Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » A táplálástól az étkezésig cikk

A táplálástól az étkezésig


Az anyák ősidők óta szeretettel gondoskodnak gyermekük táplálásáról.A helyes táplálkozás-az egyéb környezeti és öröklött tényezőkkel együtt-biztonságos alapot nyújthat ahhoz, hogy csemetéink egészséges felnőtté váljanak.
A táplálástól az étkezésig

A növekvő gyermek számos táplálkozási szakaszon megy át a szoptatástól a felnőttes ételek fogyasztásáig,mindez eltérő ételféleségeket,ízeket,ételkészitési eszközöket kíván.

Az ételek elfogadása,a jó étvágy, a helyes táplálkozási szokások kialakitásában nagy szerepe van az étkezés eszközeinek és környezetének is,mégpedig a születéstől.

Már a szoptatásnál fontos, hogy az meghitt légkörben történjen.Az újszülött és a kiscsecsemőszámára a legegészségesebb táplálék az anyatej,a legtökéletesebb táplálási módja szoptatás.

Az elválaasztást,illetve az anyatej vagy az anyatej pótlótápszer mellé adható kiegészitő táplálást gyümölccsel,gyümölcslével vagy az első főzelékfélékkel kezdjük.Radikális változás ez a baba életében,mert a szoptatástól eltérő evési technikát kiván.

Manapság már hatalmas választékú és szebbnél szebb etetési eszközök"varázslatos tudásúak"(össze nem tapadó cumik,vákuumos, hőtartó üvegek,többféle feltétű itatópohár,szilikonos étkészlet)kaphatóak, az áttérés elején még adódhatnak nehézségek,s némely gyermeknél az elfogadás hosszabb lehet.

A sietős eröltetésnek nincs sok értelme,visszautasítás esetén csak 1-2 hét elteltével próbálkozzunk újra.

A babák közül van, aki már 4-5 hónapos korban szivesen kanalaz,mások az üveg vagy a csőrős itatópohár mellett voksolnak.

Az anyatej "élő anyag",s biológiailag aktiv védősejtjei többek közt a gyomor-,és bélrendszeri fertőzések szempontjából is fokozott védelmet nyújtanak.

Az ételmaradékos étkészlet betegséget okozhat.

Fontos az ételek hőmérséklete.A legjobban a test- vagy a szobahőmérsékletű ételek ajánlhatók, és 2-3 éves korig még melegben is kerüljük a túlzott hűtést.

Az étkeztetésre megfelelő időt kell szánni.Ha a gyermek szándékot jelez,hogy megfogja a kanalat,a poharat,engedjük önállóan is próbálkozni, még akkor is ha kezdetben mindenhova jut a főzelékből.

A folyékonyan sima-pépes ételektől csak fokozatosan lépjünk a darabosabbak,majd a falatkák felé.Nincsenek szabályok,csemeténk igényei és képességei szerint etessünk.

Nagy pillanat az, amikor a babánk is saját székén ültethető oda a családi asztalhoz!

Számtalan "szuper" eteőszék kapható,melyből ki-ki izlése, igénye, pénztárcája szerint válogathat jót és még jobbat.

A választásban- az anyagiak mellett-próbáljuk meg végiggondolni a család ebben a kisgyermek életvitelét és étkezési szokásait.A szeretetteljes, boldog légkörű családi asztalnál a legjobb ízű az étel mindenki számára.


Tipp:a kisgyermekek edényei legyenek esztétikusak,az étkezésekhez már a csecscemőknek is "teritsünk meg".

Egy vidám abrosz,élénk szinű tálca, előke vagy szalvéta kellemessé és jó hangulatúvá teszi az étkezést.
Írta: rencsilany, 2006. november 19. 13:51
Fórumozz a témáról: A táplálástól az étkezésig fórum (eddig 5 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook