Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Biztonságos táplálás cikk

Biztonságos táplálás


A csecsemők, kisgyermekek táplálásakor fokozottan oda kell figyelni a a fertőzések megelőzése érdekében. Mind a szoptatásnál, mind pedig a tápszeres vagy szilárd táplálásnál megfelelő körültekintéssel kell eljárni a baba érdekében. Az alapvető szabályokat foglaljuk össze az alábbi cikkben.
Biztonságos táplálás

Szoptatás esetén


Szoptatás előtt moss kezet és mosd meg a melleid!

Ha fejned kell, akkor is alaposan mosd meg mindkettőt, a műveletet pedig kifőzött eszközökkel végezd el! A lefejt anyatejet azonnal hűtsd le, jól záródó edényben tárold az etetésig. A hűtőszekrényben tárolt anyatejet ajánlott 24 órán belül felhasználni, vagy le kell fagyasztani.


Az anyatej fagyasztása -18 C-on biztonságos tárolást jelent kb. 6 hónapig. Tárold a tejet adagokra osztva, és írd rá a csomagokra a lefejés időpontját!


A mélyhűtött anyatejet a hűtőszekrényben, fokozatosan engedd fel, majd utána melegítsd! Ne használj mikrohullámú sütőt és ügyelj rá, hogy ne kerüljön bele szennyeződés. A felengedett tejet tilos újra lefagyasztani!



Tápszeres táplálás esetén


Pontosan kövesd az adott tápszer használati utasítását! Mindig tiszta kétzzel, tiszta eszközöket használva készítsd el a baba ételét! A tápszerekhez a vizet fel kell forralni, majd kissé ki kell hűteni, ezután kell a megfelelő mennyiségű tápszert adagolni hozzá. Mindig jól rázd össze a keveréket, hogy ne maradjanak benne csomók, mert eldugulhat a cumi!

Mielőtt a babádnak kínálnád a tápszert, ellenőrizd, hogy megfelelő-e a hőfoka! A tápszereket általában nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, ezért célszerű az etetés előtt rövid idővel elkészíteni.

A kész tápszerek tárolása nem biztonságos. Ha maradt belőle, akkor inkább öntsd ki! Kivételes esetekben azonnal lehűtve, 5 C alatt 1 napig eltárolható, de mindenképpen a tápszer utasításait vedd alapul!



Szilárd táplálás esetén


A csecsemők és a kisgyermekek fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek. A kórokozók az étellel is bejuthatnak a szervezetükbe, ezért fokozott odafigyeléssel kell az ételeiket elkészíteni!


Mindig friss, jó minőségű alapanyagot használj! Alaposan mosd meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Azokat is, amelyeknek a héját egyébként eltávolítod, például a banánt, narancsot is!

Külön deszkát használj húsok, valamint a zöldségek, gyümölcsök szeletelésére!

Alaposan főzd meg, forrald át az ételt! Az étkezés előtt rövid időn belül készítsd el a baba ételét, ne tárold túl hosszú ideig! Etetés előtt mindig ellenőrizd az étel hőfokát!

A maradékot hűtőben tárold, és még aznap használd fel! Mielőtt újra neki adnád, forrósítsd fel és hűtsd vissza a fogyasztási hőmérségletre!


A szabályokat az OÉTI ajánlásai alapján foglaltam össze.




Írta: Hoxa, 2007. szeptember 21. 06:03
Fórumozz a témáról: Biztonságos táplálás fórum (eddig 6 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook