Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Diétavetélkedő fórum

Diétavetélkedő (beszélgetés)

168. fe9e12ede0 (válaszként erre: 161. - 06bfdda89d)
2010. nov. 15. 20:57

"szívbarát margarinos"

Áruld már el, mitől szívbarát egy transzzsír? Még ha 1% alatt is van, akkor is! Csak mert van benne pár csepp alfa-linolénsav? Linolsav tartalma még akkor is piszok magas. Akkor már inkább vaj. (na jó mezőgazdaság előtt nem volt vaj, tehát egy öngól a paleósnak...)

2010. nov. 15. 19:41

Mimóza,littledevil...HELP!

Jól van,kövezzetek meg,hogy mekkora tuskó vagyok,de akkor is segítsetek.Ma megpróbáltam elmagyarázni anyukámnak(és higyjétek el nagyon igyekeztem,de tényleg,hiszen az anyukám)hogy mitől magas a cukra,ha egyszer van inzulinja,sőt elég sok is...Kb.így...:S

"Igen,azért mert hyperinzulinémiában a receptorok down-regulációja történik és ezért azok nem ülnek ki a sejt membránjára onnan bentről,mert túl sok nekik az inzulin és azt nem szeretik,szóval érted ez egy ördögi kör..."Na ezt kétszer elmondtam...Szerintem nem értette...Úgy érzem...Vagy ez így érthető?:S

Jó,ez most nagyon gáz,tudom...de...lefordítja valaki,hogy mi lenne a közérthető,vagyis hogy kéne az ilyesmit elmagyarázni?Mert annyit tudott,hogy "jé milyen érdekes dolog történt vele,mert mondta a doki,hogy sok az inzulinja,de mégsem hat,miért van ez és hogy tök érdekes",és hasonlók...:S Hálás kösz!:S

166. 06bfdda89d (válaszként erre: 163. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 15. 19:28

:)

Majd írok bővebben is,(na ezt már mondtam párszor,de tényleg vissza fogok olvasni,ahogy nem ölnek tovább a vizsgák...:)csak gyorsan,a mesét máskorra hagyva:

-nincs az az indikátor,amin számok szerepelnének(hát ugyebár!!!)Ha megnézed a vc-csíkot,az is különböző színskálát ad,a számokat a gép.(hát ugyebár!!!-szeretem az aranyos kérdéseket!!!:D)Minél sötétlilább az elszíneződés a ketoncsíkon,annál nagyobb a gáz.Ketogen diétában(az igaziban,az eredetiben)állandóan nézni kell az epilepsziás gyereknek és ha már sötétbe hajlik a diétáján módosítani kell némileg,nehogy ketoacidózist kapjon.Elég jó a színskála,ha használnád,elégedett lennél(jobb,mint a vc-csíkok elszíneződése,vagy én vagyok színvak,hogy nem látom a különbséget sárga,libafosszín meg halványhülyezöld között...:)Viszont sokat tényleg nem mond,mert még csak különösebb sporttevékenység sem kell ahhoz,hogy megjelenjen a kis elszíneződés,szóval igen,elképzelhető,sőt biztos,hogy egy jófajta zsírégetés után megjelenik,dehát szerintem akkora jelentősége nincsen.Tudom-tudom:fő a kíváncsiság...:)

Egyébként csak zsírbontásból képtelenség élni,de ezt te is tudod,írtad is.Pont azért,mert az igazi erő és vitalitás a könnyen (tervező általi eredeti elképzelés alapján...;)megkapható glukózból van.(jó,itt is lehet a mellékneveken vitázni,elismerem:most nagyon pongyola vagyok,de legalább közérthető...Ugyi?:S)Ennek extrém mértékű módosítása már kiütközhet az erőnléten és úgy vélem ki is szokott,és na jó,lehet mélázni az extrém relativ voltán,jelentésén,stb...:)

A többiről rizsa később,hacsak valaki meg nem előz.(előzne már végre!!!)

Na,majd jövök még.Nem tudom mikor.Ma is hosszú estém lesz.Jajj,nekem...belegondolni is rossz...:SSS

Ja igen...teljesen normál körülmények közt is előfordulhat halvány elszíneződés,szóval elég jó az érzékenysége,milyen is legyen,hát letagadni nem tudja magát...:)

2010. nov. 14. 22:45
Jó éjt.Holnap nem tudom,hogy fel tudok-e jönni érdemben.3 vizsga vár jövőhéten,szóval...Azért igyekszem:)
2010. nov. 14. 22:00

Paleó esetén nem beszélnék fogyókúráról. Lehet vele felszedni is kilókat. Nem értem miért lenne egyoldalú."

Egyoldalúan kerül bizonyos ch-kat!:D (vicc!)

Figyelj csak...én eddig ahány emberrel "beszéltem",annyi félét mondott.Te nagyon vágod...állíts már össze nekem egy listát,hogy mit lehet és mit nem ennetek.

"Előállítja a bevitt proteinből."

Igen,beszéltük.Lsd:szuperdiétám!!!:)

"Igen, tudom, költséges."

De azt te megérzed...;) (fogyókúra és kellemetlen mellékhatásai...:))))

"Mindaddig nem látom tragikusnak a helyzetet, míg a bevitt táplálékokból pancsolja ki a kívánt glukóz igényt."

Vagy esetleg bevitt ch-ból!:DDD (remekelek...:)

Állandóan hozod az állatokat...Figyelj.Mi emberek vagyunk.Ez számomra onnan is mérhető,hogy az élettankönyvemben következetesen majd' mindenhova odaírják,hogy "emberben ez...".Ez nekem azt sugallja,hogy elég veszett fejsze nyele oroszlánnal jönni.Az oroszlán nem csak csak-húst-evő,de nyersen eszi,koszosan,szőröstűl-bőröstül,zöldségek nélkül...

"De ha az elméleti alapokból nem jó világkép áll össze, akkor addig kell keresni az elméletet, míg nem lesz ráhúzható a megfigyelések által megszerzett tapasztalatra."

Hát ez...nehezen értelmezem.Az,hogy vannak még ismeretlen területek...attól még az az intermedier anyagcsere(emberben) folyamatait nem fogja megváltoztatni,ugyanannyi ATP-vel,enzimmel stb.ugyanazt fogja produkálni,ugyanazokkal az elvárásokkal és prioritásokkal a szervezetben.Abban a szervezetben,ami mindig a költség-hatékonyság elvére törekszik.Vagy nem tudom mit nem értesz,vagy: mit nem értek.Ezért én nem nevezném rendeltetésszerű használatnak azt,hogy csinálja a glukózt másból,mint egyszerű lebontás és felszívódásból,csak mert úgyis képes rá!

163. fe9e12ede0 (válaszként erre: 161. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 17:26

Ami még számomra nem világos, hátha valaki tudja rá kapásból a választ, mondjuk egy Atkins könyvől. Mint a cukor háztartás nem rendeltetés szerű használatánál jelenik meg a vizeletben a felesleges cukor. Ketogén fogyósok ketoncsíkkal elenőrzik a ketonok jelenlétét a vizeletben. Ha én lennék az ember tervezője, nyilván nem pazarolnák ketonokkal. Ráadásul ez nekem nem úgy tűnik, hogy ez nem csak a ketózis jelenlétét igazolja, hanem ilyenkor nagy mennyiségű keton távozik, vagyis minden ami felesleges. A lehelettel is. Ugye az acetil-coa nem jut be a citrát ciklusba, ezért nem tud takarékos módon felhasználódni.

Ez mitől lehet? (a többlet) Ha zsírbontásból élsz, vagyis valóban nem eszel, akkor is keletkezik felesleg, vagy ez csak a táplálékkal bevitt felesleg távozása?

Eszkimók ketózisban telelnek? És a medvék? Felhíznak pl. a lazacolajtól....

Csak felteszem, hogy normál körülmények között is lehet akár több % a ketonfelhasználás (Atkinsozóhoz képest), mégsem színeződne el a ketoncsík, ha a keletkezőt elhasználják az izmok. Az érdekelne, hogy nagyobb mennyiségű zsír sportszerű elhasználásánál beáll ilyen állapot, vagy nem? Lehet, hogy keletkezik sok keton, a papír mégsem mutatja ki? (nem próbáltam) Vérben nyilván mérhető lenne. Van olyan ketoncsík, ami mennyiséget is mutat? (az nem téma ami csak igen-nem választ ad)

Szóval nekem is akadnak fehér foltok, és ilyen dolgokba is szeretnék belelátni.

162. fe9e12ede0 (válaszként erre: 161. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 17:00

"Abszurd.Paleo,Atkins,egyéb fini brutál fogyókúra igen.De ez?Á...nem. "

Paleó esetén nem beszélnék fogyókúráról. Lehet vele felszedni is kilókat. Nem értem miért lenne egyoldalú.

"glukóz-hiányra pedig harap.Méghozzá nagyon."

Előállítja a bevitt proteinből. Igen, tudom, költséges. Vagy gyárt gukózt fruktózból. Még mindig jobb mint mikor a fruktózból zsírt gyártana. Mindaddig nem látom tragikusnak a helyzetet, míg a bevitt táplálékokból pancsolja ki a kívánt glukóz igényt. Nem akarom megint az extrém példát az oroszlán említeni, de az elfogyasztott hús glykogén tartalma az mennyi időre lenne neki elég? Az ő mája nem taralékol glycogént? Miből tölti fel? Zsömléből nem, az biztos. Nyilván proteinből szintetizált cukorral.

Fenntartom a gondolatot, hogy az ember vegyes táplálkozású, akkor részben lehet normális az, hogy proteinből egészíti ki a glükóz iényét. Ott vannak az eszkimók. 96%-ban állati zsírt és húst fogyasztanak, 4%-ban pedig növényi eredetű táplálékot. Mégis mi vagyunk a betegebbek. De vegyük megin a kitavaiakat, kutatások szerint náluk a legalacsonyabb a zsírevitel, de az is 20%. Ami közös bennük, hogy a keményítős szénhidrát fogyasztásuk rendkívül alacsony. Ugyanakkor az ember nyálában a többi emlőshöz képest legtöbb az amiláz, tehát keményítő tartalmú gumókból képes energiát nyerni. Cellulózból meg nem. (kecske meg abból is)

Szóval csak oda szeretnék kilyukadni, hogy ilyen alapon (glukóz igény és intermedier anyagcsere) megcsúsztathatja a gondolkodásunkat, és azt hihetjük, hogy a ragadozóknak is gabonából lenne a legjobb vércukrukat fenntartani. leggazdaságosabbnak nyilván az lenne. Az ő emésztő rendszerük erre alkalmatlan, de ha jobban megnézzük, akkor az emberé is csak kényszerből teszi. Tehát már jóval a keményítők evése előtt valahogy megoldotta, és megoldja a természeti népeknél is, akik még mindig alattunk vannak CH fogyaszásban. (csak mert mezőgazdaság előtt annyi keményítő nemfordult elő egyszerre egy helyen. - ez más téma, körbejátam alaposan).

Tudom, ez visszafelé logika. De ha az elméleti alapokból nem jó világkép áll össze, akkor addig kell keresni az elméletet, míg nem lesz ráhúzható a megfigyelések által megszerzett tapasztalatra.

Nekem mindebből csak az jön le, hogy a ma élő vademberek nem hiánybetegek. Inkább mi vagyunk azok. Sok szénhidráttal több kalóriát viszünk be, nyomelemekből meg rendkívül keveset. Sőt teszem azt a rizsben nincs antinutriens (mint a búzában a glutén) - de a tápanyag tartalmát mégsem tudjuk kihasználni, csak a keményítőjéből lebontott glukózt, mert a tápanyagai olyan formában vannak kötve, amit mi nem tudunk hasznosítani. A patkány és más rágcsálók igen, mert nekik van rá enzimük... Szóval ilyen apró részletekben lakik az ördög, mi meg mivel megértettük a legalapokat, azt hihetjük hogy mindent tudunk... De a tudomány nem így működik.

Hogy ki tudná a választ? Aki az embert megtervezte, kialakította. Tőle kaphatnánk hiteles választ. (nevezzük evolúciónak - én tőle próbálok választ kapni) Rajta kívül mások csak találgathatunk.

161. 06bfdda89d (válaszként erre: 158. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 16:15

"Lényeg a kalóriák bevitele és elégetése közti egyensúly. Ha ehhez néha több vércukor és inzulin társul, néha meg hosszabb "éhezés" az teljesen normális."

Igen,de ez nem jelenti a GI figyelmen kívül hagyását,mint tudod.És amelyben a megfelelő mennyiségű zöldség bevitele egész sokat javít,nem csak a finomított dolgok kerülése.Egy nem diabeteses reggelinek egy szívbarát margarinos fehér kenyeret egyen meg jóízűen(ezzel nem azt mondom,hogy éljen azon)mondjuk paprikával,paradicsommal és még mindig egészségesnek mondhatja a reggelijét,persze a megfelelő kalória mellett.Nem?

"Egyrészt tekinthetjük úgy, hogy ez az alap, hogy GLUT4-en keresztül kell etetni a sejteket cukoral."

Én ezt nem nevezném alapnak.Onnan közelíteném meg az alapot,hogy vannak sejtek,amik obligát glukoz felhasználók.Igen.Én innen indítanék.És elmélázhatunk a letális fogalmán is...;)

"Másrészt lehet ez olyan, hogy ez már a fürdőkádon a túlfolyó. Azt mégsem tekintenéd rendeltetés szerű használatnak, ha a nap 20 órájában ott folyna ki a fürdővíz. Hogy túlcsordul a fürdőkád peremén az meg már olyan, mint a vese vér-gátján 16-os érték felett. Na az már teljesen világos, hogy nemrendeltetés szerű használat. "

Abszurd.Paleo,Atkins,egyéb fini brutál fogyókúra igen.De ez?Á...nem.

"Teszem azt több FFA-t kellene a sejteknek fogyasztani."

Akkor megszerzi magának.Nézd.A testet nem lehet zsarolni.Ha te megvonod tőle amit akar,akkor két dolog történik:

-hihetetlen áron is,de megszerzi

-hiánybetegség alakul ki

(bocs 3: a kettő keveréke)

Ilyen egyszerű.A glukóz-hiányra pedig harap.Méghozzá nagyon.

"Persze ezzel meg tudnánk magyarázni, hogy miért jön be sok embernek a low-carb."

Diétában el tudom képzelni a fogalmat,de a "low" jelentésén már lehet vitázni.:)

"Pici glukoneogenezis "

Diétában ajánlott élni vele.De a két étkezés közti időszakot a glikogén raktárak lefedik.

"Nagy marhaság ez szerinted?"

Beszélgetünk.Én sem vagyok valami nagy szaki.És te is tudod,hogy ki tudná erre a választ...

160. 06bfdda89d (válaszként erre: 159. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 15:55
Na jól van...Én mindkettőből...Csillagászathoz értesz?Akkor a fizikához is?
159. fe9e12ede0 (válaszként erre: 157. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 14:02
nem töri, csillagászat :) Töriből hülye vagyok.
158. fe9e12ede0 (válaszként erre: 148. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 14:01

Nem is kell lebeszélni, ezeket elfogadom alaptételnek. Csakhogy mivel a szervezetünk táplálkozása szakaszos, ezért az anabolitikus és katabolitikus szakaszok váltogatják egymást. Volt egy trend a testépítőknél, mikor úgy gondolták, hogy megéri éjszaka felkelni és enni még egyet, hogy a szervezetük még többet legyen anabolitikus állapotban. Nem fejlődtek jobban mint normál evésgyakoriságnál. Az átmeneti böjtöt alkalmazók pedig 16 órát nem esznek, és 8 órában lapátolják be a 2-3000 kcal adagjukat (3 nekifutásra). És mégis ugyanúgy fejlődnek. (viszont nem zsírosodnak el annyira).

