Bediktálás, vagy általány fizetés jobb? (tudásbázis)
Kell a pénz nagyon, minden áron, hiszen meg kell hálálni a sok "jót" amit értünk tettek...
Ez csak 1 példa!
Értem, neked jó lesz úgy, mindenkinek a saját helyzetét átgondolva kell meghozni a döntést, ha egyáltalán engednek majd választani.
Általánosan nem lehet mondani, hogy ez vagy az jobb.
Én lakókertben élek, gáznál a közös fogyasztás után is fizetni kell a társasház felé, el se tudom képzelni, hogy lesz, már a gondolatától elájulok.
Akkor a gáznál a 144, villanynál a 210. De ahogy írom, még a legkeményebb hideg télben sem léptem túl a 130-at.
Természetes, hogy nem családi háznál. Ezt csak azért írtam, hogy átnéztem: nekem egyelőre jó az eddigi módszer, hogy havonta diktálok.
De nem egy Kádár kockás családi házat fűtesz havonta. Ott nem 130 m3-t használnál el.
Gáznál 144 a havi limit, nem 210.
Bár, ahogy visszanéztem az elmúlt évek havi fogyasztásomat akár gáz, akár villany esetében.
Villanynál havi 102-110 kwó/hó, ez szinte minden hónapban így van.
Gáznál még a legkeményebb hónapokban is max. 130-140 m3-t használtam, és ez eléggé messze van a havi 210-től.
Szóval egyelőre maradok a havi diktálásnál.
Annak is aki átalányt fizet - szerintem. Kevés ember az, aki túlfizeti az éves fogyasztását. Addig a szolgáltató használja a pénzét. Ingyen.
Akinek pedig befizetni kell az jó, ha évközben rakosgatja össze a pénzecskéjét.
Persze, az átalány komfortos megoldás, mert nem kell észben tartani, hogy diktálási időszak van.
De nagyobb "csábítás" is a túlfogyasztásra is, mert "majd elszámoláskor fizetünk"
A lényeg, hogy nem a fogyasztó tartja kézben a dolgait.
Én tudni akarom és kontrollálni is, ha szükséges.
Az általány fizetés eddig is praktikusabb volt, eztán meg pláne. A fogyasztók nagy része télen őrült nagy pénzeket lennének kénytelenek fizetni. A nyári fogyasztással valóban kompenzálni lehet. Szerintem sok szegényebb család a téli számlákat ki se tudná fizetni.
Én átlag alatt fogyasztok éves szinten, de fűtési időszakban húzós lenne rezsit fizetni nekem is.
Van egy régi ismerősünk, ő évek óta azt csinálja, hogy kb decemberben lezárja a házat és március végig Thaiföldön vannak.
Eddig poénból mondta, hogy olcsóbb mint rezsit fizetni, de baccus igaza lett 😂
További ajánlott fórumok:
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Jól kijössz/jöttök a fizetés(etek)ből?
- Közalkalmazottak fizetése
- Nem jövök ki a fizetésemből. Havi 50 ezer hiányzik hozzá...
- Hogyan érintene téged - háztartásodat - ha egyik napról a másikra egyszercsak nem kapnád meg a fizetésedet? (Ha gyesen vagy akkor a párod)
- Voltam külföldön pár napot, de a jobb fizetés érdekében sem...