Csajok! Ti hogy csinaljatok? (beszélgetés)
Fú, én ha olyan helyen laknék, online vásárolnék a tescoban.
Talán 300 ftért viszik ki házhoz.
Plusz mindig adnak online akciós kuponkódokat, amik csökkentik a vételárat.
A mikrót én is száműztem a kinti épületbe, mert csak a gyerek használja, nagyon ritkán.
De ezen az indukcióson gondolkozunk; jobb, mint a hagyományos kétlyukú? És ehhez más edény is kell, nem?
Azonos hullámhosszon rezgünk, nekem se kell mikró, és szintén indukcióson főzök...
De hogy nekem ez az alumíniumedényes hogy nem jutott eszembe? Holott még a helybéli boltban is kapható az ilyesmi. Még akár vízfürdővel is kombinálható.
Mondjuk a fagyót csak emiatt még nem dugom be, a kis hűtőm mélyhűtője azért elég öblöske. :D (Egy-egy zacsi eztmegazt szoktam venni, a többit hadd ne án hűtsem... akció meg még a fagyós kocsin is rendszeresen van.)
No az öntetekhez még nem jutottam el. Eddig csak a lecsöpögtetett joghurt-alapú tzatzikit imádom, el sem jutok vele sokkal tovább annál, hogy belereszelem az uborkát.
Tudod, szeretek én mindenfélét, csak nagyon sokáig a cipelési kapacitásom határai miatt mindig a gyümölcs és a zöldség maradt a boltban. :D
Autóm nincs, nem is volt soha, nem bírtam volna "eltartani".
:DDD
Rákényszerültem. Nagyon sok idômet elvenné a különfôzôcskézés magamnak, márpedig anélkül nem megy, hiszen a többieket nem kényszeríthetem a sótlan zöldség és egyebekre (nekem meg ez is ízlik), könnyebb is számolni vele, egyszer mérek le mindent oszt slussz. Vannak ilyen spéci aprítóim meg miegymás a kitchen aidtôl, azokat is jobban használom így, hogy nem 1 répát reszelgetek rajta és aztán szedd szét, mosogasd el, rakd el. 2-3 kg zöldség elôkészítéséhez viszont nem tartom totojázásnak.
Mondjuk én azt is tökéletesen megértem és támogatom, hogy ha valakinek ennyi ideje sincs, akkor vegyen 1 nagy zacskó fagyasztott zöldségkeveréket és azt fôzze meg, a másikban a husit, harmadikban a rizst. Ezzel is idôt spórol és nem olyan rossz a fagyasztott zöldség, idényben szedték le, azonnal gyorsfagyasztották. Néha jobb mint a friss. Plusz megfôzve újra fagyasztható mint készétel. Ezeket a trükköket egyébként az amerikai nôktôl vettem át, nekik aztán olyan kultúrájuk van a heti, havi fôzéshez, hogy le a kalappal! :)
Nálunk legtöbbször a férjem vásárol, vagy együtt megyünk:-)
A tervezés, főzés pedig közös. Én még így is utálom:-) :-)
Köszi, örülök az ilyen visszajelzéseknek ám! :)))
Melegítés: én abból indulok ki, hogy mindenkinek van mikrója, hát nekem nincs, mert kicsit nem bízom benne, de munkahelyeken is van már, szóval tányérba tesz és mikróba. Én viszont elôzô este veszem ki a fagyóból és az indukcióson melegítem úgy, hogy ki sem veszem az alumínium dobozból, hanem ezt egy direkt erre kinevezett edénybe teszem és megmelegítem, aztán tányérba. Így nem koszolok minden alkalommal új lábost.
Saláta: bármi lehet, bármilyen nyers zöldség, a nedvesebb fajtát kell a befôttesüvegekben alulra tenni, a leveleseket felülre. Pl. Alulról felfele: paradicsom, sárgarépa, uborka, saláta (vagy nyers spenót). Káposztaféléket is nyugodtan, vagy édesköményt, retek, stb. Az öntetet mindig közvetlenül evés elôtt tedd csak rá, mert különben a salátalevél összepunnyad.
Gribedli, imádjuk az édes bundásodat, a fiam már csak azt kéri a hagyományos helyett.
Jó, hogy idetévedtem. Holott én magam szoktam másonkak ajánlgatni, hogy előre főzni menynire energiatakarékos, én magam nem szoktam! A nélkülözős évek során örültünk, ha egy fazéknyi ételre tellett, ettük, míg volt.
Igaz, én eléggé kreatív vagyok, nemrég óta (egy kicsit szegényes hétvégén) annak vettem hasznát, hogy semmiből nem szeretem elhasználni az utolsót. Akkor a pár apró krumplit nem simán megfőztem a spenót mellé, hanem krumplinudlit csináltam belőle, így a spenóttal remekül jóllaktunk ketten!
Ma a meghagyott két szem krumpliból készült a fiamnak a serpenyős rakott krumpli (a serpenyővel is tettem a sütőbe, hadd piruljon picikét a teteje is.)
Jó ez a fagyasztós módszer, egyébként rántást is takarékosabb előre egy üvegnyit készíteni. (Azzal egyébként még a fiúk is boldogulnak.)
Azt meséld el, hogyan melegíted?