Lényeg a kalóriák bevitele és elégetése közti egyensúly. Ha ehhez néha több vércukor és inzulin társul, néha meg hosszabb "éhezés" az teljesen normális.

Másik dolog pedig az a tény, hogy növelt CH beviteli arány növeli a CH felhasználás arányát.

Egyrészt tekinthetjük úgy, hogy ez az alap, hogy GLUT4-en keresztül kell etetni a sejteket cukoral. Másrészt lehet ez olyan, hogy ez már a fürdőkádon a túlfolyó. Azt mégsem tekintenéd rendeltetés szerű használatnak, ha a nap 20 órájában ott folyna ki a fürdővíz. Hogy túlcsordul a fürdőkád peremén az meg már olyan, mint a vese vér-gátján 16-os érték felett. Na az már teljesen világos, hogy nemrendeltetés szerű használat.

Nem akarom bonyolítani, de mi van, ha ilyen piciségen áll vagy bukik az anyagcseréről alkotott képünk? Teszem azt több FFA-t kellene a sejteknek fogyasztani. Helyette tömjük napi 5 adagban 60% CH-val, és már ki is billent az az amúgy is borotvaélen táncoló egyensúly amit alapnak kellene tekinteni.

Ezért hoztam fel a kitavaiak picivel alacsonyabb vércukor szintjét, hátha mégsem genetikai eltérés, hanem étrendjük makronutriens arányával nem nem terhelik túl a GLUT4-et meg a béta sejtjeiket. Több FFA-t használnak, de nem is gond, míg tudnak enni elég kókuszt :)

Szóval nekik inzulinra azonnal ugrik a transzporter, de a zsíranyagcseréjük is folyamaosan "üzemben van tartva". Míg nekünk csak pár órára míg sportoluk, vagy alszunk. Tehát a vérzsírt is jobban felveszik mint mi.

Tudom, mincs semmi tudományos adatom, de teszem azt felvetem mint egy "gondolat kísérletet".

Persze ezzel meg tudnánk magyarázni, hogy miért jön be sok embernek a low-carb. Pici glukoneogenezis a bevitt fehérjékből, minden anyacsere út szinte egyszerre üzemben, gördülékeny az átállás zsírsavak felhsználására, érzékenyek a receptorok, izmok nem szívják le a máj által kibocsátott cukrot, ezáltal vércukor nem ingadozik, nincs étvágyroham 16 óra koplalás után sem, gyors és hatékony mobilizáció. És még sorolhatnám.

Nagy marhaság ez szerinted? (vagy vannak benne kapitális aklövések?)

157. 06bfdda89d (válaszként erre: 155. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 13:46

Na,ebben biztos nem foglak tudni kijavítani...:)))

(én meg a töri,anyám...:D)

156. 06bfdda89d (válaszként erre: 154. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 13:45
Hát nagyon állat,ahogy bekeveri a stílusokat...:)
155. fe9e12ede0 (válaszként erre: 154. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 13:27
fenét, nem 14.század. Mostanában mellényúlok mint az oldalszámoknak. Galilei 1564-1642 között élt, 1604-ben egy szupróbát figyelt meg, 1608-ban számolt be egy levélben a távcsövéről. 1610-ben már 30-szoros nagyítású távcsöve van....
154. fe9e12ede0 (válaszként erre: 137. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 13:08

Jó ez a hambi. Relaxnak. (ne csak biokémiázzunk) Eppur Si Muove meg Haggard előadásában.

[link]

Bár jól idézi a 14. századot, Galileinek sem volt egyszerű dolga. Tehát ebből a "mégis mozog...."?

Ez egy jobb minőségű felvétel a 17. századhoz.

[link]

153. 06bfdda89d (válaszként erre: 152. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 12:38
Ja értem mit mondtál.Ok.
152. fe9e12ede0 (válaszként erre: 149. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 12:25

Ez a sport és orvostudomány együtt igencsak érdekel. Lehet sportorvosi pályát kellett volna választanom? Érdekelt a biológia, fizika, csillagászat, elektrotechnika. Egy dolog biztos.

Orvos nem szeretnék lenni. Már csak azért sem, mert elvárnám a betegektől az életmódváltást. Vagy egy étrend szigorú betartását. Edzők még mindig jobban számonkérhetik a sportolón az elvárásaikat. Emberekkel nehéz vesződni, sokszor nem hajlandóak együtt működni. Ezért jobb nekem a technikai pálya.

".Ekkor elkezdtem jó nagy levegőket leküldeni és juszt is csak menni tovább,már amennyire mozdítható volt a lábam."

Igen, ez az. Csak van egy határ, mikor több levegőt már nem tudsz bevinni. A tüdő O2 felvevő képessége is korlátozott. Meg a vér szállító kapacitása is.

