Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Borravaló megosztás a vendéglátásban hogy lehet igazságos? fórum

Borravaló megosztás a vendéglátásban hogy lehet igazságos? (beszélgetős fórum)


1 2
55. df1e1c376c (válaszként erre: 54. - Babyapocakban)
jún. 27. 20:16
Gondolod, S nevtenel gondozza?
54. babyapocakban (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 21. 09:00
Helló, van valami fejlemény az ügyedben?
53. Channa* (válaszként erre: 52. - Babyapocakban)
máj. 14. 07:44
Itt tanultam a hoxán:DDDD
52. babyapocakban (válaszként erre: 45. - Channa*)
máj. 14. 07:27
Ez a HIÁNY mekkora elcsépelt és szánalmas dolog, mindig hangosan felröhögök, ha valaki ezzel támad meg egy másik nőt. Most is így volt. Köszönöm a vidám reggelt.
máj. 14. 07:26
Sértett önérzet szag van. Kétfelöl is árad.
máj. 14. 00:31
Amúgy hajrá, bárki beállhat pincérnek manapság, nem kell képesítés... Azért van, hogy a saját etlapjukrol, ha kérdezel sem tudnak válaszolni még az italokról sem. Meg 3 fordulóval hozzák ki, és a kés meg a villa rossz helyen van.
49. df1e1c376c (válaszként erre: 48. - Df1e1c376c)
máj. 14. 00:28
Tudom
48. df1e1c376c (válaszként erre: 44. - Babyapocakban)
máj. 14. 00:28

Ahol elosztják a jattot, ott bizony a pincérek lehuznak általában.

Én is azt tennem. Bocs, de tuning mennyivel több meló fizikailag és lelkileg.

47. timycat (válaszként erre: 36. - Guruljka)
máj. 13. 23:07

Ezt én is szeretem 😊


Ha nagyon finom az étel nem feledkezünk el a szakácsról, hisz amit ő rakott össze azt ettem meg, azért fogok legközelebb is odamenni.


Ismerkedtünk így össze szakáccsal. Volt hogy a rendelés alapján kijött, azzal hogy tuuudtam hogy ti vagytok.


De sajnos egyre ritkább az ilyen, sőt. Volt hogy bár megettük megkritizáltuk az ételt (leginkább külföldiek által látogatott történelmi helyen cukor édes "gulyás") és még a szakácsnak állt feljebb mert ő újító és nem értjük a trendet, ott a pincér volt vérprofi, nagyon korrekten igyekezett (és sikerült) elsimítani a problémát.

46. timycat (válaszként erre: 30. - Simple)
máj. 13. 22:59

Én az ételt eszem meg nem a pincér szövegét. Rossz, gyenge minőségű kaját se megenni, se kifizetni nem vagyok hajlandó, a pincér a feje tetejére is állhat. Finomabb ételekért utazni is hajlandóak vagyunk, van hogy 200 km-t is, egyetlen finom vacsoráért.


Van olyan szakács akit "követünk", ahol főz ott eszünk gyakrabban, nem érdekel a pincér (persze nem is áll le béna helyen melózni). A pincér pláne ne tukmáljon, tudom mit akarok, ha kérdezem válaszoljon, lehetőleg pontosan (pl ételallergia, hozzávalók, elkészítési mód kérdésben) udvariasan, figyelmesen. Beszélgetni, haverkodni azzal akarok, akivel enni mentem, ha pincérrel akarnék vele ennék.


FI-nak olyan helyet kellene keresni, ahol az a gyakorlat alakult ki, hogy a jattot szétosztják, ez a hely ahol most van, nem fog változni a kedvéért.

45. Channa* (válaszként erre: 44. - Babyapocakban)
máj. 13. 22:30

Esetleg valami hiányod van?

A frusztrációdat vezesd le máson.


Igen, itthon lakik a fiam. És? Irigy vagy mert téged kidobtak? Vagy mit zavar az téged, hogy nem költözik el?


Közöd?

Valami hátrányod van abból, hogy a gyerekem itthon lakik?


Kevesebb ettől esetleg a borravalód?

44. babyapocakban (válaszként erre: 39. - Channa*)
máj. 13. 22:02

Ezt írtad neki: "tudom, hogy ez esetben is az zavarna, hogy a pincér zsebre teszi naponta a borravalót te meg nem kapsz belőle, mert ez puszta irigység és semmi más;)"

Ez érv?