És a salátákat is meséld el kérlek, még nem szeretem őket eléggé. Itt kevés salátaféle kapható, de amit kitartóan kér a vevő, azt azért hoznak. Sajnos az a helyzet, hogy múltkor a vízbe állított kapor és lestyán is rájuk rohadt, mert mindenki hozzászokott már, hogy a boltban nem kap, és másképpen oldják meg, én pedig nem csaptam le rá időben. De igazából az az érzésem, hogy a sima szokásos zöldségek is szabadon kombinálhatóak, csak darabolás kérdése...
Ügyes vagy!:) Az enyémeken sose lesz annyi egyszerre, hogy dzsem is kikerüljön belőle, mert ez ilyen újravirágzó fajta, ami ugyanannyit termel de szakaszosan, nem egyszerre. Úgy kb 10 deka eprem van a pár növényemről, amik napról napra érnek be, mindennal leszedegetem az aznapi termést és megesszük, vegyes gyümiben, vagy ha szemét vagyok, megeszem reggelire a pancake-m mellé:D
Viszont az egyszerre érő, az egyhuzamban adja az 1kg epret rövid idő alatt és ezt nem mertem bevállalni, mert akkor vagy meg kell enni azonnal 12 kilót vagy eltenni. De ez a fajta zamatosabb, tuti, ebből lesz az igazán jó dzsem:) Meg kezdő vagyok még, örülök, ha az idén elboldogulok velük, majd jövőre lehet, hogy veszek párat az egyvirágzóból is.
Az jóó:)
Egész hétvégén eperdzsemet csináltam,mindenféle ízesítéssel.
És még most gyün a málna,és a szeder.
Azért nagyon jó leszedni az otthoni termést,és abból valamit készíteni:)
Eddig csak fagyasztottam,most viszont barátnői tanácsra megpróbálkoztam a dzsemmel is,egész jól(szerintem,nagyon jól) sikerült.Tök jó ajándék lesz majd,Mikulásra:)
Én a sajátomat úgy szoktam kitalálni, hogy választok minden étkezésre 1 adag fehérjét (husi, hal, tojás, sajt), és mellé választok egy kis adag ch-köretet (barnarizs, quinoa, kuszkusz, zabpehely stb), egy adag zöldséget (idénytől függ).
Ezekből megcsinálok 7-7 adagot. Hétközbenre van 5-10 befőttesüvegnyi salátám is, amiket ebédre eszem, illetve ha 10, akkor vacsira is, és ezek mellé csak kiveszek a fagyóból egy-egy szelet már megsütött husit, amit megmelegítek, vagy adok hozzá egy tonhalkonzervet vagy mozzarellát. Télen több a főtt zöldség, vagyis ilyenkor husi/zöldség/rizs van adagokban dobozolva, míg nyáron igyekszem minél több nyerset enni, vagyis átmegyek kecske üzemmódba, de azért ilyenkor is szoktam főttet is. A saláták max 5 napog bírják ugye, ezért hétvégére mást.
De gondolj bele, hogy 3 edényben, ha az egyikben pörkölt, a másikban rizs, a harmadikban gőzölt zöldség van, kevesebb mint 1 óra alatt elkészíted a heti kajádat. Amíg ezek főnek, csinálhatsz zabpelyhes palacsintát vagy tepsiben zabpelyhes piskótát, lepényt, ilyeneket, amit szintén elosztasz 7 részre és lefagyasztod őket. Vagy ha melegszendvicset akarsz, a szelet kenyereket felvágottal, sajttal együtt alufóliába csomagolod, lefagyasztod, hétközben már csak kiveszed és be a szendvics sütőbe. Így nem romlik meg a bontott felvágottad sem, sem a sajt, és mégsem kell érte többször boltba menned.
Szóval ezernyi módon gondolkodhatsz előre és meglátod, nagyon sok időt spórolsz vele. Kicsit monotonul hangzik esetleg, de kezdetben készíthetsz többfélét és felváltva eheted.
Valahogy úgy,ahogy te:)
Ha süt a nap,inkább a kertben kapirgálnék.
Nagyon sok ezzel foglalkozó topik van már, és nagyon sok napló. A legtöbben a fly-ladyt, vagy ehhez hasonló mintára, saját rendszert követnek, mármint azok, akiknek sikerül ezzel boldogulni. Szerintem jó kezdés, ha feliratkozol az urban-even a 30 napos fly lady programra és utána majd alakítod magad. Ezeket a rutinokat napi fél órával elintézheted, a nagytakarítást heti 1 óra alatt.
Sok mindentől függ a többi, van-e gyereked, mekkora a lakás, ház, van-e kert, mindenesetre egy nagy házban sem tart órákig semmi, ha beosztjuk. Én még a főzésben nagyon jól elboldogulok az előre főzéssel, amit hetente egyszer csinálok, és így hétközben sokkal kevesebb elpakolnivaló, mosogatnivaló (igaz, van gépem), vagy előkészítenivaló van. De szerintem ezt majd odébb kéne bevezetned, először találj egy rendszert, vagyis én ajánlom, hogy próbáld ki a fly lady-t aztán később alakítsd a szükségleteid szerint! Sok sikert:)
További ajánlott fórumok:
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Hogy csináljátok, hogy nincs semmi dolgotok otthon?
- Tudatos vásárlás, spórolás, menütervezés, kamrafeltöltés. Ti hogy csináljátok?
- Nőiesség megélése? Ti hogy csináljátok, hogy nőiesek legyetek?
- Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen?