Diétavetélkedő (beszélgetés)
Igen, ilyesmire gondoltam. Vagy a kifáradás, vagy a reggeli hatalmas adag tejeskávé kivált egy aránytalanul nagy inzulin fröccsöt. Jobban ijesztgetni nem lehet, mert az már kimeríti a halálos fenyegetést :)
A gond csak az, hogy abban ringatja magát a jó anyám, hogy neki egész nap OK, csak reggel olyan magas. Hát szerintem meg éppen nem ilyen rózsás a helyzet, tehát csak önbecsapás.... 15 éven át szedett ugyanaz az antidiabetikum is okozhat kimerülést? Vagy rosszul tudom?
Ez nagyon egyszerű.Hajnalban megnő a máj glukóz-leadása,plusz a kortizol(inzulinantagonista!)szint reggel a legmagasabb.Na ez neked.:))))))))))))
Neki meg annyit lehetne tanácsolni,hogy kezdjen el egy Ch-GI-diétát a hasnyálmirigyét kímélendő,plusz sportolni.Ezeknek segíteniük kell a regenerálódásban.Valószínű elkezdett neki kifáradni."Sürgősen" fogyjon le.Etc...Szóval ne akarjon cukorbeteg lenni.Ijessz rá.
Figyelj.Ne ezt olvasgasd...:D
Menj végig a stressz-válaszon (megfelelő szakmai oldalakon),vesd össze ezzel és mérlegelj.Át fogjuk rágni később,de most rohanok!!!;)
Itt olvasható egy riport Dr. Loren Cordainnel (Colorádói Egyetem professzora, akit a sokan paleolit kutatások úttörőjének tekintenek)
Köszike, megint van minek utánaolvasnom :)
Az izmok visszatöltődéséről ilyen információim vannak:
"A kapcsolódó tanulmányok melyek az edzést követő 6 órát vizsgálták azt találták, hogy (az adatok 70 kg-os egyénekre vonatkoznak) a glikogén újjáépítés mértéke óránként 2 % volt, ha edzés után közvetlenül, majd azt követően minden 2 órában 25 g szénhidrátot (0,35-0,4 g/tskg) fogyasztottak. 5-6 %-osra növekedett, ha az elfogyasztott mennyiség 50 g (0,75-0,8 g/tskg) volt 2 óránként. Ezen túl amennyiben a 2 óránként elfogyasztott mennyiséget 100, 112 illetve 225 grammra növelték, a glikogén szintézis mértéke nem nőtt az 5-6 %-os óránkénti ütem fölé."
Itt olvasható a teljes:
Tudom, erre azt fogod mondani, hogy nem "szakirodalom" :) Ez igaz, de mégsem söpröm le az asztalról, mert a gyakorlati megfigyelés ezt alátámasztja. Ha "rásegítesz" sport italokkal, akkor 1 napot nyerhetsz, azaz 2 nap alatt visszatöltődsz, ha nem akkor 3 napig is eltarthat. Ezt csak azért hoztam fel, mert képbe jöhet, ha valaki fogyózni szeretne, és súlyzózást választja. Lemerülés után 3 napig ha nem lépi túl az ilyen CH beviel sebességét, az biztos hogy nemfog tudni zsírrá alakulni. Kicsit beleszólhat a máj visszatöltődése, de az ugye mindent "lehappol" magának a véráramból, hisz elsőbséget élvez. Én személy szerint nem szoktam rásegíteni italokkal, egy kicsit magasabb cukortartalmú gyümölcs azért jól jön (például banán). Ha nem vagy profi sportoló, akkor nem számít az az 1 napocska a raktárak visszatöltésénél. (profiknak eleve gyorsabb regeneráló képességük van, ez az egyik alapfeltétele, hogy elviseljék az embertelen edzés mennyiséget)
Adataim nincsenek,nem is rémlik,hogy lett-e megadva az előadásokkor,majd átkuksizom,de...Azt nem tudom,hogy az izom-glikogén szintézise mennyire lassú,vagy mit nevezhetünk egyáltalán lassúnak.Az biztos viszont,hogy az eltérő sebességért a GK és HK aktivitása közti különbség a felelős.Szükséges is,hogy így legyen,egy részt azért,mert amikor a táplálékok felszívódnak,akkor a vérkeringésben,azon a szakaszon,amíg a vér a májba jut,a vércukorszint igen-igen magas tud lenni.Ez ugye evidens,hiszen pl. egy jól elfogyaszott 300ch-s(egek!!!) étkezést követően,el lehet képzelni,hogy az felszívódva mit jelent vércukorilag...Hogy ne maradjon így és ne legyen ez az érték ennyire magas,annak a májban a glikogén szintézisén keresztül (is) egy,hát...amolyan közvetett szerep jutott.A GK Km-je magyarázza és egyben teszi lehetővé nagy mennyiségű glukóz gyors foszforilációját.(Még a pancreas bétasejtek GK-sak,ott is a GK-nak köszönhetően a hirtelen sok ATP megjelenése teszi lehetővé a gyors inzulinválaszt.)