[link]

2010. nov. 14. 12:12
Egyébként T2DM esetén is előfordul nem kis számban,hogy az inzulin-kezelés nem az egekbe ugrott IR miatt kell(ez a ritkább!,ilyenkor jönnek a napi 300NE-s basis adagok...),hanem mert pont hogy már nincs elég inzulin a bétasejtek pusztulása miatt.Ezért nem tennék különbséget,ha már egyszer valaki HANGSÚLYOZOM: fullinzulinon van.Mert T2DM-ben előfordul,hogy csak estit kap,az még ok,meglehet.
150. 06bfdda89d (válaszként erre: 142. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 12:09
Anyud esetére azért nem tudok érdemben reflektálni,mert hidd el,ha valahol,akkor a diabetesben hatványozottan érvényesül a személyreszabottság.Ezer és kismillió helyen el tud menni a kezelés ugyanis.Ez itt tisztán látszik,hogy hiányzott.Újra mondom: a dogma: kiindulási alap.Ahonnan alapból indítani kell.Hozzárakni az egyén paramétereit.Ebből a szempontból hiba a paleot is 6md emberre ráhúzni.
149. 06bfdda89d (válaszként erre: 143. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 12:05

Laktam ott.Behaltam.Nekem az ilyen nem megy...Én akkora városi vagyok,mint a huzat!:DDD

Hát...nem semmi...Ez a sporttéma nagyon nagy falat.Idővel biztos belerázódom,bár engem inkább a klinikai része érdekel,a sportolók nem annyira,arra vannak elegen,na meg előbbi nagy kihívás is...:)

Nem épületi lépcsők...:DDD

Majd megszámolom,hogy hány fokos.És futottam fel rajta.Elég meredek,nem nagyon lehet egy bizonyos sebességnél följebb lépni,meg apró fokos is,így kettesével szedtem.De elég jól eljátszadoztam...Direkt csökkentettem a légzés minőségét beszéddel,énekkel,akármi.Erre olyan szinten kezdett el égni a combizmom,hogy nem lehetett ösztökélni,sőt visszaesett a teljesítménye,majdhogynem megálltam miatta,annyira beállt.Ekkor elkezdtem jó nagy levegőket leküldeni és juszt is csak menni tovább,már amennyire mozdítható volt a lábam.Igen hamar oldódott a bénító fájdalom,a teher alól felszabadult és semmilyen szinten nem tért vissza,még fáradtság formájában sem.Ezt többször is teszteltem.Tuti így van.Sajnos a térdízületem gyengesége miatt sokszor nem játszhatom el a lépcsőzést,de néha jól jön.

148. 06bfdda89d (válaszként erre: 144. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 11:57
Valami ilyesmibe kellene belemenni.De nincs benne semmi fogasság.Az éhezést a szervezet igenis a van glukóz-nincsglukóz szempontból nézi.Ez nem kérdés.Erről nem igen tudod lebeszélni.Ennek ékes bizonyítéka a GluT-ok Km-je és az egész intermedier anyagcsere.
147. 06bfdda89d (válaszként erre: 145. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 11:55
Amúgy mi sem intézünk el semmit gyorsan.Nem igaz,hogy ráülünk dogmákra,a tudomány ott meg is halna,hiszen lételeme a kutatás.
146. 06bfdda89d (válaszként erre: 145. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 11:53

Jajj,annyit írtál nem győzöm.Erre gyors:

"(én csak az a sok megvakult szemet meg amputált lábat sajnálom, de hát ugye így jár aki nem fogad szót az orvosának)"

Ahhoz,hogy a diabetes szövődményeiről érdemben beszélgetni tudjunk,lehet érdemes lenne egy-két dolgot tisztázni kórélettanilag.Összegezhetsz te is.

Mindezek ellenére én nem azt állítom,hogy az ok csakis a szófogadatlanság.Azt is állítom,hogy nagyon sok orvos egész egyszerűen hülye a diabetes kezelését illetően.A baj nem itt van alapvetően,hanem ott,hogy azt hiszi ért hozzá...A diabetológusok közt pedig nagyon nagy arányú a nemtörődöm futószalagos,ami nem csak az ő hibája.

A szövődmények egyik alapvető oka a betegek aluledukáltsága a témát illetően.

Újra mondom: nem a dogmákkal van a baj,hanem az alkalmazásukkal.Mondjuk azt: nem lett megfogadva a hivatalos ajánlás,ami nem feltétlenül a rossz compliance miatt van,hanem mondjuk a rossz edukálás miatt.

Ezt az is alátámasztja,hogy a jól edukált betegek betartva a dogmákat tökéletes HgA1c-vel rendelkeznek,ami gyakorlatilag KIZÁRJA a szövődményeket.Ez megint nem azt jelenti,hogy pl. egy T1DM-esnél csak ezeken múlik a jó HgA1c,sajnos ott a hormonok bizonyos oknál fogva ugye elég rakoncátlanok...

A T2DM és paleo érdekes téma,átrágjuk még,de:

NEM GYŐZLEK!!! :)

;)

145. fe9e12ede0 (válaszként erre: 135. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 11:20

Hát szerintem ez a mérkőzés még nem ért véget. Vérd ki a végét.

[link]

Komoly szakmai berkekben nem intézik el ilyen gyorsan mint dogmatikusék. Vannak akiknek ha a tapasztalatait nem támasztják alá a tankönyvek és az elméletek, akkor addig kutatnak, míg nem találják meg a hibát. Vagy az alap rossz, vagy az elmélet hibás, vagy a mérés vagy megfigyelés.

Lehet még a Te szakmádban "Eppur Si Muove". :)

Addig meg hadd lángoljanak az inkvizíció máglyái.

(én csak az a sok megvakult szemet meg amputált lábat sajnálom, de hát ugye így jár aki nem fogad szót az orvosának)

144. fe9e12ede0 (válaszként erre: 141. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 10:58
Igen, ez is egy fogas kérdés. Ráadásul nézőpont kérdése is. Mint hogy egy pohár félig üres, vagy félig tele van. Én sejtem a választ, vagyis gondolom azt válaszolnád, hogy ha alacsony a vércukor (éhezéskor), akkor FFA adja ezt az alapjárati energiát. Jól gondoltam?
143. fe9e12ede0 (válaszként erre: 140. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 10:53

""a sporttéma. . . Mi ez?Fuldokló-tanfolyam?:

"anaerob edzés""

Először tisztázzuk ezt. Ahogy növeled a terhelést, egyre inkább tartalék glycogént fogsz felhasználni.

Próbáld ki ezt:

[link]

Én ez szerint számolom ki a zónákat. Mindig az szerint döntsd el, hogy milyen edzést akarsz, hogy milyen adaptációt szeretnél elérni.

állóképesség vagy VO2max vagy tejsavtűrés....

Zsír felhsználás is fokozódik, de egyre inkább a cukor javára billen a mérleg. Aztán egy idő után elkezdik az izmok csak tejsavig bontani a glükózt. Ez iszonyú pazarlás, mert így egy molekula glükózból csak két ATP molekulát tudsz regenerálni. (amúgy 36 -ot) A tejsav mehet vissza a májba glükomeogenezisre. Ezt nem részletezem, mert jobban tudod.

Ezt nevezik "anaerob" munkának, mikor több energiát termelsz, mint amit a felhasznált oxigén oxidációval elő tudott volna állítani. Úgy is mondják, hogy oxigén adósság jön létre. Persze a szervezet pihenés közben visszafizeti ezt az adósságot, de e miatt megemelt marad az anyagcseréd. Egy ilyen terhelés után akár 2 napig nagobb lesz az oxigén felvételed.

[link]

"Én meg tudom mondani,hogy a tejsav mikor jelenik meg és mikor kerül feldolgozásra,de ezek,amiket írtál...:O "

Tankönyvből műszerrel. A sportoló meg "égető" érzést érez az izomban, mikor már túl sok tejsav halmozódott fel, és miatta már nem tudja fenntartani a teljesítményt, míg nem távozik. Nem véletlenül vannak megállapítva bizonyos terhelési szintekhez a pihenőidő arányok (versenyen belül). Ha érdekel, erre visszatérek.

"Előbbi jó kis égés,és igenis: ha fokozom a mély lélegzetvételek számát,el is múlik.Van aki ezt nem hiszi el,nos:próbálja ki!Én többszáz lépcsőn felfele menetben teszteltem ezt többször is,szóval tudom miről beszélek."

Én is tudom mit beszélek. Próbáld ki gyosan a lépcsőzést, mikor már nem vehetsz több levegőt, és ne állj meg, hanem csináld 2 órán keresztül.

Ilyen magas épület nem hiszem hogy lenne a közelben, de mondjuk elindulhatsz egy nagy meredek hegyre :)

Mondjuk ne lépcsőn, hanem bringán, vagy futás közben. Legyen a pulzusod 90% a max-hoz képest. Van olyan érzésem, hogy 10 perc után úgy elsavasodsz, hogy nem fognak tudni energiát termelni az izmaid.

Itt van egy edző írása, megérné átolvasnod. Biokémai alapokkal alátámasztható amit "összehordott", és a gyakorlat is ezt adja a valós életben.

[link]

Bízom benne, Mimóza is csatlakozik, ebben biztos hogy gyakorlatból sokkal többet tud, mint amit tankönyvekből össze lehet rakogatni. Ha gondolod, megbeszélhetjük ezt is, hisz a mozgás is része az életmódnak, nem csak a táplálkozás.

"kimerültségért felel.De te az ilyen irányú adataidat honnan veszed?:O"

Hát ahhoz nem szokás gyertyát gyújtani, hogy megnézzük leoltotuk a villanyt. Jó lenne egy tejsav mérő, bizony szeretném pontosan tudni hol van a tejsavküszöböm. Meg a VO2max is érdekelne. Csak ezek iszonyú drága kivizsgálások. Akinek nincsenek szponzorai, mert nem profi sportoló, neki marad összerakni a képet az elérhető eszközökből. Tehát adott egy pulzusmérő, meg egy sebesség mérő. GPS alapú, teljes edzés távot térképre rögzíti sebesség adatokkal. Ezt futásnál is magammal viszem, mert a telefon amire ez a sofware van telepítve, az maga az mp3 kütyü is.

Lefutsz 16 km-t. Megpróbálod 120-as pulzussal, majd 5-ösével emeled. Persze másik alkalommal. Megfigyelheted, hogy az edzés folyamán emelkedni fog a pulzusod. Hogy ezt elkerüld, alacsonyabb sebességgel kell futnod. Vagyis konstans pulzus mellett lesz egy lassulásod. Az a pulzusszám, ahol ez nem történik meg, vagy csak jelentéktelen mértékben, az a tejsavküszöböd. Nálam ez most 6 perc/km futásnál, 27 km/óra túrabringán, 30 km/ óra országutin (tudod, az a vékonykerekű). 135-ös pulzusértékkel. Ezek azok a sebességek, aminél csak a kiszáradás jelent szűk keresztmetszetet, amúgy meg a zsírraktárak szabják meg a korlátot, meddig tudod folytatni. Meg mikor lemegy a nap és besötétedik. E felett a tempó felett már kezd fogyni az izomglikogén, tetszik nem tetszik alapon, és több óra után bizony lemerül. Tehát ha indulsz egy versenyen, akkor azt is időzíteni kell tudni. Ha nem találod el, nem adod a maximuxot.

Van másik tippem. Letekersz 150 km-t, lehetőleg 85%-on. Akkorra garantáltan elfogy az izomglycogén. Amire abban az állapotban képes vagy, az a "tiszta zsírégetés" Nagyon gyalázatos teljesítmény. Ketogén diétán sem lennél többre képes. Gyakorlatban fogod megtudni mi a reszpirációs hányados, mert kapkodhatod a levegőt mint a hal a parton, teljesítményed meg konvergál a 0-hoz. Feltéve hogy a fáradttság nem vesz le előbb a lábadról.

Nálam ezek a dolok voltak ami miatt előkotortam bizonyos orvostanhallgatóknak szóló jegyzeteket, meg könyveket, mert bele akartam látni az ilyen jelenségekbe.

""Hát most irigykedem. . . Ilyet. . . :"

"Nyáron nem volt probléma, mert ásóval a kezemben 2 perc múlva már jöttem is vissza a "bevásárlásból". ""

Elvileg még széles néptömegeknek adott a lehetőség, ki lehet költözni "poros kis faluba".

142. fe9e12ede0 (válaszként erre: 133. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 09:25

" [link]

Korábbi nagy paleós...:))) "

Aha. Csakhogy ő 1-es típusú diabetesben szenved. Paleótól csak annyit remélhetett, hogy megállítódik az autoimmun szigetsejt pusztulása. Azt már kitárgyaltuk még az "abonettes" fórumon, hogy egy adott mennyiségű CH-hoz bizony kell az adott mennyiségű inzulin. Ettől többre lehet szükség rezisztencia következtében, de az alsó határ alá nem mehetsz.

Ilyen esetben megpróbálhatsz még pár dolgot.

Füst, kézrátétel, ráolvasás. Vagy teliholdkor leölt fekete kakas vérével 3 pentagrammot rajzolni a beteg hasára. És kétségbe esésében ilyenkor az ember sok mindent elkövet.

Inzulin ehagyását 2-es típusúakra értettem, bocsika elfelejtettem külön megnevezni. Nekik ugye van elegendő inzulinjuk, csak még több kell. Aztán mikor már az inzulin kibocsátást fokozó szerek hatására kezd meghalni a hasnyálmirigy, akkor bizony bökni fognak a 2-es típusúak is. Ezt feleslegesen ecsetelem, hisz jobban tudod.

"A japánok meg sárgák,az meg holdtól,mi?"

Persze hogy genetika. Ahogy közeledsz az egyenlítő felé, egyre több a pigment a bőrben. Véletelenül? De ha egy fekete elköltöik északra, akkor annak D vitamin hiánya lesz, és az egyenlítőre költöző fehér embernek meg megárt a túl sok nap.

"más-más betegségekre hajlamosak genetikailag. "

Ez így van. A természeti népek sokkal érzékenyebbek a diabeteszre is, mert a mi fajunkból már a mezőgazdálkodás kezdetekor halomra pusztultak azok, akik nem bírták (természetes kiválsztódás). De még mindig akad cöliákiás meg rejtett lisztérzékeny meg tejérzékeny tetemes mennyiségben.

"De aki megfogadja a tanácsait,annak is elmúlik az IR-e!Na,ezt kapd ki!!!;) "

Nem minden esetben. Anyám szó szerint vette a "kiskönyvet" mikor diagnosztizálták. Betartotta szó szerint, semmi bűnözés. Óra perc pontosan úgy étkezett ahogy az ajálások szóltak. Röpke pár hónap alatt leolvasztott magáról 14 kilót. Bírta vagy fél évig, de állandóan éhes volt. Szóval nem úgy néz ki, hogy javult volna a rezisztenciája.

Ha kihagyta a tízórait, hypózott, remegett mint a debreceni kocsonya. Itt pontot tehetnénk a végére, mert ami utána jött azzal nem szeretnék általánsítani. Ez már csak az ő és az orvosa butasága. Azt javasolta neki, hogy ne menjen éhesen aludi, mindig egyen valamit. Meg egyen nagyobb adagokat, mert hirtelen és sokat fogyott. Mi lett az eredménye? Visszahízott mindent, most meg már 40 valahány testzsírszázalékkal (!) várja a kaszást. Azt sem mondhatod, hogy nem mozog, mert majdnem 20 000 négyzetméteres kertben túrkálja a földet. És bringával jár, leszámítva a csúszós utakat.

"Na,erről beszélek.Nekünk nem kell elköltözni,hogy az IR-t visszafordítsuk,elég odafigyelni a diabetológusra,aki nem paleot ajánl."

A paleo nagyobb CH megszorítás mint a koplex CH-ra alapozott etetés. Ilyenen csak "verseny agár" módon lehet élni. 2 kaja között kopogó szemekkel és csikorgó fogakkal. Kipróbáltam, ne hidd hogy nem. Folyamatosan éhes voltam, és estére jött a nagy farkasétvágy roham. Na ez után úgy döntöttem, hogy inkább nem akarok cukorbeteg lenni. 1-es típus nemkívánságműsor, baleset, fertőzés stb. lehet kiváltó ok. Amennyiben a 2-es gyógyítható, akkor azzal a módszerrel nyilván meg is előzhető. Hidd el, a peleo sokkal szigorúbb a szervezetnek, de gyerekjáték betartani. Kizárólag fegyelem kérdése, míg a diab. értend az önsanyargatás. (kínző étvágrohamok kíséretében).

141. 06bfdda89d (válaszként erre: 139. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 09:14

Na,hát nagyon nem értettem,hogy te erre vagy kíváncsi.:)

Ennek a kérdésnek a megértésehez arra lenne szükség,hogy elfogadjuk azt: mit jelent: éhezni és mi nem az.Ennek függvényében és egy kis GluT-Km ismeret tekintetében könnyen belátható a válasz is.;)

140. 06bfdda89d (válaszként erre: 139. - Fe9e12ede0)
2010. nov. 14. 09:04

Nahát most már te jössz...Ezeket honnan veszed?

Én meg tudom mondani,hogy a tejsav mikor jelenik meg és mikor kerül feldolgozásra,de ezek,amiket írtál...:O Előbbi jó kis égés,és igenis: ha fokozom a mély lélegzetvételek számát,el is múlik.Van aki ezt nem hiszi el,nos:próbálja ki!Én többszáz lépcsőn felfele menetben teszteltem ezt többször is,szóval tudom miről beszélek.A másik meg a sporttevékenység utáni(nem maratonra gondolok,most rólam van szó) erős kimerültségért felel.De te az ilyen irányú adataidat honnan veszed?:O

139. fe9e12ede0 (válaszként erre: 132. - 06bfdda89d)
2010. nov. 14. 07:39

"" Vagy azért van ott, hogy legyen mihez hozzányúlni."

Hát nyílván...:) Mást mondtam? "

Ugyanazt mondtad, nem kötekedni akartam, csak az ok és okozati összefüggésre szerettem volna rámutatni.

"a vérben alapból van valamennyi zsírsav.2

Na,kalap-kabát annak az embernek,meg nagyharang,te,akinek akkor az FFA szintje,hogy majd abból fedez egy maratontávot...

Vagy rosszul tettem fel a kérdést, vagy nem értetted meg mire vagyok kíváncsi. Az izmoknak akkor is van energiaigényük, mikor épp nem csinálsz velük semmit. Például alvás közben. Vagy "TV maci" nézésekor. Zsírszövet is fogyaszt alapjáraton, de ezt a rezsi költséget hanyagoljuk. Az izmoknak viszont van jelentős fenntartási költségük, ezért akarja a szervezet csökkenteni az izomtömeget koplaláskor, hogy keveseb legyen ez a fenntartási költség. Persze ha erőlteted őket, akkor nem lesz okuk csökkeneni az izomtömeget, még kalória megvonáskor sem.

Kérdésem arra vonatkozott, hogy ezt az alapjáraton elfogyasztott energiát ki tudják termelni FFA-ból, vagy ehhez is vércukor kell?

(hülye kérdés, de kerekedik mint a labda)

A maratoni táv az külön téma. Még magam nem futottam le, ezért csak azt írhatom, amit másoktól olvasam. Jómagam eddig "csak" 24.5 km-t futottam egyszerre. Bírtam volna tovább is, de besötétedett. Szóval ha versenyen futsz, akkor épp az a lényeg, hogy az izmok glykogénjét is el kell égetned, nem csak zsírt. Ha korán fogy el a glycogén, arra mondják hogy "falnak" ütközöl. Ha nem fogy el rendesen, akkor hatalmas tartalékaid maradnak, vagyis rosszabb időt érsz el. Eddig bringán 85 km-ed távon 2:41 volt a legjobb időm, de ebből az utolsó 20 szinte már csak zsírral ment. 60 km-t meg lekevertem 1:51 alatt, és még maradtak tartalékok. Szóval ilyenkor sok mindent össze kell hangolni. Start előtti stresszben meg hidd el, már rég elkezdődött a mobilizáció. Cukorbetegeket megszégyenítő értékeket mérhetnél!

Adrenalin teszi ám a dolgát. Nyugalmi pulzus a csillagos égben! Start után 10-20 prccel már beállnak a dolgok, akkor már csak az utat nézed.

(meg a lemaradozó társakat - de ez már káröröm a javából)

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook