Bediktálás, vagy általány fizetés jobb? (tudásbázis)
Egy évben egyszer jönnek leolvasni a tényleges fogyasztást.
Akkor kell rendezni a differenciát.
Én megnéztem az előző évi fogyasztásunkat. Beleférünk.
Gázban eléggé, a villany az már nagyon a határnál van.
Nálunk ugyanaz a helyzet. Nyáron minimális, mivel csak a melegvíz megy, viszont a fűtési szezonban mindig a havi limit felett van.
Én is ezt fogom tenni. Nyáron majd többet diktálok be.
Azért még várjuk meg, hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban.
Ezt vajon hogy kell értelmezni?
"Az átlagos mennyiség erejéig ugyanis minden lakossági háztartás a rezsicsökkentett árat fizeti (ami most 7750 forint a villany és 15 833 forint a gáz esetében), és csak az e feletti mennyiségért kell a piaci árat kicsengetni. Ez pedig minden egyes további kWh áram után 242, minden egyes további köbméter gáz után 912,8 forint lenne, ha annyi maradna a piaci ár, mint amivel szerdán Gulyás Gergely számolt. Ez azonban a jövőben a változhat akár pozitív akár negatív irányba."
"A miniszter által elmondottak alapján egy havi limitet állapítottak meg – minden bizonnyal az éves átlagos fogyasztást visszavetítve egy hónapra. Ebből az következik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége. De ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie."
Ha egyik hónapban nulla fogyasztásom - ez ugyebár alatta marad - akkor a limitet fizetem, de ha túl lépem, akkor limit+ különbözet?
Nyugodt vagyok mint kotló kinek a szemét varrják.
Gázt diktálom,visítva,de beleférek.
Mi a gázba férünk be, a villanyba nem. Mondjuk nem is értem hová megy az a sok kw. Utána fogok nézni.
Itt az a cél, hogy elszegényedjünk. Felmegy a gáz, a villany, az üzemanyag, a boltban 2-300 % emelések vannak. Nem tudom melyikünk fizetése követi már?
Van egy munkatársam, egyedül él, csaj, modern, szigetelt társasházban. Nem főz, nem süt, haza csak aludni jár. Modern gázkazán fűti a 40-42 nm-es, padlófűtéses földszinti lakását.
Azt mondja a villanyba lazán belefér (mivel nincs otthon, van hogy a hűtőajtót napokig nem nyitja ki), de a megadott gázmennyiségbe télen ő sem fér bele. Pedig padlófűtéses a lakás, azaz nem kell bántóan forróra melegítenie a kazánnak a vizet a jó hőérzetért.
3. 55Judit (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 09:04
www.portfolio.hu/gazdasag/20220713/mennyit-fogok-fizetni-a-rezsiert-peldan-mutat...
Én ezt nem bírom elképzelni. Te?
Mi nem fogunk beleférni az átlagba. Villannyal sosem, gázzal csak télen. Nem is értem honnan vették ezt az átlagot, én eddig senkitől nem hallottam hogy ők beleférnek.
Várom a részletszabályokat, ha tényleg hónapról hónapra "kell megfelelni" az átlag szintnek, akkor télen-nyáron diktálom a gázra azt a mennyiséget ami még rezsicsökkentett. Nálunk úgyis május végén jönnek leolvasni. Már ha nem változik a leolvasás menete is. Szerintem fog.
Hogyan kell megnézni, beleférünk-e az átlagfogyasztásba, ha átalányt fizetünk? (tudásbázis kérdés)2
#átlag #fogyasztás #gaz #Áram
Új hozzászólás
5. Valaki5 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:01
Az átalánydíjnak minden évben van elszámolószámlája amiből látszik az éves fogyasztás. 2 utolsó elszámolószámla különbsége osztva 12-vel. Ez alapján van egy kb. havi fogyasztás. Azért írom, hogy kb. mert az időjárás is befolyásolja az éves fogyasztás mennyiségét.
További ajánlott fórumok:
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Jól kijössz/jöttök a fizetés(etek)ből?
- Közalkalmazottak fizetése
- Nem jövök ki a fizetésemből. Havi 50 ezer hiányzik hozzá...
- Hogyan érintene téged - háztartásodat - ha egyik napról a másikra egyszercsak nem kapnád meg a fizetésedet? (Ha gyesen vagy akkor a párod)
- Voltam külföldön pár napot, de a jobb fizetés érdekében sem...