Olvasol valamit, lefordítod magadban channa-nyelvre, aminek köze sincs a valósághoz, aztán visszapöfögsz valami bántót és lehúzót a FI-nak. Ettől csak te érzed jobban magad, mert azt hiszed jobb vagy a FI-nál.

Sokszor látom, csak bele akarsz állni mindenkibe, mert magas lovon ülsz. Most meg még bizonygatsz azért is mert a (a mamahoteles, okos, ügyes, szorgalmas és most már tudjuk jóképű IS) gyereked pincér. :DDDDDDDDDDDDDDD

43. df1e1c376c (válaszként erre: 42. - Channa*)
máj. 13. 21:22
A könyvelot nem fogadom fel ügyvédnek, a csoszerrlot pincérnek.
42. Channa* (válaszként erre: 40. - Df1e1c376c)
máj. 13. 20:49

És akkor meg sem említettük, hogy tudnotok kell, hogy mit ehet és mit nem a glutén, a laktóz, stb. érzékeny, illetve, ha bármilyen allergia szóba kerül, akkor ebben az esetben is kell tudnotok, hogy mit vihettek ki, szóltok a konyhán, hogy figyeljenek erre, stb.


Lehet, hogy egyszerűnek tűnik, de nem az, főleg amikor napi 12-16 órában talpal a felszolgáló...

41. df1e1c376c (válaszként erre: 39. - Channa*)
máj. 13. 20:21

Nem minden meló való mindenkinek.

Ha valakinek sok, hogy egy "jó étvágyat" mondjon, és megkérdezte bármi egyeb hianyhik-e, az nem pincérnek való. Mert valamikor a só meg a bors, amit csak meg kell mondani hol van. De a kiszolgáló figyelmes volt.

40. df1e1c376c (válaszként erre: 36. - Guruljka)
máj. 13. 20:14

Mint mondtam, nálunk nincs jatt. Még azzal is szabályt szegek, hogy a földön talált aprót elteszem szerencsepenznek, és abból veszek lottót. De nekem adták már jó párszor borravalót, ami itt amúgy egyáltalán nem szokás (nem lehet a kasszában hozzáadni a cégnél, máshol lehet).


És igen, csak annyi, hogy tudom mit ettek, amíg letakaritom az asztalt, vagy körülöttük takarítok, mert a kölyök szétszórta chipset, váltók pár szót, vagy ha egyetemmel érkeznek rögtön felajánlom, hogy viszek egy etetoszeket. A remegő kezű idősnek kiviszem az italat, és megkérdezem, hány cukrot ker, hova szeretne ülni, ha nincs a földszinten hely, de fent van, felszabadítók egy asztalt.


Sokan vagyunk sok félék. Engem néha kicsaptak volna a konyhai teljesítményem miatt, mert csak 95% volt, nem 110. És valaki napjában ordított velem a konyhán.

De a leghazsartosabb vendégek is idővel mosolyogva átálltak az én soromba.


Vannak baromi jó konyhasok, akik átlag 10-20 százalékkal többet csinálnak meg, mint én, de utalnak a pultnál lenni, és bunkók is. Nem minden tér való mindenkinek.


Engem előszeretettel tesznek a frontra, mert jól bánok az emberekkel. Jól kezelem, ha valaki tényleg problémás. Minden napra jut 1-2-3, akit a "hívjuk a managert" szintre nem jutunk, mert elsimitva.


Persze, hogy nincs idő semmire, főleg ebédidőben. De nem lehet valaki olyan paraszt, mint a FI, hogy "itt nincs idő bajcsevegni". Ha a vendégnek baja van, akkor arra kell lenni idonek, mert mielőtt kilép, nem lehet rossz szájíze.

39. Channa* (válaszként erre: 37. - Babyapocakban)
máj. 13. 19:45

Valószínűleg, ha a FI csak fele annyira lenne jó a szakmában, mint az én fiam, akkor elmenne és keresne egy borravalós helyet, bár biztos megszeppenne, hogy a pincérkedés nem abból áll, hogy savanyú pofával, kivisz egy kistányéron 1 szelet tortát, majd a másik fordulóval esetleg a limonádét is;)


Ezt te sem érted, mert az érvek helyett, megint azzal foglalkozol, hogy én milyen vagyok, holott a témához semmi köze.


