Eredet [disztingvál < latin: distinguere (különbséget tesz, ismertető jellel eltérővé tesz) < dis- (szét) + stinguo (szúr)]
Kifejezés
Disztingváljunk – (gondolkodjunk át pontosan, határozzuk meg szabatosan a dolgokat; tisztázzuk a helyzetet).
És akkor most mi van?
Itt semmilyen szinten nem volt szó a celebekről...még jó, hogy te nem foglalkozol velük.
Én nem tudom belátni, hogy a semmibe tartó celebek határozzák meg az izlésvilágot. És azt sem értem, hogyan kapcsolódott ez a mondat a cikkedhez. Mondjuk nem nézek tévét, valószínű, ebből adódik a műveletlenségem. De ha ezen celebek alkatára gondolsz, azokat a jelen trendhez válogatták, szerintem a kutyát nem érdekli, hogy kik ők és hová tartanak.
Ha boldog akarsz lenni a bőrödben, szerintem Te se törődj sem velük, sem a trenddel, ha jól érzed magad, akkor meg fogod találni azokat az üzleteket, ahol a megfelelő méret is van a számodra. Nem hinném, hogy a fél világot kéne hibáztatni ezért.
Van egy helyzet, kész. Én sem a plázákba járok vásárolni, mert hasonló gondjaim vannak. Minek sokkoljam magam?!
Ez óriási nagy butaság :) diszkrimináció ez :DDDD
Ezen az elven a csak férfi és a csak női ruházati üzleteket akkor be kéne zárni, rommá kéne büntetni és kenyéren-vízen tartani a tulajokat :)
disztingvál
megkülönböztet, különbséget tesz (helyes és helytelen között); kitüntet; kivesz, lat distinguere, distinctum 'ua.', tkp. 'különböző jelekkel lát el': di(s)- 'széjjel'| stinguere '(meg)szúr, fölszúr, kibök, szúrással jelöl, elolt' < proto-indoeurópai *steig- '(meg)szúr, fölszúr, kibök, döf, átszúr, átfúr, kifúr, (át-)/(ki)lyukaszt, keresztüldöf'
disztingvál
Ugrás: navigáció, keresés
Flag of Hungary.svg Magyar
Tárgyatlan ige
disztingvál
Különbséget tesz, a helyzethez illően beszél és viselkedik (azaz meg tudja különböztetni a helyeset a helytelentől, az illőt az illetlentől).
Azt azért lehet sejteni, hogy egy duci lánynak nem túl kellemes a sok vékonyabb között, és egy butikban sem, ahol talán nincs rá ruha, de azért egy kérdést megér, max. utána befordul. Mint, ahogy a cikk irója sem fogadja el önmagát (hiába is irja), mert, ha elfogadná, nem született volna meg a cikk. Ahogy irtátok: túlgenerálta, és sértődöttségből született az egész. De attól a probléma még létező.
Amúgy még azt hozzátenném: én nem emlékszek üresfejű, platinaszőke eladókra. Legtöbbjük mind kedves, mosolygós, segitőkész volt. De nem is az eladókról irtam eddig, most is csak úgy megemlitettem.