Másrészt azért is szükséges,hogy így legyen,mert az összes többi sejtben HK van,amelynek az alacsony Km-je biztosítja,hogy egy bizonyos vc szint alatt a GK már nem,de ő még mindig aktív.Nem tudom,ez így érthető-e...
A sebesség kérdését illetően biztos,hogy nem véletlen,hogy így van.Hidd el,pont jó az a sebesség ahogy van...;)
Kardioprotektív...:)))
;)
"A modern táplálkozástudomány a "cukor" megnevezés helyett egyre gyakrabban az "édesség" definíciót használja, idesorolva mindazokat az élelmiszerfajtákat, amelyeknél az élvezeti érték van előtérben. Ez a rendkívül heterogén csoport magában foglalja a kakaót és a kakaótermékeket, a csokoládékat és a csokoládétermékeket, a cukorkákat, a finomlisztes árukat (a süteményeket és a kekszeket), a nyers és a feldolgozott tésztamasszákat, valamint a jégkrémeket. "
Hogy hol olvasni ekkora baromságokat? Itt:
Ja, az egy dolog, hogy ilyesmin szokott felforrni az agyvizem, de hát nálam ez egy kategória a "szívbarát transzzsírral" :) Amúgy kakaóból a "NEM zsírszegényt" vásárlom, elég jól megsarcolják az árát :(
Mi ennek a piramisnak a hivatalos neve? Szívesen utánaolvasnék.
"Értem én a megközeítést, erre céloztam, hogy előbb utóbb itt kötünk ki: "
:D Nem valószínű...Ez,amit leírtam,egy létező,hivatalos piramis,neve is van.Csak kíváncsi voltam,hogy mi a véleményed róla!:)
Amúgy nagyon jó a nasid,pont ez a hivatalos ajánlás: édesség-óhajra gyümölcs!!!:D
;)
Értem én a megközeítést, erre céloztam, hogy előbb utóbb itt kötünk ki:
Amit leírtál, az szerint idén tavasszal próbáltam meg étkezni. Azóta picit módosult. Nem teljesen világos, mit értesz édesség alatt. Számomra mostanában aszalt füge meg datolya a nasi. persze csak pár (2-3) drb. evés után.
Na,kedves Littledevil,hoztam neked valamit,mit szólsz hozzája...
Képzeljünk el egy olyan piramist,amelynek a legalján a zöldségek és gyümölcsök foglalnak helyet.A felette levőben pedig a cereáliák.Felette vannak az állati proteinek,felettük némelynemű magas protein tartalmú növényke és növényi olaj együtt.Felettük az édesség a kis csúcsban.Mi a véleményed egy ilyen piramisról?
"....nagyobb amplitúdóhoz. "
Na mi van azzal a fizikával,meg a csillagokkal???Súlyos kérdéseimet az univerzumról most hova küggyem???;)
....nagyobb amplitúdóhoz.
Mint egy Disco, csak átmeneti halláskárosodás, de ha sokáig tart (béta sejt pusztulás) már nem visszafordítható maradandó károsodás nélkül....
:) Szóval én jövök. Ezek szerint ebben közös nevezőre jutunk, hogy amennyiben felszaporodnak a ketonok, akkor bizony több CH-t kell enni. Ez egy jó "indikátor", hogy valóban kevés a CH. Mert ugye tudjuk, hogy az a fránya zsír csak CH tüzében fog tökéletesen égni. Ha önmagában akarod eltüzelni, akkor "kormolni fog", azaz keton felesleg fog keletkezni. Ezt most megpróbáltam "profánul" megfogalmazni, mert ha ezzel egyet értesz, akkor így fogom ezentúl elmagyarázni azoknak, akik nem ássák bele magukat olyan mélyen, mint Te!
Nos? Jó a hasonlat?
" "nagyot hallók" lettek."
Dehogyis hallanak rosszabbul a fülecskéim...csak adaptálódtak a magasabb frekihez!
:DDD
(na jól van,már nagyon pihent vagyok...:P Megyek alszok...)
Váó!Szuper!!!Jól hangzik.Ok.Megpróbálok ilyesmire ráállni...Ok.Mit szólsz ehhez:
Adott a példa,mindig ezt mondják,hogy az inzulin a kulcs a zárba(receptor)És akkor mondhatjuk azt,hogy de ha egyszerre több kulcsot próbálunk belenyomni a lukba,az az ajtó az életbe nem fog kinyílni.
Na,hogy hangzik?:D
Elolvastam megint.Nekem tetszik!:)
"Igazad van, színskála létező dolog. Én csak azon töprengtem, hogy ha már vizeletben megjelennek a ketonok, akkor az ugyanaz-e, mint mikor már a cukor megjelenik?"
Nem,hát a kettő ilyen módon nincs összefüggésben.Pontosan,hogy beszélünk éhezési ketózisról,amikor pontosan,hogy az elégtelen ch-bevitel miatt történik az,hogy a fokozott glukoneogenezis miatt egész egyszerűen elfogy az oxálacetát a citrátkörből,így szerencsétlen acetil-CoA már csak ketontest tud lenni...Az acetonos lehellet viszont egy elég magas ketontest-szintről árulkodik,kár rá csíkot pazarolni!:D
IDDM-ben relatív éhezés lép fel.Mivel a glukoz (hopp egy pont ide,pocikámnak...:P)nem jut be a sejtekbe -zsír,izom és ezek nagyon-nagyon sokan vannak ám!- így a szervezet beindítja az éhezéskor szokásos stressz-választ,amivel tökéletesen ad egy pofont a szarnak és a már amúgy is magas vércukrot még tovább emeli,ám az éhezés továbbra is tombol,akkor ő még tovább emeli az adagot,stb-stb...Szóval nem a cukorral jár párban,hanem az éhezéssel és lám eljutottunk oda,hogy a szervezet maga tudja definiálni,hogy mit hív annak: a glukoz hiányát...:)(na,vállamonvereget-vállamonvereget...Te jössz!:))))
;)
:D
Majd!;)
Igazad van, színskála létező dolog. Én csak azon töprengtem, hogy ha már vizeletben megjelennek a ketonok, akkor az ugyanaz-e, mint mikor már a cukor megjelenik?
Vérben mérve lenne érdekes a téma. Kiadós sportteljesítményre inkább a tejsav lenne ami jellemző... Ketonok esetleg a hosszú állóképességi munka után szaporodhatnának fel, de az edzett szervezet meg piszok gazdaságosan működik ilyen alacsony terhelésen.
Feltételezem, ha alkalmazkodtál az állóképességi munkához, akkor még kevesebb ketonnak szabadna keletkezni. Több mitokondrium...
Gondoltam kipróbálom, de csak olyan tesztet tudtam volna venni, ami sok mindent jelez. Ebből feltételeztem, hogy nem ketonra van "kihegyezve", szóval ebből feltételeztem, hogy nem fog fokozati eltéréseket jelezni, vagy csak olyan magas szintről indul, ami már valóban gáz.
Egy képzeletbeli forgatókönyv. Sok a CH bevitel, a szervezet CH raktárai telnek, majd úgy gondolja, hogy szól (egy extra adag inzulinon keresztül) az izomsejteknek:
-hé, hagyjátok a FFA evést, mert annyi szénhidrátot nem tudok már hová tenni. (átalakítanám zsírrá, de zsír is van elég a kajában. Akkor inkább egyétek meg alapanyagcserétekhez a cukrot, a zsírt meg elteszem a szalonnába)
Majd egyszer megunják a sejtek, behúzzák a transzportereket, aztán "megszerzik maguknak" az FFA-t.
Következmények? (nem szoktam híradót nézni, meg ha nézem sem hiszem el amit mondanak, de tegnap elhangzott, hogy naponta 2 ember vakul meg, és 7 végtagot amputálnak. ezek a következmények...