Miért gond az, hogy elmondom, hogy van egy jóképű fiam, aki szokott felszolgálóként is dolgozni, ahol jó borravalót kap, mert a kinézetén kívül kedves is, ügyes is, nyelveket is beszél, és ért a szakmájához is.


Ez neked miért okoz problémát?

Azért, mert én írom le?

Azért, mert én nem azon picsogok, hogy utálom a gyerekemet, nem tudom megnevelni, mindenki őt cikizi, mert félénk, stb.?

Vagy?


És igen, a Fi irigy. Tudja, hogy így van a melóhelyén, ha nem tetszik neki, akkor lépjen ki és keressen borravalós állást.


Egyébként szerinted és a Fi szerint miért számít az, hogy itt a hoxán ki tartja igazságosnak vagy sem? Számít? Tudunk neki itt segíteni? Ha azt mondjuk, hogy igazságtalan, akkor kap borravalót? Vagy ha igazat adunk neki, akkor holnap bemegy és megmondja a kollégának, hogy a hoxások is megmondták, hogy jár nekem a borravaló? Vagy?


Na, küld a fotót, hogy bunkó módon tudjon neked felszolgálni az összes pincér, hogy tudd miért kap borravalót.


Vagy elég ha megadod a kedvenc éttermedet és értesítem az ottani pincéreket, hogy izzadságszagtól bűzlően, zsíros köténykébe, poharanként/tányéronként vigye ki a rendelt cuccot nektek és az sem baj, ha közbe odaböffent valami igazán bunkót, hogy érezzétek a törődést:DDDD

38. df1e1c376c (válaszként erre: 24. - Birebora)
máj. 13. 19:16
Ugyanavval a meloval? Te sem voltál se konyhán, se placcon.
37. babyapocakban (válaszként erre: 35. - Channa*)
máj. 13. 19:12

Értő olvasás, kedves Channa... Belemagyarázol valamit abba, amit írtam, holott egy szóval sem mondtam, hogy nem kell a pincérnek normálisan viselkedni egy étteremben és nem kell értenie a szakmájához (tányérok kivitele, asztaltakarítás, kommunikáció a vendéggel, ételek ismerete). Ez alap. Ezen nincs mit rágni.


Belemagyaráztad a FI kérdésébe is, hogy irigy, nem ért a szakmához, meg még ki tudja mit.


Bár kapna a fiad annyi tízezrest borravalónak, ahányszor ezt a belemagyarázom dolgot láttam már tőled itt a fórumokban. :))))))))

máj. 13. 18:26

Én szeretem az olyan kisvendéglőt, ahol a pincérnek a szakács a haverja, és kedvelik, aki jó étvággyal eszi az ételt. A pincér a kicsi gyereknek esetleg használt abrosz-rakással magasítja meg a széket, gondja van arra, hogy a gyerek üdítője ne legyen túl hideg, és emlékszik arra, mi volt az, amit utoljára olyan nagy örömmel ettem náluk.

A szakács adott eseben kijön az asztalhoz és segít a speciális menüt kitalálni a vendéggel együtt, aki elhozta a barátait; és amikor a pincér tálal, ő a konyhaajtóból lesi, mit szólnak hozzá a vendégek.

(Sőt: ha a másik alsztalnál ülő azt mondja, ő is olyat kér, amit annak a másiknak vittek: megcsinálja még egyszer.)

Ők eleve osztoztak a jatton.

Nagyon szerettem "hozzájuk", abba a kisvendéglőbe járni. És szívesen adtam borravalót.

35. Channa* (válaszként erre: 29. - Babyapocakban)
máj. 13. 18:11

Valóban nem a nyálas mosolyáért kapja a borravalót, hanem azért, mert képes kihozni egyszerre 6 forró tányért, megterít neked, elpakol utánad, esetleg letakarítja utánad az asztalt, amit leettél, leöntöttél, nem elég vágja a kaját, hogy itt van nesze zabálj.

Ha nem ízlik a kaja, akkor ő játsza le a főnökkel, szakáccsal, ha koszos a tányér, akkor ő fog új kaját intézni neked, és mindezért neked meg sem kell mozdulnod, hanem kiszolgál, akár mosolyogva is annak ellenére, hogy a stílusoddal vannak gondok...


