Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Orrszívás cikk

Orrszívás


Csecsemők, kisgyermekek még nem képesek az orrfújásra, ezért a szülőknek kell az orrból a váladékot eltávolítani. A váledék eltávolításával csökkenthetjük az egyszerű nátha szövődményeinek kialakulását is, hiszen a váladékkal a veszélyes kórokozókat is eltávolítjuk.

Orrszívók


Többféle orrszívó is kapható manapság már a kereskedelemben.

Amit mérlegelni kell - az ár és a minőség összefüggése. Ha anyagilag megengedheted magadnak, akkor mindenképpen egy kis kézi orrszívót javasolnék.


Ami fontos:

- Puha, illeszkedő vége legyen, hogy ne sértse fel a kicsi orrát. (Mivel kezdetben erőteljesen tiltakoznak, mindenképp rugalmas gumi legyen!)

- Szét lehessen szerelni, könnyen ki lehessen tisztítani. A kórokozókat ki kell takarítani az orrszívóból is, ezért ez is elengedhetetlen feltétele egy jó orrszívónak.

- Ne legyen ijesztően hangos! Ez nem kizáró feltétel, de saját tapasztalataim szerint nagyon fontos!Orsszívási technikák


A szakirodalom szerint legalkalmasabb az ülő helyzet a szívásra, mivel így a gravitáció is a im oldalunkra áll, a váladék nem folyik hátra.

Általában sajnos két szülős feladatról beszélünk, mert bár az orrszívás nem fáj, még a legkisebbek is gigászi küzdelmet vívnak ellene. Az egyik szülő fogja a gyermeket az ölébe, egyik karjával fogja le a gyermek kezeit, a másikkal a homlokánál tartsa meg a fejét. A másik szülőre vár a nemes feladat, hogy az orrszívó berendezést az orrba igazítsa!


Később a nagyobb gyerekek már tudják, hogy az eljárás fájdalommentes és nagy megkönnyebbüléssel jár a számukra. Sokszor már maguk hozzák a szerkentyűt, amikor eldugult az orruk.


Saját tapasztalatok


Jómagam már három különbözőt is kipróbáltam, és saját tapasztalataim alapján a kézi orrszívó vált be legjobban. A porszívó borzasztó hangos volt, a mindennapi takarítás is rettegéssel töltötte el a kicsit, hiszen azt hitte, megint az orrszívás kellemetlen tortúrája vár rá.


Ezután lecseréltük egy mellszívóval kombinált orrszívóra, hátha az halkabb... Hát, sajnos nem volt ez sem elég halk, sőt, a szabályozásával voltak problámáim, ezért nem is nagyon használtuk.


Ami eddig a legjobban bevált nálunk, a saját kis motorral rendelkező kézi orrszívó. Mondanom sem kell, ez sem teljesen hangtalan, de a korábbiakhoz képest egészen barátságos. Bár a leírása szerint akár alvó gyermeken is alkalmazható, ezt azért erős túlzásnak érzem. :)
Írta: Merci, 2007. május 31. 11:46
Fórumozz a témáról: Orrszívás fórum (eddig 47 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook