Csevegjünk erről- arról, ami Neked éppen problémát jelent, és lássuk új szemszögből a kérdésed. (beszélgetés)
Nem léptem be, sem le :)
Kellemes napot :)
Igebn, gondolom ez nem rossz, de az sem utolsó, ha hét eleje hosszabb, vagy a vége.
Mikor megajánlottam, sok-sok évvel ezelőtt, a főnökömnek, hogy legyen a kedd, az első munkanap, mert én a hétfőt nem igazán szeretem, akkor azt válaszolta rá, akkor majd a keddet nem szereti :D
Monnnyuk, ez igaz :D
Bajusszos angyalokat :D
Szép álmokat!
Lehetne minden hét ilyen, hogy középen legyen egy munkaszünet :)
Figyi, mindig tanul az ember, főleg a neten :D
Nektek is :D
Főzős praktikák kiolvasva :)
Jó éjszakát.
Régebben én is arra tettem, mert finomabb úgy.
Petrezseleyem az jöhet minden menyiségben rá.
Nem szeretem, pedig nálunk főztünk, de főleg a krumpli volt a család kedvence.
A férjem és a családja a rizst kedvelte, hát főzök én, de nem szeretem.
Majd jössz hozzánk, főzök nektek a férjemmel, rizses dolgokat és boldogan ehetitek, én főzök magamnak krumplis kaját :D
Mit lehet tudni, kinek mi folyik az ereiben :D
Oké. Köszönöm a részletes beszámolót. :)
Előtte én is átmosom, amíg az a "por" megszínezi a vizet. De utána én már nem szoktam. Én úgy érezném, úgy gondolom, úgy érezném, hogy az ízét is kiöblítem. :)
Én még tanultam és sok háziasszony szintén, hogy nem csak főzni,párolni, hanem úgymond, pergetni kell a rizst, utána vízzel felönteni és azzal befejezni. Ez csak azért jó, mert más az íze.
Gyakorlatilag ez lenne a legjobb, de mivel ahonnan a rizs jön kishazánkba, nem igazán figyelnek oda, mit öntenek a földekre, hát érdemesebb meghallgatni, hogy mit tegyünk ellene.
Kis odafigyelés, megmentheti az egészséget, ami szerintem a legfontosabb dolog.
Mert legyen bár sok pénzed, ha egészséged nincs, nem ér egy fityiszt sem.
Megyünk a kályhához akkor :D
Szóval, én nagy India imádó vagyok, már kicsi korom óta, mindig oda vágytam és olvastam róla sokat, néztem a tévében is a róla szóló ismeretterjesztő filmeket.
Ott láttam egyszer, hogy a rizst, ők, használat előtt tízszer mossák meg, mert így köszönik meg at isteneiknek, hogy ezt kapták. És mév volt valami, d emár régen történt.
Attól kezdve sokszor mostam én, ahogy otthon is tanultam.
Aztán tanultam egy gőzölős eljárást, amire nem térnék ki, ott csak előtte, utána nem kellett mosni.
Aztán jött a mikróban főzés, ami a legjobb módszernek tűnt.
Aztán jött a barna rizs korszak, ami mai napig tart.
Mostanában hallom, olvasom, mondják, hogy nem egészséges a rizs, csak akkor, ha sokszor van előtte, utána megmosva, mert arzént tartalmaz.
SŐT! Áztassuk be éjszakára, öntsük le a levét és tízsteres mennyiségű vízben főzzük, utána ismét mossuk le.
Na, hát ezért. Tudod, milyen egészségmániás vagyok, a férjem egészsége és a családé, nekem fontos és ha ezt kérik, akkor ez van.
Ennyi a történet.
Esti mese felnőtteknek :D Boszitól :D
Igen, köszi! Jól elmagyaráztad.:)
Magam sem ismertem még a főzését, csak párolt formában fogyasztottam.
Mikor rátértünk a férjem cukra miatt az teljesen egészséges étkezésre, amiben támogatom és a család is, akkor vettem barna rizst.
Hááááát próbálkoztam én előfőzöttel, amit nem szeretek egyébként, de ott is, nekifutásból az volt a dobozon, hogy főzzem 50 - azaz ötven - percen át.
Pofám leszakad, mondok én, mi lesz addigra belőle, de nekifutottam, kipróbáltam, mértem az időt és tényleg kellett neki.
Akkor körbejártam a neten a kérdést, mert nem akartam elhinni, hogy egy szerencsétlen rizs, képes órákat elvenni az életemből, mert én egészségesen akarom étkeztetni a családomat.
ÉÉÉSS, kiderült, mindenhol órákig főzik.
Medve anyám, mondom én, itteni Andi után szabadon, hát velem nem fog kitolni egy rizs, aki csak kaja.
Szóval valahol olvastam, hogy egy csaj mondja, neki ez bejött, kuktában főzi, és elég hamar, meg is van.
Persze számold bele, hogy a kukta főzés után még főz tovább, és az is idő.
Ha én úgy 30-40 dk körülit főzök, a mennyiség amit ráöntök, ma már jóval több, mint a kétszerese, mert leöntöm róla, és lemosom a főtt rizst.
Ezt én főzéstől számítva takarékon 20 percig főzöm, utána hagyom hűlni és akkor nyitom ki.
Ha nem ugyanazt a nonem márkát veszem a boltban, akkor nem elég neki, ha igen, akkor elég.
Jól elmagyaráztam a történteket remélem ?:DDDDDD
Ez is újdonság számomra, életemben nem hallottam, hogy kuktában főzi valaki a rizst.
Mennyi az arány így, valamint hány percig fő a kuktában?
Valószínű, hogy a mai tészták már fele olyan kemények sincsenek, mint régebben, hát én ahhoz szoktam, annak alapján főzök ma is, lévén nem mai csirke a Boszi :D
De, mivel szeretem az új dolgokat kipróbálni, hát megfogadom a tanácsod, és legközelebb ez lesz.
Imádja a férjem a vörösboros marhapörköltet, tarhonyával, majd akkor az ötleted alapján főzöm.
Felöntés után csak "megrottyantom", és félre húzom. Nincs láng alatta, és fedő alatt megpuhul.
De annyi szokás, ahány konyha.:)
Én a rizs és a tarhonya készítésénél tudtam az arányokat, de sosem volt olyan, mint szerettem volna.
Most példul :D a barna rizst főzőm, igaz itt tanultam az egyik fórumon, hogy kuktában kell, de már sok vízben teszem eleve és lemosom róla, utána rakom hagymára-paprikára-paradicsomra, mert úgy sokkal finomabb, mindegy mi mellé adom.
De húsz perc kell annak is, majd még puhul a gőzben, míg a kukta lehül.
Azért, mert ha csak lefedi az ember, folyamatosan figyelni kell rá, kevergetni, hogy ne égjen le, mivel a legkisebb lángon, vagy tűzhelyen is képes odaégni.
Viszont a sütőben körbeveszi a meleg levegő és a ráöntött forró víztől, a fedő alatt lassan, pergősre puhul.
Legtöbb idő, amit erre szántam, a pirítás és utána már csak harminc perc és készen is volt.
Közben bármi mást csinálhattam, ami azért fontos egy háztartásban.
Bizony, én sem szerettem készíteni, mert mindig kemény maradt néha a legközepe.
De aztán kaptam egy Gundel-féle szakácskönyvet, még régen-régen, abban van leírva, hogy készül a pergős, gyors tarhonya, amit aratás után visznek a boltokba :DDDDDD
Azóta úgy készítem, sőt egy időben még azt is megcsináltam, hogy pirítás után jött a forró víz és ment a mikróba, nem kellett még a sütőt ezér külön bekapcsolni sem. Ott is fini :D
Fantasztikus a tarhonyám (is), de nagy élmény volt a Magdus videóját végig nézni, ízes beszédjét hallgatni.
Hála érte! 🙌😊
Fent van a receptek között, hogy érdemes készíteni, kevés munkával, pergős tarhonyát.
Nagyon egyszerű, le kell pirítani, nem kell félni, hogy odaég, inkább legyen pirosabb.
Aztán két adag forró vizet rá kell önteni, lefedni és betenni a lábast a meleg sütőbe. 30 perc után ki lehet venni és repül, mint a rizs.