Ha neked nem kell egy színvonalas kiszolgálás, akkor lehet menni mekiben, ott aztán annak adsz borravalót, akinek akarsz.


De valószínű, hogy benned itt is felülkerekedik a smucigságod.


Légy szíves küldjetek már egy-egy fotót, hogy körbeküldjem néhány helyen és felvilágosítsam a pincéreket, hogy nektek mindegy, hogy csak elétek vágnak valamit, káromkodások közben, az sem baj, ha rátok ömlik, mert ti a szakácsért jártok oda;)

34. simple (válaszként erre: 32. - Babyapocakban)
máj. 13. 16:53
Én meg azt utálom, ha állandóan keresnem kell a pincért, meg integetni, hogy jöjjön már oda. Sokkal jobb, ha figyel rám, és magától jön.
33. aszparagusz (válaszként erre: 9. - Idhikai)
máj. 13. 16:50

Sok helyen, (legalábbis azokban az éttermekben, ahová mi járunk) külön fizető pincér van. Más hozza az italt és az ételt, más intézi a fizetést.

Ebből következik, hogy a borravaló is osztódik.

32. babyapocakban (válaszként erre: 30. - Simple)
máj. 13. 16:35

Hát velem nem. A rossz kajára emlékszem, a pincérekre sosem. Az étterembe én enni járok, nem a pincérekkel társasági életet élni. Azt az asztaltársasággal szoktam. :) Nem szeretem, ha kigúvadó szemekkel lesik, mikor ürül a poharam, ha kérek valamit, majd intek.

A boltban is utálom, ha koslat az eladó utánam. Ha tapadós, akkor inkább kimegyek és nem vásárolok.

31. simple (válaszként erre: 27. - Babyapocakban)
máj. 13. 16:31
Én meg kizárólag a kiszolgálás alapján adok borravlaót, minél elégedettebb vagyok, annál többet. És imádom, ha közvetlenül odajön a pincér és dumál velem, meg ajánlgat, és rámnéz és megmondja mit kérek, és igaza van. Imádom amikor nézi, hogy kiürült a poharam, és odajön megkérdezni hozhat-e mégegy kört. Naná, hogy igen a valasz.
30. simple (válaszként erre: 28. - Babyapocakban)
máj. 13. 16:29
Ez nem így van, legalábbis nálam a legrosszabb kaját is feledtetni tudja egy jó, magas színvonalú kiszolgálás.
máj. 13. 16:25

Mindent átgondolva, tök jogos lenne a kérésed. Sajnos ha már évek óta egy rendszer van, kicsi az esélye, hogy változtatni fognak, főleg a pincérek nem fognak belemenni. Nekik jó a könnyű zsé a zsebbe.


A legtisztább az lenne, amit itt valaki írt, hogy mindenki egyenlően kap a borravalóból, még a takarítónő is. A borravalót nem a pincér 32 fogas nyálas mosolyának adjuk, hanem a helyet és az ételt minősítjük vele. Én akkor adok magasabbat, ha mindennel elégedett vagyok, abban benne van a takarítónő munkája is persze, és a háttérdolgozóké is. A pincér csak talpal ide-oda, ír, hord, meg beszélget. Neki is annyi része van a vendég elégedettségében, mint a többieknek, aki ehhez hozzájárult.


Kitartást kívánok a munkádhoz! Remélem sikerül egy korrektebb helyet találnod valamikor.Ui: Fikázókkal ne törődj, van itt olyan, aki és akinek a családja az egész világ mintaképe, rajta kívül mindenki kisstílű, elhanyagolt, buta és irigy.

28. babyapocakban (válaszként erre: 22. - Simple)
máj. 13. 16:17
A vendégnek akkor rossz a szájíze távozáskor, ha rossz volt a kaja. Az meg nem a pincéren múlik.
máj. 13. 16:16

Hát én pont nem a pincérért járok egy étterembe, hanem az ételért.


Azt külön utálom, ha bájolog meg tapad, hogy többet fogyasszunk. Fú, a hideg is kiráz ezektől.


A borravalóval az ételt szoktam jutalmazni, szerintem is megérdemelne belőle az, aki készítette!

26. Channa* (válaszként erre: 20. - Simple)
máj. 13. 15:27
Pontosan!
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook