Borravaló megosztás a vendéglátásban hogy lehet igazságos? (beszélgetős fórum)
Gratulálok neked is! Elemezz még ki, hátha előjön az irigységen kívül más is.
Talán van még több olyan tulajdonságom, amit nem tudok magamról.
A lényeg neked is átjött.
Jár a taps!
Megértettél mindent. 👏🏼
Köszönöm a hasznos hozzászólást, erre kár volt az idődet rászánnod!
Látszik, hogy sem a hely, sem a szakmai tudásod nem elég a felszolgáló munkához.
A bájolgásnak bele kell férnie a pincér munkájába. Ezért van, ő ezzel fog eladni több/jobb/drágább terméket.
A fiam is szokott felszolgálóként dolgozni, és mivel nem csak mosolyog, hanem ajánl, tudja, hogy mi miből van, mi mihez illik, stb. ezért nagy borravalókat szokott kapni.
Ő pl. volt olyan, hogy egy 6 fős asztalnál 110 ezret értékesített néhány óra alatt, a másik pincér meg tényleg csak a kikért kávét és a közös pogácsát. Aztán meg picsogtak, hogy a fiam kapott 10 ezret borravalóként, ők meg semmit.
Illetve, rendezvényszervezőként is szokott az ifjú pártól és még vendégektől is borravalót kapni, pedig akkor nem felszolgál, csak annyira elégedettek a munkájával, hogy díjazni akarják...
Kérj úgy bért, hogy benne legyen a borravaló, bár tudom, hogy ez esetben is az zavarna, hogy a pincér zsebre teszi naponta a borravalót te meg nem kapsz belőle, mert ez puszta irigység és semmi más;)
A bájolgás nálunk nem opció. Nincs is rá idő. A pincér felveszi a rendelést, majd azt kiviszi, leteszi az asztalra és megy tovább.
Az meg, hogy valaki kedves, szerintem alap, elengedhetetlen ebben a szakmában is. Nehogy azért adjak borravalót, mert valaki kedves. (..)
Teljesen változó, de az általános az, hogy a felszolgálóé.
Fiam dolgozott olyan helyen, ahol kasszában maradt a borravaló, 10 % maradt a főnöké, és a többit egyenlően osztották el a dolgozók, még a takarítónő is kapott.
Ilyen is van.
Keress másik helyet, ha nem OK!
Hát akkor lehet csak én gondolom úgy, hogy ez a fajta gondolkodásmód nem állja meg a helyét. (?)
Igazságérzetemet bántja.
Ettől kezdve biztos, hogyha beülök valahova - és ízlett, amit fogyasztok - hozzá fogom tenni, hogy annak is szánom a borravalót, aki készítette.
Szerintem is a borravaló a felszolgálóé. Olyanról még nem hallottam, hogy a vendég ott hagyott még plusz összeget, hogy annyira klassz volt a szendvics, hogy ezt külön adja át kérem a készítőjének.
A kollégák irigyek, nem fognak osztozkodni. Ha ezt felveted, csak súrlódás, vita lesz belőle.
Muszáj a placcon lenni, hogy te is kapj plusz pénzt. Vagy ott, vagy máshol.
Pedig amikor adja a vendég a borravalót, elsősorban pincérre gondol, neki szánja, legyen az akármilyen jó kaja az ügyes háttérmunka következtében.
Nem tudom meg szokták-e osztani, de az un borravalós szakma a pincér,a felszolgáló, nem a szakács stb...
Pedig a borravaló az a pincéré.
Mostanában sok helyen bemegy a kasszába és hóvégén osztoznak rajta.
Borravalót általában a pincérnek adunk, mert kedves volt, figyelmes, stb.
Ha te borravalós munkát akarsz, akkor menj el pincérnek, bár mint írtam mostanában az sem azé a pincéré aki kapta, hanem az is kap belőle, aki egy fillér borravalót nem kapott...
Sziasztok, első sorban vendéglátósok véleményére lennék kiváncsi.
Tavaly nyáron kezdtem el dolgozni egy cukrászdában/kávézóban ahová fagyiárusnak jelentkeztem. Pár nap után átraktak a pultba ill. konyhába (reggeli készítés, szendvicsek) majd ki is kerültem párszor a placcra, mert elküldtek egy felszolgálót.
Belekóstoltam a borravaló világába, ami nem kevés pénz. Pár hétig placcoztam, a munkámmal abszolút meg voltak/vannak elégedve (tényleg pörgök), de felvettek egy tapasztalt felszolgálót, ami miatt megint a háttérbe kerültem.
Szeretném leírni, hogy nekem a háttérmunkával semmi problémám nincsen, szívesen csinálom! DE ezen a helyen, aki a háttérbe van, azaz nem találkozik vendéggel, nem kap a borravalóból semmit se. Hiába csinálok meg mindenféle kávét, italt, csodás reggeliket és pompás fagyikelyheket SEMMIT nem kap a hátsó. A fagyipultnál valami csurran-csöppen, az asztaloknál jócskán van, de hátul semmi. Pedig higgyétek el nekem, szerintem több a dolog hátul, mint elől.
Tavaly már nagyon zavart, mert ez borzasztó igazságtalannak tartom. Beszéltem a főnökkel, azt mondta, ezt a személyzetnek kell egymás között lerendeznie. A fő pincér (aki már 8-9 éve a cégnél van) azt mondta idézem “Eddig is így volt, ezután is így marad”
Nem tudom mit csináljak. Szívesen csinálom a munkám, ügyes vagyok, úgy gondolom hosszú távon tudnának velem számolni, de ezt nem veszi be a gyomrom. Ez így minden, csak nem fair.
Ti hogy látjátok? Mit gondoltok erről?
További ajánlott fórumok:
- Reg-enor TAPASZTALATOK megosztása (nem vitakör!)
- Ausztriai munka vendéglátásban
- Mennyi borravalót adsz a manikürösnek, fodrásznak, kozmetikusnak?
- Te mennyi (hány százalék) borravalót adsz az éttermekben?
- Költségek megosztása élettársi viszony alatt
- Te kinek adsz borravalót? Hol/ mikor kötelező borravalót adni (a szokásjog okán)?